Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder
Citroen (ook schil)
Zwarte walnoten
Witte vis
Tarwe zemelen
Gezonde kruiden bij slechte spijsvertering:
Paardenbloem (ook wortel)
Gezonde nutriënten bij slechte spijsvertering:
Dyspepsie is een verstoring in het spijsverteringsysteem, waarbij voornamelijk maagklachten optreden, vaak het gevolg van een spastische darm.
Ingeval van een opgeblazen gevoel hoeft men niet alleen gas te hebben in de buik. De meest voorkomende andere symptomen zijn: Winderigheid, gerommel in de buik, misselijkheid, pijn in de onderbuik, een opgezwollen buik, overgeven, diarree, de hik en bebloede ontlasting.
In de meeste gevallen gaat het om gassen die geproduceerd worden in de darmen. Medische aandoeningen als de ziekte van Crohn,
een prikkelbare darm en darmobstructie kunnen ook bijdragen aan het opgeblazen gevoel.
Winderigheid en een opgeblazen gevoel zijn vaak tekenen dat het eten niet volledig verteerd kan worden door het lichaam. Ook door niet genoeg te drinken kunnen de problemen verergeren, doordat vocht nodig is bij de vertering van het voedsel. Vet eten
vertraagt de werking van de maag, waardoor het ook kan bijdragen aan dyspepsie.
Andere oorzaken kunnen spanningen, psychische problemen of veel alcoholgebruik zijn.
Sommige soorten voedsel, zoals koffie en chocola, kunnen het spijsverteringssysteem stimuleren, wat leidt tot een hogere hoeveelheid lucht, in de darmen. Vet eten kan ook slecht verteerd worden, waardoor een opgeblazen gevoel kan opkomen. Ook hete en ijskoude dranken of etenswaar kunnen een opgeblazen gevoel geven, doordat er lucht wordt ingezogen bij het consumeren. Koolzuurhoudende dranken zorgen ervoor dat er gas ontstaat in de buik. Dat wat niet weer naar boven komt, gaat via de darmen eruit en zorgen voor een opgeblazen gevoel. Dus is het niet raadzaam deze te drinken. Het is ook het verstandigst om te stoppen met roken.
Na het eten een wandelingetje maken kan helpen tegen een opgeblazen gevoel. Dit komt doordat er hormonen vrijkomen tijdens een wandeling, die de vertering van het voedsel bevorderen.
Onderzoek laat zien dat zelfs kortstondige en minimale tekorten van het mineraal zink de spijsvertering meteen kunnen verstoren.
Let op: Volgens studie blijkt dat medicijnen met een anticholinerge werking de kans op een longontsteking bij senioren flink kunnen verhogen. Medicijnen met een anticholinerge werking zijn o.m. anticholinergica, parasympathicolytica en acetylcholinereceptor-antagonisten. Het zijn medicijnen die gebruikt worden tegen hoge bloeddruk, hartaandoeningen, chronische longproblemen, allergieën en zo verkrijgbare middelen tegen slapeloosheid, slechte spijsvertering en antihistaminica. Vaak gebruiken ouderen meerdere medicijnen met anticholinerge werking, hetgeen volgens de onderzoekers voor extra problemen kan zorgen.
Algemene opmerking: