Home / Nutriënten / ...
Koper helpt organen en systemen:
Voedingsbronnen van koper:
Chocolade (puur)
Selderie zaadjes
Opmerkingen:
Koper is een essentieel spoorelement dat nodig is voor een gezond lichaam.
Behalve in vermelde voeding zitten ook sporen koper in water uit de (koperen)waterleiding.
Koper is belangrijk voor verschillende metabole functies, belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling van botten, bindweefsel, hersenen, hart en andere organen.
Koper zorgt voor de opname en het gebruik in het lichaam van ijzer. Lage inname van koper zorgt voor verminderde opname van ijzer in het lichaam, terwijl een hoge ijzer inname zorgt voor een slechtere opname van koper in het lichaam.
Koper is nodig voor de vorming van rode bloedcellen, het metabolisme van cholesterol en glucose, de aanmaak van allerlei eiwitten en enzymen in het lichaam. Enzymen die zorgen voor celenergie, de goede werking van zenuwcellen, bloedstolling en het zuurstoftransport.
Koper stimuleert het immuunsysteem om infecties te bestrijden, om beschadigd weefsel te herstellen en genezing te bevorderen. Koper helpt ook vrije radicalen schade aan te pakken.
Voldoende koper in de voeding blijkt volgens onderzoek ook belangrijk te zijn om vet te kunnen afbreken en om te zetten in energie en dit kan belangrijk zijn bij overgewicht.
In de lever wordt koper opgeslagen, om bij een tijdelijk tekort voor een aanvulling te kunnen zorgen
De opname van koper in het lichaam wordt geremd door zink, door enkelvoudige koolhydraten als sucrose en fructose, hoge inname fytinezuur en door een hoge vitamine C inname van wel 1500 milligram of meer per dag en een hoge inname van ijzer.
De opname van koper in het lichaam wordt versterkt door inname van dierlijke eiwitten en fosforzouten.
Zwangere vrouwen hebben extra koper nodig, zeker als ze ook extra ijzer moeten nemen omdat tijdens de zwangerschap ongeveer 16 mg koper in de lever van de foetus wordt vastgelegd. (Dat is ca. 4x de hoeveelheid die een volwassenen in de lever heeft.) Ook vrouwen die borstvoeding geven hebben meer koper nodig om de hoeveelheid koper te compenseren die met de moedermelk het lichaam verlaat.
Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Ook groente en fruit en cacaoproducten bevatten koper.
Hieronder is voor enkele producten de hoeveelheid als percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) weergegeven. Uitgangspunt is een behoefte van 1,5 milligram koper per dag. Dit is de ondergrens van de ADH voor volwassenen, de bovengrens is ca. 5 mg per dag.
Voorbeelden |
mg |
---|---|
Hagelslag, puur (voor 1 sneetje) |
2,5 |
Runderlever (1 stuk, 75 gram) |
1,9 |
Gepelde garnalen (75 gram) |
0,4 |
Cashewnoten (1 eetlepel, 20 gram) |
0,4 |
Tarwebrood (5 sneetjes) |
0,3 |
X Voeding met minimaal 3 mg koper per dag kan een zwaar belast hart zijn normale functie doen herstellen door de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes.
X Bij hoge bloedwaarden ijzer en/of koper lijkt het kruid kurkuma veruit het beste in het binden van die vrije ijzer- en koperionen in het lichaam.
X Volgens onderzoek zorgt lang slapen (meer dan 8 uur) voor duidelijk hogere bloedwaarden koper, goed voor jongeren.
X Doordat koper de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes stimuleert is voeding rijk aan koper daarom wellicht geen goede oplossing bij kanker.
X Langdurig voeding rijk aan koper en veel verzadigde vetzuren en transvetten doen de cognitieve functies sterk verminderen.
X Volgens onderzoeken ¹ ² zijn voor jonge mensen hoge bloedwaarden koper en ijzer goed voor een goede gezondheid doch voor mensen ouder dan 50 jaar doen hoge bloedwaarden ijzer en koper de kans op ziektes als Alzheimer en Parkinson, hart- en vaatziektes en andere ouderdomsziekten zoals kanker duidelijk verhogen. Hoge bloedwaarden ijzer en koper zorgen voor ongebonden of vrije ijzer- en koperionen. Deze ionen zorgen voor oxidatieve stress, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS - reactive oxygen species) in de cellen gevormd worden. Normaal zorgen enzymen (NEIL1 en NEIL2) voor de reparatie van die DNA schade in de hersenen, doch de vrije ijzer- en koperionen verhinderen de werking van die enzymen. Hier nog een studie die deze bevindingen verder onderbouwt.
X Volgens onderzoek zorgt lang slapen (meer dan 8 uur) voor duidelijk hogere bloedwaarden koper, slecht voor vijftigplussers.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(25-08-2020)