Home / Nutriënten / ...
Depressies (samen met EPA)
DHA helpt organen en systemen:
Voedingsbronnen van DHA:
Opmerkingen:
Docosahexaeenzuur (DHA) is een meervoudig onverzadigd vetzuur in de groep omega-3 vetzuren.
Uit het essentiële vetzuur alfa-linoleenzuur kunnen in het lichaam met behulp van enzymen andere omega-3 vetzuren worden gesynthetiseerd, zoals DHA en EPA. Deze stofwisselingsreacties verlopen echter weinig efficiënt zeker als de omega-3/omega-6 verhouding niet de optimale 1/1 is. DHA wordt maximaal 0,7% gesynthetiseerd. (zie studie)
In het lichaam wordt uit DHA behalve ook EPA de minder voorkomende tussenvormen Docosapentaeenzuur (DPA) en Epoxy Docosapentaeenzuur (EDP) gevormd.
Uit de vetzuren DHA en EPA worden in het lichaam door enzymes Resolvines geproduceerd. Resolvine remt de migratie van ontstekingscellen naar de plaats van ontsteking en voorkomt tevens dat andere ontstekingcellen worden geactiveerd. DHA wordt ook omgezet naar maresines en neuroprotectines als NDP1. NDP1 heeft ontstekingsmodulerende eigenschappen en bevordert het overleven van zenuwcellen.
DHA komt vrijwel uitsluitend voor in vis. Om die reden staat DHA ook bekend als visvetzuur. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissticks, een lekkerbekje, kibbeling of gefrituurde inktvis zijn vooral vet en ongezond door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten ook slechts weinig DHA. Baars, garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen, schar, schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf en bokking zijn ‘gemiddeld’ vet. In vlees en eieren kunnen kleine hoeveelheden DHA voorkomen. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte voer. DHA is mede van vitaal belang voor het optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen, voor de goede werking van uiteenlopende fysiologische processen zoals het immuunsysteem en de ontwikkeling en de functie van het centrale zenuwstelsel.
Door regelmatig vis te eten, die op een goede manier bereid¹ is krijgt men voldoende DHA binnen en is extra aanvulling niet direct nodig.
DHA geeft goede resultaten in de behandeling van bacteriële infecties en kanker.
DHA zou wel eens de oplossing kunnen zijn bij vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. Bij weinig en slecht sperma blijken de bloedwaarden DHA laag te zijn.
Voeding rijk aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA blijkt de kans op parodontitis duidelijk te kunnen verminderen en goed te zijn bij de behandeling van de ziekte.
Voeding rijk aan omega-3 vetzuren in het bijzonder DHA en EPA doet de kans op artrose flink afnemen.
Voeding rijk aan de B vitamines, foliumzuur, B6 en B12 kan de aanmaak van omega-3 vetzuren zoals DHA in het lichaam duidelijk verbeteren.
Voeding rijk aan omega-3 vetzuren, vooral DHA gaat vermindering van het gezichtsvermogen bij het ouder worden tegen.
Babyvoeding verrijkt met het omega-3 vetzuur DHA zorgt volgens onderzoek voor duidelijk betere cognitieve eigenschappen jaren later als kleuter.
Voeding rijk aan DHA kan zorgen voor minder agressie en minder stress.
Inname van het omega-3 vetzuur DHA zo snel mogelijk na een beroerte lijkt volgens voorlopige studies ¹ ² een mogelijke schade fors te kunnen beperken. Een andere studie bevestigt dat en laat ook zien dit ook geldt bij een plotselinge afsluiting van bloedvaten in de retina van het oog. Het uit DHA gevormde neuroprotectine NDP1 blijkt hier belangrijk te zijn. Hier nog een studie die het belang van NDP1 ondersteunt.
Belangrijk voor een goed geheugen is het omega-3 vetzuur DHA (Docosahexaeenzuur), zeker bij het ouder worden. In de hippocampus zorgen goede waarden DHA voor een duidelijk betere communicatie tussen de hersencellen, dan bij lage waarden DHA. Extra DHA in de voeding geeft duidelijk hogere DHA waarden In de hippocampus. Uit voorlopig onderzoek lijkt DHA net zoals vitamine D ook ontstekingen en daardoor plaquevorming in de hersenen tegen te gaan waardoor de ziekte van Alzheimer wellicht voorkomen kan worden.
Bij het ouder worden komt er door degeneratie meer druk op het ruggenmerg en word zenuwweefsel beschadigd. Met chirurgie kan alleen de druk wat weggenomen worden doch beschadigd weefsel niet hersteld worden. Uit een studie weliswaar met ratten blijkt voeding rijk aan kurkuma en het omega-3 vetzuur DHA in tegenstelling tot een normaal Westers dieet wel in staat om beschadigd zenuwweefsel weer te doen herstellen.
Niet alle omega-3 vetzuren werken even goed tegen het ontstaan en behandelen van een vette lever. Het is vooral DHA (Docosahexaeenzuur) die voor de goede voordelen verantwoordelijk blijkt te zijn.
Epoxy Docosapentaeenzuur (EDP) gaat de groei van kankercellen tegen doordat het de vorming van nieuwe bloedvaten verhinderd.
Het omega-3 vetzuur Docosahexaeenzuur (DHA) kan bij chronische ontstekingen van artritis tot hart- en vaatziektes de problemen aanpakken. Uit onderzoek blijkt hoe DHA dat doet. Macrofagen (een type witte bloedcel) heeft DHA nodig om maresines (Macrophage mediator in resolving inflammation, een pas gevonden proteïnecomplex) te kunnen produceren. Maresines doen de eigenschappen van macrofagen veranderen, zie het als een schakelaar die ontstekingen afzet en het herstel aan.
Voeding rijk aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA gaat bij een hart- en vaatoperatie ontstekingen tegen en zorgt voor sneller herstel.
Volgens onderzoek doen omega-3 vetzuren de hoeveelheid homocysteïne in het lichaam verlagen. Dit geldt speciaal voor het omega-3 vetzuur DHA. Andere vetzuren zoals omega-6 vetzuren hebben geen invloed op het homocysteïnegehalte. Homocysteïne is een niet-essentieel aminozuur, dat niet in de voeding te vinden is doch in het lichaam aangemaakt wordt. Te hoge waarden homocysteïne waarden in het lichaam worden in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziektes en de ziekte van Alzheimer.
DHA zou volgens een voorlopige studie de hersenen kunnen beschermen tegen overmatig alcoholgebruik.
Omega-3 vetzuren in het bijzonder DHA blijken vogels een nieuwe studie de metabolische schade tegen te gaan die ontstaat als gevolg van de westerse voeding, met veel vlees, suiker en bewerkte vetten en granen. Dit gebeurt in de lever met het gevolg dat ook een vette lever voorkomen of behandelt kan worden met de inname van DHA.
Volgens onderzoek zorgt een dosis van 1 gram/dag van de omega-3 vetzuren DHA en EPA voor ruim 30% minder aanvallen bij epilepsie. Een hogere dosis geeft deze voordelen niet. Een ander onderzoek laat zien dat DHA zorgt voor meer oestrogeen in de hersenen waardoor de kans op een aanval beperkt wordt.
Van het omega-3 vetzuur DHA wordt in het lichaam afgeleiden gevormd als protectine D1 en DX. Deze laatste zo blijkt uit een voorlopige studie bevordert in de spieren de aanmaak van interleukine-6, iets wat bij fysieke inspanningen ook gebeurt. Deze interleukine-6 zorgt ervoor dat zowel de lever minder glucose produceert en dat de spieren meer glucose opnemen, hierdoor verbetert de insuline resistentie fors. Het effect, zo zeggen de onderzoekers is vergelijkbaar met veel voorgeschreven medicijnen die bij diabetes de bloedsuikerwaarden onder controle moeten houden.
Voeding rijk aan vitamine E zorgt volgens onderzoek dat het voor de hersenen belangrijke omega-3 vetzuur DHA in zijn functies beschermd wordt.
Uit een studie blijkt dat de neurotransmitter serotonine de mogelijke link vormt tussen omega-3 vetzuren, vitamine D en gezonde hersenen. Serotonine heeft een grote impact op zowel cognitieve functies en gedragingen waaronder stemming, besluitvorming, sociaal gedrag, impulsief gedrag, en zelfs het in bedwang houden van agressieve sociale reacties of impulsief gedrag. Bij verschillende aandoeningen zoals ADHD, autisme, bipolaire stoornis, schizofrenie en depressies is er sprake van lage waarden serotonine. Uit de studie blijkt nu dat zowel de omega-3 vetzuren DHA als EPA en vitamine D zorgen voor goede waarden serotonine en daardoor genoemde aandoeningen kunnen aanpakken en mogelijk kunnen voorkomen.
Volgens een studie is het omega-3 vetzuur DHA belangrijk bij het in stand houden van de bloed-hersenbarrière.
Onderzoek laat zien dat DHA de kans op aandoeningen, niet veroorzaakt door een infectie, duidelijk beter kan verlagen dan EPA.
Uit een studie onder 374 patiënten, die herstelde van een hartaanval, blijkt dat extra omega-3 vetzuren een goede aanvulling is op de bestaande behandeling. Dagelijks 4 gram omega-3 vetzuren, DHA en EPA, en zes maanden lang blijkt te zorgen voor duidelijk betere hartfuncties en duidelijk minder woekering van bindweefsel in het hart in vergelijking met zij die hetzelfde behandeld werden doch geen omega-3 vetzuren maar een placebo ontvingen.
Uit een studie blijkt dat goede bloedwaarden omega-3 vetzuren, zowel aan EPA, DHA als ALA, de kans om dood te gaan aan een hartaanval duidelijk doen verminderen.
Onderzoek laat zien dat voeding rijk aan omega-3 vetzuren en vooral DHA zorgt voor duidelijk meer goede darmbacteriën en daardoor minder oxidatieschade.
Een studie laat zien dat vier weken lang dagelijks extra DHA en EPA vetzuren het zicht in het donker flink kan verbeteren.
Onderzoek laat zien dat voeding rijk aan het omega-3 vetzuur DHA tijdens de zwangerschap de kans op neurologische afwijkingen zoals autisme, zeker bij mannelijke nakomelingen weer duidelijk kan verminderen.
Uit een kleine studie blijkt weer eens het belang van voldoende omega-3 vetzuren in de voeding en dan speciaal de visvetzuren DHA en EPA. Extra inname van deze vetzuren zorgden 24 uur lang voor een verhoogde hoeveelheid van ontstekingremmende stoffen in het bloed, stoffen die ook bacteriën kunnen doden.
Let op: Vanwege de gezondheidseffecten van omega-3-vetzuren uit vis zijn er (Visolie)capsules te koop met EPA en DHA. Voor personen die geen vis willen of kunnen eten, kunnen deze een alternatief zijn.
Belangrijk is er zeker van te zijn dat de visolie zeker geen verontreinigingen bevat. Goede visolie bevat ook hoofdzakelijk een combinatie van EPA en DHA en liever geen bewerkte omega-6 vetzuren. Goede visolie bevat ook alleen vetzuren in de natuurlijke vorm van triglyderiden en of fosfolipiden en zeker niet in de bewerkte vorm van ethyl esters (zie deze analyse). Visolie die aan deze criteria voldoet is moeilijk en waarschijnlijk niet tegen een redelijke prijs te koop.
Bedenk dat het eten van op de goede manier klaargemaakte¹ vis volgens onderzoeken veruit het beste is voor uw gezondheid, het zijn niet alleen de visolie doch ook andere belangrijke stoffen in vis die zorgen voor de goede eigenschappen van vis.
¹ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken, stomen of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of bakken (behalve af en toe volgens onderzoek dan wel in extra virgin olijfolie) of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente (zoals bijv. sla). Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(25-06-2021)