Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij osteoporose:  

 Ananas

 Sojabonen

Gedroogde pruimen

Pruimen

Boerenkool

Raapstelen

Yoghurt

Lijnzaad

Lijnzaadolie

Groene thee

Tempeh

Uien

 

Gezonde kruiden bij osteoporose:

 

Kurkuma

Alfalfa

 

Gezonde supplementen bij osteoporose:

 

 Calcium Hydroxyapatiet

 

Gezonde nutriënten bij osteoporose:

 

 Vitamine D

 Vitamine K

 Foliumzuur

Glutathion

Kalium*

Strontium

Vitamine C

Boron

Calcium

Magnesium

Silicium

Lysine

Gamma-linoleenzuur

Alfa-linoleenzuur

Linolzuur

Zink

Vitamine B6

Chondroïtine

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Koper

 

Opmerkingen:

 

Osteoporose is het gevolg van afgenomen bot-massa en verstoring van de bot-matrix. Dit leidt tot een afname van de sterkte van de botten en een verhoogd risico op botbreuken.

Het afnemen van de botmassa gebeurt al vanaf het veertigste levensjaar en dat met 1% per jaar en bij vrouwen na de menopauze door het wegvallen van de oestrogenen productie zelfs met 2% per jaar, vrouwen die al voor hun 47ste in de overgang komen hebben duidelijk meer kans op osteoporose.

Bekende oorzaken voor osteoporose zijn behalve het verouderen, te weinig en/of eenzijdige lichaamsbeweging en slechte voeding met weinig groenten en fruit en veel suikers en alcohol. 

Slechte voeding is voeding die veel zuren produceert in het lichaam. Bij een overschot aan zuren hoopt het zuur zich op in het lichaam, omdat de nieren niet voldoende kunnen bufferen. De nieren zijn niet alleen verantwoordelijk voor de vochtbalans maar ook voor het zuur-base evenwicht in het lichaam. Hiertoe worden zuren in de nieren gebufferd (gebonden en geneutraliseerd) waarna ze uitgescheiden worden. Voor dit bufferen is fosfaat nodig. Als de nieren, door teveel zuren, onvoldoende kunnen bufferen dan zorgt de bijschildklier, door afgifte van het parathormoon, dat het nodige fosfaat vrijgemaakt wordt uit de botten, waarmee automatisch ook calcium in de vorm van hydroxyapatiet uit de botten wordt meegenomen. Botten bestaan nl. grotendeels uit calciumfosfaat. Op termijn leidt deze "zure" voeding onherroepelijk tot osteoporose.

Vaak wordt nog steeds gesproken over botontkalking en dat het nemen van kalktabletten (calciumtabletten) dat probleem wel oplost. Doch niets is minder waar want hierdoor verergert het probleem alleen maar. Het is ook geen proces van botontkalking doch van ontfosfatering van de botten waarbij ook calcium meegenomen wordt. Omdat het product van de bloedwaarden calcium en fosfaat een constante is daalt bij extra calcium inname de fosfaatwaarde in het bloed waardoor er nog meer fosfaat (en dus ook calcium) uit de botten vrijgemaakt worden om zuur te kunnen bufferen.

De ziekte diabetes geeft volgens onderzoek een duidelijk verhoogde kans op osteoporose. Osteoporose geeft dan volgens onderzoek weer meer kans op dementie, vrouwen +20% en mannen +30%.

Volgens onderzoek geeft een beroerte wel een vier keer hogere kans op osteoporose en daardoor kans op botbreuken.

 

Ter voorkoming:

X Sinaasappel- en grapefruitsap (rijk aan kaliumcitraten) zijn ook goed tegen botontkalking. Bier met veel hop en gerst bevat veel silicium wat goed is ter voorkoming van osteoporose.

X Het regelmatig eten van groenten rijk aan vitamine K is goed ter voorkoming van osteoporose.

X Ter voorkoming zijn goede bloedwaarden vitamine D een belangrijke voorwaarde.

X Iedere dag een portie yoghurt en een supplement vitamine D zorgt voor een duidelijk lagere kans op osteoporose zowel voor oudere vrouwen als mannen, zo blijkt uit een Britse studie. De kans op osteoporose wordt hierdoor wel met 40 tot 50% verlaagd.

X Ter voorkoming is voeding rijk aan omega-3 vetzuren en een goede verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren  belangrijk. Regelmatig omega-3 vetzuren in combinatie met regelmatig bewegen geeft de beste resultaten.

X Regelmatig blauwe bessen zorgt voor een betere botopbouw en kan osteoporose voorkomen.

X Het regelmatig bewegen met stretch- en balansoefeningen en het beoefenen van Tai chi zorgt voor sterkere botten. Uit een kleine studie onder postmenopauzale vrouwen blijkt dat simpele springbewegingen het ontstaan van osteoporose wellicht kunnen voorkomen. Alleen wandelen lijkt vaak niet voldoende, met tien minuten per week springen zet je genoeg kracht op de benen en de heupen om osteoporose tegen te gaan, zo laat de studie zien. Doe verschillende keren in de week springen (eerst wat door de knieën zakken en dan met de handen in de lucht springen) zodat je in een week 90 keer gesprongen hebt en zo van een goede botopbouw verzekerd blijft.

X Het regelmatig en langdurig oefenen met gewichten of springoefeningen zorgt volgens onderzoek bij mannen voor een betere botdichtheid.

X Extra calcium kan wel eens tot meer botbreuken leiden. Zij met dagelijks ca. 700 mg calcium in hun voeding blijken duidelijk de laagste kans op botbreuken en osteoporose te hebben. Hogere inname geeft geen lagere doch zelfs wat grotere kans op botbreuken en osteoporose. Die kans werd nog versterkt als ook weinig vitamine D genomen werd.

X Resveratrol gaat ook bij weinig inspanning verlies aan spiermassa en botdichtheid tegen. Uit een andere studie onder middelbare mannen, allen met overgewicht en het metabool syndroom, blijkt dat aanvulling met resveratrol zorgt voor een grotere botdichtheid. 16 weken lang kregen de deelnemers 2x dagelijks of aanvulling met 500 of met 75mg resveratrol, of met een placebo. Deelnemers in de 75 mg groep hadden gemiddeld 1% toename in de botdichtheid in de wervelkolom, in de 500 mg groep was dat wel 2,6%. In de placebogroep werd geen verschil of een kleine afname in botdichtheid vastgesteld. De deelnemers in de 500 mg groep hadden ook nog 16% meer markers voor osteoblastenactiviteit (meer aanmaak van beenvormende cellen).

X Regelmatig olijfolie in de voeding verlaagt duidelijk de kans op osteoporose.

X Veel eiwitten in de voeding doen volgens onderzoek, ondanks hun zuur producerende eigenschappen, de kans op osteoporose verlagen en zeker als ook voldoende groenten en fruit gegeten wordt.

X Uit een studie blijkt dat ook vitamine B12 een belangrijke rol speelt in het biologische proces van botvorming en de kans op osteoporose. (Bot is levend weefsel dat voortdurend wordt opgebouwd door de osteoblasten (jonge beenvormende cellen) en weer afgebroken door de osteoclasten (cellen die het bot afbreken en dat afvoeren).) Een B12 tekort gaf wel 1/3 minder osteoblasten bij gelijk blijvende osteoclasten. De lever bleek een belangrijke functie in deze te hebben want bij een B12 tekort werd weinig taurine aangemaakt en zo blijkt ook uit de studie is taurine belangrijk in de aanmaak van botweefsel.

X Uit een studie onder ruim 1.100 zestigjarige vrouwen blijkt dat een positieve kijk op het leven de kans op osteoporose duidelijk kan verkleinen. De vrouwen werden tien jaar lang gevolgd en in die tijd nam de botdichtheid gemiddeld met 4% af. Bij vrouwen die vanaf het begin van de studie een positieve kijk hadden bleek de afname in botdichtheid ruim 50% minder te zijn.

X Een studie onder postmenopauzale vrouwen laat zien dat een mediterraan dieet kan zorgen voor een betere botdichtheid en meer spiermassa en zo osteoporose kan tegengaan. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Hier nog een studie die laat zien hoe soja kan zorgen voor een betere botdichtheid.

X Een studie onder vrouwen van gemiddeld 79 jaar laat zien dat dagelijks een supplement probiotica, in de studie werd Lactobacillus reuteri gebruikt, na een jaar zorgt voor de helft minder botverlies in vergelijking met zij die een placebo gehad hadden. 

 

X Het regelmatig eten van teveel suikers, dierlijke, frisdranken en alcohol verhogen duidelijk de kans op osteoporose. 

X Het drinken van meer dan 4 koppen koffie per dag geeft bij mannen een duidelijk hogere kans op botontkalking.

X Roken geeft volgens onderzoek ook duidelijk een hogere kans op osteoporose. Hier een onderzoek dat laat zien hoe roken en alcohol zorgt voor meer kans op osteoporose.

X Vermijd het dragen van een GSM op het lichaam. Op de plaats waar die lange tijd gedragen wordt hebben de botten duidelijk minder dichtheid.

veel (keuken)zout in de voeding zorgt voor een afname van de hoeveelheid calcium in het lichaam. Bij hoge zoutinname zorgt het lichaam dat het teveel uitgescheiden wordt via de urine. Het enzym dat zorgt voor deze uitscheiding zorgt ook dat calcium uitgescheiden wordt. Dit kan dan zorgen voor nierstenen en de lagere waarden calcium in het lichaam tot botontkalking en osteoporose.

X Volgens onderzoeken leidt gemiddeld tot meer ernstig slaapapneu tot wel een 2,7x hogere kans op osteoporose.

X Slaapproblemen ontregelen volgens studie de het dagelijkse ritme van afbraak en opbouw van bot zodat slaapproblemen kunnen leiden tot botontkalking en osteoporose, zeker als de slaapproblemen al op jongere leeftijd bestaan.

X Let op: Gebruikte medicatie bij borstkanker zoals trastuzumab (Herceptine) en aromataseremmers kunnen volgens onderzoek de kans op hart- en vaatziekte sterk verhogen, zo ook de kans op osteoporose en hoge bloeddruk.

X Let op: Het regelmatig gebruik van triclosan, vaak een bestanddeel van desinfecterende middelen, doet volgens onderzoek de kans op osteoporose duidelijk toenemen, vooral bij vrouwen na de menopauze.

X Let op: Onderzoek laat zien dat cholesterol verlagende statines, afhankelijk van merk, en zeker bij hogere doseringen de kans op osteoporose duidelijk kunnnen vergroten.

X Let op: Onderzoek laat zien dat ook blootstelling aan luchtvervuiling de kans op osteoporose doet verhogen.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over osteoporose.

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                        Printen      

 

(19-04-2021)