Bloemkool helpt organen en systemen:
Nutriënten in bloemkool:
Opmerkingen:
Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen in de koeling bewaren alvorens te gebruiken daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Daardoor worden veel glucosinolaten in de bloemkool met behulp het enzym myrosinase omgezet tot isothiocyanaten.
De jonge spruiten van broccoli bevatten veel myrosinase, mosterd, mierikswortel en wasabi ook, zij het minder. Daarom is het verstandig voor een optimale omzetting en opname in het lichaam andere kruisbloemige groenten te combineren met deze myrosinase rijke voeding.
Bloemkool kan men het beste rauw eten, koken doet veel van de gezonde stoffen verdwijnen.
Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij kort stomen of 5 minuten roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.
Koolsoorten waaronder bloemkool kunnen bij een zeer hoge consumptie, de schildklierfunctie beïnvloeden als ook bij personen met een bestaand jodium tekort.
Groene bloemkool bevat zeer veel calcium.