Home / Nutriënten / ...

Vitamine B12 helpt bij of tegen: 

 Bloedarmoede

 Ziekte van Crohn

Depressie

Hart problemen

Aften

Zwangerschap

Vitiligo

Menopauze

Zenuwproblemen

Ziekte van Alzheimer

Dementie

Onvruchtbaarheid man

Staar

Slijmbeursontsteking

Multiple sclerose (MS)

Aderverkalking

Onvruchtbaarheid

CVS / ME

Moeheid

Diabetes

Astma

Hepatitis

Droge huid

Allergieën

Migraine

HIV 

Hoog cholesterol

Tinnitus

Retinopathie

Gordelroos

 

Vitamine B12 helpt organen en systemen:

 

Hart en bloedvaten

Immuunsysteem 

Galsysteem

Voortplantingsorganen

Zenuwstelsel

Spijsvertering

Ogen 

 

Voedingsbronnen van vitamine B12:

 

 Zalm

 Haring

 Oesters

 Kabeljauw

 Tonijn

 Kreeft

 Garnalen

 Lam

 Heilbot

 Hert

 Melk

 Vis

 Rundvlees

 Varkensvlees

 Brouwers gist

 Kip

 Kalkoen

 Miso

 Sojasaus

 Yoghurt

 Shiitake

Eieren

Tofu

Tempeh

Ginseng

Oesterzwammen

Zee groenten

Geitenmelk

Zeewier

 

Opmerkingen:

X Metformine, een veel gebruikt medicijn bij diabetes doet de kans op een vitamine B12 tekort flink toenemen.

X Het langdurig gebruik van maagzuurremmers in de vorm van protonpompremmers. die veel gebruikt worden voor de behandeling van een maagzweer of bij brandend maagzuur, zorgen voor een duidelijk afname van de opname van belangrijke voedingsnutriënten, vitamines en mineralen zoals magnesium, calcium en vitamine B12.

X Regelmatig supplementen met hoge dosering vitamine B12 kunnen volgens onderzoek acne veroorzaken doordat huidmicroben aangetast worden.

X Jarenlang hoge dosis vitamine B6 (> 20 mg/d) en ook B12 (> 55 mcg/dag) doen volgens onderzoek de kans op longkanker flink verhogen, zeker bij rokers.

Meer over het belang van de vitamine B12 voor uw gezondheid, zeker bij het ouder worden.

 

Algemene opmerking: 

Vitamine B12 of cobalamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 is voor zijn opname in het lichaam afhankelijk van een stof (Intrinsic Factor, IF) die in de maag wordt gemaakt. 

voorbeelden van gehalte Vitamine B12 (cobalamine, in mcg)

1 glas halfvolle melk (150 ml)

0,6

1 plak kaas (20 g)

0,3

1 stukje rundvlees (gaar, 75 gram)

2,5

1 stukje varkensvlees (gaar, 75 gram)

0,8

1 stukje kabeljauw (gaar, 100 gram)

2,0

1 ei (50 gram)

0,6

Gevolgen van een tekort

Bij mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, is er een grote kans op een tekort aan vitamine B12. Een tekort aan vitamine B12 ontstaat ook als iemand geen Intrinsic Factor maakt, de stof uit de maag die voor de opname van deze vitamine zorgt. Dit is bijvoorbeeld het geval na een operatieve verwijdering van een deel van de maag. In zo'n geval zouden alleen vitamine B12-injecties kunnen helpen*. Ook kan het voorkomen dat het lichaam antistoffen tegen deze vitamine aanmaakt waardoor de opname door het lichaam wordt geremd.

Een tekort aan deze vitamine in de voeding wordt pas na verloop van lange tijd duidelijk omdat het lichaam eerst de aangelegde voorraad opgebruikt. Een tekort leidt uiteindelijk tot een vorm van bloedarmoede (pernicieuze anemie) en neurologische gevolgen zoals tintelingen in de vingers (paraestesie), geheugenverlies, coördinatiestooornissen (ataxie) en spierzwakte in de benen. Deze klachten kunnen in bepaalde gevallen ook voorkomen zonder afwijkingen in het bloedbeeld.

Bij ouderen komt nog wel eens een tekort aan vitamine B12 voor. De oorzaak hiervan is een gebrek aan Intrinsic Factor of een maagaandoening: atrofische gastritis. Atrofische gastritis begint meestal met een verminderde maagzuurproductie waardoor bacteriën in de maag terechtkomen en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Hierdoor worden de B-vitamines onvoldoende in het lichaam opgenomen.

Gevolgen van een te hoge inneming

De kans op nadelige gevolgen van grote hoeveelheden vitamine B12 is heel klein. Er zijn geen ongewenste effecten bekend bij personen die langdurig preparaten met hoge doseringen gebruikten. Het lichaam zorgt ervoor dat er niet te veel vitamine B12 uit het maagdarmkanaal in het lichaam wordt opgenomen.

Let op: Een grote Amerikaanse studie onder vrouwen laat zien dat het langdurig nemen van supplementen van vitamine B6 en B12 in hogere dosering dan geadviseerd wordt de kans op een heupfractuur wel met 50% kan vergroten.

Vitamine B12 en veganisten

Omdat vitamine B12 uitsluitend voorkomt in dierlijke producten wordt gistextract, zoals Marmite, aanbevolen als B12- aanvulling voor veganisten. Een hoeveelheid van 100 gram gistextract levert echter nog niet de helft van de dagelijkse behoefte van een volwassene. Bovendien gebruikt men in de praktijk slechts enkele grammen gistextract per dag. Veganisten doen er daarom goed aan deze vitamine aan te vullen door middel van een supplement. Algen en zeewieren bevatten een op vitamine B12 lijkende stof, maar deze stof heeft geen vitaminewerking.

Vitamine B12 als supplement

Als supplement van vitamine B12 kan het beste de actieve vorm methyl- en adenosylcobalamine gekozen worden en dan in de vorm van kauwtabletten, zodat het merendeel al in de mond opgenomen wordt.

Vitamine B12 in de vorm van cyanocobalamine komt normaal gesproken niet in de natuur voor, maar is een synthetische vorm die wordt gebruikt in vele farmaceutische producten en in voedingssupplementen vanwege de stabiliteit en de lage kosten. In het lichaam kan het worden omgezet in de metabolisch actieve vormen van vitamine B12: methylcobalamine en adenosylcobalamine, waarbij het giftige cyanide vrijkomt (zij het in minieme hoeveelheden).

 

*Onderzoek heeft uitgewezen dat vitamine B12 in hogere doseringen passief via diffusie (dus zonder tussenkomst van intrinsieke factor) wordt opgenomen. In doseringen vanaf minimaal 600 mcg kunnen dezelfde serumconcentraties worden bereikt als via vitamine B12 injecties. 

Meer info door Natura foundation.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden

Aanbevelingen voor vitamine B-12 (Gezondheidsraadsrapport Voedingsnormen 2003)

 

1-3 jaar

4-8 jaar

9-13 jaar

14-18 jaar

19-50 jaar

51-70 jaar

> 70 jaar

Zwanger

Borst- voedend

Vitamine B12 mcg/dag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Man

0,7

1,3

2,0

2,8

2,8

2,8

2,8

 

 

Vrouw

0,7

1,3

2,0

2,8

2,8

2,8

2,8

3,1

3,5

 

Meer info.

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                    Printen      

 

(25-01-2020)