Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder
Gezonde kruiden bij griep:
Vlier (zwarte vlierbesextract)
Nepeta (ook voor kinderen)
Gezonde supplementen bij griep:
Gezonde nutriënten bij griep:
* ook als ijslollies
Voor een speciaal recept met kippensoep kijk hier.
Uit een Britse studie blijkt dat griep minder vaak voorkomt dan gedacht en dat vaker sprake is van een virale infectie van de luchtwegen. Bloedmonsters werden bekeken op de aanwezigheid van negen verschillende griepvirussen. Uit het onderzoek bleek dat kleine kinderen iedere twee jaar een keer griep kregen en dat bij het ouder worden dat minder vaak voorkomt. Vanaf de dertigjarige leeftijd blijkt dat nog slechts 2x per 10 jaar iemand griep krijgt.
Voldoende vochtigheid in huis kan de overleving van griepvirussen in huis flink verminderen volgens onderzoeken. Aanwezige virussen zitten in de lucht en op veel aangeraakte plaatsen in het huis. Omdat in de winter de lucht doorgaans veel droger is, tot wel 20% relatieve vochtigheid aan toe kunnen de virussen gemakkelijk 24 uur overleven. Door de vochtigheid op te voeren tot 40-60% wordt de overlevingskans van de virussen fors gereduceerd.
Onderzoek laat zien dat het griepvirus zich niet alleen door hoesten verspreidt maar dat gewoon ademen dat ook al doet.
Echte griep of influenza is een virusinfectie veroorzaakt door het influenzavirus.
Een sterk immuunsysteem is in staat om zelf virussen te doden zelfs als ze de cel aan binnen gegaan zijn, zonder daarbij de cel zelf te doden. Dit in tegenstelling tot medicijnen die ook de cel doden.
Een grote studie laat zien dat het besmet zijn met het rhinovirus, wat een verkoudheid veroorzaakt ook positieve kanten heeft. De kans op besmetting met het griepvirus wordt dan bijna tot nul reduceert. De aanwezigheid van het rhinovirus brengt de productie op gang van interferon, immuuneiwitten die een belangrijke rol spelen in de afweer en het bestrijden van infecties. Het immuuneffect van het rhinovirus duurt minstens zes dagen, zo laat het onderzoek zien.
Het naar beneden brengen van een beetje koorts met medicijnen als ibuprofen, aspirine en paracetamol verstoort volgens onderzoek het natuurlijke proces en veroorzaken zo bij griep extra besmetting en meer kans om hieraan dood te gaan.
Uit een grote analyse blijkt dat extra vitamine D bescherming biedt tegen luchtweginfecties, griep en verkoudheid. Vooral zij met lage bloedwaarden vitamine D bleken door extra vitamine D wel de helft minder kans te hebben op een infectie. Zij met goede bloedwaarden hadden altijd nog 10% minder kans op luchtweginfecties, griep en verkoudheid. Regelmatige inname van extra vitamine D, dagelijks of per week bleek het beste te werken. Volgens de onderzoekers heeft extra vitamine D een vergelijkbaar effect als een griepprik.
Ter voorkoming en voor een flinke vermindering van de klachten en de duur van griep zijn op het moment van infectie goede bloedwaarden vitamine D en glutathion zeer belangrijk, zeker bij mensen met longproblemen zoals astma en COPD.
Er zijn twee mechanisme waardoor vitamine D het risico op doodgaan aan een griepvirusinfectie voorkomt. Allereerst reduceert vitamine D in het lichaam de aanmaak van pro-inflammatoire cytokines en stimuleert vitamine D de aanmaak van lichaamseigen cathelicidine (LL37), dat binnendringende bacteriën, schimmels en virussen doodt.
Glutathion zorgt in de beginfase dat de rol van hemagglutinine meer of minder wordt gereduceerd afhankelijk van de hoeveelheid glutathion. (Het oppervlakte-eiwit van griepvirussen, hemagglutinine speelt een sleutelrol in de beginfase van een griepinfectie: het zorgt voor de binding aan de receptor en het samengaan van virus en celmembranen.)
Volgens verschillende studies werkt het extract van zwarte vlierbes (Sambucus nigra) zeer goed bij griep, binnen 2-3 dagen vindt meestal genezing plaats. Hier nog een studie die dat bevestigt.
Omega-3 vetzuren zijn wellicht goed om griep aan te pakken. Omega-3 vetzuren, zowel ALA, DHA als EPA vormen in het lichaam een molecuul genaamd protectine D1 (PD1). PD1 grijpt in op het RNA van de griepviruscellen zodat deling zeer moeilijk wordt. Bij een zware griep worden de productie van PD1 geremd en hoeveelheden PD1 zijn omgekeerd evenredig met het ziekmakend vermogen van griepvirussen.
Volgens voorlopig onderzoek kunnen boksdoornbessen wel eens beter werken tegen griep als een vaccinatie.
Uit een studie in het laboratorium en met met muizen blijkt dat thee van kamperfoelie tegen griep kan beschermen. Kamperfoelie (Lonicera japonica) wordt al honderden jaren in de traditionele Chinese medische wereld gebruikt. Kamperfoelie blijkt de molecuul MIR2911 te bevatten die rechtstreeks alle vormen van het griepvirus van het type A zoals H1N1, H5N1 en H7N9 aanpakt zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. De muizen kregen kamperfolie thee (bereid door 10 gram kamperfoelie (Lonicera japonica) in 100 ml water 30 minuten lang te koken) en bleken beschermd te zijn tegen de verschillen griepvirussen type A. Volgens de onderzoekers is MIR2911 uit kamperfoelie het eerste natuurlijke product dat een virus, en wellicht niet alleen een griepvirus, direct kan aanpakken.
Een studie, weliswaar nog met muizen, laat zien dat een ketogeendieet kan helpen een griepvirus aan te pakken.
Het lijkt erop dat kaneel de potentie heeft om virussen aan te pakken, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Extracten van uien, knoflook, kruidnagels, pepermunt, saffraan en kaneel werden bekeken of zij het virus PhiX konden aanpakken. PhiX, een bacteriofaag is een klein virus dat bacteriën infecteert, en veel vergelijkingen vertoont met virussen die mens en dier infecteren. Alleen het kaneelextract (10% kaneel) kon het virus aanpakken en wel binnen 10 minuten was in het laboratorium wel 100% van het virus onschadelijk gemaakt. De wetenschappers zeggen nu dat twee keer daags een eetlepel kaneel effectief zou kunnen zijn om te voorkomen dat virussen, zoals verkoudheid, griep en zelfs herpes het lichaam kunnen infecteren.
Probiotica in de vorm van melkzuurbacteriën als Lactobacillus casei kan volgens onderzoek bescherming bieden tegen en bij griep van het virus type A.
Griep in de eerste drie maanden van de zwangerschap doet de kans op o.m. hartafwijkingen bij de baby vergroten. Volgens onderzoek kan het daarom dan belangrijk zijn om de griep aan te pakken en wel met paracetamol.
Let op: Een infectie met griep kan volgens vooorlopig onderzoek ook wel eens langdurige gevolgen hebben op uw hersenen. Wellicht kunnen deze bevindingen verklaren hoe virale infecties bepaalde neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer en depressies, kunnen bevorderen. En waarom met name ouderen die griep hebben gehad nog lang daarna gedesoriënteerd kunnen zijn.
Let op: Een infectie met griep kan volgens onderzoek de kans op een hartaanval en ook langere tijd de kans op een beroerte doen vergroten.
Let op: Mensen met diabetes type-2 kunnen het beste een griepvaccinatie laten doen hierdoor is er volgens onderzoek duidelijk minder kans op een vroegtijdige dood.
Let op: Het griepvaccin pandemrix geeft volgens onderzoek wel 2-3 keer meer kans op nacrolepsie bij tieners en jongvolwassenen.
Let op: Of vaccinatie tegen de griep zinvol is lijkt zeer de vraag, zeker gelet dit onderzoek gepubliceerd in The Lancet en andere griepdeskundigen. In 2011 stelde het geneesmiddelenbulletin dat "niet kan worden vastgesteld dat er valide bewijs is uit gerandomiseerd onderzoek of meta-analysen dat de jaarlijkse influenzavaccinatie bij ouderen en risicopatiënten werkzaam en effectief is". Hier nog een bericht van oktober 2013 en verder kijk hieronder maar. Hier nog een uitleg uit 2017 waarom griepvaccins weinig effectief zijn. Voor de effectiviteit van griepremmers zoals Tamiflu blijkt volgens onderzoeken ¹ ² ook al geen bewijs te zijn.
Let op: Doorgaans worden vaccins niet getest op effectiviteit en bijwerkingen, bevatten ze vaak ongezonde en kankerverwekkende stoffen kijk hier maar naar een voorbeeld.
Let op: Volgens onderzoek doet het gebruik van pijnstillers/ontstekingsremmers in de vorm van NSAID's bij infecties van de luchtwegen, zoals bij verkoudheid en griep, de kans op een hartaanval flink verhogen.
Let op: Het gebruik van antibiotica kan zorgen dat het verdedigingssysteem tegen het griepvirus in de longen duidelijk verzwakt wordt, zo blijkt uit een gedegen onderzoek bij muizen. Ander onderzoek laat zien dat antibiotica-gebruik de werking van een griepvaccin duidelijk kan doen afnemen.
X Na lange vliegreizen treden vaak symptomen van verkoudheid en griep op. Volgens onderzoek doen vlierbesextracten deze symptomen duidelijk verminderen.
X Het veel in de voeding en cosmetische producten toegepast bewaarmiddel Tert-butylhydrochinon (TBHQ met E nummer 319) om verderf en verkleuring tegen te gaan blijkt volgens een studie, weliswaar met muizen, de immuunrespons op de griep danig te verminderen waardoor het lichaam minder in staat is zelf de griep te bestrijden.
Meer over griep.
What is in the regular flu shot? Griepvaccinatie
bij kinderen met astma beter afschaffen (Erasmus MC 2005) A
new study published in the Lancet by
researchers at the National Institutes of Health (NIH), Bethesda, MD, concludes
that influenza vaccinations in the US have prevented fewer deaths than indicated
by previous research (Arch Intern Med 2005; 165: 265–72). Algemene
opmerking:
What we have come to know as the seasonal flu shot is made from:
-Egg proteins: including avian contaminated viruses
-Gelatin: known to cause allergic reactions and anaphylaxis usually associated with sensitivity to egg or gelatin (anaphylaxis is a rapidly progressing, life-threatening allergic reaction)
-Polysorbate 80, (trademarked at Tween 80): a preservative that can cause severe allergic reactions including
anaphylaxis.
-Formaldehyde: a known carcinogen.
-The shot also contains Triton X100 (a strong detergent), table sugar, resin that is known to cause allergic reactions, and an antibiotic (Gentamycin). Multi-dose vials also contain thimerosal, a preservative made with mercury, a known neurotoxin. Infants and children are most at risk for neurological damage from mercury because their nervous systems are still developing. Neurological dysfunctions are also common in adults who have ingested mercury.
Do flu shots work?
The flu shot does not work for babies. In a review of 51 studies involving more than 294,000 children, it was found there was "no evidence that injecting children 6 to 24 months of age with a flu shot was any more effective than a placebo. In children over the age of 2 years, it was effective only 33% of the time in preventing the flu.
("Vaccines for preventing influenza in health
children", The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2008)
The flu shot does not work in children with asthma. In a study of 800 children with asthma in which one half were vaccinated and the other half were not, the two groups were compared with respect to clinic visits, emergency department visits, and hospitalizations for asthma. The researchers concluded that no evidence was provided that the influenza vaccine prevented pediatric asthma exacerbations (Christly, C. et al,
"Effectiveness of influenza vaccine for the prevention of asthma
exacerbations." Arch Dis Child, August, 2004, 734-5)
"The inactivated flu vaccine, Flumist, does not prevent influenza-related hospitalizations in children, especially the ones with asthma...In fact, children who get the flu vaccine are more at risk for hospitalization than children who do not get the vaccine." (The American Thoracic Society's International Conference, May 15-20, 2009, San
Diego)
Adults are also not protected by flu vaccine. In a review of 48 reports including more than 66,000 adults, "Vaccination of healthy adults only reduced risk of influenza by 6%, and reduced the number of missed work days by less than one day (0.16). It did not change the number of people needing to go to a hospital or take time off work."
("Vaccines for preventing influenza in healthy
adults," The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2006)
Although the hype is that the elderly must be protected, in a review of 64 studies in 98 flu seasons, for elderly living in nursing homes, flu shots were non-significant for preventing the flu. For elderly living in the community, vaccines were not significantly effective against influenza, ILI or pneumonia.
("Vaccines for preventing influenza in the
elderly," The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2006)