Home / Aandoeningen / ...

 

Het metaboolsyndroom:

 

Als iemand drie van de volgende vijf risicofactoren heeft, hoge bloeddruk, lage waarden goed cholesterol (HDL), hoge bloedsuikerwaarden, verhoogde triglyceridenwaarden of overgewicht met een ongezonde buikomtrek, dan spreekt men van het metaboolsyndroom. 

Het metaboolsyndroom geeft een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes type-2.

In Amerika heeft wel 35% van de mensen het metaboolsyndroom, in Europa zal het nog wel iets minder zijn doch veel niet.

Wil men door een ander dieet het metaboolsyndroom te lijf gaan dan lijkt het volgens onderzoek belangrijk om eerst een paar dagen te vasten.

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Fysieke inspanning en veel bewegen geeft een flink lagere kans op het syndroom.

X Zij met hoge bloedwaarden vitamine D hebben een duidelijk lagere kans op het syndroom. Uit een studie nu met muizen blijkt nu waarom dat is en hoe belangrijk vitamine D is ter voorkoming van het metabool syndroom. Door vetrijke voeding wordt het evenwicht in de darmflora zodanig verstoord dat het metabool syndroom kan ontstaan. Doch voldoende vitamine D, zo blijkt uit de studie, doet dit evenwicht herstellen waardoor het ontstaan van het metabool syndroom tegen gegaan wordt. 

X Een mediterraan dieet met veel olijfolie geeft een veel lagere kans op het syndroom.

X Vegetariërs hebben tot wel 36% minder kans hebben op het syndroom.

X Voeding rijk aan druiven lijkt de kans op het metabool syndroom duidelijk te kunnen verlagen.

X Uit een grote analyse van studies over melkeiwitten blijken de grote voordelen van goede melkeiwitten en speciaal weiproteines tegen het metaboolsyndroom. Goede melkeiwitten zorgen voor een betere bloeddruk, een beter vetmetabolisme, betere bloedsuikerwaarden, een beter gewicht met een betere verdeling en meer spiermassa.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren blijkt volgens een voorlopige studie de kans op het metaboolsyndroom duidelijk te verminderen.

X Uit een studie onder volwassenen met het metaboolsyndroom blijkt dat regelmatig een dag vasten een goede oplossing kan bieden. Wanneer 24 uur geen vast voedsel en alleen water genomen wordt begint het lichaam andere energiebronnen aan te spreken waaronder het slechte cholesterol (LDL). Na 1 keer vasten werden in de studie geen voordelen gezien doch na minstens 6 weken een dag in de week vasten werden duidelijke voordelen gevonden. Betere cholesterolwaarden, lagere bloedsuikerwaarden, een betere insulineresistentie en als bijkomend voordeel ook nog eens 3 kg aan gewicht verliezen na 6 weken.

X Uit een studie blijkt dat vette zuivelproducten rijk zijn aan het omega-7 vetzuur trans-palmitoleïnezuur zorgen voor duidelijk minder kans op het metabool syndroom, met lagere bloedsuikerwaarden en lagere bloeddruk.

X Een studie met postmenopauzale vrouwen laat zien dat goede bloedwaarden vitamine D belangrijk zijn tegen het krijgen van het metabool syndroom.

X Uit een studie onder ouderen blijkt het belang van een mediterraandieet tegen het metaboolsyndroom en zelfs om het metaboolsyndroom aan te pakken. 54% van de deelnemers had aan het begin van de studie het metaboolsyndroom. Zij die zich tijdens de studie aan het mediterraandieet hielden bleken duidelijk minder buikomtrek en lagere bloedsuikerwaarden te hebben en 28% van hen had geen metaboolsyndroom meer.

X Uit een studie blijkt het belang van een gezonde darmflora tegen ontstekingen en het metabool syndroom. Door betere technieken werd het belang van gezonde darmbacteriën duidelijk aan getoond. Verstoring van het gezonde evenwicht van bacteriën zorgt voor de aanmaak van proteïnes en lipopolysachariden die op hun beurt aanzetten tot ontstekingen die leiden tot het metaboolsyndroom.

X Uit een studie onder tieners blijkt dat het eten van dagelijks 13 gram noten de kans op het metaboolsyndroom doet halveren. Uit een Amerikaanse studie onder ruim 14.000 volwassenen blijkt dat het dagelijks eten van noten goed is tegen het metaboolsyndroom, een grote analyse bevestigt dit weer eens.

X Een uitgebreide analyse laat het belang van voeding rijk aan onverteerbaar zetmeel zien. Het onverteerbaar zetmeel (RS) zijn voedingsvezels die niet verteerd kunnen worden en worden vooral gevonden in zaden, linzen, bonen, onrijpe bananen, muesli, (volkoren)brood, aardappelen en (volkoren)pasta. De laatste tien jaar hebben meer en meer onderzoeken de grote voordelen laten zien van RS. RS is belangrijk voor een gezonde darmflora, goede bloedsuikerwaarden en een goed verzadigingsgevoel en belangrijk tegen metabole aandoeningen en tegen darmkanker. Een andere voorlopige studie laat zien dat ook voeding rijk aan de voedingsvezels celluose en inuline de kans op het metaboolsyndroom duidelijk doet afnemen.

X Regelmatig lichaamsbeweging en een gezond dieet voor volwassenen van middelbare leeftijd kunnen de sleutel zijn tot het bereiken van een optimale gezondheid op latere leeftijd, zo laat een studie zien. Gezondheidsrisicofactoren zijn onder meer het metabool syndroom, een cluster van gezondheidsproblemen zoals overtollig lichaamsvet rond de taille, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerwaarden, hoge cholesterol- of triglyceridenwaarden die het risico op hartaandoeningen, beroertes en diabetes type 2 verhogen.
• deelnemers die alleen de aanbevelingen voor lichamelijke activiteit per week, of 150 minuten lage inspanning of 75 minuten hoge inspanning, volgden, hadden 51% minder kans op het metabool syndroom.
• deelnemers die alleen gezonder deden eten hadden 33% minder kans. 
• deelnemers die zowel deden bewegen en gezonder deden eten hadden 65% minder kans op het ontwikkelen van het metabool syndroom.

 

X Voeding rijk aan fructose geeft een duidelijk hogere kans op het syndroom. Nader onderzoek laat zien dat fructose het hormoon vasopressine activeert wat op zijn beurt zorgt voor meer vetproductie. Door veel water te drinken kan die activatie van dat hormoon worden tegengegaan, zo laat de studie ook zien.

X Voeding rijk aan de smaakversterker MSG doet de kans op het metaboolsyndroom en overgewicht duidelijk toenemen. MSG, Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen en bijv. het keukenkruid ve-tsin. Het is een additief en heeft E-nummer 621 tot 625.

X Uit een Amerikaanse analyse blijkt dat niet alleen met suiker gezoete frisdranken doch ook de frisdranken met kunstmatige zoetstoffen, waarbij ook die met 0 calorieën, voor vergelijkbare problemen zorgen zoals, overgewicht, diabetes type-2 en het metabool syndroom.

X Uit een studie blijkt dat hoge waarden urinezuur mede de oorzaak zijn van het ontstaan van het metaboolsyndroom. Hoge waarden urinezuur in het lichaam kunnen het gevolg zijn van het eten van veel purinerijk voedsel en van veel fructose. De laatste tientallen jaren is het gehalte fructose in de voeding aanzienlijk toegenomen en wellicht is dat dan mede een verklaring voor de sterke stijging van het aantal mensen met het metaboolsyndroom.

X Uit een studie blijkt dat kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, aspartaam en sucralose toch zorgen voor de ontwikkeling van glucose-intolerantie en metabole ziekten. De kunstmatige zoetstoffen, die zelf niet opgenomen worden in het lichaam, veranderen de samenstelling van de darmflora waardoor plots wel hogere bloedsuikerwaarden in het lichaam ontstaan en zo de kans op diabetes type-2 en andere metabole ziektes zoals overgewicht doet toenemen.

X Uit een studie onder 15.000 kinderen blijkt dat het drinken van frisdranken en niet het drinken van fruitsappen kan leiden tot een sterk verhoogde kans op het metaboolsyndroom (hoge bloeddruk, lage waarden goed cholesterol (HDL), hoge bloedsuikerwaarden, verhoogde triglyceridenwaarden of overgewicht) en dan vooral overgewicht en hoge bloeddruk. Kinderen die de meeste frisdranken dronken bleken wel 220% meer kans te hebben op het metaboolsyndroom en 149% meer kans op overgewicht en 179% meer kans op hoge bloeddruk, alles in vergelijking met zij die nauwelijks frisdranken dronken. Het drinken van fruitsappen bleek geen invloed te hebben op risicofactoren voor het metaboolsyndroom.

X Overdag een dutje doen kan volgens onderzoek het geheugen een boost geven. Ander onderzoek laat echter zien dat dit dutje beter niet langer dan 30-40 minuten kan duren omdat anders de kans op het metaboolsyndroom duidelijk doet vergroten.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over het metabool syndroom.

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                 Printen      

 

(22-07-2021)