Home / Nieuws / ...

 

Zwangerschap en het milieu
Uit twee studies blijkt het belang het vermijden van milieuvervuilende zaken tijdens de zwangerschap. In de eerste, Vlaamse studie onder ruim 600 zwangere vrouwen blijkt dat blootstelling aan veel fijnstof (PM2.5) kan zorgen voor baby’s met korte telomeren. Meer blootstelling tijdens de zwangerschap zorgde voor nog kortere telomeren bij de baby’s. Een telomeer is een stukje DNA dat aan het uiteinde van de chromosomen zit en dat belangrijke genen beschermt tegen het korter worden van de chromosomen. Iedere keer dat een cel deelt, worden de telomeren iets korter. De kortere telomeerlengte bij blootstelling aan fijnstof zou volgens de onderzoekers kunnen betekenen dat deze kinderen minder weerstand kunnen bieden tegen factoren die tijdens hun leven de telomeerlengte aantasten, en dus op moleculair niveau mogelijk sneller zullen verouderen. 
Uit de tweede studie lijkt het dat blootstelling aan de de stof Bisfenol-A (BPA) tijdens de zwangerschap wel eens kan zorgen voor minder goed functionerende darmen bij de baby.
De studies
¹ ². (Januari 2018)



Printen

 

 

Reacties:

 

En dan te bedenken dat op veel plaatsen in Nederland en zeker in België bijna dagelijks teveel fijnstof in de lucht aanwezig is.....

.