Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder
Gezonde kruiden voor darmen:
Ooievaarsbek wortel
Gezonde supplementen voor darmen:
Gezonde nutriënten voor darmen:
De eerste drie jaren van het leven wordt volgens onderzoek de darmflora bepaalt, na 30 maanden begint deze stabiel te worden. Een gezonde darmflora blijkt belangrijk de eerste jaren van het leven belangrijk voor een goede hersenontwikkeling en goede cognitieve vaardigheden, zo blijkt uit een studie.
In de dikke darm leven miljarden bacteriën, zowel goede als slechte, die meehelpen met de voedselvertering door stoffen af te breken tot makkelijk op te nemen voedingsstoffen In totaal zijn er inmiddels bijna 10 miljoen verschillende soorten ontdekt, hier vindt u daar meer gegevens van. In de darmen is sprake van weinig zuurstof zodat de bacteriën goed kunnen leven.
De wanden van de darmen bepalen welke stoffen de bloedsomloop in mogen om te worden getransporteerd in je lichaam. In je darmwand zitten kleine openingen, tight junctions genaamd. Ze laten water en voedingsstoffen door, maar blokkeren de doorgang van schadelijke stoffen. Bij een ongezonde darmflora, zo ook bijv. door antibiotica, worden de tight junctions losser met als gevolg dat schadelijke stoffen door de darmwand kunnen dringen en in je bloedbaan terecht kunnen komen. Ook kan het gevolg zijn dat daardoor gezonde voedingsstoffen minder goed door je lichaam worden opgenomen.
Een gezonde darmflora produceert volgens onderzoek in de darmwand waterstofperoxide, waaruit de vrijkomende zuurstof de wand beschermt tegen mogelijke schade door de aanwezige bacteriën omdat bacteriën moeilijk kunnen overleven in een zuurstofrijke omgeving.
De bacteriën in de darm bewerken voedselresten, zoals onverteerbare plantaardige voedingvezels. Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren en worden andere stoffen zoals bepaalde vitamines geproduceerd. De hele darmwand is bezet met immuuncellen. Zolang er voldoende goede bacteriën in de darmflora aanwezig zijn, krijgen de slechte minder kans zich te ontwikkelen. De darmflora en immuuncellen hebben duidelijk invloed op elkaar. Voldoende goede bacteriën zorgen voor veel immuuncellen in de darmen.
In de darm aangekomen worden de niet verteerbare koolhydraten in de voedingsvezels door de aanwezige goede bacteriën deels omgezet in korteketenvetzuren, waaronder butyraten, zouten en/of esters van boterzuur (Dit boterzuur zorgt voor epigenetische veranderingen in de darmen waardoor het immuunsysteem geactiveerd wordt.). Deze korteketenvetzuren zijn belangrijk voor een gezonde darmflora en een goede werking van het immuunsysteem en hebben een antikankereffect, met name ten aanzien van darmkanker. Volgens onderzoek zorgen deze korteketenvetzuren ervoor dat het darmslijmvlies zoveel mogelijk zuurstof opneemt waardoor de hoeveelheid zuurstof in de darmholte beperkt blijft waardoor slechte aerobe enterobacteriën zoals salmonella en Escherichia coli weinig kans maken. Trouwens de bacteriën die de voedingsvezels omzetten in korteketenvetzuren overleven alleen bij zo min mogelijk zuurstof vandaar dat voeding rijk aan voedingsvezels zo belangrijk is om ook de hoeveelheid goede bacteriën in de darmen op peil te houden.
Volgens onderzoek zitten in onze darmen meer immuuncellen dan in de rest van ons lichaam en is een goed micro-organisme in de darmen zeer belangrijk voor een goed immuunsysteem, ter voorkoming van allerlei ziektes. Dit gebeurt door communicatie tussen het micro-organisme en de immuuncellen.
Wetenschappers
ontdekten blaasjes gevuld met boodschapperstoffen, komende van darmbacteriën, in het bloed van onder meer
HIV-patiënten. Dit onderzoek werpt een nieuw licht op de manier waarop darmbacteriën communiceren met onze organen.
Gentse wetenschappers zijn tot de verrassende bevinding gekomen dat blaasjes gevuld met boodschapperstoffen, komende van darmbacteriën, aanwezig zijn in het bloed van patiënten met
HIV, inflammatoire darmziekten en kanker. De verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand bij deze patiënten zorgt er namelijk voor dat deze bacteriële blaasjes in de bloedbaan terechtkomen en ons afweersysteem
beïnvloeden, de hoeveelheid van deze blaasjes in het bloed
stemt overeen met de mate waarin de darmwand doorlaatbaar is. De blaasjes bevatten naast boodschapperstoffen ook endotoxines die het immuunsysteem beïnvloeden en hierdoor kunnen ontstekingen in diverse organen ontstaan. Ondanks het feit dat er meer dan 100.000 miljard blaasjes aanwezig zijn in onze darmen, zijn deze niet of nauwelijks meetbaar in het bloed van gezonde vrijwilligers. Een gezonde darmwand is namelijk in staat om deze blaasjes tegen te houden.
Uit een voorlopige studie blijkt dat de darmbacteriën een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van witte bloedcellen die zorgen dat het immuunsysteem infecties kan bestrijden. In het menselijk lichaam zitten duizenden soorten microben die essentieel zijn voor een goede gezondheid. De hoogste concentratie en diversiteit van deze soort wordt gevonden in het maagdarmkanaal en de dikke darm in het bijzonder. Goede darmbacteriën spelen volgens de studie een belangrijke rol in de ontwikkeling van aangeboren immuuncellen - specifiek macrofagen, monocyten en neutrofielen - en speciale witte bloedcellen die een eerste verdedigingslinie vormen tegen binnendringende ziekteverwekkers. Deze witte bloedcellen circuleren niet alleen in het bloed, maar worden ook opgeslagen in de milt en het beenmerg en veroorzaken zo ook buiten de darmen een belangrijk immuun effect. Goede darmbacteriën bevorderen hematopoëse, een proces waarbij uit een multipotente, hematopoëtische stamcel in het beenmerg o.a. witte bloedcellen gevormd worden. Door een gezonde darmflora herstelt snel bij een bacteriële infectie. Na het gebruik van antibiotica, waardoor veel darmbacteriën afsterven, wordt het moeilijk of niet om te herstellen van nog een bacteriële infectie.
Speciale immuuncellen in de darmen zorgen ervoor dat schadelijke microben die we met het voedsel binnen zouden kunnen krijgen onschadelijk gemaakt worden en verder pakken zij ontstekingscellen aan. Meer ontstekingscellen dan immuuncellen kan leiden tot een chronische darmontsteking. De aanmaak van deze immuuncellen wordt verzorgd door een in de darmflora normaal voorkomende bacterie Lactobacillus reuteri. Uit een studie met muizen blijkt nu dat het aminozuur tryptofaan samen met de bacterie Lactobacillus reuteri de aanmaak van van die speciale immuuncellen doet vergroten. Dubbel zoveel tryptofaan deed het aantal met 50% toenemen, een halve hoeveelheid deed het aantal met 50% verminderen.
Als we voeding eten zorgt een in de darmen geproduceerd hormoon ervoor dat ons immuunsysteem geactiveerd wordt om mogelijk inkomende slechte bacteriën aan te pakken en zo te zorgen dat onze darmflora gezond blijft. Onderzoek laat nu zien dat de activatie van het immuunsysteem in de darmen ook mede geregeld wordt door onze biologische klok. Het regelmatig eten op vaste tijden zorgt voor de beste activatie van het immuunsysteem en kan zo ontstekingen in de darmen tegengaan.
Waarom een gezonde darmflora?
Onderzoekers hebben een belangrijke link gevonden tussen het immuunsysteem, de darmflora en de suikerstofwisseling. Een goede darmflora is daarbij belangrijk, zodat er een goede communicatie mogelijk is tussen het immuunsysteem en de suikerstofwisseling. Ontregeling van deze interactie kan aanleiding geven tot diabetes type-2 of andere metabole aandoeningen.
Is het systeem niet in balans, dan beginnen sommige bacteriën schadelijke stoffen te produceren die in het lichaam ontstekingen veroorzaken. Die ontstekingen kunnen tot allerlei ziektes leiden, waaronder meer lichaamsvet, insulineresistentie, diabetes type-2, aderverkalking en kanker. Over het algemeen wordt verondersteld dat een meer diverse populatie stabieler is dan een eenzijdiger populatie. Hier en hier een onderzoeken die dat bevestigen. Hoe meer goede bacteriën in de darmen in verhouding tot slechte bacteriën hoe kleiner de kans op kanker, zo blijkt uit een voorlopige studie. Het aanvullen van de voeding met bijv. probiotica, dat zorgt voor meer gezonde bacteriën, verlaagt zo blijkt uit de studie duidelijk de kans op kanker.
Uit onderzoek blijkt dat een veranderde darmflora met minder infectie bestrijdende bacteriën de kans op hartfalen kan vergroten.
De samenstelling van de darmflora lijkt ook bepalend voor de vaatwandstijfheid. Weinig diversiteit in de darmflora, bijv. als gevolg van het eten van veel suikers en bewerkte voeding zorgt, zo blijkt uit een studie, voor duidelijk meer vaatwandstijfheid en dat in tegenstelling tot minder vaatwandstijfheid en meer darmdiversiteit bij weinig suikers in de voeding en minder bewerkte voeding.
Eerdere onderzoeken hebben al laten zien dat een gezonde darmflora belangrijk kan zijn in de behandeling van autisme en de daarbij vaak optredende maagdarmproblemen. Uit een kleine studie blijkt nu dat een gezonde darmflora inderdaad tot wel 80% van de maagdarmproblemen kan oplossen en kan zorgen voor duidelijke verbeteringen van de gedragsproblemen behorende bij autisme. Deelnemers aan de studie kregen eerst een antibiotica kuur, een darmspoeling en daarna regelmatig een soort fecestransplantatie. Autisme komt in de westerse wereld steeds meer voor, in Amerika bijv. al bij 1 op 68 kinderen.
Een gezonde darmflora blijkt volgens onderzoek ook belangrijk voor een goed vetmetabolisme en zo tegen hart- en vaatziektes.
Volgens onderzoek door de Mayo kliniek lijkt het dat het wel eens verkeerde darmbacteriën zijn die reumatische artritis (RA) kunnen veroorzaken. Bij mensen met RA werden grote hoeveelheden van deze verkeerde darmbacteriën aangetroffen, bij gezonde mensen zijn die nauwelijks aanwezig. Verder onderzoek met speciale muizen liet zien dat toevoeging aan de voeding van de gezonde bacterie Prevotella histolica de balans herstelde en zo zorgde voor duidelijk minder symptomen van de ziekte RA. Volgens de onderzoekers kan Prevotella histolica een goede behandeling van RA zijn en wellicht ook de ziekte helpen voorkomen.
Een gezonde darmflora blijkt ook belangrijk te zijn bij een besmetting met het coronavirus, het kan ernstige complicaties voorkomen, zo laat een Koreaanse studie zien. Een slechte darmflora met vaak een bijbehorende lekkende darm kan de ernst van de infectie danig verergeren doordat daardoor het virus toegang krijgt tot het oppervlak van het spijsverteringskanaal en de inwendige organen. Deze organen zijn kwetsbaar voor infectie omdat ze veel enzymen ACE2 op het oppervlak hebben en net deze enzymen een doelwit zijn van het SARS-CoV-2 virus.
Uit een studie blijkt weer eens het belang van een gezonde darmflora tegen ontstekingen en het metabool syndroom. Door betere technieken werd het belang van gezonde darmbacteriën duidelijk aan getoond. Verstoring van het gezonde evenwicht van bacteriën zorgt voor de aanmaak van proteïnes en lipopolysachariden die op hun beurt aanzetten tot ontstekingen die leiden tot het metaboolsyndroom.
Uit een studie blijkt dat gezonde darmen belangrijk zijn tegen het krijgen van diabetes type-2. De twee honderd deelnemers aan de studie hadden allen overgewicht en een slecht suikermetabolisme en zo veel kans om diabetes te krijgen. Doch slechts de helft van de deelnemers kreeg inderdaad diabetes. Het verschil tussen beide groepen was gelegen in de hoeveelheid indoolpropionzuur in de darmen van de deelnemers. De deelnemers die geen diabetes ontwikkelden hadden duidelijk hogere waarden indoolpropionzuur in hun darmen. Indoolpropionzuur zorgt o.m. voor dat de alvleesklier meer insuline kan produceren. Meer indoolpropionzuur wordt in de darmen gevormd bij voeding rijk aan volkoren granen en rijk aan vezels.
Een gezonde darmflora blijkt volgens een voorlopig onderzoek belangrijk te zijn voor een goede werking van de bloed-hersenbarrière, de bescherming van de hersenen tegen schadelijke stoffen in het bloed.
De darmflora en de hersenen
De laatste tientallen jaren laten steeds mee studies het verband zien tussen de darmflora en de menselijke gezondheid en ziekte, ook die welke de hersenen aantasten. In een analyse van alle beschikbare studies gericht op de bacteriële metabolieten in de darm en hun associaties met ziekten van het centrale zenuwstelsel (CZS) worden in het bijzonder de bacteriële metabolieten, de korteketen vetzuren (SCFA's) en niet-SCFA's zoals aminozuurmetabolieten (AAM's) en bacteriële amyloïden beschreven.
Bacteriën die in onze darmen leven kunnen onze hersenen en ons gedrag beïnvloeden. Een verstoring van de bacteriënhuishouding in de darmen door bijv. antibiotica of een infectie resulteert in gedragsveranderingen, minder voorzichtig en angstig. De verandering gaan ook gepaard met een verhoogde hersenactiviteit in de gebieden verantwoordelijk voor angst en depressie. Hier nog een studie die laat zien dat goede darmbacteriën ontstekingen in de hersenen kunnen tegengaan. Hier iets meer uitleg over de communicatie tussen de darmen en de hersenen. Een studie laat zien dat een gezonde darmflora door voeding rijk aan pro- en prebiotica of gluten- en caseïnevrij op termijn de ziekte autisme wellicht kan stoppen. Een andere studie verklaart dat voeding rijk aan voedingsvezels zorgt voor minder stress in de darmen en in de hersenen.
Weer een studie die laat zien dat een slechte darmflora ook nadelige gevolgen heeft voor goede hersenfuncties, want wat in de darmen gebeurt beïnvloedt de neuronen elders in het lichaam, zoals de hersenen zo blijkt uit de studie.
Steeds meer onderzoeken laten een relatie zien tussen het goed functioneren van de darmen en het goed functioneren van de hersenen. De hersenen zijn op unieke wijze beschermd tegen binnendringende bacteriën en virussen, maar hoe dat werkt is lange tijd een mysterie gebleven. Nu heeft een studie bij muizen, en menselijke weefsels, aangetoond dat de hersenen een bondgenoot hebben in hun bescherming: de darmen. Het zijn antilichamen die gevormd worden in de darmen die zorgen voor de verdediging van de hersenen.
In onderzoek naar hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, MS en een depressie, worden zenuwontstekingen in de hersenen steeds vaker als oorzaak aangewezen. Doch de oorzaak van de zenuwontstekingen begint als ontsteking in een ongunstig darmmilieu van gevoelige individuen. Hier een studie die dat bevestigt. Chronische laaggradige ontstekingen in de darm zorgen allereerst voor afbraak van darmwand en andere weefsels. De bloed-hersenbarrière, de poortwachter die het brein tegen toxinen beschermt, raakt gecompromitteerd. Eiwitten en/of andere stoffen migreren vervolgens moeiteloos langs bijvoorbeeld de zenuwen naar de hersenen, alwaar ze een spoor van ontstekingen achterlaten. Een ander onderzoek laat ook zien dat het belangrijk is om uw darmen gezond te houden om de vorming van amyloïde plaques in de hersenen en daardoor de ziekte van Alzheimer tegen te gaan. Hoe meer korteketenvetzuren in de vorm van butyraten aanwezig waren in de darmflora hoe minder vorming van amyloïde plaques in de hersenen vastgesteld werd.
Het ontstaan van ziektes als MS en Parkinson lijkt dus mede het gevolg van een minder goede darmflora. Een studie met muizen bevestigt die onderzoeken. In de studie met muizen met een gezonde darmflora en muizen met darmflora zonder gezonde bacteriën blijkt dat besmetting met een virus dat de symptomen van MS oproept geen gevolg heeft bij de muizen met een gezonde darmflora maar wel bij de andere muizen. Als bij die andere muizen de darmflora aangevuld werd met gezonde bacteriën bleken ook deze muizen de symptomen van MS aan te pakken.
Steeds meer onderzoek laat zien dat een goede darmflora belangrijk is voor gezonde hersenen. De onderzoekers van deze studie hebben al laten zien dat bepaalde metabolieten, die bij een slechte darmflora geproduceerd kunnen worden, in de hersenen kunnen leiden tot gedragsproblemen die geassocieerd worden met autisme en angsten en nervositeit. Nog veel onderzoek is nodig doch nu al lijkt het dat hersenproblemen zoals, depressies, nervositeit en autisme wellicht behandeld kunnen worden door de darmflora te verbeteren. Hier onderzoeken ¹ ² die dat lijken te bevestigen.
Een gezonde darmflora blijkt volgens een voorlopig onderzoek belangrijk te zijn voor een goede werking van de bloed-hersenbarrière, de bescherming van de hersenen tegen schadelijke stoffen in het bloed.
Steeds meer onderzoek laat zien dat een goede darmflora belangrijk is voor gezonde hersenen. De onderzoekers van deze studie hebben al laten zien dat bepaalde metabolieten, die bij een slechte darmflora geproduceerd kunnen worden, in de hersenen kunnen leiden tot gedragsproblemen die geassocieerd worden met autisme en angsten en nervositeit. Nog veel onderzoek is nodig doch nu al lijkt het dat hersenproblemen zoals, depressies, nervositeit en autisme wellicht behandeld kunnen worden door de darmflora te verbeteren. Hier een onderzoek dat het lijkt te bevestigen. Hier nog een studie die laat zien dat goede darmbacteriën ontstekingen in de hersenen kunnen tegengaan.
Het vasten zorgt volgens onderzoek voor een betere communicatie tussen de darmen en de hersenen waardoor onnodige activatie van het immuunsysteem voorkomen wordt en toch ontstekingen tegen gegaan worden.
Uit een kleine studie onder kinderen van 7 tot 12 jaar blijkt dat het nemen van supplementen met veel vitamines, mineralen en aminozuren al na tien weken kan zorgen voor een andere darmflora met duidelijk meer goede bacteriën en duidelijk minder bacteriën die verband houden met de hersenaandoening ADHD.
Voor een gezonde darmflora
Veel bewegen blijkt volgens onderzoeken ¹ ² belangrijk te zijn voor een gezonde darmflora.
Voeding met veel voedingsvezels is heel belangrijk. Onderzoek laat zien dat 14 dagen voeding met wel 50 gram voedingsvezels de darmflora flink kan verbeteren.
Onderzoek laat zien dat 1 dag vasten al kan zorgen voor een duidelijk betere darmflora. Het vasten zorgt volgens ander onderzoek voor een betere communicatie tussen de darmen en de hersenen waardoor onnodige activatie van het immuunsysteem voorkomen wordt en toch ontstekingen tegen gegaan worden. Die verbeterde darmflora kan volgens onderzoek bij regelmatig vasten ook wel eens zorgen voor een lagere bloeddruk.
Wat nu de juiste voeding is voor een gezonde darmflora is niet makkelijk vast te stellen omdat er nogal verschil is in de verschillende soorten en combinaties van voeding en de genetische aanleg van de eter. In een studie nu met muizen werden 25 verschillende diëten uitgetest op ruim 800 verschillende muizen. Nu bleek ook dat de koolhydraten de gezondheid van de darmflora bepalen maar alleen bij de juiste hoeveelheid stikstof, dat geleverd wordt door eiwitten in de voeding. Deze relatie werd bij al de verschillende diëten in de alle muizen vastgesteld. Niet alleen voldoende koolhydraten doch ook voldoende eiwitten in de voeding zijn belangrijk voor een gezonde darmflora.
Een studie laat zien dat meer plantaardige voeding kan zorgen voor een gezondere darmflora met wel 15 meer verschillende darmmicroben die geassocieerd zijn met lagere risico's op veelvoorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekte, overgewicht en diabetes type-2.
Volgens onderzoek wordt de darmflora grotendeels beïnvloed door de gebruikte voeding en ziektes. Vooral yoghurt en voedingsvezels maken het verschil in de darmflora.
In een voorlopige studie wordt nog eens aangetoond dat vezelrijke voeding ook goed is om infecties tegen te gaan. Voeding met veel vezels zorgt voor een dikkere darmwand waardoor een betere weerstand ontstaat tegen ziekteverwekkers.
Onderzoekers hebben een nieuwe manier gevonden om voedsel als medicijn te gebruiken, wat verstrekkende gevolgen heeft voor de bestrijding van schadelijke microben in onze darmen, terwijl de microbiële diversiteit in evenwicht wordt gebracht door de groei van nuttige bacteriën te bevorderen. Voedsel dat we eten, beïnvloedt onze darmmicrobiota en de onderzoekers laten zien dat ze dit doen door de productie van bacteriofagen, kleine virussen die specifieke bacteriën infecteren, te activeren. Bepaalde bioactieve stoffen in voeding hebben een antimicrobieel effect waardoor de faag zich vermenigvuldigt. De onderzoekers begonnen met het identificeren van welke voedingsmiddelen antimicrobieel waren en analyseerden ze vervolgens voordat ze het terugbrachten tot een shortlist. Door hen best geteste voedingsmiddelen met antimicrobiële effecten waren honing, zoethout, stevia, hete (tabasco) saus, kruiden zoals oregano, kaneel en kruidnagel, koffie, rabarber, uva ursi (berendruif), en neem-extract. Hiervan hadden honing, tabasco, stevia, neem en uva ursi de meeste invloed op het opwekken van faagproductie.
Een kleine studie laat zien dat het dagelijks eten van een avocado een goede manier is om uw darmen gezond te houden. Een avocado is een vrucht met veel energie en voedingsstoffen, waaronder belangrijke nutriënten zoals kalium en vezels. Avocado zorgt voor een goede diversiteit aan bacteriën in de darmen en de vetten in avocado's helpen de darm ook om vezels af te breken en metabolieten te produceren die de darmgezondheid ondersteunen, zeggen de onderzoekers. Zij die in de studie avocado's aten, hadden gezondere en meer diverse darmmicrobiomen en scheiden ook minder vet uit, wat suggereert dat ze meer energie haalden uit het andere voedsel dat ze aten.
Een studie die het belang laat zien van vitamine D en de gezondheid van uw darmen, zeker ook bij het ouder worden. De wetenschappers ontdekten dat vitamine D niet alleen calcium reguleert maar ook nog in een deel van de darm waarvan eerder werd gedacht dat het geen sleutelrol speelde. Ook speelt vitamine D, zo blijkt uit de studie niet alleen een rol bij de opname van calcium, maar ook bij de cellulaire regulatie van andere essentiële ionen en bij de functie van darmstamcellen om zo mede uw darmen gezond te houden.
Uit een voorlopige studie blijkt dat het dagelijkse eten van een appel zorgt voor een betere darmflora en goed is tegen overgewicht. Appels bevatten veel bioactieve stoffen waaronder ook onverteerbare stoffen die na het eten in de darmen zorgen voor de aanmaak van butyraten die op hun beurt zorgen voor een verhoogde weerstand, een goede darmflora en de onbalans tussen slechte en goede bacteriën kunnen herstellen, voorwaarden voor gezonde darmen en tegen overgewicht. Van de onderzochte appels, Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden delicious en Red delicious bleek Granny Smith duidelijk de meeste onverteerbare stoffen te bevatten die voor het goede resultaat zorgden.
Probiotica blijkt volgens studie de aanmaak van butyraten te stimuleren. Van butyraten is bekend dat zij zorgen veen goed immuunsysteem en een gezonde darmflora.
Onderzoek laat zien dat voeding rijk aan omega-3 vetzuren en vooral DHA zorgt voor duidelijk meer goede darmbacteriën en daardoor minder oxidatieschade.
Uit een kleine studie blijkt waarom het eten van kaas gezond is en zorgt voor een betere darmflora en lager cholesterol. Veertien dagen lang kregen de deelnemers een vergelijkbaar dieet aangevuld met melk of kaas of niets. Urine en ontlasting werden beoordeeld en alleen het dieet met de kaas zorgde voor een flinke aanmaak van vooral butyraten, en ook hippuurzuur en malonaten in de darmen. Butyraten zijn volgens de onderzoekers o.m. natuurlijke cholesterolverlagers en de studie geeft weer eens aan dat het eten van verzadigde vetten niet slecht blijkt te zijn voor het hart.
Uit een voorlopige studie lijkt het dat het eten van peren (met schil) een bijdrage kan leveren voor een goede darmflora.
Uit een voorlopige studie blijkt dat het regelmatig eten van gedroogde pruimen de kans op darmkanker wel eens flink kan verminderen. Gedroogde pruimen zorgen voor een behoud van gunstige darmmicroben, die zorgen dat het ontstaan van kankercellen tegengaan wordt.
Een studie laat zien dat het verminderen van vlees in de voeding en meer vegetarische voeding zorgt voor een andere darmflora met meer goede bacteriën en duidelijk minder metabolieten als het amineoxide TMAO waardoor de kans hartproblemen en een hartaanval duidelijk vermindert.
Uit een studie met muizen blijkt hoe de darmen reageren op de verschillende vetzuren. Muizen in de studie kregen eenzelfde hoeveelheid voedsel met ook eenzelfde hoeveelheid voedingsvezels doch een verschillende vetzuursamenstelling. Bij de ene groep was de voeding verrijkt met visolie en bij de andere groep met reuzel (varkensvet). Na 11 weken werden in de darmen van de muizen in de reuzelgroep veel Bilophila bacteriën gevonden, bacteriën die zorgen voor ontstekingen. In de darmen van de visoliegroep werden veel Akkermansia muciniphila bacteriën gevonden, bacteriën die bekend zijn te helpen tegen ontstekingen, tegen overgewicht en een beter glucose metabolisme.
Voeding (zoals bijv. peulvruchten, ui en prei) rijk aan moeilijk verteerbare vezels als oligofructose zorgt voor een herstel van de populatie Akkermansia muciniphila in de darmen.
Uit een kleine studie blijkt dat voeding rijk aan de voedingsvezels, de beta glucanen uit gerst, leidt tot een betere darmflora en wel 15% lagere cholesterol.
Onderzoek laat zien dat het eten van volkoren rogge zorgt voor een betere darmflora met meer goede bacteriën, zoals o.a. Akkermansia, Bifidobacterium en Lactobacillus.
Uit een kleine studie blijkt dat een mediterraan dieet ook zorgt voor een gezondere darmflora met meer kortketenvetzuren als acetaten, propionaten en butyraten. Hier een studie dat dat ook laat zien. Een studie laat zien dat een meer mediterraan dieet zorgt voor een duidelijk betere darmflora met meer bacteriën die zorgen voor een langer en gezonder leven.
Het eten van bladgroenten blijkt volgens onderzoek te zorgen voor inname van de monosacharide sulfoquinovose, die een goede energiebron zijn voor alle goede bacteriën in de darmen.
Volgens onderzoek zorgen vezels in volkoren gerst in de darmen voor minder slechte en meer goede bacteriën zoals de Prevotella copri bacterie, die een regulerend effect heeft op bloedsuikerwaarden doch die bij mensen met een typisch westers dieet weinig aanwezig zijn. Het regelmatig eten van volkoren gerst doet ook bij deze mensen de groei van deze goede bacterie stimuleren.
Uit een voorlopige studie blijkt dat walnoten ook als een soort probiotica kunnen werken en darmen gezond houden en zo de kans op darmkanker flink doen verminderen. Uit een andere studie blijkt dat het eten van walnoten het micro-organisme in het spijsverteringskanaal zeer positief kan beïnvloeden. Het eten van walnoten zorgt dat er door de voedingsvezels in walnoten in de darmen meer goede bacteriën komen die butyraten kunnen aanmaken waardoor de darmflora veel beter wordt. Het eten van walnoten zorgde ook voor een vermindering van secundaire galzuren in het spijsverteringskanaal, galzuren die schadelijk kunnen zijn voor de cellen van het maagdarmkanaal.
Een uitgebreide analyse laat het belang van voeding rijk aan onverteerbaar zetmeel zien. Het onverteerbaar zetmeel (RS) zijn voedingsvezels die niet verteerd kunnen worden en worden vooral gevonden in zaden, linzen, bonen, onrijpe bananen, muesli, (volkoren)brood, aardappelen en (volkoren)pasta. De laatste tien jaar hebben meer en meer onderzoeken de grote voordelen laten zien van RS. RS is belangrijk voor een gezonde darmflora, goede bloedsuikerwaarden en een goed verzadigingsgevoel en belangrijk tegen metabole aandoeningen en tegen darmkanker.
Uit een studie onder 81 gezonde volwassenen blijkt dat het eten van volkoren granen leidt tot een betere darmflora en een beter immuunsysteem. In de studie aten alle deelnemers de eerste twee weken een typisch westers dieet. Daarna kregen de helft van de deelnemers zes weken lang een westers dieet rijk aan bewerkte granen en de andere helft een westers dieet rijk aan volkoren granen. Beide diëten hadden eenzelfde calorische waarde en het enige verschil waren de bewerkte of de volkoren granen. In tegenstelling tot de deelnemers met het dieet met de bewerkte granen bleken de darmen van de andere deelnemers na afloop van de studie duidelijk meer goede bacteriën, minder ontsteking veroorzakende bacteriën en meer infectie bestrijdende immuuncellen te bevatten.
Cranberry's kunnen volgens onderzoek ook zorgen voor een duidelijk betere darmflora. Hiervoor is het in cranberry aanwezige hemicellulose xyloglucaan verantwoordelijk.
Een paar studies laten zien dat het eten van chocolade ook goed is voor een gezonde darmflora. De cacao in de chocolade zorgt voor meer goede bacteriën in de darmen, de bacteriën die ook ontstekingen in de darmen tegengaan en verder zorgen bioactieve stoffen in cacao voor minder slechte bacteriën, bacteriën die bijv. meer aangetroffen worden bij mensen met een ontstoken darm. De hoeveelheid bioactieve stoffen die in de studies gebruikt werden zullen alleen gehaald worden bij het nuttigen van cacao of pure chocolade met zoveel mogelijk cacao.
Een voorlopige studie laat zien dat zowel groene als zwarte thee zorgen voor een gewijzigde samenstelling van de bacteriën in de darmen. Het drinken van thee zorgt dat bacteriën die overgewicht bevorderen worden verminderd en dat er meer bacteriën komen die zorgen voor minder gewicht.
Champignons in de voeding lijken volgens onderzoek in de darmen te zorgen voor kleine veranderingen in de darmflora waardoor de lever beter glucose kan verwerken. Champignons zorgen in de darmen voor meer aanmaak van korteketenvetzuren zoals propionaten en succinaten, stoffen die de expressie van genen kunnen veranderen en zo de gluconeogenese in de lever stimuleren.
Studies laten zien dat Kefir zou kunnen zorgen voor gezonde darmen.
Een Britse studie onder 916 vrouwelijke tweelingen laat zien dat het gematigd drinken van rode wijn kan zorgen voor een meer diverse en dus gezonde darmflora, met daardoor een beter imuunsysteem en minder kans op overgewicht. In de studie werd gekeken naar de effecten van rode wijn, witte wijn, bier en sterke dranken op de diversiteit van de darmflora. Alleen het gematigd drinken van rode wijn bleek te zorgen voor een gezondere darmflora, de andere dranken bleken geen effect te hebben.
Gezonde voeding zorgt ook voor een gezondere darmflora en dat is volgens onderzoek ook belangrijk voor een goede bloeddruk. Een andere studie laat zien dat de inname van soja de bloeddruk gunstig beïnvloedt door de diversiteit van bacteriën die in het menselijke maagdarmstelsel leven te veranderen.
Een grote analyse laat zien dat voeding rijk aan anthocyanen positieve effecten heeft op de darmgezondheid. De belangrijkste resultaten waren een toename van goede bacteriën in de darmen, een toename van de productie van korteketenvetzuren, een afname van de pH en de doorlaatbaarheid van de darmen en een toename van het aantal slijmbekercellen en het versterken van de tight junction-eiwitten tussen de darmepitheelcellen.
Groene groenten, zoals spinazie, sla en broccoli zijn dan weer belangrijk voor gezonde darmen zo laat een studie zien. Groene groenten bevatten suikers die sulfoquinovose worden genoemd - bekend als sulfosuiker omdat het zwavel (zwavel) bevat - die gespecialiseerde bacteriën nodig hebben om ze af te breken. Dit proces produceert waterstofsulfide, een gas dat bij lage doses sterke ontstekingsremmende effecten heeft. Sulfosugar stimuleert de groei van belangrijke organismen in het darmmicrobioom die niet worden beïnvloed door andere suikers, zoals glucose, waaronder veel gezonde darmmicroben. Het proces heeft een positief domino-effect, want het produceert ook een zwavelverbinding, DHPS, die fungeert als energiebron voor andere goede darmbacteriën.
LET OP: Vermijd vetrijke voeding. Regelmatig vetrijke voeding zorgt volgens onderzoek in de darmen voor minder immuuncellen van het type B en daardoor minder eiwitten IgA en kan zo de insulineresistentie verhogen en daardoor de kans op diabetes type-2 doen toenemen.
LET OP: Een studie laat zien dat bewerkte voeding met veel dierlijke vetten en veel suikers en ook het drinken van alcohol de darmflora doet veranderen waardoor ontsteking bevorderende bacteriën de overhand krijgen. De tweede studie laat zien dat het vaak eten van bewerkte voeding kan zorgen voor een wat lekke darmwand wat de kans op chronische nierproblemen verhoogt. Het industrieel bewerken van voeding zorgt voor glycatie en zo ontstaan ongewenste producten, de AGEs die in de darmen zorgen voor de problemen, zo laat de studie zien. Een andere studie laat zien dat het eten van bewerkte voeding zorgt voor een duidelijk andere samenstelling van de darmflora met daardoor meer kans op laaggradige ontstekingen en insulineresistentie.
LET OP: Slecht nieuws voor de fans van cola light en andere producten waar kunstmatige zoetstoffen in verwerkt zijn. Die kunnen giftig zijn voor de darmflora, zo blijkt uit onderzoek.
LET OP: Uit een studie naar de uitwerking van zoetstoffen op het menselijk lichaam blijkt dat de onderzochte zoetstoffen, ieder op zijn eigen manier, zorgen voor schade aan de darmflora, welke schade op zijn beurt allerlei ziektes kan bevorderen. De onderzochte zoetstoffen waren: sucralose (E955), acesulfaam-K (E950), aspartaam (E951), advantaam ( E969), neotaam (E961) en sacharine (E954). Deze werden zowel afzonderlijk onderzocht als in sportdranken.
LET OP: 12 gram zout of meer per dag zorgt volgens onderzoek ook voor minder goede bacteriën Lactobacillus in de darmen met als gevolg een hogere bloeddruk en meer ontstekingen in het lichaam. Dit geldt zeker voor vrouwen zo blijkt uit een andere studie.
LET OP: Onderzoek laat zien dat rokers duidelijk een andere darmflora hebben, meer slechte bacteriën zoals Prevotella die aanleiding kunnen geven tot darmontstekingen en darmkanker en minder goede probiotische bacteriën. Bij niet-rokers en bij gebruikers van de e-sigaret werden die veranderingen niet gezien.
LET OP: Onderzoek laat zien dat bepaalde voeding goed of slecht kan zijn voor een gezonde darmflora. Zo zorgen calorierijke voeding, snacken en volle melk voor een slechtere en koffie, thee, karnemelk en rode wijn voor een beter diversiteit. Vooral medicijnen zoals maagzuurremmers, antibiotica, metformine, statines, laxeermiddelen, benzodiazepines, antidepressiva en antihistaminica geven een duidelijk slechtere diversiteit. Hier nog een studie die laat zien dat koffie kan zorgen voor een gezondere darmflora met meer goede en minder slechte bacteriën.
LET OP: Onderzoek laat zien dat het dagelijks nemen van calciumsupplementen de kans op meer poliepen in de darm duidelijk doet vergroten en dat nog jaren later.
LET OP: Uit onderzoek blijkt dat nanodeeltjes van metaaloxiden, zoals zinkoxide, ceriumdioxide en titaniumdioxide de darmflora bij mensen nadelig kunnen veranderen en zo de gezondheid van mensen. Getest werden hoeveelheden nanodeeltjes zoals ze gevonden worden in voedingsmiddelen en veel gebruikte producten als tandpasta, cosmetica, zonnebrandmiddelen en coatings en verven. Hier een een studie die dat bevestigt. Hier een studie die laat zien dat nanodeeltjes van zinkoxide die gebruikt worden in blikverpakkingen van voeding kunnen zorgen voor een honderd keer te hoge inname van zink in het lichaam waardoor darmen veel minder belangrijke nutriënten kunnen opnemen in de darmen. Uit een andere studie blijkt dat de stof titaan dioxide (E nummer 171), al dan niet in de vorm van nanodeeltjes het celoppervlak van de dunne darm doet verminderen waardoor bepaalde voedingstoffen zoals, ijzer, zink en vetzuren moeilijker opgenomen kunnen worden. Eenmalige inname had geen gevolgen doch dagelijks en langdurige inname deed het celoppervlak duidelijk verminderen. Weer een andere studie, laat zien dat chronische inname van titaan dioxide bij ratten de kans op darmontstekingen en darmkanker doet vergroten.
LET OP: Volgens onderzoek zorgen maagzuurremmers ook voor overgroei van de bacterie Clostridium difficile die diaree en mogelijke complicaties kan veroorzaken. Andere onderzoeken ¹ ² laten zien dat deze medicatie de darmflora drastisch verandert en de kans flink vergroot op infectie met de campylobacter bacterie. Weer een studie laat zien dat protonpompremmers de diversiteit van de darmflora aantasten waardoor een duidelijk grotere kans op darminfecties, longontsteking, tekorten aan vitamines en botbreuken.
LET OP: Hoewel antibiotica levensreddende medicijnen kunnen zijn in de aanpak van bacteriële infecties, verhogen ze ook het risico op een reeks andere ernstige chronische aandoeningen, waaronder hartaandoeningen en sommige kankers, blijkt uit nieuw onderzoek. Dit komt omdat antibiotica ook de belangrijke korteketen vetzuren vernietigen. Deze korteketenvetzuren zijn belangrijk voor een gezonde darmflora en een goede werking van het immuunsysteem. Een gezonde darmflora beschermt ons tegen infecties en ontstekingen die het begin van veel chronische ziekten zoals artritis, hartproblemen en kanker zijn. Volgens de onderzoekers moet het gebruik van antibiotica dan ook alleen worden beperkt tot levensbedreigende noodinfecties; de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam moeten de rest kunnen behandelen.
Meer informatie over Darm, spastische (IBS of PDS), Darmbeweging, onregelmatig, Darmgassen, Darminfecties, Darmkanker, Darmkrampen, Darmontstekingen, Darmontstekingen (dikke), Darmontsteking (zwerend), Darmparasieten, Darmproblemen en Darmverstopping.
Algemene opmerking: