Zweren in spijsverteringssyteem (koolsap)
Zweren in spijsverteringssyteem
Kool helpt organen en systemen:
Spijsvertering (koolsap)
Nutriënten in kool:
Opmerkingen:
Behalve als ronde witte kool is er ook een spitse vorm, de spitskool.
Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen in de koeling bewaren alvorens te gebruiken daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd.
Kool kan men het beste rauw eten, koken doet veel van de gezonde stoffen verdwijnen.
Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij kort stomen of 5 minuten roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.
Koolsoorten bevatten de meeste antikanker bestanddelen waaronder glucosinolaten.
Gefermenteerde rauwe witte kool zoals zuurkool heeft de meeste gezonde eigenschappen, koken doet wat van die eigenschappen verminderen. Zuurkool bevat door de fermentatie van nature melkzuurbacteriën.
Volgens onderzoek doen de melkzuur bacteriën die gebruikt worden bij het fermenteren van bijv. yoghurt of zuurkool een zuur produceren dat zich hecht aan een receptor die alleen bij mensen en mensapen aanwezig is. Hierdoor wordt, zo blijkt uit de studie, het immuunsysteem geactiveerd.
Kool heeft uitstekende antibacteriële en antivirale eigenschappen.
Meer onderzoek over de bereiding van kruisbloemige groenten.
Meer
(wetenschappelijk) nieuws over kool.
Algemene opmerking:
Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande gegevens indicatief zijn en kunnen verschillen per soort en kweekmethode en -plaats.
URL van deze pagina:
(25-08-2019)