Home / Nutriënten / ...
Zink helpt organen en systemen:
Voedingsbronnen van zink:
Tarwe kiemen
Meloen zaden
Tarwe zemelen
Selderie zaadjes
Venkel bol
Opmerkingen:
Zink speelt een belangrijke rol in verschillende biochemische processen in ons lichaam, zoals de vermenigvuldiging en groei van onze lichaamscellen, de ontwikkeling en het functioneren van onze voortplantingsorganen, en de vorming van onze beenderen en tanden.
Zo is zink zeer belangrijk voor een goede kwaliteit geslachtscel. Zink helpt cellen beschermen tegen oxidatieve stress en draagt bij tot een gezonde celdeling en aanmaak van het
DNA. Zink helpt de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten. Zink
helpt bij het behoud van een gezonde huid, botten, haren en nagels en een andere belangrijke werking is dat zink bijdraagt aan een gezond zenuwstelsel en
immuunsysteem. Zink helpt zo samen met jodium aan het behoud van een normaal gezichtsvermogen en cognitie, waarbij zij de processen ondersteunen in de hersenen die te maken hebben met het opnemen en verwerken van informatie, het geheugen
e.d.. ook op het vlak van hormonen is zink samen met jodium nodig voor de normale functie van de schildklier en de aanmaak van schildklier- en geslachtshormonen waarbij het een rol speelt bij de energiestofwisseling en vruchtbaarheid van mannen en vrouwen.
Uit een studie,
weliswaar met ratten, blijkt nu dat te weinig zink in de voeding ook kan
zorgen dat andere belangrijke mineralen als magnesium, calcium, selenium,
kalium en ijzer verhoogd uitgescheiden worden met de ontlasting en de opname
van andere mineralen en spoorelementen sterk kan beïnvloeden.
Het beste wordt zink opgenomen in het lichaam uit vis en vlees duidelijk minder uit granen en groenten.
Als supplement van zink zijn zinkcitraat en/of zinkgluconaat volgens onderzoek goede opties. Zinkoxide daarentegen niet vanwege slechte opname in het lichaam.
Bij verkoudheid lijkt zinkacetaat volgens studie wellicht nog een iets betere optie, zo ook zinkgluconaat zo blijkt uit een andere studie waaruit ook blijkt dat meer dan 100 mg/dag geen meerwaarde heeft.
Zink helpt bij de omzetting van vitamine A naar zijn biologisch actieve vorm.
Supplementen met zowel vitamine A als zink blijken volgens onderzoek goede diensten te bewijzen bij en ter voorkoming van malaria.
Zink bevordert de opname van foliumzuur in het lichaam.
Tekorten aan magnesium en zink doen de aanmaak van glutathion in het lichaam remmen.
Gelijktijdige inname van voedingsvezels en fosfor (bijv. uit frisdranken) verminderen de opname van zink.
Gelijktijdige inname van calcium en zink doet de opname van zink sterk remmen.
Als onderdeel van insuline speelt zink een belangrijke rol in de regeling van ons bloedsuiker. Net als insuline wordt door de bètacellen in de pancreas het eiwit amyline afgegeven. Dit eiwit amyline zorgt ervoor dat deze afgifte beheersbaar wordt. Doch dit eiwit heeft ook een andere kant, bij mensen met lage waarden zink in de pancreas en diabetes type–2 kan amyline gaan samenklonteren waardoor de bètacellen beschadigd raken en afsterven. Zink lijkt als politieagent te werken waardoor alleen de goede kant van amyline te zien is, doch teveel zink blijkt weer averechts te werken.
Bovendien hebben enzymen die betrokken zijn bij het metabolisme van vetten en energie zink nodig om die rol te kunnen vervullen.
Zink is ook noodzakelijk voor de afbraak van alcohol in onze lever. Het maakt deel uit van verschillende enzymen die als antioxidant werken.
In grote hoeveelheden aanwezig in de spieren, zou zink de krachtprestaties en het uithoudingsvermogen bevorderen.
Ons immuunsysteem kan niet zonder zink. Zo speelt zink onder meer een belangrijke rol in het genezingsproces van verwondingen en infecties, en bij de aanmaak van witte bloedcellen, die belangrijk zijn in ons afweersysteem tegen indringers zoals bacteriën. Bij een infectie zorgt zink dat de immuunreactie van het lichaam gecontroleerd blijft en niet uit de hand loopt. Als het lichaam op het moment van een infectie niet genoeg zink voorhanden heeft is de kans groot dat de infectie uitmondt in een flinke ontsteking.
Zink kan ook bacteriële infecties bestrijden. Onderzoek met de meest dodelijke bacterie, de pneumokok (Streptococcus pneumoniae), een bacterie die ernstige ziektes zoals longontsteking, meningitis, septis en buikvliesontsteking veroorzaakt en jaarlijks wereldwijd miljoenen mensen dood, leert dat deze bacterie voor eigenbehoud en zijn aanval op het lichaam mangaan nodig heeft en zo blijkt uit onderzoek zink zorgt ervoor dat mangaan de bacterie niet kan bereiken. Een andere studie bevestigt dat voldoende zink zorgt voor de activatie van die immuuncellen die deze bacterie kunnen aanpakken en vernietigen.
Een aantal hersenfuncties, zoals het leren, het zich herinneren en het denken, en zelfs het gedrag hebben voldoende zink nodig. Meer bepaald activeert zink die delen van de hersenen die informatie ontvangen en verwerken. Daaronder vallen ook de hersendelen waar gegevens van onze smaak- en reuksensoren toekomen en verwerkt worden. Onderzoek heeft aangetoond dat een zinktekort kan leiden tot een gebrekkige ontwikkeling van de hersencellen en een verminderde groei en ontwikkeling van de kleine hersenen, die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie van bewegingen en het bewaren van het evenwicht. Een en ander kan bijdragen tot emotionele stoornissen of leer- en gedragsproblemen.
Een simpel zinksupplement lijkt volgens een kleine studie goed te werken tegen brandend maagzuur. Het werkt snel en zonder bijwerkingen.
Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een rhinovirus. Uit verschillende studies blijkt dat zink het vermenigvuldigen van dit virus kan tegengaan. Als men binnen 24 uur na het krijgen van een verkoudheid start met de dagelijkse inname van een supplement zink van 75 mg, neemt de duur en de hevigheid van een verkoudheid wel met bijna de helft af. Als men vijf maanden lang zink inneemt verlaagt men duidelijk de kans op het krijgen van een verkoudheid.
Voeding rijk aan zink lijkt volgens een voorlopig onderzoek de kans op de ziekte van Alzheimer en Parkinson tegen te kunnen gaan. Bij te weinig zink kunnen eiwitten niet altijd goed uitvouwen.
Volgens onderzoek hebben mensen een depressie duidelijk te lage bloedwaarden zink en kan aanvulling hiervan nuttig zijn.
Senioren met tekort aan het mineraal zink blijken een veel grotere kans te hebben op het krijgen van longontsteking. Wel 40% van de senioren heeft een tekort aan zink.
Dagelijkse aanvulling met zink zorgt volgens studie voor duidelijk lagere bloedwaarden totaal cholesterol, het slechte cholesterol (LDL) en triglyceriden.
Onderzoek laat zien dat zelfs kortstondige en minimale tekorten van het mineraal zink de spijsvertering meteen kunnen verstoren. Dezelfde wetenschappers laten in een ander onderzoek zien dat tekorten aan zink zorgen voor lagere bloedwaarden vitamine E en glutathion in het hart en daardoor meer oxidatieve stress in de hartspieren.
Al een klein beetje meer zink in de voeding blijkt volgens een studie zeer belangrijk te zijn om kleine DNA-schade te herstellen. Veel mensen met een westers dieet krijgen vaak te weinig zink binnen terwijl al 4 mg meer per dag voldoende is om de DNA-schade van iedere dag te repareren en zo mogelijk kanker en hart- en vaatziektes te voorkomen. Een studie met kankerweefsel lijkt dit te bevestigen.
Hoge bloeddruk (hypertensie) kan een symptoom zijn van zinkgebrek, en het nemen van extra zink kan wellicht zorgen voor een normale bloeddruk, zo blijkt uit een studie. Het heeft alles te maken met de manier waarop onze nieren omgaan met natrium, ofwel wanneer ze het in de urine afscheiden of het opnieuw opnemen in het lichaam. Het is bekend dat te weinig natrium in de urine kan zorgen voor een hogere bloeddruk. Uit de studie, weliswaar met muizen, blijkt dat de hoeveelheid zink in de voeding dit proces van natrium uitscheiden of opnemen in de nieren kan beïnvloeden. Voeding arm aan zink zorgde voor weinig natrium afscheiding en hogere bloeddruk. Aanvulling met zink dan, zo blijkt uit de studie, zorgde voor meer afscheiden van natrium en een lagere bloeddruk.
Een analyse van studies over zink laat zien dat het mineraal zink beschermende effecten kan hebben tegen COVID-19 door de antivirale immuniteit te versterken en ontstekingen te verminderen. Goede voeding met daarin ook voldoende zink ondersteunt het immuunsysteem om ziekteverwekkers te bestrijden en helpt chronische ontstekingen na een infectie te voorkomen. Hoewel geen specifiek voedsel of supplement kan voorkomen dat iemand COVID-19 oploopt, kunnen bepaalde voedingsstoffen zoals zink de werking van het immuunsysteem versterken.
Let op: Onderzoek laat zien dat teveel zink averechts kan werken en een bacteriële infectie kan bevorderen. Hoge bloedwaarden zink blijken volgens onderzoek ook te kunnen bijdragen aan de vorming van nierstenen.
Let op: Onderzoek laat zien dat bij kanker en veel gewichtsverlies zeker geen extra zink genomen moet worden omdat dit juist de cachexie kan verergeren.
Let op: Eerdere studies hebben al laten zien dat nanodeeltjes in de kant en klare voeding niet zo gezond zijn. Nu een studie die laat zien dat nanodeeltjes van zinkoxide die gebruikt worden in o.m. blikverpakkingen van voeding kunnen zorgen voor een honderd keer te hoge inname van zink in het lichaam waardoor darmen veel minder ander belangrijke nutriënten kunnen opnemen in de darmen.
Zes
kenmerken van een zinktekort
1. Voortdurend maagproblemen
2. Pijnlijke spieren
3. Eten ruikt of smaakt anders
4. Vaak verkouden
5. Ogen passen zich moeilijk aan het donker aan
6. Aandacht er moeilijk bijhouden
De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen hoeveelheid voor volwassen mannen (22-50 jaar) vastgesteld op 10
mg/dag en voor vrouwen op 9 mg/dag. Voor zwangere vrouwen 15 mg en tijdens de
borstvoeding 20 mg/dag.
Zink
is heel gezond doch inname van meer dan 100 mg per dag kan het immuunsysteem
verzwakken.
Als supplement lijkt de beste vorm, qua opname, zink glycinaat, dan picolinaat. Beter geen supplementen van zink samen met calcium innemen omdat dan de opname van zink sterk geremd wordt.
Teveel fytinezuur in de voeding kan de opname van zink flink beïnvloeden. Hoge inname van zink zorgt voor een slechte ijzer en koper opname, terwijl een hoge inname van ijzer en koper zorgt voor een slechte opname van zink.
Zink is enorm belangrijk voor senioren om gezond oud te worden, kijk hier.
De volgende studie laat ook zien waarom zink zo belangrijk is voor senioren om het verouderingsproces niet te versnellen.
Zinc and its role in age-related inflammation and immune dysfunction
Meer info over zink.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(25-07-2020)