Broccoli helpt organen en systemen:
Nutriënten in broccoli:
Stoffen die eiwitsplitsing tegengaan
Opmerkingen:
Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen in de koeling bewaren alvorens te gebruiken daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Daardoor worden veel glucosinolaten in de broccoli met behulp het enzym myrosinase omgezet tot isothiocyanaten.
Broccoli is de groente met de meeste glucosinolaten, waaronder glucorafanine dat wordt omgezet tot het isothiocyanaat sulforafaan. Vooral de jonge spruiten van broccoli bevatten volgens onderzoek veruit de meeste gezonde stoffen die kanker tegengaan.
De jonge spruiten van broccoli bevatten veel myrosinase, mosterd, mierikswortel en wasabi ook, zij het minder. Daarom is het verstandig voor een optimale omzetting en opname in het lichaam andere kruisbloemige groenten te combineren met deze myrosinase rijke voeding.
Bij supplementen van broccoli ontbreekt het enzym myrosinase zodat weinig isothiocyanaten gevormd kunnen worden. Zeker hier is de combinatie met bijv. spruiten van broccoli noodzakelijk om effect te hebben.
Broccoli kan men het beste rauw eten, koken doet veel van de gezonde stoffen verdwijnen.
Het in water koken van broccoli doet in 20-30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.
Meer onderzoek over de bereiding van kruisbloemige groenten.
Broccoli heeft goede antivirale en ontgiftende eigenschappen.
Zo blijk uit een studie dat het eten van broccoli schade in het lichaam als gevolg van luchtverontreiniging zoals benzeen en acroleïne kan aanpakken. Het zijn zowel de glucorafanine en sulforafaan in de broccoli die zorgen voor een snelle afvoer van toxische stoffen doordat volgens de onderzoekers die bioactieve stoffen zorgen voor de activatie van de transcriptiefactor NRF2 die het proces van ontgiften op gang brengt o.m. door de productie van glutathion te bevorderen.
Broccoli lijkt ook goed te zijn tegen huidziektes.
De sulforafaan in broccoli helpt ter voorkoming van en bij aandoeningen zoals astma, COPD en artrose.
Broccoli is ook een goede methylbron in het lichaam.
Broccoli geeft schone bloedvaten en voorkomt plaquevorming.
Broccoli rijk aan sulforafaan doet de kans op kanker duidelijk afnemen en pakt bij kanker de kankerstamcellen aan waardoor een tumor geen mogelijkheid heeft zich te ontwikkelen.
Een paar keer per week eten van kleine porties (rauwe of even gestoomde) broccoli of andere kruisbloemige groenten doet de kans op veel soorten kanker fors verminderen.
De combinatie in de voeding van tomaten en broccoli bij prostaatkanker blijkt nog meer resultaat te geven dan het eten van ieder apart. Zowel reducties in tumorgrootte als een afname van de verspreiding en een verhoogde celdood van de kankercellen zijn het gevolg van het dagelijks eten van de combinatie. Dit betekent dagelijks een ¼ kop rauwe broccoli en 2½ kop verse tomaten. In plaats van de verse tomaten kunt u ook 1 kop tomatensaus of ½ kop tomatenpasta nemen.
Het regelmatig eten van kruisbloemige groenten zoals spruitjes, koolsoorten en broccoli geeft duidelijk minder kans op kanker in het eerste gedeelte van de dikke darm.
De bacterie Helicobacter pylori die bij veel mensen voorkomt in de maag kan bij een klein percentage maagpijn, maagzweren of maagslijmvliesontsteking veroorzaken.Voor bestrijding van deze bacterie is het dagelijks eten van broccoli (een paar rauwe roosjes) goed.
Volgens onderzoek kan de bioactieve stof sulforafaan, in bij.v broccoli zorgen voor een betere communicatie bij autisme.
Wellicht kan het eten van broccolispruiten met veel sulforafaan een onbalans in de hersenen, die bij schizofrenie gezien wordt, doen oplossen zo blijkt uit een voorlopige studie.
Het regelmatig eten van kruisbloemige groenten zoals broccoli doet volgens onderzoek de kans op leverkanker duidelijk afnemen.
Uit drie studies ¹ ² ³ blijken weer eens de grote voordelen van het regelmatig eten van broccoli en andere kruisbloemige groenten met veel sulforafaan. Vooral de bioactieve stof sulforafaan in broccoli blijkt verantwoordelijk te zijn voor minder overgewicht en duidelijk betere bloedsuikerwaarden, belangrijk bij en tegen diabetes type-2.
Eerdere studies hebben al de grote voordelen van broccoli laten zien bij en tegen kanker. Een studie laat nu zien hoe sulforafaan uitzaaiingen bij prostaatkanker doet tegengaan.
Uit een Amerikaanse studie lijkt het dat broccoli wel eens goed werkzaam kan zijn tegen het ontstaan van keel- en mondkanker bij mensen. Extracten van broccoli, rijk aan sulforafaan, werden eerst maanden getest op muizen waarbij bleek dat zowel het aantal muizen met keel- en mondkanker als het aantal tumoren duidelijk verminderd kon worden. Daarna kregen tien vrijwilligers fruitsap vermengd met het broccoli extract en een beschermende werking werd vastgesteld in de mondslijmvliezen.