Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder
Druivenpitten (extract)
Pomerans (onrijp)
Paprika rood
Meloen (zaden)
Gezonde kruiden voor immuunsysteem:
Vlier extract
Gezonde supplementen voor immuunsysteem:
Gezonde nutriënten voor immuunsysteem:
Het immuunsysteem of het afweersysteem van het lichaam bestaat uit witte bloedcellen en bepaalde eiwitten.
Het zorgt ervoor dat allerlei bacteriën en virussen die niet in het lichaam thuishoren worden verwijderd. Naast de bescherming tegen virussen, bacteriën en parasieten wordt het immuunsysteem ook wel ingezet om afvalstoffen of zieke en oude lichaamscellen op te ruimen.
Eén type witte bloedcellen, de T-lymfocyten, vallen de indringers direct aan.
De T-lymfocyten stimuleren ook de productie van specifieke antilichamen door een ander type cel (B-lymfocyten) en produceren stoffen (cytokines), die andere cellen van het immuunsysteem kunnen stimuleren of juist kunnen remmen in hun werking. De antilichamen gevormd door B-lymfocyten binden direct aan bijvoorbeeld de bacteriën of virussen, waardoor zij makkelijker door het immuunsysteem herkend en opgeruimd kunnen worden.
Het immuunsysteem kan worden onderverdeeld in een aspecifiek (aangeboren) en adaptief (verworven) deel. Het aspecifieke deel is snel werkzaam, maar minder specifiek voor
een bepaalde ziekteverwekker (pathogeen). Het adaptieve deel daarentegen past zich aan het pathogeen aan; dit kost tijd, maar zal uiteindelijk een sterkere afweer worden. Bovendien is het lichaam daarna vaak langdurig beschermd tegen dit pathogeen.
Volgens onderzoek zitten in onze darmen meer immuuncellen dan in de rest van ons lichaam en is een goed micro-organisme in de darmen zeer belangrijk voor een goed immuunsysteem, ter voorkoming van allerlei ziektes. Dit gebeurt door communicatie tussen het micro-organisme en de immuuncellen.
Onderzoekers hebben een belangrijke link gevonden tussen het immuunsysteem, de darmflora en de suikerstofwisseling. Een goede darmflora is daarbij belangrijk, zodat er een goede communicatie mogelijk is tussen het immuunsysteem en de suikerstofwisseling. Ontregeling van deze interactie kan aanleiding geven tot diabetes type-2 of andere metabole aandoeningen. Een studie laat zien dat vitamine A een belangrijke voedingsstof kan zijn die de wisselwerking tussen de darmflora en de activatie van het immuunsysteem mede regelt. Normale hoeveelheden vitamine A in de darmen zorgen voor een goede balans tussen darmflora en het immuunsysteem en voorkomt dat het immuunsysteem overactief kan worden, wat kan gebeuren bij auto-immuunziekten, zoals bijv. de ziekte van Crohn.
Regelmatig bewegen, Tai chi beoefenen en meditatie versterken het immuunsysteem flink.
Kurkuma zorgt voor een sterker immuunsysteem, waardoor infecties tegengegaan kunnen worden. De bioactive stof curcumine in kurkuma zorgt voor een sterker aangeboren (“innate”) immuunsysteem doordat curcumine de productie van het antimicrobieel peptide, cathelicidine wel doet verdrievoudigen. Hierdoor kan het immuunsysteem veel beter allerlei bacteriën, virussen en schimmels bestrijden. Het is al bekend dat ook vitamine D de hoeveelheid van het peptide cathelicidine, zij het nog duidelijk wat meer doet toenemen.
Gematigd (in tegenstelling tot veel) alcoholgebruik zorgt volgens onderzoek voor een sterk immuunsysteem.
Door een slechte levensstijl, ongezonde voeding en het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen kan het natuurlijke proces van bestrijden van een ontsteking door het immuunsysteem niet goed gebeuren. In de voeding zijn het o.m. te weinig omega-3 vetzuren en teveel omega-6 vetzuren en voeding met een hoge glycemische belasting die het probleem scheppen. Het gevolg zijn langdurige, chronische ontstekingen die een gevaar voor de gezondheid op leveren. Het immuunsysteem is ontworpen om flink en kortstondig ontstekingen aan te pakken en niet om langdurig daarmee bezig te zijn. Het proces van hoe het immuunsysteem een ontsteking aanpakt werd in 1996 benoemd als Resoleomics, het aanpakken van ontstekingsziekten middels voeding- en natuurlijke interventies.
Extra boterzuur kan volgens onderzoek het immuunsysteem in de darmen een extra boost kan geven. Voedingsvezels worden in de darmen door bacteriën afgebroken waarbij o.m. boterzuur ontstaat. Dit boterzuur zorgt voor epigenetische veranderingen in de darmen waardoor het immuunsysteem geactiveerd wordt. Bij ontstekingsziektes van de darmen, allergieën en autoimmuunziektes kan extra boterzuur of butyraten (zouten van boterzuur) in de voeding een goede oplossing bieden.
Uit een voorlopige studie blijkt dat de darmbacteriën een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van witte bloedcellen die zorgen dat het immuunsysteem infecties kan bestrijden. In het menselijk lichaam zitten duizenden soorten microben die essentieel zijn voor een goede gezondheid. De hoogste concentratie en diversiteit van deze soort wordt gevonden in het maagdarmkanaal en de dikke darm in het bijzonder. Goede darmbacteriën spelen volgens de studie een belangrijke rol in de ontwikkeling van aangeboren immuuncellen - specifiek macrofagen, monocyten en neutrofielen - en speciale witte bloedcellen die een eerste verdedigingslinie vormen tegen binnendringende ziekteverwekkers. Deze witte bloedcellen circuleren niet alleen in het bloed, maar worden ook opgeslagen in de milt en het beenmerg en veroorzaken zo ook buiten de darmen een belangrijk immuun effect. Goede darmbacteriën bevorderen hematopoëse, een proces waarbij uit een multipotente, hematopoëtische stamcel in het beenmerg o.a. witte bloedcellen gevormd worden. Door een gezonde darmflora herstelt snel bij een bacteriële infectie. Na het gebruik van antibiotica, waardoor veel darmbacteriën afsterven, wordt het moeilijk of niet om te herstellen van nog een bacteriële infectie.
Volgens een studie in het laboratorium en met muizen en mensen blijkt dat 2 tot 4 dagen vasten het immuunsysteem kan "herstarten". Door dit herstarten van het immuunsysteem kunnen auto-immuunziektes zoals reumatische artritis worden omgekeerd. Door dit vasten, geen vaste voeding en alleen water, van enkele dagen worden oude en beschadigde immuuncellen gedood en nieuwe aangemaakt. Hier een studie die dezelfde resultaten laat zien. Het vasten is ook goed bij het begin van een chemokuur bij kanker. Het ondersteunt de chemokuur en beschermt gezonde cellen waardoor de chemokuur beter verdragen wordt.
Het vasten zorgt volgens onderzoek voor een betere communicatie tussen de darmen en de hersenen waardoor onnodige activatie van het immuunsysteem voorkomen wordt en toch ontstekingen tegen gegaan worden.
Minder koolhydraten in de voeding kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen kanker, reumatische artritis en hart- en vaatziektes, zo blijkt uit een Ierse studie. Koolhydraten leveren glucose dat belangrijk is als energieleverancier voor alle cellen en hun groei. Verschillende immuuncellen functioneren goed bij voldoende glucose. Doch dentrische cellen, immuuncellen die als eerste een ziekteverwekker aanpakken, stimuleren bij weinig glucose dat T-cellen in actie schieten om ziektes als kanker en ontstekingsziektes meteen aan te pakken.
Probiotica blijkt volgens studie de aanmaak van butyraten te stimuleren. Van butyraten is bekend dat zij zorgen veen goed immuunsysteem en een gezonde darmflora.
Dagelijks een portie (ca, 100 gram) shiitake paddestoelen, ook gekookt, zorgt volgens onderzoek binnen vier weken voor een duidelijk beter immuunsysteem.
Behalve bij ernstige tekorten kan langdurig gebruik van supplementen vitamine A in hoeveelheden boven de dagelijks aanbevolen waarden volgens onderzoek slecht zijn voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt daardoor "vergeetachtig".
Doch van tekorten aan vitamine A is bekend dat die kunnen leiden tot minder immuuncellen in de darmen en tot een hogere vatbaarheid voor ziektes. Hier een studie die dat nog eens bevestigt.
Volgens onderzoek kan één maaltijd met rauw, geperste knoflook al de genetische expressie van zeven genen veranderen die zorgen voor een goed immuunsysteem en tegen kanker. De maaltijd bestond uit 100 gram brood, 15 gram boter en 5 gram knoflook.
In een Westers dieet alle gebruikte oliën vervangen door extra vrigin olijfolie zorgt volgens een kleine studie na drie maanden voor een duidelijk betere bloeddruk en een hoger goed cholesterol (HDL) en ook een verbeterd immuunsysteem.
Uit een studie onder mensen met verhoogde bloeddruk blijkt dat een sterk immuunsysteem belangrijk is om een hartaanval te voorkomen. Onafhankelijk van risicofactoren als cholesterol en bloeddruk bleek uit de studie dat hoge bloedwaarden immunoglobulinen (Ig) zorgden voor een duidelijk lagere kans op een hartaanval en nog minder kans op ischemische hartklachten. Immunoglobulinen (Ig) zijn eiwitten die worden geproduceerd als reactie op antigenen. Immunoglobulinen behoren tot de globulinefractie van het bloed en vormen een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem.
Uit een studie onder 81 gezonde volwassenen blijkt dat het eten van volkoren granen leidt tot een betere darmflora en een beter immuunsysteem. In de studie aten alle deelnemers de eerste twee weken een typisch westers dieet. Daarna kregen de helft van de deelnemers zes weken lang een westers dieet rijk aan bewerkte granen en de andere helft een westers dieet rijk aan volkoren granen. Beide diëten hadden eenzelfde calorische waarde en het enige verschil waren de bewerkte of de volkoren granen. In tegenstelling tot de deelnemers met het dieet met de bewerkte granen bleken de darmen van de andere deelnemers na afloop van de studie duidelijk meer goede bacteriën, minder ontsteking veroorzakende bacteriën en meer infectie bestrijdende immuuncellen te bevatten.
Hier een studie die laat zien het belang van glutathion voor een goed immuunsysteem.
Het dagelijks drinken van natriumbicarbonaat, opgelost in water zorgt volgens onderzoek bij dieren dat cellen van het immuunsysteem, bepaalde macrofagen (M1) die ontstekingen promoten, werden veranderd in cellen (M2) die ontstekingen doen afremmen. Nadien werden bij mensen in het bloed dezelfde veranderingen aangetroffen na het drinken van natriumbicarbonaat. Natriumbicarbonaat wordt ook wel zuiveringszout of bakpoeder genoemd.
Het aminozuur L-arginine lijkt te zorgen voor een flink grotere activiteit van bepaalde immuuncellen (de T-cellen) en zo tumoren te kunnen bestrijden zo blijkt uit een Italiaans-Zwitsers-Duitse studie. De studie werd uitgevoerd zowel in het laboratorium als met muizen. Eerdere studies hebben bij mensen al laten zien dat een paar dagen 30 gram arginine kan zorgen voor een forse toename in activiteit van zowel Naturalkillercellen(NK-cellen) als van Lymphokine Activated Killer Cells (LAK-cellen).
Volgens onderzoek doen de melkzuur bacteriën die gebruikt worden bij het fermenteren van bijv. yoghurt of zuurkool een zuur produceren dat zich hecht aan een receptor die alleen bij mensen en mensapen aanwezig is. Hierdoor wordt, zo blijkt uit de studie, het immuunsysteem geactiveerd.
Een analyse van studies over zink laat zien dat het mineraal zink beschermende effecten kan hebben tegen COVID-19 door de antivirale immuniteit te versterken en ontstekingen te verminderen. Goede voeding met daarin ook voldoende zink ondersteunt het immuunsysteem om ziekteverwekkers te bestrijden en helpt chronische ontstekingen na een infectie te voorkomen. Hoewel geen specifiek voedsel of supplement kan voorkomen dat iemand COVID-19 oploopt, kunnen bepaalde voedingsstoffen zoals zink de werking van het immuunsysteem versterken.
Elke dag 48 gram pure chocolade zorgt ook voor een duidelijk beter immuunsysteem zo blijkt uit een studie.
Let op: Volgens onderzoek reageert het immuunsysteem nogal agressief op ongezonde voeding zoals fastfood en veel kant en klare gerechten.
Let op: Bewerkte voeding veroorzaakt veel meer schade dan alleen overgewicht en diabetes type 2, zo laat een Britse studie zien. Bewerkte en kant en klare voeding zorgt ook dat ons immuunsysteem ontstoken raakt, en op zijn beurt reactieve moleculen produceren die organen beschadigen en uiteindelijk een afbraak van gezond lichaamsfunctioneren veroorzaken met als resultaat van dit alles chronische gezondheidsproblemen. Diabetes en zwaarlijvigheid zijn slechts de eerste signalen van een verstoord immuunsysteem dat ontstoken begint te raken, zo zeggen de onderzoekers.
Let op: Veel zout in de voeding zorgt volgens een voorlopig onderzoek voor een zwakker immuunsysteem met meer kans op een bacteriële infectie.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(18-03-2021)