Diaree (onrijpe bananen)
Zweren in spijsverteringssysteem
Bananen helpen organen en systemen:
Nutriënten in bananen:
Opmerkingen:
Bananen kalmeren het maagdarmkanaal.
Bananen zijn goed voor ontgifting van het lichaam.
Bananen zijn een meer dan gemiddelde antibioticum.
Bananen hebben lichte antibacteriële eigenschappen.
Bananen zij een gemiddelde antistress middel.
Bananen bevatten kleine hoeveelheden tryptofaan en melatonine die een slaapbevorderend effect geven.
Het bruin verkleuren van bananen is géén rottingsproces maar een natuurlijke enzymatische reactie. Hierbij ontstaan geen schadelijke producten. Het bruin is ook gewoon eetbaar.
Bewaar bananen niet in de koelkast, maar in de kelder.
De geur van bananen is hoofdzakelijk de stof isoamylacetaat, een stof die gemakkelijk synthetisch nagemaakt kan worden en dan gebruikt wordt als kunstmatig aroma.
Volgens onderzoek zijn bananen net zo goed of beter dan sportdranken tijdens een inspanning.
Bananen zijn, na rijst, maïs en tarwe het belangrijkste voedingsgewas ter wereld.
Slechts weinig mensen, ca. 1 à 2 op duizend, reageren allergisch op het eten van bananen.
Er is verschil tussen een groene(onrijpe) banaan en een gele, rijpe banaan:
In groene en halfrijpe bananen zijn de koolhydraten in de vorm van onverteerbaar zetmeel (RS) dat moeilijk wordt afgebroken in de maag en in de dunne darm en praktisch onaangetast in de dikke darm terecht komen. Deze voedingsvezels zijn interessant voor het bestrijden van diaree en van belang voor een goede darmflora. Veel groene bananen bevatten de stof leucocyanidine, een bioactieve stof die de groei van slijmvliescellen stimuleert en zo maag en darmen beschermt tegen onder meer maagzweren en letsels die het gevolg zijn van bepaalde geneesmiddelen.
Naarmate een banaan rijper wordt neemt de hoeveelheid vrije suiker toe en de hoeveelheid voedingsvezels af. De hoeveelheid onverteerbaar zetmeel (RS) neemt af van 7 tot 1 gram. Het suikergehalte kan daarbij stijgen van 1 tot meer dan 20%, het overgrote gedeelte hiervan is sucrose (65%), gevolgd door glucose (20%) en fructose (15%). Een rijpe banaan is dus veel calorierijker dan een jonge of halfrijpe banaan. Een rijpere banaan is dan wel weer goed bij constipatie.