Home / Aandoeningen / ...
Gezonde kruiden bij de Ziekte van Parkinson:
Gezonde nutriënten bij de Ziekte van Parkinson:
Opmerkingen:
De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij hersencellen, vooral, maar niet uitsluitend de dopamine-producerende cellen langzaam afsterven (degenereren). Uitlopers van deze cellen brengen de dopamine naar een groep hersenstructuren die betrokken zijn bij de controle van bewegingen. Zij vormen samen een regelsysteem dat er voor zorgt dat bepaalde bewegingen makkelijker verlopen en anderen worden onderdrukt. Ook zijn zij betrokken bij bepaalde cognitieve en emotionele functies.
In onderzoek naar hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, MS en een depressie, worden zenuwontstekingen in de hersenen steeds vaker als oorzaak aangewezen. Doch de oorzaak van de zenuwontstekingen begint als ontsteking in een ongunstig darmmilieu van gevoelige individuen. Chronische laaggradige ontstekingen in de darm zorgen allereerst voor afbraak van darmwand en andere weefsels. De bloed-hersenbarrière, de poortwachter die het brein tegen toxinen beschermt, raakt gecompromitteerd. Eiwitten en/of andere stoffen migreren vervolgens moeiteloos langs bijvoorbeeld de zenuwen naar de hersenen, alwaar ze een spoor van ontstekingen achterlaten en bij de ziekte van Parkinson zo allereerst dopamineproducerende cellen doen ontsteken. Hier nog onderzoeken ¹ ² ³ die ook laten zien hoe de ziekte begint in de darmen.
Steeds meer onderzoek laat zien dat de ziekte waarschijnlijk een auto-immuunziekte lijkt te zijn, hier nog een onderzoek die dat ook laat zien.
Vaak blijken mensen te lijden aan een vorm van parkinsonisme: een groep van hersenziekten die qua ziekteverschijnselen op de ziekte van Parkinson lijken, maar veel moeilijker te behandelen zijn. Bij parkinsonisme zijn het vaak hersencellen, die op de dopamine moeten reageren die beschadigd zijn.
Mensen met de ziekte van Parkinson blijken nog heel lang te kunnen fietsen. Wie niet meer kan fietsen heeft dan ook hoogstwaarschijnlijk niet de ziekte van Parkinson, maar een vorm van parkinsonisme.
In het beginstadium van de ziekte van Parkinson lijkt het niet verstandig om af te vallen, want volgens onderzoek doet dit de ziekte duidelijk verergeren. In deze fase kan volgens onderzoek voeding rijk aan vitamine B3, in de vorm van niacine, het afsterven van de hersencellen tegengaan.
Let op: Onderzoek laat zien dat de ziekte van Parkinson een duidelijk verhoogde kans kan geven op huidkanker, een verband wat ook omgekeerd geldt.
Belangrijk zijn ter voorkoming en bij de bestrijding van de ziekte goede glutathionwaarden.
Iedere dag inname van kurkuma lijkt effectief te zijn in het voorkomen en de bestrijding van de ziekte. Kurkuma hecht zich vast aan het destructieve enzym alpha-synuclein waardoor eiwitten niet kunnen samenklonteren wat bij ziektes als Parkinson en Alzheimer door dit enzym gebeurt.
De meeste patiënten met de ziekte blijken volgens onderzoeken een duidelijk tekort te hebben van de belangrijke vitamine D. Een andere studie laat zien dat goede bloedwaarden vitamine D bij deze ziekte belangrijk zijn voor goede cognitieve eigenschappen en minder kans op dementie. Een andere studie laat zien dat te lage bloedwaarden vitamine D zorgen voor meer kans op vallen, slaapproblemen, depressie en onrust.
Voeding rijk aan het omega-3 vetzuur DHA gaat celdood in de hersenen tegen en zorgt voor normale celfuncties.
Volgens een studie blijkt dat het lichaam uit omega-3 vetzuren ook elovanoïden gevormd worden. Elovanoïden zijn bioactieve transmitters die de communicatie tussen zenuwcellen bevorderen. Deze elovanoïden worden pas gevormd als zenuwcellen beschadigd of ontstoken raken zoals bij een hersenschudding, beroerte, epilepsie, de ziekte van Parkinson of een andere neurodegeneratieve ziekte. Elovanoïden herstellen dan die beschadigingen.
Extra vitamine K(2) en Co-enzym Q10 lijkt de voortgang van de ziekte te kunnen remmen.
Uit een voorlopige studie blijkt dat vitamine B3 in de vorm van nicotinamide als HDAC inhibitor bepaalde enzymen doet verminderen die tot verschrompeling van de hersenen kunnen leiden. Dat is belangrijk bij de ziekte van Alzheimer, Parkinson en Huntington. Hier nog een studie die dat laat zien dat een andere vorm van vitamine B3 te weten nicotinamide riboside (NR) bij de ziekte van Parkinson goed werk kan doen tegen het afsterven van hersencellen.
De ziekte van Parkinson geeft een duidelijk hogere kans op het krijgen van melanoom.
Twee keer per week een uur Tai chi geeft een duidelijk betere stabiliteit en loopvermogen en minder kans op vallen. Volgens onderzoek lijkt regelmatig golven nog beter.
Regelmatig lopen en wellicht wat krachtraining zorgt voor een duidelijk betere mobiliteit en minder moeite met lopen.
2-4 koppen koffie (met cafeïne) zorgt niet voor minder slaperigheid overdag doch wel voor een duidelijke verbetering in de bewegingen.
Volgens een voorlopige studie kan wellicht aanvulling met het voedingsnutriënt fosfatidylserine goed werk doen om hersenfuncties te verbeteren. Aanvulling lijkt op termijn de expressie te veranderen van honderden genen die te maken hebben met de ziekte van Parkinson.
Tuinbonen zijn ook een goede bron van Levodopa of L-DOPA, een tussenproduct in de aanmaak van dopamine. 100 gram tuinbonen levert circa 250 mg L-DOPA. Levodopa wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.
Volgens onderzoek is het wellicht voor een betere werking van levodopa belangrijk dat een eventueel aanwezige Helicobacter pylori bacterie in de maag aangepakt wordt. Het aanpakken van de helicobacter pylori bacterie, kan bij mensen met de ziekte van Parkinson ook belangrijk zijn om de negatieve gevolgen van de ziekte te kunnen verminderen, zo blijkt uit onderzoek. Mensen met de ziekte blijken wel tot 1,5 tot 3 keer meer kans te hebben op de aanwezigheid van de helicobacter pylori bacterie. Zij met de ziekte en deze bacterie hebben duidelijk slechtere motorische functies dan zij zonder de bacterie. Het aanpakken van de bacterie zorgt voor duidelijk betere motorische functies en een betere opname van levodopa.
Chinese kruiden die al geruime tijd gebruikt worden in de behandeling van nierproblemen blijken volgens een nieuwe studie de symptomen van de ziekte van Parkinson duidelijk te kunnen verminderen. Het zijn de kruiden Epimedium en Cistanche. De werking berust op de bescherming van zenuwcellen door de expressie van apoptose-gerelateerde factoren en neutrofines.
Bij de ziekte van Parkinson is het bekend dat er in de hersenen een duidelijk afname is van belangrijke proteïnes als Parkin en Park7 (DJ-1), proteïnes die hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress en celdood. Uit een voorlopige studie blijkt nu dat kaneel de afname van die belangrijke proteïnes kan tegengaan. Kaneel wordt in het lichaam omgezet tot natriumbenzoaat dat in de hersenen de afname van Parkin en Park7 tegengaat. Extra kaneel in de voeding kan wellicht de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen weer normaliseren en de motorische functies verbeteren.
Uit een voorlopige studie lijkt het dat de bioactieve stof baicaline uit Glidkruid de hoeveelheid ijzer in de hersenen kan verminderen en daardoor de ziekte van Parkinson.
Uit een laboratoriumstudie blijkt dat bioactieve stoffen, de punicalagines uit granaatappel wellicht goed werkzaam kunnen zijn bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Punicalagines zijn tannines die zich direct onder de schil van een granaatappel bevinden, 100% granaatappelsap bevat ruim 3% van deze bioactieve stoffen. Punicalagines zoals nu blijkt uit testen met geïsoleerde hersencellen, doen ontstekingen in specifieke hersencellen in de micrologia duidelijk remmen. Ontstekingen in dit gedeelte van de hersenen leiden bij de ziekte van Alzheimer tot vernietiging van steeds meer hersencellen.
Uit een studie blijkt dat het nutriënt co-enzym Q10 wel eens belangrijk kan zijn bij multisysteematrofie (MSA). Meervoudige of multisysteematrofie (MSA) is een progressieve neurologische aandoening veroorzaakt door het afsterven van zenuwcellen in specifieke zones van de hersenen, een Parkinsonachtige ziekte. Mensen met MSA, zo blijkt uit de studie hebben een duidelijk tekort van het nutriënt co-enzym Q10 en daardoor lijkt het volgens de wetenschappers dat supplementatie met Q10 nuttig zou kunnen zijn voor mensen met deze ziekte.
Uit een studie blijkt nu dat cafeïne in koffie samen met de stof EHT, die zich op de schil van koffiebonen bevindt, goed werk kan doen in de bestrijding van de ziekte van Parkinson en ook tegen de daarmee gerelateerde vorm van dementie, de Lewy-body-dementie.
Ter voorkoming:
X Een langjarige studie onder ruim 47.000 deelnemers van middelbare leeftijd laat zien dat een meer mediterraan dieet op middelbare leeftijd kan zorgen voor minder symptomen van de ziekte later in het leven.
X Een andere studie laat zien dat een mediterraan dieet het ontstaan van de ziekte van Parkinson wel met 8 tot 17 jaar kan uitstellen. Omdat in een mediterraan dieet veel voeding gegeten wordt rijk aan de vitamine E en C kan dit ook een van de redenen zijn want een andere studie laat zien dat voeding rijk aan de vitamine C zoals in o.m. vers fruit, broccoli en koolsoorten en voeding rijk aan vitamine E zoals in o.m. noten en snijbiet de kans op de ziekte van Parkinson wel met 30% kan verminderen.
X Iedere dag thee en koffie doet de kans op de ziekte fors afnemen, dit geldt ook voor mensen met een genetische aanleg van de ziekte zo blijkt uit ander onderzoek.
X Voeding rijk aan vitamine B6 en geeft een duidelijk lagere kans op de ziekte.
X Voeding rijk aan vitamine E, waaronder bijv. pecannoten geeft een duidelijk lagere kans op de ziekte.
X Voeding rijk aan quercetine geeft een lagere kans op de ziekte.
X Voeding rijk aan foliumzuur geeft een lagere kans op de ziekte.
X Voeding rijk aan het omega-3 vetzuur DHA en voeding arm aan omega-6 vetzuren geeft een lagere kans op de ziekte.
X Voeding rijk aan flavonoïden en anthocyanen verlagen de kans op het krijgen van de ziekte van Parkinson duidelijk. Voor mannen zijn het de flavonoïden die gevonden worden in o.m. thee, bessen, appels, rode wijn, sinaasappels en sinaasappelsap. Mannen die veel van deze producten eten hebben wel 40% minder kans op de ziekte van Parkinson. Voor zowel vrouwen als mannen is er een duidelijk verband tussen een hoge inname van anthocyanen, o.m. in bessen, en een duidelijk lagere kans op de ziekte van Parkinson.
X Voeding met vooral veel chili pepers en ook andere nachtschade planten zoals aardappelen, tomaten, aubergines en paprika's doen de kans op de ziekte duidelijk verlagen.
X Magnesium verhindert de opname van aluminium en andere ongewenste stoffen zoals kwik, lood, cadmium en nikkel ter voorkoming van onder meer de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
X Voeding rijk aan zink lijkt volgens een voorlopig onderzoek de kans op de ziekte tegen te kunnen gaan.
X Volgens een voorlopig onderzoek kan resveratrol goed werk doen bij vasculaire dementie. Vasculaire dementie is een vorm van dementie die veroorzaakt wordt door het afsterven van hersengebieden door verstoring van de bloedtoevoer in de hersenen. Resveratrol vertoont zenuw beschermende effecten bij verschillende ziekten, zoals een herseninfarct , ziekte van Huntington , ziekte van Parkinson en Alzheimer. Extra resveratrol in de voeding zorgt voor betere glutathionwaarden en voor een duidelijke vermindering van oxidatieve stress in de hersenen.
X Hop lijkt hersencellen te beschermen en zo de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer en Parkinson te kunnen vertragen, zo blijkt uit een laboratoriumstudie. In hop, een belangrijk bestanddeel van bier, zit de bioactieve stof xanthohumol. Xanthohumol blijkt in het laboratorium de nucleaire transcriptiefactor Nrf2 te activeren, waardoor ook de natuurlijke antioxidanten zoals glutathion geactiveerd worden en zo hersenschade tegengegaan wordt.
X Onderzoek laat zien dat in verschillende vissoorten het eiwit parvalbumine in grote hoeveelheden wordt aangetroffen. Uit het onderzoek blijkt dat dit eiwit zich bindt aan bepaalde structuren in de hersenen die anders tot de ziekte van Parkinson kunnen leiden. Parvalbumine zit het meeste in haring, kabeljauw, rode zalm en karpers. (Parvalbumine in vissen is trouwens ook de stof die verantwoordelijk is dat sommige mensen allergisch zijn voor vis.)
X Onderzoek laat zien dat de bioactieve stof sesaminol, die van nature voorkomt in sesamzaad, beschermt tegen de ziekte van Parkinson door neuronale schade te voorkomen die anders de productie van dopamine doet verminderen.
X Verschillende onderzoeken laten zien dat regelmatig contact met chemicaliën en pesticiden (zoals rotenon, mancozeb, ziram en het herbicide paraquat) de kans op de ziekte sterk verhogen. Waarom blijkt uit o.m. uit dit onderzoek.
X Wonen in een omgeving met veel luchtvervuiling blijkt ook slecht te zijn voor de hersenen zo blijkt uit een studie. Regelmatig blootstelling aan veel luchtvervuiling beschadigt zelfs de bloed-hersenbarrière wat kan resulteren in duidelijke hersenproblemen, zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson, later in het leven. Hier nog een studie die laat zien dat vooral uitlaatgassen van diesels de kans op Parkinson kunnen doen vergroten.
X Regelmatige blootstelling van reinigingsmiddelen als Tri (trichlooretheen) en Tetra (terachloeeretheen) doet volgens onderzoek de kans op de ziekte fors verhogen.
X Voeding rijk aan zuivel (behalve de gefermenteerde producten zoals yoghurt, kaas en kwark) geeft volgens onderzoek een sterk verhoogde kans op de ziekte. Recenter onderzoek laat zien dat vooral het dagelijks drinken van magere, vet-arme melk de kans op de ziekte flink doet verhogen.
X Volgens onderzoeken zijn voor jonge mensen hoge bloedwaarden koper en ijzer goed voor een goede gezondheid doch voor mensen ouder dan 50 jaar doen hoge bloedwaarden ijzer en koper de kans op ziektes als Alzheimer en Parkinson, hart- en vaatziektes en andere ouderdomsziekten zoals kanker duidelijk verhogen. Mannen hebben doorgaans meer ijzer in het lichaam en de hersenen dan vrouwen vandaar dat mannen ook vaker eerder al neurodegeneratieve ziektes ontwikkelen. Bij vrouwen waar de baarmoeder verwijderd is blijkt dat die vergelijkbare hoeveelheden ijzer in het lichaam en hersenen hebben als mannen. Hoge bloedwaarden ijzer en koper zorgen voor ongebonden of vrije ijzer- en koperionen. Deze ionen zorgen voor oxidatieve stress, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS - reactive oxygen species) in de cellen gevormd worden. Normaal zorgen enzymen (NEIL1 en NEIL2) voor de reparatie van die DNA schade in de hersenen, doch de vrije ijzer- en koperionen verhinderen de werking van die enzymen. Oppassen dus met voeding rijk aan ijzer en koper. Geef regelmatig bloed. Het kruid kurkuma lijkt veruit het beste in het binden van die vrije ijzer- en koperionen in het lichaam. Het nemen van zinktabletten doet de koperopname in het lichaam verminderen. Zorg wel voor goede bloedwaarden ijzer want te lage bloedwaarden doen volgens onderzoek de kans op de ziekte van Parkinson weer toenemen.
X Het gebruik van amfetamines doet de kans op de ziekte van Parkinson duidelijk verhogen. Zij die ooit eens amfetamines geslikt hebben hebben wel 60% meer kans dan zij die nooit amfetamines geslikt hebben. Amfetamines kunnen in medicijnen zitten doch ook in peppillen en XTC.
X Volgens onderzoek geeft een depressie een sterk verhoogde kans op de ziekte van Parkinson.
X Uit een grote Amerikaanse studie, waarin van ruim 11 miljoen mensen 20 jaar gezondheidsgeschiedenis bekeken werd, blijkt dat de aandoening ADHD de kans op de ziekte van Parkinson en Parkinsonachtige ziektes duidelijk kan vergroten. ADHD zorgt, zo blijkt uit de studie, voor een twee keer hogere kans op de ziekte van Parkinson, waarbij de kans ook nog groter is de ziekte al voor het zestigste levensjaar te krijgen. Zij met ADHD die ook nog eens medicatie, zoals Ritalin, daarvoor gebruiken bleken wel een zes tot acht keer hogere kans te hebben de ziekte van Parkinson te krijgen.
X Let op: Volgens onderzoek doen lagere cholesterolwaarden de kans op ziekte van Parkinson duidelijk verhogen. Het gebruik van cholesterol verlagende medicijnen als statines verhogen de kans op de ziekte duidelijk zo blijkt uit het onderzoek.
X Let op: Volgens onderzoek doet het gebruik van antibiotica en vooral de macroliden en lincosamiden de kans op de ziekte van Parkinson, door veranderingen in de darmflora, duidelijk vergroten.