Home / Nutriënten / ...
Resveratrol helpt organen en systemen:
Voedingsbronnen van resveratrol:
Druiven (schil)
Moerbeibes (schil)
Opmerkingen:
Resveratrol is een bioactieve stof in de klasse polyfenolen, meer bepaald een stilbenoïde, een stilbeenderivaat.
Pterostilbeen is een analoog van resveratrol waarvan onderzoek laat zien dat de goede eigenschappen m.b.t. cholesterolverlaging zelfs nog beter zijn dan die van resveratrol. Jarenlang onderzoek laat zien dat pterostilbeen goed is om chronische ontstekingsziekten, waaronder een zwerende darmontsteking te behandelen. Pterostilbeen wordt behalve in druiven veelal gevonden in bessen en vooral blauwe bessen.
Resveratrol blijkt makkelijk de bloed-hersenbarrière te kunnen nemen.
De hoeveelheid resveratrol in de voedingsbronnen is doorgaans klein. Bijv. in druiven, druivenpitten en wijn wisselt de hoeveelheid sterk met de druivensoort en de manier van maken ergens tussen de 0,4 tot 12 mg/l.
Het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij de druiventeelt doet de hoeveelheid resveratrol verminderen omdat resveratrol het natuurlijke afweermiddel van de plant is om zich tegen bacteriën en schimmels te weren. Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen hoeft de plant zelf minder resveratrol als afweermiddel aan te maken.
Ondanks dat resveratrol snel in het lichaam verwerkt wordt blijft volgens onderzoek de stof nog lang in de lichaamscellen actief. Door de snelle verwerking in het lichaam tot resveratrolsulfaten werd gedacht dat resveratrol niet actief meer was. Doch uit het onderzoek blijkt nu dat inderdaad bloedwaarden resveratrol snel afnemen na inname door de verwerking tot resveratrolsulfaten doch dat deze sulfaten gemakkelijk in de lichaamscellen opgenomen worden en daar door enzymen weer omgezet worden tot resveratrol. En dit gevormde resveratrol blijkt volgens de studie in staat om kankercellen te verzwakken en te doen stoppen met delen.
De gezonde voordelen van resveratrol voor de stofwisseling bij het ouder worden en bij ontstekingen zijn volgens een studie het onderdrukken van de pro-inflammatoire reacties van het eiwit IL-6 samen met de oestrogeen receptor zonder daarbij de oestrogene celgroei te stimuleren.
Resveratrol remt de groei van borstkankercellen door de receptor van oestrogeen te blokkeren. Deze bevinding kan belangrijk zijn voor de behandeling van mensen met receptor-positieve borstkanker, vooral wanneer tumoren resistent worden tegen hormoontherapie. Een andere studie laat zien dat resveratrol in borstkankercellen het eiwit P53 kan activeren waardoor kankercellen kunnen afsterven.
Resveratrol zorgt bij zowel bij huidkanker als prostaatkanker dat de kankercellen veel zwakker worden en makkelijker door straling of chemo te doden.
Eerdere studies hebben de goede werking laten zien van resveratrol, in het voorkomen van kanker. Uit een kleine studie blijkt dat de hoeveelheid resveratrol ook belangrijk kan zijn. Een hoge dosering liet zien dat een darmtumor met 25% kromp terwijl dat bij een lage dosering wel 50% was. Veel lijkt dus niet de juiste oplossing in de strijd tegen kanker, aldus de onderzoekers.
Resveratrol werkt ook goed bij COPD en Astma.
Menopauzale problemen als gevolg van een dalend oestrogeenniveau kan volgens een studie goed behandeld worden met resveratrol. De onderzoekers vergeleken de effecten van nutriënten als resveratrol en genisteïne, glysteïne en daidzeïne allemaal van soja. Resveratrol bleek de beste te zijn in het nabootsen van de effecten van oestrogeen. Na de menopauze komen veel vrouwen, als gevolg lagere oestrogeen waarden, in gewicht aan. Wellicht kan resveratrol een oplossing bieden want uit een studie weliswaar nog met ratten blijkt dat dagelijks extra resveratrol deze gewichtstoename kan tegengaan.
Vaak wordt aspirine door gezonde mensen genomen ter voorkoming van een mogelijke hartaanval of beroerte doch in de praktijk blijkt dat de helft van die mensen toch een hartaanval krijgt. Aspirine verhoogt ook nog eens de kans op bloedingen flink. Volgens recente studies is voor gezonde mensen ter voorkoming van een hartaanval of beroerte resveratrol een beter alternatief. Resveratrol zorgt net als aspirine voor dunner bloed en voorkomt stolsels. Resveratrol gaat het aggregeren, plakken van bloedplaatjes aan elkaar, tegen. Regelmatig resveratrol dus beter niet samen met bloedverdunners gebruiken.
Omdat bloedplaatjes betrokken zijn bij de stolling en losse tumorcellen zich vaak verschansen in een klein stolsel om aan het afweersysteem te ontsnappen en resveratrol die stolling kan blokkeren blijven tumorcellen toegankelijk voor afweercellen waardoor het uitzaaien van kanker wellicht voorkomen kan worden.
Resveratrol in een dosering van 175-300 mg per dag zorgt voor een duidelijke bescherming tegen beschadigingen van het hart na een hartaanval.
Regelmatig voeding rijk aan resveratrol kan de hersenen beschermen tegen de gevolgen van een ischemische beroerte, als gevolg van een verstopping van een bloedvat.
Resveratrol stimuleert de aanmaak van het hormoon adiponectine. Adiponectine is een hormoon dat vrijwel uitsluitend wordt aangemaakt in vetcellen. Bij mensen met overgewicht is de hoeveelheid adiponectine lager dan bij mensen met een normaal gewicht. Lage adiponectine hoeveelheden veroorzaken een duidelijk verminderde insulinegevoeligheid en daardoor de kans op diabetes type-2. Resveratrol zorgt voor hogere waarden adiponectine en daardoor voor een veel betere insulinegevoeligheid.
Uit een analyse van negen klinische studies onder deelnemers met diabetes type-2 blijkt dat extra resveratrol goed werk kan doen voor betere bloedsuikerwaarden, betere insulinewaarden en een betere bloeddruk. Getest werd zowel met dagelijks <100 als >100 mg resveratrol. Vooral in de laatste groep met inname van meer dan 100 mg/dag werden de beste bloedsuikerwaarden vastgesteld.
Resveratrol kan wellicht ook bij weinig inspanning verlies aan spiermassa en botdichtheid tegengaan en zorgen voor een betere motoriek, zo blijkt uit een voorlopige studie. Hier nog een studie met een vergelijkbaar resultaat.
Een kleine studie geeft aanwijzingen dat voor ouderen met wat lichamelijke beperkingen niet alleen bewegen doch ook een aanvulling met resveratrol de mobiliteit duidelijk zou kunnen verbeteren. Behalve een paar keer in de week bewegen kregen deelnemers in de studie dagelijks 500 mg resveratrol.
Dagelijks extra resveratrol leidt volgens diverse onderzoeken tot betere bloeddoorstroming in de hersenen en betere cognitieve vaardigheden.
Dagelijks resveratrol in de voeding gaat vetopbouw in de lever tegen en bevordert de vetafbraak in de lever.
Dagelijks resveratrol gaat gehoorschade als gevolg van harde muziek of andere harde geluiden tegen.
Uit verschillende studies blijkt dat de bioactieve stof resveratrol plaques of afbraakproducten bij de ziekte van Alzheimer fors kan reduceren. Normaal zorgt een enzym (eNOS) in het endotheel aan de binnenkant van bloedvaten voor de aanmaak van stikstofoxide (NO) dat op zijn beurt zorgt voor een soepele en goede bloedstroom om zo goed mogelijk alle voedingstoffen en zuurstof af te kunnen leveren. Bij het begin van de ziekte van Alzheimer beginnen zich plaques of afbraakproducten af te zetten op de verbindingen tussen de neuronen in de hersenen, daardoor daalt ook de werking van het enzym eNOS. Door de afzettingen ontstaat meer vrije radicalenschade in de hersenen met als gevolg schade aan de hersenstructuur verantwoordelijk voor de cognitieve functies en het geheugen. Resveratrol activeert het enzym eNOS zodat plaques wordt tegengegaan. In een studie hebben wetenschappers al laten zien dat resveratrol tot wel 90% van de plaquesvorming kan voorkomen.
Resveratrol zou wel eens een goed middel kunnen zijn om de ziekte van Alzheimer te voorkomen of te stabiliseren zo blijkt uit een kleine studie. De deelnemers kregen een jaar lang of een supplement resveratrol of een placebo. De eerste drie maanden was het supplement 500 mg resveratrol per dag en iedere drie maanden werd de dosering opgevoerd tot uiteindelijk 2 gram per dag. Na een jaar bleek dat een biomarker, die normaal bij de ziekte van Alzheimer gaandeweg afneemt, bij de deelnemers die de resveratrol gehad hadden stabiel gebleven was. Ook een belangrijke conclusie was dat resveratrol goed de bloed-hersenbarrière kon nemen.
Resveratrol blijkt volgens studie een lekkende bloed-hersenbarrière te kunnen herstellen waardoor ontsteking veroorzakende moleculen bij de ziekte van Alzheimer moeilijk in de hersenen kunnen komen.
De binnenkant van slagaders is bedekt met een laagje aaneengesloten endotheelcellen. Deze laag is heel belangrijk voor onder meer soepele vaten, een goede bloeddruk en als beschermingslaag. Een voorlopig onderzoek laat zien hoe resveratrol die bloeddruk kan verlagen. Regelmatig hoge bloedsuikerwaarden, zoals bijv. bij diabetes kunnen echter dit endotheel beschadigen waardoor ontstekingen ontstaan in de vaten, het begin van aderverkalking. Uit onderzoek blijkt nu in detail hoe hoge bloedsuikerwaarden het endotheel beschadigen waardoor het endotheel poreus wordt en waardoor cholesterol, calcium en andere stoffen die vervoerd worden zich in de wand kunnen vestigen. Ook blijkt in detail hoe resveratrol in de voeding dit poreus worden van het endotheel volledig tegen kan gaan, ook bij hoge bloedsuikerwaarden.
Het regelmatig eten van pinda's zorgt volgens onderzoek voor soepele slagaders en gaat zo aderverkalking tegen, wellicht doet resveratrol hier zijn werk, zo laat een andere studie zien.
Volgens een voorlopig onderzoek kan resveratrol goed werk doen bij vasculaire dementie. Vasculaire dementie is een vorm van dementie die veroorzaakt wordt door het afsterven van hersengebieden door verstoring van de bloedtoevoer in de hersenen. Resveratrol vertoont zenuw beschermende effecten bij verschillende ziekten, zoals een herseninfarct , ziekte van Huntington , ziekte van Parkinson en Alzheimer. Extra resveratrol in de voeding zorgt voor betere glutathionwaarden en voor een duidelijke vermindering van oxidatieve stress in de hersenen.
Uit een voorlopige studie blijkt dat resveratrol wel eens goed zou kunnen werken in de behandeling van hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren.
Inname van resveratrol en EGCG draagt mogelijk bij aan gewichtsverlies en verlaagd diabetesrisico en kans op hart- en vaatziektes volgens een Nederlandse studie van het UMC+.
Eerdere studies hebben al laten zien dat resveratrol de nadelen van de ziekte van Parkinson en Alzheimer aan kan pakken. Een nieuwe studie laat zien dat regelmatige inname van resveratrol ook werkzaam kan zijn in de behandeling van een verslaving aan meth(amfetamine). Eenmalig gebruik van meth doet de hoeveelheid dopamine in de hersenen toenemen waardoor een verslaving ontstaat. Regelmatig gebruik van meth daarentegen verstoort, vergelijkbaar als bij de ziekte van Parkinson, dit proces en doet dopamine neuronen afsterven. Resveratrol doet nu de dopamine hoeveelheid reguleren, de hyperactiviteit afnemen en de drang naar meth afnemen.
Ongevallen kunnen hersenletsels veroorzaken die kunnen leiden tot het afsterven van zenuw- en glialcellen, de astrocyten. Inname van resveratrol na een hersenletsel kan volgens een studie het afsterven van de hersencellen duidelijk tegengaan.
Uit een voorlopige studie lijkt resveratrol goed te zijn tegen een vette lever. Resveratrol zorgt voor duidelijk minder zuurstofradicalen in de lever, hogere glutathion waarden en voor duidelijk minder vet in de lever.
Uit een studie onder middelbare mannen, allen met overgewicht en het metabool syndroom, blijkt dat aanvulling met resveratrol zorgt voor een grotere botdichtheid. 16 weken lang kregen de deelnemers 2x dagelijks of aanvulling met 500 of met 75mg resveratrol, of met een placebo. Deelnemers in de 75 mg groep hadden gemiddeld 1% toename in de botdichtheid in de wervelkolom, in de 500 mg groep was dat wel 2,6%. In de placebogroep werd geen verschil of een kleine afname in botdichtheid vastgesteld. De deelnemers in de 500 mg groep hadden ook nog 16% meer markers voor osteoblastenactiviteit (meer aanmaak van beenvormende cellen).
Alcohol is geen gezonde stof voor het lichaam en wordt voor een klein gedeelte in de maag en darmen en hoofdzakelijk in de lever door een groep enzymen (ADH) omgezet in aceetaldehyde (ethanal). Deze "giftige" en kankerverwekkende aceetaldehydes worden in de lever door enzymen (ALDH) verder omgezet tot azijnzuur dat uiteindelijk in het lichaam afgebroken wordt tot water en CO2, dat uitgeademd wordt. Dit proces duurt per drankje toch wel 1,5 uur en is op geen enkele manier te versnellen, en in de tussentijd kan het aceetaldehyde een dubbele binding in het DNA beschadigen, wat tot kanker kan leiden. Uit een studie blijkt nu dat resveratrol zorgt dat cellen met het meest beschadigde DNA, cellen die de meeste kans op kanker geven, gedood worden.
Volgens onderzoek activeert resveratrol een zeer oude evolutionaire stress respons. Resveratrol activeert eiwitten, zoals uit eerdere studies gebleken is, de zogenaamde ‘sirtuins’ (afgekort SIRT), die specifiek betrokken zijn bij de energiestofwisseling. Nu blijkt dat resveratrol ook, en zelfs al in heel kleine hoeveelheden, het TyrRS stress respons pad activeert. De onderzoekers stelden vast dat resveratrol volgend op zijn weg naar TyrRS in de celkern zich vastzet aan het proteïne PARP-1 en deze activeert. Dit proteïne is een belangrijke stress respons en DNA herstellende factor met een veronderstelde, belangrijke invloed op onze levensduur. Bij muizen, geïnjecteerd met resveratrol, werden de bevindingen door de onderzoekers bevestigd. Bovendien leidde de activatie van PARP-1 door TyrRS tot de activatie van een massa beschermende genen, waaronder het tumor onderdrukkende gen p53, en de lange levens genen FOXO3A en SIRT6. Hier nog een onderzoek dat laat zien dat gematigde hoeveelheden resveratrol ook zorgen voor activatie van het eiwit SIRT1, waardoor het ouder worden tegen gegaan wordt.
Uit een studie blijkt dat antioxidanten in de voeding zoals resveratrol en sulforafaan, die vooral in groenten en fruit gevonden worden, de transcriptiefactor NrF2 activeren die op zijn beurt natuurlijke antioxidanten activeert die het dopaminesysteem in de nieren beschermt tegen oxidatie stress en vrije radicalenschade. Het grote voordeel van stoffen zoals resveratrol en sulforafaan is dat deze stoffen in tegenstelling tot medicijnen, geen bijwerkingen hebben en langdurig gebruikt kunnen worden.
Uit een voorlopig onderzoek lijkt het dat resveratrol goed werk kan doen ter voorkoming van een depressie als gevolg van stress. Stress zo blijkt uit de studie veroorzaakt ontstekingen in het lichaam en de hersenen en daardoor ontstaan symptomen van een depressie. Het aanvullen van de voeding met resveratrol ging de ontstekingen in het lichaam, die normaal bij stress ontstaan, tegen. Een andere voorlopige studie laat zien dat resveratrol kan zorgen voor regulering van het het stresshormoon, een corticosteroïde, een daardoor angst en depressie kan tegengaan. Hier nog een studie die de werking van resveratrol laat zien in het tegengaan van een depressie.
Uit een studie, weliswaar nog met ratten met en zonder diabetes, blijkt dat resveratrol kan zorgen voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden. Dertig dagen lang kregen de ratten met diabetes of een placebo, of alleen insuline of insuline met resveratrol (10 mg/kg). Bloedsuikerwaarden waren in de insuline en in de resveratrol groep flink lager dan in de placebogroep. Fructosaminewaarden waren in de resveratrolgroep duidelijk het laagst, wat lager nog dan bij de ratten zonder diabetes. Fructosaminewaarden geven een goed beeld van de gemiddelde bloedsuikerwaarden over een langere periode.
Resveratrol kan volgens een kleine studie de hormoonbalans bij vrouwen met Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) duidelijk verbeteren. De vrouwen met dagelijks 1.500 mg resveratrol bleken ook duidelijk een betere insulinecontrole te hebben en daardoor beduidend minder kans op diabetes.
Uit een studie zowel in het laboratorium als met muizen blijkt dat resveratrol wellicht ook bij mensen goed ontstekingen kan bestrijden. In de studie allereerst in het laboratorium bleek dat resveratrol ontstekingen van de bovenste luchtwegen kan aanpakken, ontstekingen die aanwezig zijn bij astma, COPD en middenoorinfecties. Nadien werd bij muizen gekeken of resveratrol bij hen ook werkte, ze kregen daarvoor een hoeveelheid van 20 mg/kg. Ook bij de muizen bleek resveratrol de ontstekingen te kunnen aanpakken.
Uit een kleine studie blijkt dat resveratrol zou kunnen zorgen voor soepelere slagaders. Bij het ouder worden en zeker bij diabetes of overgewicht worden de slagaders harder wat een grotere kans geeft op hartproblemen of een beroerte. Aanvulling met dagelijks 100 mg bleek binnen twee weken al bijna 5% en 300 mg ruim 9% minder vaatwandstijfheid te geven en dit hoofdzakelijk bij de mensen die aan het begin van de studie de minst soepele slagaders hadden.
De nutriënten resveratrol gecombineerd met quercetine blijken goed werk te kunnen doen bij perifeer arterieel vaatlijden (PAV), een studie laat zien dat men deze nutriënten zelfs al medicatie willen gaan gebruiken.
Let op: Veel resveratrol tijdens de zwangerschap zou volgens voorlopig onderzoek wel eens niet zo goed kunnen zijn voor de foetus.
Meer info over resveratrol.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(12-04-2021)