Rijst helpt organen en systemen:
Nutriënten in rijst:
Oliezuur (rijstolie)
Linolzuur (rijstolie)
Eiwitsplitsing remmende stoffen
Opmerkingen:
Rijstkorrels zitten na de oogst in een oneetbaar houtachtig vlies (het kaf). Als na het oogsten alleen het kaf wordt verwijderd, zit de zemel nog om de korrels Deze zemel wordt bij rijst het zilvervlies genoemd. Deze rijst met zilvervlies wordt in veel talen bruine rijst genoemd, in het Nederlands wordt vaak de naam zilvervliesrijst gebruikt.
Witte rijst - ontstaat door een hoeveelheid rijst te laten 'bewegen', de harde korrels schuren tegen elkaar elkaar en het zilvervlies (met de kiem) verdwijnt - dit proces wordt slijpen genoemd.
Parboiled is een methode waarbij de rijst zo gestoomd wordt dat verschillende vitaminen en mineralen van het zilvervlies voor het slijpen overgaan in de rijstkorrel. Na deze bewerking is de rijst ietwat gelig van kleur.
Rijst is niet glutenvrij, doch bevat geen schadelijke gluten die problemen kunnen geven als gluten intolerantie.
Rijstolie of rijstvliesolie is de olie die gewonnen wordt uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Rijstolie is geschikt voor consumptie, heeft geen uitgesproken smaak of geur en een hoog rookpunt van 255°C, waardoor het zeer geschikt is om eten te bereiden bij hoge temperaturen zoals frituren en roerbakken.
Bruine rijst (zilvervliesrijst) bevat veruit de meeste gezonde stoffen, alleen al in de zemelen zitten volgens onderzoek meer dan 400 gezonde nutriënten.
Er bestaat ook nog zwarte (Oryza sativa L.) rijst, die steeds meer in de belangstelling staat. Zwarte rijst bevat nog meer bioactieve stoffen dan bruine rijst. Zo zit in een eetlepel zwarte rijst meer anthocyanen dan in een eetlepel blauwe bessen en minder suiker en meer vezels en vitamine E. Deze bioactieve stoffen verminderen het slechte cholesterol in het bloed waardoor ze hart- en vaatziekten tegengaan en gaan ontstekingen tegen die samenhangen met allergieën. Zwarte rijst blijkt nóg gezonder te zijn dan de bruine variant. (Let op: er bestaat ook gewone rijst die zwart gekleurd wordt met sepia, en dat is NIET de heel gezonde zwarte rijst)
Wilde rijst (Zizania) is een graansoort wel verwant met rijst (Oryza) doch geen rijst en het is eigenlijk ook nog nauwelijks wild, want het wordt voornamelijk commercieel geteeld.
Het regelmatig eten van witte rijst geeft door de hoge glycemische belasting duidelijk meer kans op het krijgen van diabetes type-2. Bruine rijst heeft een lagere glycemische belasting en daardoor een veel lagere kans.
Zwarte rijst lijkt goede voeding te zijn bij een vette lever door overgewicht.
Rijstzemelen, zo blijkt uit diverse onderzoeken, hebben goede kanker werende eigenschappen. In de zemelen, ook wel zilvervlies genoemd zitten allerlei bioactieve stoffen die samen zorgen voor de werking tegen kanker. In studies is gebleken dat niet alleen kankercellen tot celdood worden aangezet maar ook gezonde cellen beter gaan functioneren.
Volgens onderzoek zorgt een combinatie van sesam- en rijst(vlies)olie voor duidelijk lagere bloeddruk en lager cholesterol, bij een inname van 30 gram/dag voor langere tijd. De bloeddruk gaat wel met 14 punten omlaag en het slechte cholesterol met ruim 25% terwijl het goede cholesterol wel met 10% omhoog gaat.
Uit een grote studie blijkt dat het regelmatig eten van rijst, zowel witte als bruine, zorgt voor minder gewicht en een betere gezondheid. Zij die regelmatig rijst aten bleken duidelijk betere bloedwaarden kalium, magnesium, ijzer en foliumzuur. Zij bleken ook meer voedingsvezels, meer groente en fruit en minder vet en suikers te eten. Hier nog een grote studie die vergelijkbare voordelen laat zien.
Een Chinese studie laat zien dat dagelijks extra rijstzemelen toevoegen aan de voeding kan zorgen voor een andere darmflora waardoor de kans op darmkanker duidelijk minder wordt. In de studie onder mensen met een verhoogde kans op darmkanker kreeg een groep deelnemers een half jaar lang dagelijks 30 gram rijstzemelen.
Let op: Een studie laat u zien dat hogere temperaturen als gevolg van de klimaatopwarming zorgen voor nog hogere waarden ongezond arseen in rijst. Een andere Britse studie laat zien dat nu al meer dan de helft van alle soorten verkochte rijst in de winkel hogere waarden arseen bevat dan de aanbevolen bovenste limiet voor baby’s en peuters.
Let op: Vanwege de aanwezigheid van arseen in rijst en zeker in bruine rijst kunt bij de bereiding het beste rijst in veel water (1:6) koken en daarna afgieten zodat u al de helft van het arseen met het water weggooit. Dit is vooral belangrijk als u vaak rijst eet. Nog beter is, volgens onderzoek de rijst eerst een nacht laten weken in water en daarna spoelen, wassen, zeven en met veel water 15 minuten laten koken en u bent 80% van de arseen kwijt.
Let op: Mensen met coeliakie eten vaak veel rijstproducten en volgens onderzoek lopen ze daardoor een grotere kans om meer arseen binnen te krijgen.
Meer
over granen kijk hier. Gemiddelde
nutriënten inhoud per 100 gram witte rijst, rauw Bron:
USDA NAL (Jan. 2012) Algemene
opmerking: Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande gegevens indicatief zijn
en kunnen verschillen per soort en kweekmethode en -plaats. URL van deze pagina:
(25-02-2021)
Water (g)
12
Energie (kJ)
1528
Energie (kcal)
365
Proteïne
(g)
7.1
Vet (g)
0.66
Verzadigde
vetzuren (g)
0.18
Enkelvoudig
onverzadigd vet (g)
0.21
Meervoudig
onverzadigd vet (g)
0.18
Koolhydraten
(g)
80
Vezels
(g)
1.3
Suiker (g)
0.12
Calcium
(mg)
28
IJzer
(mg)
0.8
Magnesium
(mg)
25
Fosfor
(mg)
115
Kalium
(mg)
115
Natrium
(mg)
5
Zink
(mg)
1.09
Koper
(mg)
0.22
Mangaan
(mg)
1.09
Selenium
(mcg)
15.1
Vitamine
C (mg)
0
Vitamine
B1 (mg)
0.58
Vitamine
B2 (mg)
0.05
Vitamine
B3 (mg)
4.19
Vitamine
B5 (mg)
1.01
Vitamine
B6 (mg)
0.16
Foliumzuur
(mcg)
231
Vitamine
A (IU)
0
Vitamine
E, alfa-tocopherol (mg)
0.11
Vitamine
K (mcg)
0.1
Bètacaroteen
(mcg)
0
Luteïne+zeaxanthine
(mcg)
0