Home / Specifiek advies / ...
Zwangerschap en baby('s)
Om een nieuwe baby de best mogelijke start in het leven te geven vindt u hier belangrijke tips, gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken die u hieronder of elders op de site aantreft.
De laatste vijftig jaar is de milieuvervuiling fors toegenomen terwijl het met onze gezonde voedingsgewoontes flink bergafwaarts is gegaan, o.m. meer kant en klare voeding en veel te veel koolhydraten en geraffineerde en bewerkte voedingstoffen in de voeding. Erg verontrustend is dat onderzoeken laten zien dat daardoor ook steeds meer baby's geboren worden met een (vaak nog niet zichtbare) aanleg voor chronische ziektes en kanker.
Daarom zijn behalve de normale adviezen onderstaande tips zo belangrijk, eigenlijk al voor het begin van de zwangerschap en niet alleen voor de moeder, zo blijkt uit een studie dat de juiste voeding van de moeder kan zorgen voor goede epigenetische veranderingen,
doch ook voor de aanstaande vader zo laat een een studie zien dat de voeding, waaronder frisdranken die de vader vóór de conceptie eet ook een cruciale rol speelt in de gezondheid van nakomelingen. Hier nog studies
¹ ² die dat bevestigen. In het onderzoek met speciale aandacht voor de B-vitamine foliumzuur blijkt dat foliumzuur niet alleen belangrijk is voor vrouwen die zwanger willen worden maar zoals nu blijkt ook zeer belangrijk voor de vaders al vóór de conceptie. Tekorten bij de vader kunnen leiden tot epigenetische veranderingen waardoor ziektes kunnen worden doorgegeven aan de nakomelingen, die daar ook later in het leven last van kunnen hebben. Tekorten aan foliumzuur bij de vaders kunnen al tot 30% meer kans op aangeboren afwijkingen leiden. Vaders zullen net zoals de moeders meer aandacht moeten schenken aan hun voedingsgewoontes nog voordat ze beginnen te denken aan nakomelingen, aldus de onderzoekers. Zo blijkt uit onderzoek dat vaders ook beter meer plantaardige vetten kunnen eten i.p.v. dierlijke vetten om de kans op borstkanker bij hun nakomeling te verkleinen, een ander onderzoek laat zien dat voldoende eiwitten in de voeding belangrijk kunnen zijn om de kans op overgewicht en diabetes bij de nakomelingen tegen te gaan. Een ander onderzoek laat zien dat blootstelling van toekomstige vaders aan ftalaten minder goede epigenetische veranderingen teweeg kan brengen aan het sperma. Een ander voorlopig onderzoek laat zien dat veel bewegen door de vaders nu ook zeer belangrijk is voor goede bloedsuikerwaarden en beter suikermetabolisme bij nakomelingen.(De resultaten van deze studies lijken ook verontrustend voor de toekomst gelet op de huidige voedingsgewoontes in de westerse wereld.)
Je bepaalt nu niet alleen de gezondheid van je kinderen doch ook van je kleinkinderen, zo blijkt.
Een van die onderzoeken: Vrouwen die een kind willen, kunnen hun
ongezonde gewoontes beter afleren, voordat zij zwanger worden.
Voeding vóór de zwangerschap al
heel belangrijk voor de goede expressie van genen en dus de gezondheid
van de baby, zo blijkt uit een studie.
Genen erven de kinderen van hun ouders doch de expressie van die genen wordt door epigenetische veranderingen aan het DNA bepaald. Deze veranderingen kunnen o.m. gebeuren door
methylatie waarbij nutriënten zoals foliumzuur,
vitamine B2, B6,
B12 en choline nodig zijn.
Uit de studie bleek dat de vrouwen die zwanger werden met bepaalde
voedingsgewoontes duidelijke andere bloedwaarden aan nutriënten hadden dan zij die zwanger werden
met andere voedingsgewoontes en dat die hoeveelheden nutriënten duidelijk verschil maakten in de expressie van de genen bij de kinderen. Beide
ouders kunnen volgens onderzoek
ook beter weken voorafgaande aan de conceptie maximaal 2 koppen koffie
(met cafeïne) per dag drinken om de kans op een miskraam zo klein
mogelijk te maken. Extra vitamines in deze periode maken die kans ook
een stuk kleiner.
Ook in de eerste weken van de zwangerschap spelen voedingsgewoontes een veel belangrijkere rol dan tot dusver werd
gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in
Rotterdam.
Uit de studie blijkt dat zaken als roken, een tekort aan foliumzuur of
een hoge bloeddruk ook in de beginfase van de zwangerschap een nadelige
invloed hebben op de ontwikkeling van het kind in de baarmoeder.
Tot dusver werd gedacht dat dergelijke factoren pas in een later stadium
een rol gaan spelen.
Moeders die tijdens de zwangerschap ongezond leven, lopen twee tot drie
keer zoveel risico dat hun kind een groeiachterstand oploopt en daardoor
te vroeg of te klein geboren wordt, twee belangrijke oorzaken van
babysterfte.
Ook lopen hun kinderen op latere leeftijd meer risico op hart- en
vaatziekten, overgewicht en diabetes.
Hoe jonger de moeder bij de geboorte van een kind hoe kleiner de kans op autisme bij dat kind. Bij 35 jaar en ouder is die kans wel 30% groter dan bij 20 jaar of jonger.
Voorafgaande aan de zwangerschap:
Eet zo gevarieerd mogelijk (zoals altijd eigenlijk) u vindt daar alles over bij gezonde voeding en voedingstips. Een mediterraan dieet doet de kans op een zwangerschap wel met 40% verhogen en de kans op mogelijke aangeboren afwijkingen met wel 70% dalen.
Pas nu zeker op met transvetten, die kunnen de vruchtbaarheid van de vrouw aanzienlijk verminderen. Acupunctuur daarentegen kan de vruchtbaarheid duidelijk verhogen. Wellicht in deze fase even geen soja(producten) omdat die een bevruchting moeilijk kunnen maken. Behandeling met medicijnen zoals clomid en kunstmatige inseminatie bij vrouwen, die om onverklaarbare wijze onvruchtbaar lijken te zijn, geeft geen betere resultaten dan gewoon afwachten. Medicijnen geven behalve bijwerkingen misschien wel een wat lagere kans op het krijgen va een baby. Gezonde voeding en wellicht acupunctuur kan een goede oplossing bieden. Ook tandvleesontstekingen kunnen de tijd om zwanger te kunnen worden duidelijk verlengen. Een ander voorlopig onderzoek laat zien dat een tekort aan zink nu de vruchtbaarheid kan verlagen. Het regelmatig eten van fastfood of andere kant en klare voeding blijkt volgens onderzoek lijkt de tijd om zwanger te kunen worden flink te verlengen.
Cafeïne in koffie en bepaalde frisdranken kan de vruchtbaarheid van de vrouw belemmeren. Door de eileider gaat het vervoer van de eicel naar de baarmoeder. Veel cafeïne zorgt voor minder of geen spieractiviteit in de eileider waardoor dit vervoer belemmerd wordt en waardoor de eicel niet of moeilijk in de baarmoeder kan komen. Voor een goede kwaliteit geslachtscel is voldoende zink zeer belangrijk.
Volgens onderzoek doet dagelijks een groot, goed ontbijt en een klein avondmaal de vruchtbaarheid van de vrouw duidelijk verhogen.
Nu al voeding rijk aan onbewerkte essentiële vetzuren vooral alfa-linoleenzuur zorgt voor een beter vetmetabolisme bij de baby.
Het stoppen met anticonceptie geeft volgens onderzoek lage bloedwaarden vitamine D, zorg voor goede aanvulling.
Neem extra foliumzuur en vitamine B12, doe dat zeker na het stoppen met anticonceptie. Foliumzuur en vitamine B12 bevorderen de ontwikkeling van de foetus, vermindert duidelijk de kans op een open ruggetje, hazenlip, andere neurale afwijkingen, hartafwijkingen, autisme en op latere leeftijd leerachterstand en volgens onderzoek ook de kans op leukemie. Goede bloedwaarden B-vitamines zorgen volgens onderzoek dat men makkelijker zwanger wordt en blijft, zelfs als in het bloed resten van pesticiden te vinden zijn. Dagelijks voldoende foliumzuur zorgt volgens onderzoek ook voor een duidelijk kleinere kans op zwangerschapsdiabetes.
Vergeet zeker ook niet extra vitamine D en dan duidelijk meer dan 15 mcg/dag omdat dit infecties van het embryo kan voorkomen en nodig is voor een goede botopbouw van de baby en goede bloedwaarden vitamine D bij de baby. Goede bloedwaarden vitamine D zijn ook belangrijk ter voorkoming van zwangerschapsdiabetes, pre-eclampsie, goed geboortegewicht, ter voorkoming van een keizersnede en volgens onderzoek belangrijk om zwanger te kunnen worden.
Zorg dat u geen ijzer tekorten heeft, want wel de helft van de zwangere vrouwen blijkt een ijzertekort te hebben. IJzer tekorten, vroeg in de zwangerschap kunnen langdurige problemen bij de hersenontwikkeling van de baby tot gevolg hebben.
Volgens onderzoek is voldoende vitamine E al vanaf de conceptie is cruciaal voor foetus en later de baby en de kleuter omdat dan de hersenen en zenuwen gevormd worden en vitamine E daarbij zeer belangrijk is.
Zorg zelf dat u voldoende gevaccineerd bent tegen allerlei (kinder)ziektes zoals rode hond en waterpokken. Wellicht moet u ook nog een tetanus (herhalings)injectie hebben.
Stop met slechte gewoontes. Stop zonder meer met roken. Roken tijdens de zwangerschap, ook passief meeroken, geeft een veel hogere kans op een miskraam en een laag geboortegewicht. Baby's van rokende moeders hebben veel meer kans op o.m. immuunproblemen, gedragsproblemen zoals ADHD, koliek, diabetes, longproblemen, astma en afwijkingen aan hersenen, hart, nieren, vingers, tenen, een hazenlip of later in het leven, volgens ander onderzoek, op hartritmestoornissen. Vrouwelijke nakomelingen van moeders die voor en na de zwangerschap gerookt hebben, lijken een veel grotere kans op vruchtbaarheidsproblemen later in hun leven te hebben. Als u binnenshuis gerookt heeft vergeet dan niet de ruimtes waar gerookt is grondig te reinigen zodat de baby later bij het kruipen en van alles in de mond nemen niet in aanraking kan komen met het grote aantal toxische stoffen die na het roken achterblijft. Mocht stoppen met roken echt niet lukken (wat wel leidt dit tot een verminderde longfunctie en grotere kans op astma bij de baby) neem dan extra vitamine C (500 mg/dag) om dit negatieve effect gedeeltelijk te kunnen neutraliseren, zo blijkt uit een studie.
Niet alleen roken doch ook blootstelling aan veel fijnstof, een maand voor en na het begin van de zwangerschap kan volgens onderzoek de kans op een aangeboren afwijking bij de baby vergroten.
Probeer alle toxische stoffen te vermijden die de kans op een zwangerschap kunnen verslechteren. Zelfs de medische wereld begint hiervoor te waarschuwen zo blijkt uit een publicatie. Kijk hier voor belangrijke adviezen, hoe toxische stoffen te vermijden. Vermijd ook zo veel mogelijk hormoonverstorende stoffen (zie brochure Gezinsbond) en het gebruik van medicijnen. Zo kunnen antidepressiva de kans op een baby met autisme wel 2-3 keer doen verhogen. Hier nog een onderzoek dat dit bevestigt.
Probeer alcohol te mijden, want voorafgaande aan de zwangerschap kan volgens onderzoek het gebruik leiden tot een verhoogde kans op afwijkingen en achterstanden bij de baby. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap regelmatig alcohol drinken hebben meer kans op afwijkende hersenfuncties en duidelijk meer kans op gedragsproblemen. Het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap kan ook voor epigenetische veranderingen zorgen in het DNA van de foetus. En ander onderzoek laat zien dat het drinken van alcohol, ook gematigd de kans op een miskraam met wel 20% doet toenemen. Alcohol tijdens de zwangerschap doet de kans op wiegendood flink toenemen. Hier nog een onderzoek dat laat zien dat zowel roken als alcohol de kans op wiegendood fors doet vergroten. Alcohol tijdens de zwangerschap lijkt volgens onderzoek ook de kans te vergroten op nakomelingen met een alcoholprobleem, tot zelfs een paar generaties verder.
Vermijd tijdens de zwangerschap zeker ook het drinken van frisdranken i.h.b. cola. ter voorkoming van het krijgen van zwangerschapsdiabetes. Een ander onderzoek laat zien dat gezonde voeding, niet roken en meer bewegen de kans op zwangerschapsdiabetes met de helft doet afnemen.
Wellicht is dit ook het goede moment om biologisch geteelde voeding te gaan eten, dat is niet alleen goed voor u en de baby, die gaat komen doch straks ook goed voor een kwalitatief betere moedermelk. Pesticiden in "normaal" groenten en fruit kunnen de opbouw van het zenuwstelsel verstoren.
Zorg voor een gezond gewicht. Overgewicht en het eten van veel dierlijke vetten geeft voor de moeder een veel grotere kans op zwangerschapsdiabetes (zeker in combinatie met hoge bloedwaarden triglyceriden (hoger dan 1,7 mmol/l = 150 mg/dl) en andere zwangerschap gerelateerde complicaties. Overgewicht nu verdubbelt de kans op baby's met later ADHD. Overgewicht van de moeder lijkt ook tot overgewicht bij de nakomelingen en een sterk verhoogde kans op astma, later in het leven, te leiden. Dit is volgens onderzoek het gevolg van epigenetische veranderingen die doorgegeven worden. Let wel op bij het volgen van een koolhydraatarm dieet om af te vallen want volgens onderzoek doet dat ook bloedwaarden foliumzuur duidelijk verminderen wat zonder compensatie de kans op neurale afwijkingen bij de foetus duidelijk doet vergroten.
Blijf of ga regelmatig bewegen dat is goed voor uw gewicht en om beter met stress te kunnen omgaan. Doe alleen zware inspanningen in overleg met uw arts. Regelmatig bewegen tijdens de zwangerschap is ook goed voor de nakomelingen, zij blijken later in hun leven veel minder kans te hebben op het krijgen van degeneratieve aandoeningen van de hersenen zoals de ziekte van Alzheimer. Regelmatig bewegen kort voor en tijdens de zwangerschap zorgt ook voor een hoger aantal gezonde eiwitten zoals Vasculaire Endotheliale Groeifactor (VEGF), in feite een eiwit dat bloedvatgroei induceert en stimuleert en de zwangerschapvariant van dit eiwit te weten PIGF. Onderdrukking van VEGF en PIGF kan leiden tot pre-eclampsie. Regelmatig bewegen kan wellicht dus helpen pre-eclampsie te voorkomen. Behalve gezonde voeding doet volgens onderzoek regelmatig bewegen de kans op zwangerschapsdiabetes ook duidelijk verminderen. Hier nog studies ¹ ² die alle voordelen van bewegen laat zien. Ander onderzoek laat zien dat veel bewegen tijdens de zwangerschap de kans op overgewicht bij de baby later in het leven tegen kan gaan.
Bloedingen in het begin van de zwangerschap verhogen volgens onderzoek de kans op pre-eclampsie niet, doch periodes van bloedingen van minstens vijf dagen achtereen doen die kans wel duidelijk verhogen.
Goede bloedwaarden vitamine D en voeding rijk aan vezels, voor en de eerste maanden van de zwangerschap verminderen de kans op pre-eclampsie flink. Te weinig vitamine D nu en in het begin van de zwangerschap vergroot volgens onderzoek de kans op leerproblemen bij het kind later.
Nuchtere bloedsuikerwaarden hoger dan 93 mg/dl (5,1 mmol/l) worden als ongewenst beschouwd. Hogere waarden verdubbelen de kans op pre-eclampsie en een te hoog geboortegewicht van de baby en geven 40% meer kans op een vroeggeboorte. Hoge bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap doen volgens onderzoek ook de kans op hartafwijkingen bij de baby duidelijk vergroten. Wat hogere bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap vergroten volgens onderzoek de kans op overgewicht bij d e baby ook nog eens de kans jaren later op diabetes type-2 bij de moeder.
Een eerdere zwangerschap met pre-eclampsie zegt weinig over een volgende zwangerschap die verloopt doorgaans zonder problemen. Wel zorgt pre-eclampsie volgens onderzoeken
Voor vrouwen met een verhoogde kans op pre-eclampsie blijkt dat aanvulling met de antioxidanten vitamines E, C en het aminozuur L-arginine de kans op pre-eclampsie duidelijk kan verminderen. Ander onderzoek laat zien dat voeding met veel vezels de kans op pre-eclampsie duidelijk kunnen verlagen. Want bedenk dat pre-eclampsie volgens onderzoeken
Overleg met uw arts over mogelijke gevolgen van bestaande chronische ziektes, zeker met eventuele medicijnen en een mogelijke zwangerschap. Zo kunnen bijv. medicijnen tegen astma te weten beta2-adrenerge agonisten tijdens de zwangerschap de kans op autisme en andere psychische en cognitieve problemen bij de nakomelingen duidelijk vergroten. Bij het gebruik van epileptische medicijnen, die de kans op een baby met autisme doen vergroten, kan extra foliumzuur volgens onderzoek deze kans minimaliseren.
Veel vrouwen hebben niet in de gaten dat zware pijnstillers, de opiaten en opioïden, tijdens de zwangerschap voor ernstige afwijkingen bij de baby kunnen zorgen. Volgens een Amerikaanse analyse slikt wel 1op de 3 vruchtbare vrouwen deze zware pijnstillers, zoals morfine, codeïne, methadon, fentanylanalogen, pethidine en piritramide en omdat veel vrouwen (nog) niet weten dat ze zwanger zijn kunnen deze medicijnen voor veel ernstige afwijkingen bij baby's zorgen. Bij een babywens is het dus belangrijk deze medicijnen niet te gebruiken of zo lang als de medicijnen gebruikt worden af te zien van de babywens.
Wacht na het gebruik van anticonceptie minstens een maand of zolang totdat de normale menstruatie weer op gang is.
Hoe jonger de moeder bij de geboorte van een kind hoe kleiner de kans op autisme bij dat kind. Bij 35 jaar en ouder is die kans wel 30% groter dan bij 20 jaar of jonger.
Tijdens de zwangerschap:
Eet zo gevarieerd mogelijk (zoals altijd eigenlijk) u vindt daar alles over bij gezonde voeding en voedingstips. Voeding in de eerste maanden van de zwangerschap is van belang voor de gezondheid van de baby gedurende zijn hele leven! Een mediterraan dieet is nu een heel goede optie. Hier nog een studie die dat bevestigt en ook laat zien dat hierdoor de kans op zwangerschapsdiabetes en teveel gewichtstoename duidelijk minder is. Eet daarom ook geen of zo min mogelijk fastfood of andere kant en klare voeding tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Ook de voeding tijdens de zwangerschap bepaalt al of baby’s later bepaalde voeding lekker vinden of niet. Bijv. wortels(sap) tijdens de zwangerschap geeft baby’s die vaak zonder problemen bij hun eerste vaste voedsel wortels eten.
Ochtendmisselijkheid komt veel voor in het begin van de zwangerschap. Dit is niet prettig doch onderzoek laat zien dat daardoor ook de kans op een miskraam met de helft afneemt.
De voeding van de moeder tijdens de zwangerschap, onafhankelijk van haar eigen gewicht en het geboortegewicht van de baby, kan de oorzaak zijn van overgewicht van haar kind op latere leeftijd. Niet juiste voeding, waaronder een koolhydraatrijk dieet kan epigenetisch de uitdrukking van het DNA van de nog ongeboren baby veranderen en dit is een verklaring voor 25% van het overgewicht bij de kinderen als ze 6-9 jaar zijn. Ook vetrijke voeding tijdens de zwangerschap kan zorgen voor nakomelingen met meer gewicht en die meer willen eten zo blijkt uit een voorlopige studie. Bij onderzoek bleek dat bij nakomelingen van de moeders met de vetrijke voeding duidelijk blijvende veranderingen in de hypothalamus van de hersenen waren. Veranderingen die de controle van de voedselinname regelen. Voeding met veel koolhydraten en vetten zorgen volgens onderzoek voor epigenetische veranderingen waardoor de kans op ADHD bij de nakomelingen vergroot wordt. Vetrijke voeding en (teveel) overgewicht laat volgens een ander onderzoek zien dat daardoor de vorming van stamcellen in de lever van de baby niet goed gaat met daardoor een grote kans op levenslang immuunproblemen. Slechte en/of te weinig voeding daarentegen kan volgens een voorlopig onderzoek dan weer leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en door epigenetische veranderingen daarna later in het leven overgewicht en diabetes. Een te laag geboortegewicht vergroot volgens verschillende onderzoeken de kans later in het leven op o.m. hoge bloeddruk, insulineresistentie, hart- en vaatziektes en minder botdichtheid en volgens weer een studie zelfs een vergrote kans op een vroegtijdige versleten knie of heup. Het geboortegewicht is veelal afhankelijk van de voeding van de zwangere vrouw en uit een studie blijkt de kans op diabetes, later in het leven, in relatie te staan met het geboortegewicht. Deze relatie heeft wel een U vorm, waarbij zowel bij een te laag of te hoog gewicht de kans op diabetes sterk oploopt.
Leg nadruk op de volgende voeding, nutriënten, mineralen en vitaminen:
Tijdens de eerste drie maanden zeker zijn volgens onderzoek nutriënten als choline, betaïne, foliumzuur en de B-vitamines 2, 6 en 12 goed ter bescherming van astma bij de nakomelingen op latere leeftijd. Vitamine B3 blijkt volgens een ander onderzoek dan weer de kans op eczeem te verlagen. Voldoende vitamine B12 is nodig volgens onderzoek om de kans op diabetes voor de baby sterk te verkleinen en volgens ander onderzoek om de kans op een te vroege geboorte of te laag geboortegewicht duidelijk te verminderen. Andere studies
Tijdens de eerste vier maanden van de zwangerschap is extra foliumzuur belangrijk. Hierdoor wordt de kans van de baby op autisme, op het krijgen van jeugdkanker en ADHD later in het leven flink gereduceerd. Let op: Na vier maanden kunt u wellicht beter stoppen met de extra foliumzuur en eet dan wel voeding met foliumzuur zodat de bloedwaarden foliumzuur normale waarden blijven houden. Teveel foliumzuur in de late zwangerschap doet een mogelijke kans op astma bij de baby vergroten en volgens ander onderzoek de kans op allergieën bij de baby duidelijk vergroten. Teveel foliumzuur nu geeft volgens onderzoek ook een duidelijk verhoogde kans op autisme bij de baby en volgens een ander onderzoek tot overgewicht bij de baby. Te lage bloedwaarden verhogen volgens onderzoek, zeker bij vrouwen die zelf al overgewicht hebben, de kans op een baby met overgewicht later in het leven.
Vitamine B3, in de vorm nicotinamide, zou wellicht ook goed kunnen helpen bij pre-eclampsie, althans zo blijkt uit een voorlopige studie. Ook vitamine B3 in de vorm van niacine is volgens onderzoek nu belangrijk ter voorkoming van een miskraam of afwijkingen bij de geboorte.
Veel fruit zorgt voor heel goede cognitieve ontwikkeling van de baby zo laat een onderzoek zien.
Appelsº, algemeen goed doch ook voor de baby verminderen de kans op astma.
Vijgen, frambozen en grapefruit (hongerstiller).
Eet regelmatig groenten en vooral kruisbloemige groenten² (o.m. tegen diabetes en kanker bij de baby, ook in zijn verdere leven, hier nog een studie die dat ook laat zien).
Het regelmatig eten van voeding rijk aan bètacaroteen verminderd de kans op eczeem bij de baby.
Eet regelmatig vis en vooral vette vis¹ zonodig aangevuld met capsules omega-3 vetzuren. Regelmatig eten van vette vis zorgt volgens onderzoek niet alleen voor meer geestelijke rust doch andere onderzoeken laten zien dat de omega-3 vetzuren, vooral DHA, goed zijn voor betere hersenfuncties van de baby en de motoriek en verminderen de kans op eczeem, astma en atopatische allergieën bij de baby later in het leven aanzienlijk en geven een veel lagere kans op het krijgen van borstkanker later in het leven van de baby. Extra omega-3 vetzuren zoals DHA geven ook een duidelijk kleinere kans op het krijgen van een depressie tijdens of na de zwangerschap. Extra DHA zorgt volgens onderzoek nu ook voor een goed ijzermetabolisme bij de baby. Ander onderzoeken
Extra choline (uit bijv. eieren) is nu essentieel voor een goede celopbouw, hersen- en zenuwfuncties, leverfuncties en het transport van nutriënten door het lichaam en tegen een neurale buisdefect. Een tekort tijdens de zwangerschap vergroot verder de kans op hartafwijkingen bij de baby. Genoeg choline tijdens de zwangerschap verlaagt ook de kans op de ontwikkeling van hoge bloeddruk, diabetes en (borst)kanker bij de baby later in het leven fors. Ander onderzoek laat zien dat veel choline in de laatste maanden van de zwangerschap zorgt voor duidelijk beter cognitieve eigenschappen bij de baby.
Extra ijzer tijdens de zwangerschap geeft volgens onderzoek duidelijk minder kans op een baby met te laag geboortegewicht en volgens onderzoek een duidelijk lagere kans op een baby met autisme. Te weinig ijzer in de voeding verhoogt volgens onderzoek ook de kans op een miskraam of een te vroege geboorte. Vooral voldoende ijzer tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap gaat volgens ander onderzoek te vroege geboorte, te laag geboortegewicht tegen.
Jodium is heel belangrijk voor een goede neurologische ontwikkeling van de foetus en baby en geeft een duidelijk lagere kans op autisme. Supplementering met 150-200 mcg per dag is tijdens de zwangerschap en de borstvoeding wenselijk. Hier studies
Vitamine D (dagelijks minimaal 50 mcg en liefst 100 mcg of meer zo blijkt uit verschillende studies) voor een goed immuunsysteem en voor een goede bot- en tandvorming van de baby, ook later in het leven. Aanvulling zal zeker nodig zijn tijdens een zwangerschap in de herfst of winter en zeker bij overgewicht. Plus extra calcium verkleint de kans op osteoporose later in het leven van de baby duidelijk. Extra calcium zorgt ook voor vermindering van bepaalde giftige stoffen waaronder lood, in het bloed. Extra vitamine D verlaagt ook duidelijk de kans op hoge bloeddruk en diabetes tijdens de zwangerschap en samen met calcium ter voorkoming van pre-eclampsie en volgens andere onderzoeken
Vitamine E tegen longproblemen bij de baby.
Extra magnesium waardoor de kans op zwangerschapsdiabetes verlaagd en de laatste maanden van de zwangerschap tegen zuurstof tekorten van de baby tijdens de geboorte.
Vanaf week 36 tot 3 maanden, tijdens de borstvoeding geeft voeding rijk aan probiotica volgens onderzoeken een flink lagere kans op eczeem bij de baby.
Het bijna dagelijks eten van wat noten en pinda's doet de kans op een allergie hiervoor bij de baby volgens onderzoek wel tot 70% verminderen. Zo ook, volgens ander voorlopig onderzoek, het eten van eieren tijdens de zwangerschap en borstvoeding zorgt voor weinig kans op een eiwit allergie bij de baby.
Voeding rijk aan vezels tijdens de zwangerschap verkleint volgens onderzoek de kans op astma bij de baby flink en volgens een ander onderzoek ook de kans op coeliakie bij de baby.
Volgens onderzoek doet het dagelijks eten van 30 gram (pure) chocolade de foetus beter ontwikkelen en groeien en verlaagt het de kans op pre-eclampsie.
Bij zwangerschapsdiabetes is volgens onderzoek dagelijks extra omega-3 vetzuren (240 mg DHA, 360 mg EPA) en extra vitamine D (1.250 mcg per 14 dagen) zeer belangrijk. Let wel: zwangerschapsdiabetes kan volgens onderzoek ook zorgen voor een hogere kans op diabetes type-2 , hoge bloeddruk en andere hartproblemen voor de moeder later in het leven.
Een minder goede darmflora tijdens de zwangerschap kan volgens onderzoek de kans op autisme bij de baby duidelijk doen toenemen.
Het dagelijks drinken van granaatappelsap kan volgens onderzoek zorgen voor een goede ontwikkeling van de hersenen, zeker als er sprake is van dysmaturiteit, een vorm van groeivertraging.
Griep in de eerste drie maanden van de zwangerschap doet de kans op o.m. hartafwijkingen bij de baby vergroten. Volgens onderzoek kan het daarom dan belangrijk zijn om de griep aan te pakken.
Overmatige gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap geeft een veel grotere kans geeft op overgewicht, hoge bloeddruk, hoge bloedsuikerwaarden van deze kinderen als ze tiener zijn. Uit een een groot en langdurig onderzoek blijkt bovendien dat de nakomelingen ook op latere leeftijd een sterk vergrote kans hebben op hart- en vaatziektes en een vroegtijdige dood. Overmatige gewichtstoename kan volgens onderzoek ook leiden tot een duidelijk verhoogd risico op hart- en vaatziektes van de moeder later in het leven. Duidelijk overgewicht vergroot volgens onderzoek de kans op een baby met een sneller biologisch verouderingsproces.
De normale, gemiddelde gewichtstoename is afhankelijk van de BMI van de moeder vóór de zwangerschap. Indien deze BMI lager dan 20 is (ondergewicht), dan is een goede gewichtstoename tussen 12,5 en 18 kg. Indien deze BMI 20 tot 25 bedraagt (normaal gewicht), dan is die ca. 12,5 kg. Indien deze BMI hoger is dan 25 (overgewicht), dan is die tussen 7 en 14 kg. ( Tijdens het 1e trimester van een zwangerschap is de gewichtstoename nog gering. Daarna moet het gewicht regelmatig stijgen: 1 kg per maand tijdens het 2e trimester en 2 tot 3 kg in de daaropvolgende maanden.) Een te lage gewichtstoename verhoogt volgens onderzoek de kans op een vroege dood van de baby. Onderzoek laat zien teveel of te weinig gewichtstoename nu zorgt dat nakomelingen op zevenjarige leeftijd een veel hogere kans hebben op hoge bloeddruk en insulineresistentie, terwijl bij teveel gewichtstoename ook nog de kans op overgewicht duidelijk groter is.
Sommige voeding kunt u nu beter NIET nemen:
Beter geen rauw vlees of rauwe melk- en kaasproducten hierdoor loopt u verhoogde kans op een besmetting met bacteriën of parasieten.
Vermijdt het regelmatig eten van vette voeding. Veel vette voeding doet de kans op borstkanker bij de nakomelingen duidelijk verhogen.
Eet niet te veel vlees en doe ook geen eiwitrijk dieet (zoals Atkins), de kans op kinderen met stress wordt daardoor duidelijk verhoogd.
Regelmatig voeding rijk aan omega-6 vetzuren, veel te vinden in kant en klare voeding, kunt u volgens onderzoek ook beter vermijden ter voorkoming van complicaties tijdens de zwangerschap en ontwikkelingsproblemen bij de baby.
Liever geen of weinig voeding met veel vitamine A zoals lever en leverproducten waaronder paté's. Teveel vitamine A wordt niet afgescheiden in het lichaam van de moeder en kan schade veroorzaken aan de foetus, alhoewel te weinig vitamine A volgens onderzoek slecht blijkt te zijn voor de opbouw van een goed immuunsysteem van de baby en volgens een andere, voorlopige studie de kans op astma bij de baby vergroot.
Veel resveratrol tijdens de zwangerschap zou volgens voorlopig onderzoek wel eens niet zo goed kunnen zijn voor de foetus.
Tijdens de zwangerschap zeker geen genetisch gemodificeerde voeding. Ook beter geen alfalfa, artisjokken, balsempeer, dragon, fenegriek, goldenseal, jeneverbes, maggikruid, mirre, moederkruid, polei, postelein, rozemarijn, salie, selderiezaad, Sint Jan's kruid, teunisbloemolie en zoethout. (Af en toe culinair gebruik zal geen problemen opleveren) Ook lijnzaad kan volgens een voorlopige studie beter nu niet gebruikt worden, het zou kunnen zorgen voor extra gewicht, hoger cholesterol en triglyceriden en bij de baby meer kans op gestoorde bijnierfuncties.
Neem zo min mogelijk cafeïne, zoals in koffie, thee en frisdranken per dag om de kans op een miskraam sterk te verkleinen. Energiedrankjes liever helemaal niet. Iedere dag een glas frisdrank doet de kans op een vroeggeboorte al duidelijk toenemen en ook volgens ander onderzoek de kans op hart- en vaatziektes bij de baby later. Een ander onderzoek laat zien dat frisdranken nu de kans op astma later in het leven van de baby doet vergroten. Meer dan 2 tot 3 koppen koffie, met cafeïne, per dag doen volgens een voorlopig onderzoek de kans op leverproblemen bij de baby later vergroten.
In drop en zoethout zit Glycyrrhizinezuur dat bloeddruk verhogend werkt. Het regelmatig eten van drop en/of zoethout is dus niet verstandig plus dat het volgens onderzoeken
Vermijd voeding uit blik of hete voeding op plastic borden vanwege de aanwezige bisphenol.
Een studie laat nu zien dat een in kant en klare voeding veel gebruikt ingrediënt ook kan bijdrage tot het ontstaan van autisme. In kant en klare en voorverpakte voeding, maar ook in bijv. kaas en brood, wordt veel propionzuur (E280-1-2-3) gebruikt om de houdbaarheid te verhogen en schimmelvorming tegen te gaan. Uit de studie blijkt nu dat dit propionzuur de ontwikkeling van neuronen in de hersenen van de foetus lijkt te verminderen. Nader onderzoek zal nog meer duidelijkheid moeten geven.
Uit een grote studie blijkt het regelmatig gebruik van de pijnstiller paracetamol tijdens de zwangerschap kan leiden tot taal- en gedragsproblemen bij de nakomelingen. Paracetamol wordt vaak gebruikt bij hoofdpijn, rugpijn en koorts. Langdurig gebruik geeft zelfs 70% meer kans op deze problemen. Onderzoekers adviseren dan ook om tijdens de zwangerschap zo min mogelijk paracetamol te geven en zonodig ibuprofen, waarbij deze relatie niet werd gevonden. Andere onderzoeken
Probeer zoveel mogelijk slechte milieuomstandigheden te vermijden. De baarmoeder is niet in staat om alle toxische stoffen buiten te houden, zie o.m. dit artikel maar. Luchtvervuiling blijkt volgens onderzoek ook de placenta te kunnen bereiken. Vermijd regelmatige blootstelling aan luchtvervuiling ter voorkoming van hogere bloeddruk, een te vroege geboorte van de baby, gedragsproblemen van de baby later en de kans op autisme. Luchtvervuiling zorgt volgens onderzoek voor een grotere kans op ADHD en andere gedragsproblemen bij de nakomelingen en volgens een ander onderzoek een lager IQ. Ook roken tijdens de zwangerschap geeft volgens onderzoek wel 3x meer kans op ADHD bij de baby. Luchtvervuiling als gevolg van verkeer vergroot volgens onderzoek ook de kans op slechtere longfuncties bij de nakomelingen. Hier een grote studie die dat nog eens bevestigt, en een studie die laat zien dat die nadelen doorgegeven worden aan latere generaties. Ook regelmatige blootstelling aan fijnstof is volgens onderzoeken
Vermijd ieder contact met bestrijdingsmiddelen, pesticiden en chemische oplosmiddelen. Vermijd zelf ook parfum, crèmes en bodylotions omdat die vaak hormoon verstorende chemicaliën bevatten zoals, ftalaten die de vorming van de geslachtsorganen en de opbouw van de hersenen kunnen verstoren. Blootstelling aan ftalaten nu vergroot volgens onderzoek ook de kans op
een slechtere motoriek van de baby op 11 jarige leeftijd. Uit een studie gepubliceerd in The Lancet blijkt dat steeds meer chemicaliën de hersenontwikkeling bij kinderen verstoren met aandoeningen als autisme, ADHD en dyslexie tot gevolg. In 2006 waren vijf chemicaliën te weten lood, kwik, PCB's, arseen en tolueen de boosdoeners inmiddels kan aan deze lijst volgens de onderzoekers mangaan, fluoride, chloorpyrifos (een van de meest gebruikte en toegelaten organofosfaat-pesticiden), DDT, het oplosmiddel tetrachlooretheen en de vlamvertragers polygebromeerde difenylethers (PBDE) toegevoegd worden. Inmiddels kunnen ook nanodeeltjes van titaan-dioxide, die veel voorkomen in luchtvervuiling doch ook in huishoudproducten als crèmes, aan de lijst worden toegevoegd want onderzoek laat zien dat hierdoor de kans op een slechtere bloedsomloop groter wordt waardoor de foetus wellicht niet de juiste voedingstoffen krijgt. Verontrustend is dat inmiddels al 10-15% van de geboren baby's al afwijkingen heeft in de ontwikkeling van de hersenen. Slechte milieuomstandigheden, zeker in het begin van de zwangerschap, doen volgens onderzoek ook de kans op zwangerschapsdiabetes fors verhogen.
In huis kunt u
simpel veel aan het binnenmilieu doen, kijk hier
maar eens. In huis moet ook niet gerookt worden, geen
luchtverfrissers gebruikt worden en opgepast worden met het gebruik
van spuitbussen. Vermijd contact en/of inname van Bisphenol-A.
BPA is hoe weinig ook een gevaarlijke stof
die nadelige gevolgen kan hebben een verhoogde kans geeft op een
miskraam en de baby kan daardoor
agressiever zijn, last hebben van astma en zelfs een verhoogde kans
op allergieën zo blijkt uit een voorlopige studie.
Een andere studie
laat zien dat blootstelling aan BPA de kans op verminderde longfuncties
vergroot. Mannelijke nakomelingen
kunnen een lagere testosteronproductie krijgen later in het leven en
vrouwelijke nakomelingen
kunnen door BPA later in hun leven last krijgen van hormonale
wijzigingen met nare gevolgen.
Klik
hier
voor onderzoeken over Bisphenol.
Vermijd
contact met vlamvertragers, volgens onderzoek
zijn die net zo erg als lood en zorgen die voor een lagere
intelligentie bij de baby later en verhogen volgens onderzoek
ook duidelijk de kans op een te vroege geboorte. Onderzoek
laat zien dat ook blootstelling aan parabenen (gebruikt als conserveermiddelen in cosmetica en gezondheidsproducten)
de groei van de baby negatief beïnvloedt en triclosan (een antibacterieel middel
in sommige tandpasta, zeep, wasmiddelen, tapijten, verf, schoolspullen en speelgoed)
kan zorgen voor een hoog geboortegewicht en kan
leiden tot ontwikkelingsstoornissen en problemen met de voortplanting en
draagt bij aan de resistentie tegen antibiotica.
Volgens studie
werd bij alle zwangere
vrouwen in de urine triclosan aangetroffen en zelfs bij de helft
van de foetussen werd in het bloed in de navelstreng triclosan aan
getroffen zodat deze stof ook in de foetus terecht komt. Uit
een studie
blijkt dat blootstelling tijdens de zwangerschap aan de verschillende kankerverwekkende stoffen de kans op kinderkanker bij de nakomeling duidelijk doet vergroten.
Blootstelling tijdens de
zwangerschap aan de kankerverwekkende PAK’s (Polycyclische aromatische koolwaterstoffen)
kunnen volgens studie
de ontwikkeling van de hersenen bij de baby danig kan verstoren. PAK's kunnen ingeademd worden als gevolg van bijv. uitlaatgassen van diesels of andere verbrandingsgassen maar ook met de voeding, bijv. bij het met (te) hoge temperaturen bakken
(barbequen) van vetten in de voeding.
Niet
alleen roken, ook nicotine van pleisters of e-sigaretten tijdens
de zwangerschap doen volgens onderzoeken
Zwangere
vrouwen kunnen beter hun handen wassen als ze een luier hebben
verschoond, en ook niet happen van het lepeltje van een kind. Anders
lopen ze het risico een veelvoorkomend cytomegalovirus (CMV) op te
pikken. Een CMV-infectie kan ernstige gevolgen hebben als een
ongeboren kind er via de moeder mee besmet raakt. Dan zijn gehoor-
(bijna een kwart van de dove kinderen heeft die handicap in de
baarmoeder opgelopen) of gezichtsproblemen, een
leverfunctiestoornis, gestoorde geestelijke ontwikkeling of een te
klein hoofd niet uitgesloten. Een CMV-infectie is op zichzelf
onschuldig en verloopt meestal onopgemerkt. Het virus is te vinden
in urine en speeksel en waart veel rond onder jonge kinderen. Om die
reden moeten zwangere vrouwen, die vaak in een kinderrijke omgeving
verkeren, goed opletten en de hygiëne streng in acht nemen. Zorg
voor een goed gebit en gezond tandvlees, want ongewenste bacteriën
kunnen via de bloedbaan de placenta bereiken. Gezonde tanden halveren de kans
op vroeggeboorte en laag geboortegewicht. Tandvleesontstekingen
geven ook een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes. Pas wel op
met tandvullingen laat zeker geen almagaam als vulling gebruiken.
Het kwik in deze vullingen geeft een verhoogd risico op problemen
met de opbouw van het zenuwstelsel bij de foetus. Misselijkheid
tijdens de zwangerschap kan door hormonale invloed normaal zijn.
Ernstige symptomen lijken eerder een psychisch signaal dat kan duiden op mogelijke
angststoornissen die weer kunnen leiden tot een postnatale
depressie. Neem in dit geval extra omega-3
vetzuren en tegen de misselijkheid kan vitamine
B6, gember,
anijszaad, tamarinde
of venkel
en venkelzaad goed helpen. Yoga
kan zorgen voor duidelijk minder stress en voor een betere band
tussen moeder en kind. Zwangerschapshormonen kunnen behoorlijke
stemmingswisselingen veroorzaken, en in een aantal gevallen zelfs
leiden tot een depressie. Yoga is wellicht een effectief alternatief
voor geneesmiddelen bij zwangere vrouwen die symptomen van een
depressie vertonen. Stress tijdens de zwangerschap verhoogt de
kans op een vroeggeboorte, een laag geboortegewicht en een verhoogde
kans op ontwikkelings-en gedragsproblemen bij het kind als een
peuter en puber, evenals psychische problemen later bij de moeder.
Een ander onderzoek
laat zien dat een depressie nu kan leiden tot hersenafwijkingen bij
de baby. Een hoge mate van stress tijdens de zwangerschap verhoogt ook de
kans op een postnatale depressie die op zijn beurt ook weer een
verhoogd risico op een depressie later in het leven geeft. Stress tijdens de zwangerschap wordt al langer in verband gebracht
met allergieën en darmaandoeningen bij baby’s. Volgens nieuw onderzoek
aan de Radboud Universiteit ligt het antwoord in de samenstelling van
de babydarmflora. Volgens
een grote studie blijkt dat het gebruik van een GSM tijdens en na de
zwangerschap beter tot een minimum kan worden beperkt. Kinderen die
blootgesteld worden aan GSM straling tijdens de zwangerschap en de
jaren daarna blijken tot 50% meer kans te hebben op
gedragsproblemen. Een ander onderzoek
laat zien dat veel blootstelling aan straling van GSM en Wifi de
kans op een miskraam flink doet toenemen. Laat
alleen medische echografieën maken en vermijd pret-echo's zo blijkt
uit een rapport
van De Hoge Gezondheidsraad. Tijdens
de laatste maanden van de zwangerschap lijkt het beter zo min
mogelijk op de
rug te slapen. Onderzoek
laat zien dat daardoor de groei van de baby kan achterblijven en na
de geboorte de kans op wiegendood doet vergroten. Een andere studie
bevestigt dit en laat ook nog voordelen voor de moeder zien. Zorg
voor extra magnesium
tijdens de bevalling, dit gaat volgens onderzoek
koorts en complicaties tegen. Na de
zwangerschap:
Bij prematuur geboren baby's (voor de 28ste week) lijkt volgens onderzoek
behalve de normale aanvulling van vetzuren de aanvulling van het
omega-6 vetzuur Arachidonzuur nu
belangrijk ter voorkoming van prematurenretinopathie, wat tot blindheid
kan leiden.
Bij
prematuur geboren baby's (voor de 33ste week) is aanvulling met DHA
belangrijk voor de moeder omdat daardoor dit belangrijk omega-3 vetzuur
met de moedermelk doorgegeven wordt aan de baby voor een goede
ontwikkeling van de hersenen. Deze premature
moedermelk blijkt volgens onderzoek
ook duidelijk anders dan normale moedermelk en zeer goed voor een betere
groei van de premature baby. Nog een onderzoek
dat laat zien dat juist nu moedermelk zo belangrijk is voor een goede
ontwikkeling van de hersenen bij de baby. Ander onderzoek
laat zien dat prematuren beter 20 mcg vitamine
D per dag kunnen krijgen i.p.v. de meestal gebruikte dosis van de helft.
Deze hogere dosis doet de kans op een lage botdichtheid nog beter
verminderen. Veel
prematuren worden geboren met nog niet goed functionerende longen en
krijgen daarvoor doorgaans geforceerde ademhalingsondersteuning. Dit kan
leiden tot chronische longschade. Volgens onderzoek blijkt dat de
bioactieve stof curcumine
in kurkuma volledige bescherming zou
kunnen bieden tegen deze longschade. Baby's met een laag geboortegewicht
en zeker prematuur geboren baby's hebben volgens onderzoek
later in het leven duidelijk meer kans op osteoporose en dienen daarbij
met hun voeding in het verdere
leven rekening mee te houden.
Moeders van een prematuur geboren
baby (voor de 37ste week) hebben volgens onderzoek
later in het leven een duidelijk grotere kans op hartproblemen
en een beroerte. Die
kans werd bovendien flink groter bij een prematuur van < 32
weken. Kijk bij desbetreffende aandoeningen om dat te voorkomen.
Prematuur
geboren baby's (voor de 32ste week) of met een laag geboortegewicht
(< 1.500 gram) hebben volgens studie
wel vier keer meer kans op longproblemen als COPD
als jongvolwassene. Prematuur
geboren baby's lijken volgens onderzoek
later in het leven een duidelijk grotere kans te hebben op chronische
nierproblemen. Vooral bij geboorte voor de 28ste week loopt die
kans hoog op. De
gevoelige huid van prematuren kan volgens onderzoek
het best met goede kokosnootolie worden ingewreven, de huid
wordt er beter van en de kans op infecties duidelijk kleiner. Eet
als moeder zo gevarieerd mogelijk (zoals altijd eigenlijk) u vindt
daar alles over bij gezonde voeding
en voedingstips, en probeer binnen een jaar
het ontstane overgewicht te verliezen om volgens onderzoek
zo de kans op diabetes en hartproblemen niet te vergroten. Veel
moeders hebben na de geboorte last van lage rugpijn. Volgens onderzoek
kan osteopathie deze pijnen grotendeels wegnemen. Literatuuronderzoek
laat zien dat borstvoeding veel gezonder is dan flesvoeding, recente
onderzoeken bevestigen dat nog
eens. Dit
geldt voor de directe gezondheid van de zuigeling, maar werkt voor
zowel het kind als de moeder ook langer door. Overtuigend bewijs is
aanwezig dat infecties van het maagdarmkanaal, middenoorontsteking,
overgewicht en hoge bloeddruk minder voorkomen bij (langer)
borstgevoede kinderen. Deze kinderen hebben ook vaker een hoger goed
cholesterol (HDL) en lagere BMI. Hier
een uitgebreid onderzoek dat laat zien dat borstvoeding belangrijk
is tegen virussen en andere ziekteverwekkers. (Langer) borstgevoede kinderen krijgen
waarschijnlijk minder last van astma, piepen op de borst en eczeem.
Bovendien verbetert borstvoeding waarschijnlijk de intellectuele- en
motorische ontwikkeling. Het is mogelijk dat borstvoeding beschermt
tegen de ziekte van
Crohn, atopie, diabetes en leukemie. Nog een onderzoek
dat de grote voordelen van borstvoeding laat zien tegen het ontstaan van
diabetes later in het leven van de zuigeling en dat in tegenstelling
tot flessenvoeding. Voor de moeder is er
overtuigend bewijs
dat
het geven van borstvoeding beschermt tegen reumatische artritis en tegen borstkanker voor de overgang, ovariumkanker en
diabetes-2. Hier
vindt u een uitgebreid rapport (109 pag.). Recente onderzoeken
Jarenlang
onderzoek heeft al aangetoond dat borstvoeding baby’s beschermt
tegen overgewicht en hartproblemen later in het leven, het geeft baby's met een hoger
IQ (hier een onderzoek
onder prematuren die dat bevestigt), baby's die veel minder kans hebben glutentolerantie en kinderen
die beter met stress overweg kunnen. Baby's
die minimaal 4 weken borstvoeding gehad hebben scoren later duidelijk
beter op school. Borstvoeding zorgt voor een betere ontwikkeling van de
hersenen en dat verschil is zelfs tot op veertienjarige leeftijd
aanwezig. Minimaal 3 maanden borstvoeding geeft volgens onderzoek
in vergelijking met flessenvoeding wel 3x minder kans op kinderen met
ADHD, een ander onderzoek laat
zien dat daardoor de kans op ontstekingen als jongvolwassene duidelijk
minder is.
Wel meer dan honderd genen hebben
een andere expressie bij de baby’s met borstvoeding dan bij de baby’s
met flessenvoeding. Allemaal genen die te maken hebben met een goede
ontwikkeling van de darmen en het immuunsysteem. Een ander onderzoek
laat zien dat borstvoeding een gunstige invloed
heeft op de bacteriesamenstelling in de keel en neus van baby’s. Gunstige bacteriën gaan vaak samen met minder luchtweginfecties.
Uit een studie blijkt dat baby's die borstvoeding hebben gehad tot zelfs op zesjarige leeftijd duidelijk minder kans hebben op een oor-, keel- of sinusinfectie. Hoe langer de borstvoeding gegeven werd hoe kleiner de kans.
Uit een studie blijkt dat voeding rijk aan het omega-3 vetzuur
DHA van de moeder en daardoor borstvoeding rijk aan DHA zorgt voor duidelijk beter cognitieve prestaties bij de baby's dit in tegenstelling tot borstvoeding met veel
omega-6 vetzuren.
Let
op: Onderzoek
laat zien dat moedermelk ook zorgt voor de ontwikkeling van de
biologische klok bij de baby. Moedermelk heeft op ieder moment van de
dag een andere samenstelling, 's morgens melk met meer energie en 's
avonds is de melk meer rust gevend. Het lijkt dus belangrijk
afgekolfde melk te voorzien van een tijdstip en deze op eenzelfde
tijdstip aan de baby te geven.
Een
voorlopige studie
laat zien dat het nemen van een vorm van vitamine
B3 te weten nicotinamide riboside
(NR) door de moeder tijdens de
borstvoeding de kwaliteit van de melk duidelijk doet vergroten en voor
de baby langdurige voordelen geeft.
Drie maanden of langer borstvoeding zorgt volgens onderzoek
dat moeders die zwangerschapsdiabetes gehad hebben een veel kleinere kans
hebben op het krijgen van diabetes type-2. Ook krijgen volgens een ander onderzoek
hierdoor een duidelijk lagere kans op het krijgen van een hartaanval of
beroerte en het doodgaan hieraan. Hier nog studies
Toch is er één onderzoek
dat concludeert dat de voordelen van borstvoeding duidelijk overdreven
zouden zijn. Een analyse
van dat onderzoek laat zien dat die conclusie toch niet helemaal juist zal
zijn.
Bij pasgeboren baby's kan een duidelijk
tekort aan vitamine B6 leiden
tot overmatig teruggeven van (moeder)melk en tot stuipen. Nu
zijn goede bloedwaarden vitamine
A bij de baby belangrijk omdat volgens onderzoek
daardoor de kans op de ziekte van Alzheimer later in leven duidelijk
verkleind kan worden.
De
voeding van de moeder is ook belangrijk omdat daardoor bepaalde
smaakstoffen doorgegeven worden met de moedermelk waardoor baby’s
al wennen aan bepaalde voeding. Ook de voeding tijdens de
zwangerschap bepaalt al of baby’s later bepaalde voeding lekker
vinden of niet. Bijv. wortels(sap) tijdens de zwangerschap geeft
baby’s die vaak zonder problemen bij hun eerste vaste voedsel
wortels eten. Beter geen transvetten
in uw voeding om deze niet allen voor u slecht zijn doch ook voor de
baby later in het leven, zij lijken de kans te vergroten op diabetes
type-2.
Goede
voeding om lactatieproblemen aan te pakken zijn o.m. venkel,
sesamzaad, paardenbloem
en anijs. Tijdens
de lactatieperiode beter geen alfalfa,
salie of artisjokken
eten. Met het nemen van pijnstillers of hoestwerende middelen met
codeïne is het ook oppassen omdat codeïne in het lichaam omgezet
wordt in morfine en bij sommige (tot 10%) vrouwen is die omzetting
zodanig hoog dat deze morfine in de moedermelk komt met mogelijk
nare gevolgen voor de baby. Beter ook niet teveel voeding met
cafeïne, zoals koffie, thee, cacao en frisdranken omdat een baby
nauwelijks overweg kan met cafeïne. Een
van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een depressie is
een sterk verhoogde waarde van de proteïne cytokine die een rol
speelt in de immuunafweer en bij ontstekingsreacties. Deze verhoging
begint in de laatste drie maanden van de zwangerschap en de eerste
maanden na de geboorte. Omega-3 vetzuren zoals EPA
en vooral DHA zijn goede
ontstekingsremmers die de kans op een depressie sterk kunnen
verminderen. Stress doet ontstekingsreacties verder toenemen. Door
borstvoeding te geven is er veel minder stress en daardoor minder
kans op een depressie. Voorwaarde is wel dat de borstvoeding zonder
“technische” problemen verloopt want anders wordt de stress
juist groter met een averechts resultaat. Volgens
de laatste inzichten heeft de baby vanaf de geboorte iedere dag 10
mcg vitamine D nodig. (Dat
is dubbel zoveel als nog steeds voorgeschreven wordt) Hier een onderzoek
die dat nog eens bevestigt en het belang laat zien voor sterke
botten en tegen overgewicht later in het leven. Volgens
onderzoek is het verstandig om bij borstvoeding vanaf dag 8 tot 3
maanden iedere dag de baby een supplement van 150 mcg vitamine K te
geven. Babyvoeding
verrijkt met het omega-3 vetzuur DHA
zorgt volgens onderzoek voor duidelijk betere cognitieve
eigenschappen jaren later als kleuter.
Meer omega 3-vetzuren en minder
linolzuur in de voeding van zuigelingen en jonge
kinderen beschermt ze volgens onderzoek
tegen overgewicht op latere leeftijd.
De
ontwikkeling van coeliakie is gerelateerd aan de voeding die een kind vroeg
in het leven krijgt zo blijkt uit een groots onderzoek.
De onderzoekers suggereren dat het geleidelijk starten met de inname van
kleine hoeveelheden gluten vanaf de leeftijd van 4 maanden en gedurende de
periode waarin borstvoeding wordt gegeven, preventief werkt tegen coeliakie. Als
overgeschakeld wordt op flesvoeding kan volgens onderzoek
wellicht het beste flesvoeding op basis van geitenmelk gebruikt
worden, die komt qua samenstelling het best overeen met moedermelk.
Gebruik
beter GEEN babyflesjes die gemaakt zijn van polycarbonaat omdat die
allemaal bisphenol-A bevatten. Bisphenol-A, hoe weinig ook is een gevaarlijke stof
die kan migreren van de fles in de voeding en zorgt voor een
slechtere ontwikkeling van de hersenen, lagere testosteronproductie
bij mannelijke nakomelingen en mogelijk later borst- en
prostaatkanker. Die migratie kan nog eens versnellen als deze fles
ook nog eens in de magnetron opgewarmd wordt. De magnetron voor het
opwarmen van de fles lijkt zonder meer niet goed, in goede
ziekenhuizen doen ze dat ook al lang niet meer.
Alhoewel
de kans op wiegendood zeer klein is kan
de kans op wiegendood worden met 60% worden verlaagd als er niet
gerookt en alcohol gedronken wordt tijdens de zwangerschap en daarna. Dit geldt niet
alleen voor de moeder doch rook in huis is taboe. Door ventilatie
van de babykamer kan de kans nog eens met 70% verminderd worden.
Verder zijn; geen buikligging, het gebruik van een fopspeen en geen
te warme kamer, tips om de kans verder te reduceren. Vermijd
ook het samen slapen met de baby, hierdoor verhoogt de kans op
wiegendood volgens onderzoek
met wel 500%. Minimaal
de eerste maand alleen maar borstvoeding doet de kans op wiegendood
ook aanzienlijk afnemen. De laatste wetenschappelijke adviezen vindt
u hier.
Het lijkt ook belangrijk volgens onderzoek
om babysitters de juiste instructies te geven zodat de kans op
wiegendood niet verhoogd wordt. Pas
op bij pasgeboren baby's, de eerste tijd beter niet de huid
schoonmaken met olijf- of zonnebloemolie. Volgens onderzoek
kan dan de gezonde huid verzwakt worden. Pas
op met vochtige babydoekjes, die zijn volgens onderzoeken
gevaarlijker dan je zou denken. Ze bevatten bijna allemaal
ongewenste ingrediënten, stoffen die op de billetjes achterblijven
en zo tot allergische reacties kunnen leiden. Doorgaans
worden fopspenen die gebruikt worden bij baby's schoon gemaakt onder
de waterkraan of in water gekookt. Uit een Zweedse studie onder 184
kinderen die vanaf de geboorte gevolgd werden blijkt dat er wellicht
een betere methode is, het schoon zuigen in de mond van een ouder.
Deze methode geeft de baby op latere leeftijd wel drie keer minder
kans op een allergie als eczeem. Deze methode zorgde ook voor minder
infecties van de ademhalingswegen bij de kinderen. Het gebruik van
een fopspeen op zich bleek geen effect te hebben op het krijgen van
allergieën. Uit
een Canadese studie kan geconcludeerd worden dat het wellicht
verstandiger is vaccinaties bij baby’s niet te starten bij 2
maanden doch bij 4 maanden. Hierdoor is de kans op het krijgen van
astma als zevenjarige bijna 60% kleiner. Onderzoek
laat zien dat extra vitamine C
voor en na een vaccinatie zeer belangrijk kan zijn. Na
de lactatieperiode kunnen ouders
hun kinderen beter geen gepureerde babyvoeding geven, de kinderen
kunnen daardoor later erg kieskeurig worden als het om eten gaat
zegt de deskundige Gill Rapley van
Unicef. Volgens haar kunnen moeders hun baby's gedurende de
eerste zes maanden het beste alleen borstvoeding of melk uit de fles
geven. Andere voeding, zoals fruithapjes, zouden in deze periode
alleen maar meer kwaad dan goed doen. Na het eerste halfjaar kan een
kind, met of zonder tandjes, vaste voeding verteren. Ouders moeten
daar vooral gebruik van maken, zegt Rapley. De gepureerde prakjes
die met een lepeltje naar binnen worden geschoven, vertragen de
ontwikkeling van een kind alleen maar omdat het niet leert kauwen.
Kinderen die veel uit potjes eten, hebben vaker last van obstipatie
en hebben minder snel een verzadigd gevoel. Daardoor zouden ze een
groter risico lopen om later teveel te gaan eten. Meer hierover.
Onderzoek
laat ook zien dat het geven van vaste voeding voor de vierde maand
de kans op overgewicht later als kind. De
samenstelling van de eerste voeding als baby na de borst- en
flesvoeding blijkt belangrijk te zijn voor de rest van zijn leven. Koolhydraatrijke
voeding ( en veel kant en klare babyvoeding is koolhydraatrijk)
geeft een sterke kans op overgewicht in de rest van het leven welke
op latere leeftijd maar zeer moeilijk te bestrijden is. Pas
dus op met kant en klare (baby)voeding. Zelf maken van verse producten
is makkelijk, simpel en gezond. Zo vermijd u ook alle minder gezonde
kleur- en smaakstoffen waardoor kinderen bijv. alleen nog
"aardbeien" uit een potje lekker vinden en echte aardbeien
niet. Geef de baby ook zoveel mogelijk
(vette) vis dat is o.m. goed tegen het ontwikkelen van eczeem, astma
en een piepende ademhaling later in het leven. Heel
belangrijk is om baby’s die beginnen met het wennen aan vast
voedsel liefst zoveel mogelijk verse groenten en fruitº
te geven en zeker geen zoet voedsel. Belangrijk is een
voedingspatroon voor de peuter vast te houden tot de leeftijd van
zeker 5 jaar want tussen het derde en vijfde levensjaar blijken de
voorkeuren voor bepaalde voeding gevormd te worden. Het eten van
vis als baby kan de kans op allergieën tot zelfs op 12 jarige leeftijd duidelijk
verminderen. Bij al 2x per maand vis eten als baby bleek volgens onderzoek
de kans later tot 12jarige leeftijd op
eczeem 22% en op hooikoorts 26% minder te zijn.
Uit
een studie
onder baby's van 6 tot 9 maanden blijkt dat iedere dag een ei
zorgt voor een betere groei en de kans op een groeistoornis met wel
de helft kan verminderen.
In
de eerste drie levensjaren wordt het immuunsysteem van nul opgebouwd
tot een volwaardige verdediger tegen allerlei ziektes later in het
leven. Daarom moet in die periode allerlei milieufactoren, zoals
chemicaliën, medicijnen en andere milieuverontreinigingen zoveel
mogelijk vermeden worden. Oppassen daarbij is wel dat het kind niet
in een steriele omgeving opgroeit waar het bijv. niets meer in zijn
mond mag pakken, waaronder ook vuil. Want deze instinctieve gewoonte
zorgt weer voor een versterking van het immuunsysteem. (Uit
een Filipijnse studie onder ruim 3.300 kinderen die vanaf de
geboorte 22 jaar gevolgd werden blijkt dat een te schone omgeving
veel meer kans geeft op ernstige ziektes later in het leven.
Kinderen opgevoed in een “normale” omgeving bleken 85% minder
ontstekingsmarkers in het bloed te hebben dan een doorsnee Amerikaan
of Europeaan. Deze ontstekingsmarkers zijn voorboden van ernstige
ziektes zoals hart- en vaatziekte.) Ook
een huisdier lijkt volgens onderzoek goed voor de gezondheid van de
baby. Vooral het hebben van een hond en in duidelijk mindere mate
een kat blijkt baby’s te beschermen tegen ademhalingsproblemen en
infecties. Hier
nog eens een onderzoek die dat bevestigt, en hier
nog maar een. Kijk
verder bij baby en peuter.
¹
²
bevestigen dat. Een ander onderzoek
laat zien dat het ook beschermt tegen een herseninfarct later in het
leven.
º¹² Belangrijke samenvattingen uit Voeding Tips
º Het is beter fruit niet te schillen.
Was wel altijd eerst de schil. In de schil zitten veel nuttige (bioactieve) voedingsstoffen die verloren gaan als we het fruit schillen. Schillen helpt ook niet echt om bestrijdingsmiddelen te verwijderen want die kunnen ook verder in het product zitten dan de schil. Meestal zijn de middelen al afgebroken als de producten op de markt komen.
¹ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of bakken, of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente. (zoals bijv. sla) en ter bestrijding van mogelijke vervuiling met kwik het eten van vis combineren met speciale voeding. Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.
² Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte kool en bloemkool, kan men het beste na het wassen en snijden 2 dagen bewaren alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd. Het in water koken van van deze groenten doet in 30 minuten 60-80% van de belangrijkste bioactieve stoffen verdwijnen. Bij 5 minuten stomen of roerbakken (in bijv. olijfolie) blijven deze stoffen nagenoeg behouden.
(20-01-2020)