Bietjes helpen organen en systemen:
Nutriënten in bietjes:
Opmerkingen:
Bietjes bevorderen de menstruatie.
Bietjes niet langer dan 15 minuten koken om alle gezonde stoffen te behouden.
Bietjes bevatten veel betalaïnen, van indool-afgeleide componenten, gesynthetiseerd uit het aminozuur tyrosine. Betalaïnen zorgen voor de rode kleur van bietjes en hebben antioxidatieve, ontstekingsremmende en ontgiftende eigenschappen en bevorderen de aanmaak van glutathion in het lichaam.
Betaïne, zoals in bietjes en bietensap zorgt volgens studie voor meer spierkracht. Volgens een andere studie zorgt bietensap ook nog eens voor een beter reactievermogen.
Het regelmatig drinken van bietensap zorgt volgens studie voor een beter uithoudingsvermogen en een lagere bloeddruk. Hier studies ¹ ² die dat bevestigen.
Uit een eerdere studie was al gebleken dat bietensap tijdens het sporten zorgt voor een veel betere bloeddoorstroming van de spieren. Uit een nieuw studie door dezelfde wetenschappers blijkt dat het drinken van bietensap ook de kwaliteit van leven van patiënten met hartfalen duidelijk kan verbeteren. De voordelen van bietensap zitten in de hoeveelheid nitraten. In een klein glas (70 ml) bietensap zitten net zoveel nitraten als in 100 gram spinazie. Nitraten worden in de mond afgebroken tot nitrieten, doorgeslikt en dan omgezet in stikstofoxide dat ervoor zorgt dat bloedvaten zich ontspannen en daardoor een veel betere bloeddoorstroming ontstaat. Bij mensen met hartfalen zijn inspanningen door de ziekte een probleem. Bietensap kan nu zorgen dat deze mensen ook meer kunnen bewegen. Andere studies ¹ ² bevestigen dit nog eens.
Wandelen zorgt al voor een betere bloeddoorstroming door de hersenen, een glas bietensap voor het wandelen verbetert volgens onderzoek die doorstroming extra. Bietensap zorgt niet alleen een betere bloeddoorstroming in de hersenen doch kan volgens een voorlopige studie wellicht ook de ziekte van Alzheimer tegengaan door schade als gevolg van de vorming van plaques tegen te gaan. Hier nog onderzoek die dat bevestigt en laat zien dat dit mede gebeurt doordat bietensap ook zorgt voor een verandering in de bacteriën in de mond die zorgen voor een betere bloeddoorstroming.
Uit een kleine studie blijkt dat bietensap ook goed werkt bij COPD. Mensen met COPD hebben vaak moeite met inspanningen. Deelnemers aan de studie kregen beurtelings voor een test een glaasje bietensap of een placebo, in dit geval pruimensap een vergelijkbaar sap doch zonder nitraten die wel in bietensap zitten. Bietensap bleek duidelijke verbetering te geven in inspanningscapaciteit en te zorgen voor een duidelijke lagere bloeddruk.
Beschikbare gegevens ondersteunden de gezondheidsbevorderende eigenschappen van rode biet en zijn bijproducten, als mogelijke therapeutische behandelingen voor verschillende stofwisselingsstoornissen, waaronder hypertensie, diabetes, insulineresistentie en nierstoornissen. In studies bij mensen tot op heden is gemeld dat bietensuppletie de bloeddruk verlaagt, de bloedplaatjesaggregatie remt, de vasculaire en endotheelfunctie verbetert, de bloedglucose verlaagt en de insulinehomeostase verbetert. Rode biet bevat een hoge concentratie aan fytochemicaliën en essentiële voedingsstoffen en is rijk aan anorganisch NO3. Aangenomen wordt dat bioactieve verbindingen een cruciale rol spelen binnen de mechanistische routes en verantwoordelijk zijn voor de veelbelovende klinische effecten.
Rode biet en andere voedingsmiddelen, waaronder sla, spinazie en selderie, zijn rijk aan nitraten. Nitraten worden ook in het lichaam, waaronder door bacteriën in de mond, omgezet tot stikstofmonoxide (NO) en dit NO helpt bij het reguleren van bloedvaten en neurotransmissie in de hersenen. Ouderen hebben doorgaans een lagere productie van stikstofmonoxide en daardoor meer kans op een slechtere vasculaire en cognitieve gezondheid. Een kleine studie onder zeventigjarigen laat nu zien dat het twee keer op een dag drinken van een glaasje bietensap al na tien dagen kan zorgen voor betere vasculaire en cognitieve functies.
Bietjes zijn ook een goede methylbron in het lichaam.