Home / Voeding / ...

Kant en klare voeding, fastfood................

Bedenk dat alles wat jezelf maakt lekker kunt maken met gezonde ingrediënten zoals allerlei tuinkruiden. Zelf bepaal je bijv. de hoeveelheid suiker en zout die gebruikt worden.

Alles wat een fabrikant maakt gebeurt doorgaans met ingrediënten (veelal geraffineerde) en toevoegingen (zoals bijv. nanodeeltjes) en ondergaat vaak zware bewerkingen.

Onderstaande studies laten zien dat het maar zeer de vraag is of die voor u gezond zijn, steeds meer onderzoeken laten zien dat kant en klare voeding doorgaans slecht is voor uw gezondheid.

De fabrikant van fastfood of kant en klare voeding maakt het lekker, zowel in presentatie als smaak, opdat u zoveel mogelijk koopt en eet met ook een mogelijk gevolg dat u teveel gaat eten waardoor de kans op overgewicht denkbaar is.

Zo worden in bewerkte voedingsmiddelen volgens onderzoek ook nog gevaarlijke moleculen als PAMPs gevormd die zorgen voor hoger cholesterol, overgewicht en de kans op diabetes verhogen. PAMPs bleken het meest voor te komen in kant en klare maaltijden met gehakt vlees, bepaalde soorten gesneden groente, zoals gesnipperde uitjes en bepaalde chocolade en kaas. Ook producten waarin deze ingrediënten zijn verwerkt, zoals sauzen en sandwiches. Daarentegen werden er bij vers vlees, fruit of groenten geen PAMPs gevonden.

Ook PFAS zit niet alleen in de grond doch ook in de voeding zo blijkt uit een studie en dan vooral kant en klare en verpakte voeding, waardoor ook PFAS in het lichaam terecht komt met alle nadelige gevolgen. Kleine kinderen hebben bij blootstelling aan PFAS volgens studies ook duidelijk meer kans op auto-immuunziekten als diabetes typ-1 en coeliakie. 

Vaak zit deze voeding ook nog in verpakkingen zowel karton, plastic of blik, en hiervoor bestaat (nog) geen enkele wettelijke reglementering. Verpakkingen die u beter kunt vermijden niet alleen omdat ze in het milieu grote schade aan kunnen richten maar in verpakkingen zitten volgens onderzoek het kankerverwekkende formaldehyde, wel meer dan 4.000 chemicaliën, nanodeeltjes zoals zinkoxide (in bijv. blik), titaniumdioxide en hormoon verstorende stoffen zoals Bisphenol, troclosan en ftalaten", stoffen die allemaal kunnen migreren naar de voeding. Kijk naar eens naar een artikel hierover. Zo laat ook een onderzoek zien dat zinkoxide in blik kan zorgen voor een honderd keer te hoge inname van zink in het lichaam waardoor darmen veel minder belangrijke nutriënten kunnen opnemen. Ander onderzoek laat zien dat titaniumdioxide (E171), dat veel gebruikt wordt als witmaker in voeding en snoep zich ophoopt in het lichaam en veel chronische ziektes kan veroorzaken. Bij dagelijkse en jarenlange blootstelling aan deze stoffen zijn deze zeer ongezond voor het lichaam.

Ook blijken er nu ook al kankerverwekkende stoffen te zitten in verpakkingen van karton, hier vindt u de opsomming met voeding waarin die kankerverwekkende resten van minerale olie (MOAH's) worden aangetroffen.

Beter dus: vers kopen, zelf snijden en zelf bereiden. Een keer zondigen is doorgaans geen probleem, maar wel niet iedere dag.

Een greep uit de studies:

Meer nadelen bewerkte voeding
Een Israëlische studie laat zien dat het eten van bewerkte en kant en klare voeding bij kinderen kan leiden tot botten met een duidelijk slechtere kwaliteit. Een andere studie laat zien dat het eten van bewerkte voeding zorgt voor een duidelijk andere samenstelling van de darmflora met daardoor meer kans op laaggradige ontstekingen en insulineresistentie. Het ergste is dat net bewerkte voeding het meest gepromoot worden, ook in België zo laat dit artikel van de Belgische RIVM zien. (Juni 2021)

 

De nadelen van bewerkte voeding
Weer een paar studies die de grote nadelen laten zien kant en klare en bewerkte voeding. Een studie laat zien dat bewerkte voeding met veel dierlijke vetten en veel suikers en ook het drinken van alcohol de darmflora doet veranderen waardoor ontsteking bevorderende bacteriën de overhand krijgen. De tweede studie laat zien dat het vaak eten van bewerkte voeding kan zorgen voor een wat lekke darmwand wat de kans op chronische nierproblemen verhoogt. Het industrieel bewerken van voeding zorgt voor glycatie en zo ontstaan ongewenste producten, de AGEs die in de darmen zorgen voor de problemen, zo laat de studie zien. Een andere studie, onder ruim 130.000 mensen in 21 landen, laat zien dat het regelmatig eten van bewerkt vlees, zoals worstjes, ham, bacon, vleeswaren, hotdogs, enz., een duidelijk hogere kans geeft op hart- en vaatziekte en dat in tegenstelling tot onbewerkt vlees, zo laat de studie zien.
(Mei 2021)

 

Bewerkte voeding en suikers?
Al verschillende studies hebben laten zien dat u in de supermarkt beter het merendeel van de producten links kunt laten liggen omdat ze niet goed zijn voor uw gezondheid. Het zijn kant en klare producten die meestal zwaar bewerkt zijn. Een Spaanse studie laat nu zien dat die bewerkte voeding en dranken de kans op darmkanker duidelijk kunnen verhogen en ook de kans op borstkanker althans voor zij die roken of gerookt hebben. Een andere, Amerikaanse studie laat zien dat het vaak eten van bewerkte voeding (en de voeding van een Amerikaan bestaat doorgaans wel voor meer dan 50% uit bewerkte voeding) de kans op hart- en vaatziektes en het doodgaan daaraan flink kan doen toenemen en hoe hoger de inname hoe hoger de kans. Nog een studie laat zien dat maar weinig extra suikers als fructose en sucrose in de voeding al de vetproductie in de lever doen verdubbelen en zo op termijn voor een vette lever kunnen zorgen. (Mei 2021)

 

Kant en klare voeding?
De schappen van supermarkten zijn overspoeld met voedingsmiddelen die zijn geproduceerd door uitgebreide industriële verwerking en die over het algemeen weinig essentiële voedingsstoffen bevatten, veel suiker, geraffineerde olie en zout bevatten. Verschillende studies hebben al laten zien hoe ongezond deze kant en klare voeding is. Nu laat een Italiaanse studie zien dat deze voeding de kans op hart- en vaatziektes en de kans op een vroegtijdige dood flink groter kan maken. Een andere, wereldwijde studie laat zien dat het vaker eten en drinken van kant en klare voeding en frisdranken door tieners kan zorgen voor duidelijk meer kans op slaapproblemen. Eerder Amerikaans onderzoek liet zien dat influencers op sociale media hoofdzakelijk ongezonde voeding promoten, een Britse studie laat nu vergelijkbare resultaten zien. 
(Februari 2021)

 

Voeding en spierpijn?
Voeding rijk aan flink bewerkte vetten en suikers, zoals in kant en klare voeding verhoogt de kans op spierpijn, laat een Spaanse studie zien. Al binnen zes weken na het regelmatig eten van ultra bewerkte voeding nemen het aantal ontstekingsmoleculen in de spieren toe, wat de prikkelbaarheid van de spierzenuwen verhoogt en zo spierpijn veroorzaakt.
De studie. (Januari 2021)

 

Bewerkte voeding zorgt voor veroudering*
Een langjarige Spaanse studie laat zien dat het regelmatig eten van industrieel bereide, kant en klare, voeding kan zorgen voor het sneller korter worden van de telomeren in de lichaamscellen, een indicatie voor een sneller verouderingsproces. Vooral het vaker en regelmatig op een dag eten van bewerkte voeding zorgde voor duidelijk kortere telomeren. 
De studie. (September 2020)

 

AGEs en kanker*
Een grote studie onder 78.000 vrouwen, die bijna 12 jaar gevolgd werden blijkt dat veel AGEs (Advanced Glycation End Products) in het lichaam ook de kans op borstkanker duidelijk kan vergroten. AGEs worden gevormd door glycatie, een proces van het binden van een glucosemolecuul of suikermolecuul met een ander molecuul, zoals een eiwit of vet. AGEs kunnen zowel in de voeding zitten die u eet als in het lichaam gevormd worden, vaak onder invloed van hoge bloedsuikerwaarden. Vermijd daarom zo veel mogelijk kant en klare voeding en bereid zelf voeding op niet te hoge temperaturen.
De studie. (Juni 2020)

 

Voeding en macula degeneratie
Uit een studie waarbij de deelnemers 18 jaar gevolgd werden blijkt dat hoofdzakelijk zgn. Westerse voeding zorgt voor de progressie van Macula degeneratie. Westerse voeding bestaat uit veel rood- en/of bewerkt vlees, gefrituurde, bewerkte en geraffineerde voeding. Westerse voeding zorgde voor drie keer meer kans op macula degeneratie.
De studie. (April 2020)

 

Suiker versus fruit en de bloeddruk*
Een kleine studie onder 128 vijfenzestigplussers laat zien dat er een groot verschil zit tussen de verschillende manier van inname van suikers en uw bloeddruk. De studie laat zien dat het eten van voeding met suikers zoals sucrose, glucose en fructose te vinden in kant en klare voeding en frisdranken zorgt voor een duidelijk hogere bloeddruk. Het eten van vers fruit daarentegen kan zorgen voor een lagere bloeddruk. Minder suiker in de voeding en meer fruit eten zorgt bovendien ook nog voor betere bloedsuikerwaarden.
De studie. (Maart 2020)

 

Voeding met PFAS?
In Nederland is veel ophef over PFAS in de grond doch uit een Amerikaanse studie blijkt dat ook voeding PFAS bevat en dan vooral kant en klare en verpakte voeding, waardoor ook PFAS in het lichaam terecht komt. PFAS wordt in het lichaam niet afgebroken en wordt volgens verschillende studies in verband gebracht met reproductie- en ontwikkelingsproblemen, lever- en nierziekten, nadelige effecten op het immuunsysteem en carcinogene effecten, althans bij knaagdieren. PFAS, een verzamelnaam van poly- en perfluoroalkylstoffen. Deze groep chemische stoffen is door mensen gemaakt en komt van nature niet voor, ze hebben handige eigenschappen, zo zijn ze onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Ze zitten in verschillende producten en wordt o.m. veel aangetroffen in voedselverpakkingen, maar wordt ook gebruikt in verschillende industriële toepassingen en processen. In de studie werd gekeken naar wat gegeten werd en werden bloedmonsters afgenomen. Zij die thuis zelf thuis eten klaar maakten hadden duidelijk de laagste bloedwaarden PFAS in tegenstelling tot zij die veel kant en klare voeding aten of uit huis deden eten.
De studie. (Januari 2020)

 

Bewerkte voeding en een depressie
Uit een analyse blijkt dat het eten van bewerkte voeding en geraffineerde suikers de kans op een depressie wel met 10% kan verhogen en het probleem is erger in de wintermaanden wanneer het gebrek aan zonlicht onze slaappatronen verstoort. Net als alcohol kunnen suikers verslavend zijn, het lijkt een vicieuze cirkel men probeert een depressie aan te pakken door zoetigheid te eten, maar dat is maar tijdelijk want nadien verminderen de gevoelens van welzijn snel. Fysiologisch veroorzaakt bewerkte voeding met geraffineerde suikers ook ontstekingen en gewichtstoename, twee factoren waardoor mensen zich ook depressiever voelen.
De studie. (Januari 2020)

 

Geraffineerde koolhydraten en slapeloosheid?*
Volgens een studie onder ruim 50.000 vrouwen blijkt dat het regelmatig eten van geraffineerde koolhydraten kan zorgen voor meer slapeloosheid in tegenstelling tot het eten van veel groenten en fruit dan net zorgt voor minder slapeloosheid. Geraffineerde koolhydraten worden gevonden in bewerkte en kant en klare voeding met toegevoegde suikers en in bijv. wit brood, witte rijst en frisdranken. Voeding rijk aan geraffineerde koolhydraten zorgt voor een snelle stijging van bloedsuikerwaarden en daardoor een snelle aanmaak van insuline waardoor ook bepaalde hormonen als cortisol en adrenaline gevormd kunnen worden die op hun beurt het slaapritme kunnen beïnvloeden. 
De studie. (Januari 2020)

 

Fructose en uw lever?*
Voeding rijk aan fructose blijkt volgens studie niet zo goed te zijn voor uw lever, deze lever kan daardoor vet niet goed verbranden en dat blijkt niet het geval te zijn als de voeding weinig fructose en meer glucose bevat. Zowel fructose als glucose zijn koolhydraten in de klasse monosachariden. Veel kant en klare en bewerkte voeding en frisdranken bevatten fructose. Op de verpakking staat dit doorgaans niet vermeld, alleen dat er suikers in zitten en dat is dan vaak fructose.
De studie. (Januari 2020)

 

Bewerkte voeding en diabetes type-2
Eerdere onderzoeken hebben bewerkte voeding al in verband gebracht met aandoeningen zoals kanker, overgewicht, hart- en vaatziekten, als ook een hoger risico op een vroegtijdige dood. Bewerkte voeding zoals frisdranken, verpakte snacks en kant-en-klare maaltijden zijn voedingsmiddelen die flink bewerkt zijn en die een groot aantal additieven en conserveermiddelen bevatten. Een studie onder ruim 104.000 deelnemers, die 10 jaar gevolgd werden laat nu zien dat deze voedingsmiddelen ook het risico op diabetes type 2 verhogen. In de studie werden de inname van meer dan 3.500 verschillende voedingsmiddelen bekeken. Met behulp van het NOVA-classificatiesysteem classificeerden de onderzoekers de 3.500 voedingsmiddelen volgens hun verwerkingsgraad. Er waren vier categorieën: onbewerkte / minimaal bewerkte voedingsmiddelen, culinaire ingrediënten, bewerkte en extra bewerkte voedingsmiddelen. Iedere dag 100 gram zwaar bewerkte voeding gat 5% meer kans op diabetes terwijl iedere toename met 10% (percentage bewerkte voeding van de totale voeding) de kans met 13% verhoogde.
De studie. (Januari 2020)

 

Verkeerde voeding en uw hart
Eerdere studies hebben al laten zien dat industrieel bewerkte voeding een groot risico geeft op hart en vaatziekte. Een studie door de Amerikaanse Hartstichting, onder ruim 13.000 volwassenen laat zien dat van de zeven risicofactoren voor een hartziekte het eten van kant en klare, bewerkte voeding veruit de grootste risicofactor is. Mensen wiens voeding voornamelijk bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen – zoals o.m. witbrood, cake, kipnuggets, frisdranken en instant-soepen - hebben 50 procent meer kans op hartproblemen. Het risico is het grootst bij mensen met een dieet dat voor 70 procent uit bewerkt voedsel bestaat, en het daalt dramatisch zodra de hoeveelheid daalt tot 40 procent of minder van de totale calorie-inname. Het eten van te veel bewerkte voedingsmiddelen heeft vooral invloed op drie factoren: bloeddruk, cholesterol- en bloedsuikerwaarden en lichaamsgewicht.
De studie. (November 2019)

 

Kant en klare voeding en autisme?*
Steeds meer kinderen blijken autisme (in de V.S. al 1 op de 59) te hebben en steeds meer wetenschappers gaan uitzoeken waarom dat is. Eerdere studies hebben al laten zien dat slechte milieuomstandigheden tijdens de zwangerschap al een duidelijk hogere kans gaven op autisme bij de baby. Een nieuwe studie laat nu zien dat een in kant en klare voeding veel gebruikt ingrediënt ook kan bijdrage. In kant en klare en voorverpakte voeding, maar ook in bijv. kaas en brood, wordt veel propionzuur (E280-1-2-3) gebruikt om de houdbaarheid te verhogen en schimmelvorming tegen te gaan. Uit de studie blijkt nu dat dit propionzuur de ontwikkeling van neuronen in de hersenen van de foetus lijkt te verminderen. Nader onderzoek zal nog meer duidelijkheid moeten geven.
De studie. (September 2019)

 

Fastfood en allergieën*
Uit een Italiaanse studie blijkt niet alleen dat kleine kinderen door het eten van fastfood meer AGEs (Advanced Glycation End Products) in hun bloed hebben doch ook dat deze AGEs kunnen zorgen voor duidelijk meer kans op voedselallergieën.
(Augustus 2019)

 

Bewerkte voeding en uw hart
Meer kans op hart- en vaatziekten door bewerkt voedsel
Eerdere studies lieten al zien dat consumptie van zwaar bewerkte voeding leidt tot onder andere obesitas en hypertensie. Twee recentelijk gepubliceerde studies in The BMJ laten nu ook een verband zien met hart- en vaatziekten en mortaliteit. 
Voor elke10 procent meer consumptie van bewerkt voedsel heb je tot 10 procent meer kans op hart- en vaatziekten, zo concluderen Bernard Srour e.a. naar aanleiding van hun studie met 105.159 deelnemers. Het absolute risico op hart- en vaatziekten van de deelnemers die weinig zwaar bewerkt voedsel aten verschilde significant van de deelnemers die veel zwaar bewerkt voedsel consumeerden (242 vs. 277 per 100 duizend persoonsjaren). 
Zwaar bewerkt voedsel is daarnaast gecorreleerd aan een toegenomen mortaliteit. Dit concluderen Rico-Campà e.a. naar aanleiding van hun prospectieve cohortstudie, waarvan zij de resultaten publiceren in dezelfde editie van The BMJ. Met elke portie zwaar bewerkt voedsel per dag nam het sterftecijfer (hazardratio) met 18 procent toe. 
In een editorial stellen Mark Lawrence en Phillip Baker dat deze bevindingen reden zijn tot beleidsverandering. Zij erkennen dat critici het niet realistisch vinden om in de huidige maatschappij te adviseren zwaar bewerkt voedsel te mijden en stellen dat het veranderen van de samenstelling van het bewerkte voedsel veel effectiever is. De auteurs verwijzen naar een randomised controlled trial waaruit blijkt dat niet de separate voedingsstoffen, maar juist het feit dat het voedsel bewerkt is, leidt tot gewichtstoename. Daarom zijn zij van mening dat beleidsmakers zich meer moeten richten op het bevorderen van de betaalbaarheid en toegankelijkheid van niet- of minimaal bewerkt voedsel in plaats van het veranderen van de samenstelling van bewerkt voedsel. 
De studies
¹ ². (Juni 2019)

 

Bewerkte voeding en overgewicht
Uit een kleine studie onder 20 mensen lijkt het dat het eten van bewerkte voeding kan zorgen voor overgewicht. Twee weken lang kreeg de helft van de deelnemers bewerkte voeding te eten en daarna twee weken onbewerkt voeding en de andere helft van de deelnemers dezelfde voeding in omgekeerde volgorde. De proefpersonen kregen drie maaltijden per dag aangeboden en konden onbeperkt water drinken. De maaltijden die beide groepen te eten kregen bevatten ongeveer evenveel koolhydraten, vet, suiker, zout en calorieën en men kon zoveel eten als men wilde. Op de dagen dat men voornamelijk bewerkt voedsel nuttigde, bleek men gemiddeld 500 kilocalorieën meer te eten dan op dagen dat men onbewerkt voedsel at. En na twee weken voornamelijk bewerkt voeding te hebben gegeten, kwam men gemiddeld 900 gram aan, terwijl zij die onbewerkt voeding aten gemiddeld 900 gram kwijtraakten. Bewerkte voeding bestond grotendeels uit industrieel bewerkte en geraffineerde voeding. Onbewerkte voeding bestond uit o.m. veel groenten, fruit, olijfolie, noten, zaden, zuivel. Zowel de onbewerkte als bewerkte voeding werd door de deelnemers als lekker ervaren, dus dat kon niet de reden zijn van het meer eten. Wellicht wordt bewerkte voeding sneller gegeten wat wel tot meer gewicht kan leiden. 
De studie. (Mei 2019)

 

Kant en klare voeding en vroegtijdige dood
In een Franse studie onder ruim 44.000 Fransen zitten aanwijzingen dat het vaak eten van fastfood en kant en klare voeding de kans op een vroegtijdige dood doet vergroten. Die kans zou wellicht wel 15% hoger kunnen zijn. Ook lijkt het dat biologische voeding de kans op kanker doet verkleinen.
De studie. (April 2019)

 

Nadelen emulgatoren in de voeding*
Emulgatoren worden in de voedingsindustrie veel toegepast, bijvoorbeeld om producten vochtig of vettig te houden of om vetoplosbare stoffen met water te kunnen vermengen. Eerdere studies met muizen en studies met mensen hebben al laten zien dat emulgatoren in de voeding kunnen zorgen voor ontstekingen in de darmen. Een studie, nu met muizen, met de emulgatoren Polysorbaat 80 (E-433) en Carboxymethylcellulose (E-466) laat zien dat niet alleen de darmen veranderen doch ook dat er iets in de hersenen verandert en dat ook nog afhankelijk van het geslacht. De mannelijke muizen werden daardoor angstiger terwijl de vrouwelijke muizen duidelijk minder sociaal gedrag vertoonden.
De studie. (Maart 2019)

 

Wat (niet) te eten tegen hart- en vaatziektes
Een groot Duits onderzoek in 51 Europese landen naar gegevens, van de laatste 26 jaar. over voeding en hart- en vaatziektes laat zien welke voeding de kans op hart- en vaatziektes doet vergroten en welke voeding de kans kleiner maakt. Zoals andere studies ook al hebben laten zien blijkt het eten van vetten die kans niet te vergroten maar is het een combinatie van te weinig gezonde voeding ( met meer groenten, fruit , noten, volkoren granen en voedingvezels) en teveel bewerkte en geraffineerde voeding zoals bewerkt vlees en kant en klare voeding. Uit de studie blijkt dat slechte voeding wellicht de belangrijkste oorzaak is van hart- en vaatziektes, belangrijker dan bijv. roken of niet bewegen. De studie laat ook zien dat de resultaten golden voor mannen van alle leeftijden doch bij vrouwen pas golden als ze vijftig jaar waren geworden.
De studie. (Januari 2019)

 

IJzersupplementen en kanker?*
Eerdere studies hebben laten zien dat bepaalde ijzersupplementen bij muizen met darmkanker de ziekte kunnen verergeren. Het betrof de ijzersupplementen ijzercitraat en ijzer-EDTA. Een Zweedse onderzoekers hebben nu onderzocht met menselijke darmkankercellen wat er gebeurt. Deze ijzersupplementen (ijzercitraat en ijzer-EDTA), die ook veel gebruikt worden als aanvulling in de voedingsindustrie, blijken bj menselijke kankercellen te zorgen voor de aanmaak van de kankermarker amfireguline en dat gebeurde al bij normale lage dosering van de supplementen. Het supplement ijzersulfaat daarentegen zorgde niet voor de aanmaak van de kankermarker. Alhoewel dit slechts een laboratoriumonderzoek is kunnen supplementen ijzercitraat en ijzer-EDTA wellicht toch beter vermeden worden en beter ijzersulfaat gebruikt worden. IJzer-EDTA wordt zelfs in Europa geadviseerd om aan voeding toe te voegen en zou zelfs geen reden tot bezorgdheid geven. Omdat het vaak onbekend is welke ijzerverbinding aan kant en klare voeding en zelfs supplementen wordt toegevoegd is verder onderzoek en mogelijk regulering gewenst, zo zeggen de onderzoekers.
De studie. (Juli 2018)

 

Voedselverpakking en uw darmen
Eerdere studies hebben al laten zien dat nanodeeltjes in de kant en klare voeding niet zo gezond zijn. Nu een studie die laat zien dat nanodeeltjes van zinkoxide die gebruikt worden in o.m. blikverpakkingen van voeding kunnen zorgen voor een honderd keer te hoge inname van zink in het lichaam waardoor darmen veel minder ander belangrijke nutriënten kunnen opnemen in de darmen.
De studie. (Juli 2018)

 

Bewerkte voeding en kanker*
Industrieel bewerkte voeding blijkt volgens een grootschalige studie de kans op kanker duidelijk te kunnen verhogen. Industrieel bewerkte voeding zijn o.m. zoetwaren, desserts, frisdranken, bewerkt vlees, nuggets, vissticks, noedels, soepen, kant en klare maaltijden en andere voedingsproducten die grotendeels of geheel zijn gemaakt van suiker, oliën en vetten en andere stoffen zoals gehydrogeneerde oliën, gemodificeerde zetmelen en eiwitisolaten. Industriële processen omvatten met name hydrogenering, hydrolyse, extruderen, vormen, hervormen en voorbewerking. Smaakstoffen, kleuren, emulgatoren, bevochtigingsmiddelen, suiker en kunstmatige zoetstoffen en andere cosmetische additieven worden vaak aan deze producten toegevoegd om zintuiglijke eigenschappen van culinaire bereidingen na te bootsen of om ongewenste eigenschappen van het eindproduct te verhullen. In de voeding zorgt iedere 10% meer aan bewerkte voeding volgens de studie voor wel 12% meer kans op kanker.
De studie. (Juni 2018)

 

Jeugd, fastfood en energiedrankjes*
Slechte voeding als fastfood en veel kant en klare voeding, energiedrankjes en slechte voedingsgewoontes blijken volgens diverse studies slecht voor een goede hersenontwikkeling voor tieners. Ook te weinig beweging blijkt een goede hersenontwikkeling in de weg te staan.
(Februari 2018)

 

Fastfood en uw immuunsysteem
Ongezonde voeding maakt ons afweersysteem onverwachts agressief
Ons lichaam reageert bijna net zo heftig als op een bacteriële infectie.
In de afgelopen eeuwen is de gemiddelde levensverwachting in Westerse landen gestaag toegenomen. Maar deze trend wordt momenteel voor het eerst doorbroken: mensen die vandaag worden geboren leven gemiddeld korter dan hun ouders. Ongezonde voeding speelt hier waarschijnlijk een beslissende rol in. Fastfood heeft namelijk een grote impact op ons lichaam. Op zich is dat niets nieuws. Maar uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Bonn blijkt nu dat ons immuunsysteem wel heel driftig reageert op een ongezond voedingspatroon.
Ontstekingsreactie
De wetenschappers plaatsen muizen voor een maand op een zogenaamd westers dieet: rijk aan vet en suiker en weinig vezels. De knaagdieren ontwikkelden in deze periode een heftige ontstekingsreactie door het hele lichaam. Dit lijkt sterk op de afweerreactie van het lichaam na een infectie met gevaarlijke bacteriën. “Het ongezonde voedingspatroon leidde tot een onverwachte toename van een aantal verschillende immuuncellen in het bloed,” stipt onderzoeker Annette Christ aan. Toen de onderzoekers de muizen weer terugzette op hun gebruikelijke graandieet, verdween de acute ontsteking als sneeuw voor de zon.
Alarmtoestand
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat het westerse voedingspatroon een groot aantal genen in de stamcellen ‘activeren’. Fastfood zorgt er dus voor dat het lichaam snel een groot leger van verdedigingscellen aanmaakt. Deze activatie van de stamcellen blijft lang werkzaam. Zelfs vier weken nadat de muizen van het fastfooddieet af waren, bleken veel genen nog steeds actief te zijn. “Na een infectie blijft het afweersysteem van het lichaam in een soort alarmtoestand, zodat ze sneller kunnen reageren op een nieuwe aanval,” legt onderzoeker Eicke Latz uit. Bij de muizen was dit proces echter niet door een bacterie in gang gezet, maar door een ongezond dieet. Op den duur blijkt dat het immuunsysteem ook steeds agressiever wordt. Zo zal het steeds sterker reageren op kleine stimuli. Dit kan uiteindelijk leiden tot een snellere ontwikkeling van vaatziekten of diabetes type 2.
Fastfoodsensor
De wetenschappers waren ook in staat om een ‘fastfoodsensor’ in de immuuncellen te identificeren. Dit deden ze door bloedcellen van 120 muizen nader te onderzoeken. In een aantal gevallen werd er een zogenoemd ‘inflammasome’ gevonden. Deze herkent schadelijke stoffen en geeft vervolgens een afweersignaal af, wat de immuunreactie in gang zet.
Deze bevindingen hebben een belangrijke maatschappelijke relevantie. “De basis voor een gezond voedingspatroon moet een veel prominentere plaats krijgen in het onderwijs dan nu het geval is,” vindt Latz. “Alleen op deze manier kunnen we kinderen in een vroeg stadium behoeden voor verleidingen van de voedingsindustrie.” Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat we kinderen al vroeg voorbereiden om bewuste voedingskeuzes te maken.
Bron: Scientas.nl
De studie. (Januari 2018)

 

Kant en klare voeding en kanker*
Bekend is dat overgewicht kan zorgen voor allerlei kankersoorten waaronder borstkanker. Uit een studie onder 90.000 oudere vrouwen blijkt nu ook dat bij normaal gewicht maar ongezonde voeding de kans op kanker duidelijk kan verhogen. Belangrijk in de voeding is nl. zoveel mogelijk gezonde nutriënten. Kant en klare voeding levert doorgaans veel energie doch weinig variëteit aan nutriënten en bleek een duidelijk hogere kans op kanker te geven..
De studie. (November 2017)

 

Ftalaten, uw hart en allergieën*
Uit twee studies blijken weer eens de nadelen van het gebruik van ftalaten. Ftalaten zijn weekmakers die o.m. in allerlei verzorgingsproducten en plastics te vinden zijn, ook in materialen die gebruikt worden bij de bereiding van kant en klare voeding en de verpakking ervan en makkelijk kunnen migreren naar de voeding. Een Australische studie onder 1.500 mannen laat zien dat bij iedereen met een chronische ziekte ftalaten in de urine te vinden zijn. Zij met de hoogste waarden bleken duidelijk ook de meeste markers van chronische ziektes, zoals hartproblemen en diabetes in hun lichaam te hebben.
Volgens een Duitse studie is er voor kinderen een duidelijk verhoogde kans op allergische astma als de moeder tijdens de zwangerschap en borstvoeding veel ftalaten binnen gekregen heeft.
De studies
¹ ². (Juli 2017)

 

Kleurstof en uw darmen*
Een veel gebruikte kleurstof lijkt wellicht niet zo onschuldig als gedacht. Het betreft de stof titaan dioxide (E nummer 171), al dan niet in de vorm van nanodeeltjes. Titaan dioxide is een witte kleurstof die gebruikt wordt voor oppervlaktekleuring, als scheidingsmiddel om lagen in een product te scheiden en in tandpasta als witmaker. Titaan dioxide wordt veel gebruikt in kant en klare voeding maar ook in bijv. medicijnen, snoep, kauwgom en brood. Uit een studie, uitgevoerd in het laboratorium, blijkt titaan dioxide het celoppervlak van de dunne darm doet verminderen waardoor bepaalde voedingstoffen zoals, ijzer, zink en vetzuren moeilijker opgenomen kunnen worden. Eenmalige inname had geen gevolgen doch dagelijks en langdurige inname deed het celoppervlak duidelijk verminderen.
Een recente, andere studie, laat zien dat chronische inname van titaan dioxide bij ratten de kans op darmontstekingen en darmkanker doet vergroten.
De studie. (April 2017)

 

Gezonde voeding tegen darmontstekingen*
Uit een kleine studie met 12 kinderen blijkt dat aanpassing van het voedingspatroon kan zorgen dat aandoeningen als de ziekte van Crohn of een zwerende darmontsteking binnen 3 maanden kunnen leiden tot genezing van de ziektes. In de voeding van de kinderen werden granen, zuivel (behalve yoghurt en harde kazen), suikers (behalve honing) en bewerkte en kant en klare voeding verwijderd. De voeding bestond verder hoofdzakelijk nog uit groenten en fruit, vlees en noten. 10 deelnemers hielden 3 maanden het gewijzigd voedingspatroon aan en 8 van hen bleken dan hersteld te zijn van hun ziekte. 
De studie. (Februari 2017)

 

Aspartaam en overgewicht*
Aspartaam wordt veel gebruikt als suikervervanger in allerlei kant en klare gerechten en frisdranken, in het bijzonder in light frisdranken. Eerdere studies hebben al laten zien dat normale hoeveelheden aspartaam in de voeding het hongergevoel vergroten en kunnen zorgen voor meer gewicht i.p.v. gewichtsverlies. Uit een nieuwe studie blijkt een reden waarom aspartaam niet effectief is om overgewicht aan te pakken en het tegenovergestelde waar lijkt. Aspartaam breekt in het lichaam af tot o.m. fenylanaline. Dit fenylanaline, zo blijkt uit onderzoek bij muizen, blokkeert in de darmen de aanmaak van het enzym Alkalische fosfatase. Dit enzym heeft eerder al laten zien dat het metabole ziektes als diabetes, hart- en vaatziektes en overgewicht tegengaat en zelfs bij die ziektes de symptomen kan aanpakken. Bij muizen werd nu dit proces duidelijk vastgesteld, aspartaam zorgde voor meer gewicht en duidelijk meer ontstekingsmarkers als TNFα.
De studie. (Januari 2017)

 

Kant en klare voeding en kanker*
In kant en klare voeding, maar ook bijv. in tandenpasta en andere cosmetische middelen blijkt door de industrie veel verzadigd vet in de vorm van palmatinezuur gebruikt te worden. Uit een Spaanse studie blijkt nu dat dit palmatinezuur kan zorgen voor uitzaaiingen bij kanker. Palmatinezuur zorgt voor de aanmaak van de proteïne CD36 die uitzaaiingen activeert. 
De studie. (Januari 2017)

 

Kant en klare voeding bevat veel ftalaten*
Kant en klare voeding en fastfood bevat volgens een Amerikaanse studie veel schadelijke ftalaten. Ftalaten zijn weekmakers die o.m. in allerlei verzorgingsproducten en plastics te vinden zijn, ook in materialen die gebruikt worden bij de bereiding van kant en klare voeding en de verpakking ervan en makkelijk kunnen migreren naar de voeding. In de studie werd bij de bijna 9.000 deelnemers gekeken naar de gegeten voeding van de laatste dag en metingen verricht om de hoeveelheid ftalaten vast te stellen. Zij die de meeste kant en klare voeding of fastfood gegeten hadden bleken tot wel 40% meer ftalaten in hun lichaam te hebben dan zij die geen kant en klare voeding of fastfood gegeten hadden. Vooral graan- en vleesproducten bleken de meeste ftalaten te bevatten. Bij controle op een andere endocrienverstorende stof bisphenol-A (BPA) bleken alleen kant en klare voeding en fastfood met vlees duidelijk hogere BPA waarden te geven.
De studie. (Juni 2016)

 

Geen bewerkte koolhydraten tegen kanker*
Uit een studie onder 3.100 deelnemers die tientallen jaren gevolgd werden blijkt dat het eten of drinken van voeding met veel bewerkte koolhydraten de kans op kanker flink verhoogd. Bewerkte en/of geraffineerde koolhydraten worden vooral aangetroffen in frisdranken en kant en klare voeding en zorgen voor een hoge glycemische belasting. Uit de studie blijkt dat zij die regelmatig frisdranken met veel suikers dronken wel drie keer meer kans hadden op prostaatkanker, het eten van veel kant en klare voeding en fastfood gaf wel twee keer meer kans op prostaatkanker. Het eten van voeding met gezonde koolhydraten als groente, fruit en volkoren granen daarentegen deed de kans op kanker flink afnemen, voor borstkanker was dat 67% minder kans.
De studie. (Juni 2016)

 

Toegevoegde fructose verandert de hersenen*
Uit een dierenstudie blijkt hoe veel fructose in de voeding de expressie van wel meer dan 900 genen in de hersenen doet veranderen, veranderingen die tot een reeks van ziektes, zoals hart- en vaatziektes, diabetes, de ziekte van Alzheimer en ADHD, kunnen leiden. In westerse voeding, vooral de kant en klare gerechten en frisdranken wordt veel gewerkt met fructose, vaak in de vorm van siropen. In fruit zit ook fructose, doch ook andere gezonde stoffen die tezamen wel weer gezond zijn voor de hersenen. In 2014 consumeerde een Amerikaan gemiddeld 13 kg fructose per jaar. In de studie kregen ratten in hun drinkwater of fructose, of fructose plus het omega-3 vetzuur DHA, of niets, alleen het drinkwater. Bij de ratten met de extra fructose bleken de genen in de hersenen te veranderen waardoor het geheugen duidelijk minder geworden was in vergelijking met de ratten die alleen drinkwater kregen. De ratten in de groep met behalve de fructose ook de DHA in het drinkwater bleken nagenoeg dezelfde resultaten te laten zien als zij die alleen drinkwater gehad hadden. Het omega-3 vetzuur DHA is blijkbaar in staat de nadelige effecten van fructose te niet te doen.
De studie. (Mei 2016)

 

Pas op met geraffineerde of verpakte voeding
Twee waarschuwingen zijn recent bekend gemaakt. De eerste betreft de stof (3-MCPD) die schade aan de nieren kan veroorzaken. 3-MCPD wordt gevormd bij de raffinage en productie van veel oliën en vetten en te vinden in allerlei kant en klare producten.
Hier het bericht van het RIVM hierover.

De tweede waarschuwing betreft de kartonnen verpakking van veel voedsel waarin kankerverwekkende stoffen worden aangetroffen.
Hier een bericht daarover door de NOS en hier een opsomming van voeding waarin de kankerverwekkende stoffen worden aangetroffen.

(Mei 2016)

 

Kant en klare voeding en longkanker*
Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker, maar het zwaar bewerkt voedsel tegenwoordig wordt ook steeds meer een oorzaak, zo blijkt uit een studie van de voedingsgewoontes van 1.905 mensen met longkanker en van 2.413 gezonde mensen. Voedsel met een hoge glycemische belasting zorgt al voor bijna 50% meer kans op longkanker en voor zij die nog nooit gerookt hebben blijkt die kans wel ruim 200% hoger te zijn. Wellicht is dit mede een verklaring waarom steeds meer niet-rokers longkanker krijgen. Voeding met een hoge glycemische index zijn o.m. veel frisdranken, geraffineerde kant en klare voeding, wit brood, witte rijst, chips, koekjes en cakes, en de meeste ontbijtgranen.
De studie.  (Maart 2016)

 

Suiker erger dan vet voor hart- en vaatziektes*
Suiker speelt een belangrijker rol in het ontstaan van hart- en vaatziektes dan vet zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Lange tijd werd gedacht dat verzadigde vetten de boosdoener waren doch meer en meer onderzoek laat zien dat verzadigd vet veel gezichten heeft en ook kan zorgen voor hogere bloedwaarden goed cholesterol (HDL). Zo doet verzadigd vet in bewerkt vlees de kans verhogen terwijl in zuivelproducten verzadigd vet juist een kleinere kans geeft op hart- en vaatziektes. Voeding is doorgaans een mengsel van vetten, eiwitten en koolhydraten. Steeds meer vetten worden in de voeding vervangen door geraffineerde koolhydraten als suikers met als gevolg lagere bloedwaarden goed cholesterol (HDL) en hogere triglyceriden waarden. Het al twee weken eten van voeding rijk aan suikers zorgt voor hoge bloedwaarden totaal cholesterol, triglyceriden, geoxideerd slecht cholesterol, urinezuur, een hogere insulineresistentie, lagere bloedwaarden goed cholesterol (HDL) en een veranderde functies van bloedplaatjes. Vooral de toegevoegde, geraffineerde suikers aan voeding en dranken in de vorm van sucrose en fructosesiropen zijn het ergst, aldus de onderzoekers en dan te bedenken dat in 75% van al de verpakte kant en klare voeding suikers toegevoegd zijn. De natuurlijke suikers in fruit en groenten daarentegen geven geen risico op hart- en vaatziektes.
De studie.  (Maart 2016)

 

Kant en klare voeding en auto-immuun ziektes*
Volgens Duits-Israëlisch onderzoek blijkt dat kant en klare voeding de darmflora doet verzwakken waardoor de kans op auto-immuun ziektes veel groter wordt. Er zijn wel meer dan 100 auto-immuun ziektes, de meest bekende zijn diabetes type-1, coeliakie, MS, de ziekte van Crohn en reumatische artritis (RA). Het onderzoek laat zien dat minstens 7 veel toegepaste voedingsadditieven de darmflora kunnen veranderen waardoor de zonula occludens (eiwitten die ontstaan als van twee cellen hun membranen samenkomen) slechter gaat functioneren. De zonula occludens helpt het immuunsysteem om bescherming te bieden tegen bacteriën en vreemde materie, bij het slechter functioneren hiervan kunnen toxische stoffen opgenomen worden in de bloedsomloop met als gevolg een mogelijke ontwikkeling van een auto-immuun ziekte. De zeven voedingsadditieven: glucose, gluten, natrium, vetoplosmiddelen, zuren, nano-materialen en micro-organische transglutaminase (een enzym dat gebruikt wordt om voeding te "lijmen")
De studie.  (Maart 2016)

 

Toegevoegde fosfaten en uw nieren*
Fosfor is voor het lichaam een belangrijk element, het is mede de ruggengraat van DNA en RNA, sterk betrokken als energie-eenheid binnen en tussen cellen, helpt hormonale signalen te vertalen naar veranderingen in cel gedrag en helpen voor een goede pH in het lichaam. Het komt in vele vormen in het lichaam voor, vaak als fosfaat. Fosfaten worden toegevoegd aan veel voedingsmiddelen als zout of als conserveermiddel en/of verdikkingsmiddel. 700 mg fosfor per dag is goede maat. Doch steeds meer wordt door de toevoegingen wel twee keer zo veel per dag ingenomen en teveel fosfor verhoogt de kans op doodgaan, meer stijfheid van de bloedvaten, afname van nierfuncties, een verhoogde afzetting van calcium op de hartkleppen, calcium dat uit de botten gehaald wordt en daardoor ook nog eens botontkalking veroorzaakt. Het zijn vooral de pieken fosfor die na het eten of drinken de goede werking van de nieren op termijn aantasten. Uit deze Amerikaanse studie blijkt nu dat het vooral de aan de voeding toegevoegde fosforverbindingen zijn die de meeste problemen voor de nieren zorgen. Het normaal in de voeding aanwezige fosfor geeft duidelijk minder problemen. Als consument heeft u wel een uitdaging want de fabrikant hoeft niet te vermelden hoeveel fosfor toegevoegd is aan de voeding.
(Oktober 2015)

 

Merendeel voeding is zwaar bewerkt*
Uit cijfers gepresenteerd tijdens de jaarlijkse meeting van de Amerikaanse Society for Nutrition blijkt dat zwaar bewerkte voeding meer dan 60% van de aankopen in de winkel betreft. Zwaar bewerkte voeding zijn o.m. frisdranken, koekjes, chips, wit brood, snoep en kant en klare maaltijden. Zwaar bewerkte voeding bevat doorgaans duidelijk meer vet, suiker en zout dan niet bewerkte voeding. In 12 jaar tijd was er ook een grote stijging te zien in kant en klare maaltijden die nog verwarmd moeten worden en wel van 15% tot ruim 80% van de kant en klare voeding. 
(Maart 2015)

 

Conserveringsmiddelen en hartproblemen*
Fosfaten als conserveringsmiddel in kant en klare voeding en frisdranken veroorzaken volgens twee studies nierproblemen, hoge bloeddruk en aderverkalking. Uit de eerste studie blijkt dat fosfaten de aanmaak van het hormoon FGF23 bevordert. Dit hormoon regelt in de nieren de hoeveelheid natrium in het lichaam, meer FGF23 betekent meer natrium in het lichaam en daardoor een hogere bloeddruk. Uit de tweede studie blijkt dat het hormoon FGF23 ook de hoeveelheid calcium in het bloed doet verhogen met daardoor meer kans op aderverkalking. Het hormoon FGF23 wordt in de botten gemaakt en regelt de hoeveelheid fosfaat die afgevoerd wordt via de nieren. Veel fosfaten in de voeding geven een sterke stijging van het hormoon FGF23.

(Mei 2014)

 

Broodje gezond is vaak ongezond
Broodjes gezond zijn meestal veel minder gezond dan hun naam suggereert. 
Dit concludeert de Nederlandse Consumentenbond na het onderzoeken van veertig broodjes gezond.
De Consumentenbond bestelde bij veertig broodjeszaken, bakkers, lunchrooms, cafetaria's en snackbars in acht middelgrote steden broodjes gezond. Vervolgens werd de samenstelling, het zoutgehalte en de hoeveelheid bacteriën in de broodjes onderzocht.
Te zout
Sommige broodjes bevatten evenveel brood als drie tot vier boterhammen en zijn dik belegd. Ook zit er soms maar liefst 5 gram zout in, omdat zowel brood, kaas en ham relatief rijk aan zout zijn.
De aanbevolen hoeveelheid zout is voor volwassenen maximaal 6 gram per dag. Na één broodje gezond zit je daar dus al bijna aan.
Ook bieden veel verkopers geen keuze tussen wit of bruin brood. Kies je een bruin broodje en laat je dat beleggen met veel groente en niet te veel ham en kaas, dan is je broodje gezond een stuk gezonder.

(Augustus 2013)

 

Bewerkte voeding zorgt dat merendeel ouderen niet gezond oud worden*
Uit een studie onder ruim 5.000 mensen die 16 jaar lang gevolgd werden blijkt dat dankzij het standaard Westers dieet slechts zeer weinig mensen gezond oud worden. Een standaard Westers dieet bestaat uit veel bewerkte (kant en klare) en gefrituurde voeding, veel rood vlees en geraffineerde granen. Uit de studie blijkt dat slechts 4% van de mensen oud worden zonder chronische ziektes en met goede fysieke, mentale en cognitieve functies. Dit Westers dieet is volgens de onderzoekers de belangrijkste oorzaak van hartziektes en voortijdige dood. Het goede nieuws is dat door over te stappen op meer gezonde voeding zoals groenten en fruit de ergste nadelen van het Westers dieet alsnog kunnen worden weggenomen.

De volledige studie. (April 2013)

 

Kwart van naturelchips bevat veel acrylamide
Drie van de twaalf merken naturelchips die de Consumentenbond onderzocht op acrylamide, bevatten relatief veel van deze mogelijk kankerverwekkende stof. De Consumentenbond raadt consumenten aan om niet al te scheutig te zijn met voeding waar veel acrylamide in kan zitten, zoals chips en friet, tot er meer duidelijk is over de risico´s hiervan. De chipsmerken waar veel acrylamide in werd aangetroffen, zijn Kettle, Tra'fo en Hoeksche Chips. 
Sinds 2002 is bekend dat acrylamide in voeding zit, maar het is nog niet duidelijk of dit schadelijk is voor mensen en bij welke hoeveelheden. De industrie probeert het acrylamidegehalte in levensmiddelen terug te dringen, maar dat lukt nog niet altijd, blijkt uit het onderzoek. Acrylamide ontstaat vooral in zetmeelrijke producten die meer dan 120°C worden verhit. Bij friet en chips kan de acrylamide vorming aan de aardappelen liggen, maar ook aan het productieproces. Fabrikanten met te veel acrylamide in hun producten krijgen een waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en worden geacht hun productieproces aan te passen. 
Ontbijtkoek 
De Consumentenbond onderzocht ook 16 merken ontbijtkoek op de hoeveelheid acrylamide. Het ging daarbij om ontbijtkoek van huismerken en A-merken uit de supermarkt: 'gewone' ontbijtkoek, verse ontbijtkoek, volkoren ontbijtkoek en ontbijtkoek met minder suiker. De hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek blijkt sterk gedaald ten opzichte van het vorige onderzoek van de Consumentenbond in 2009. Alle resultaten van het onderzoek naar acrylamide en tips om te voorkomen dat acrylamide ontstaat bij het zelf bakken van chips, aardappelen en koek, staan in de Gezondgids van april. 
Bron: Consumentenbond (April 2013)

 

Voedingsindustrie verantwoordelijk voor veel ziektes*
Uit een internationale analyse over voeding en dranken blijkt dat zelfregulering en convenanten in strijd tegen ongezonde levensstijl niet werken, iets wat al lang gedacht werd doch nu door onderzoek bevestigd wordt. Er is daarentegen een toename van de verkoop van ongezonde voeding en dranken en de voedingsindustrie ondermijnt programma's die bedoelt zijn om een gezonde levensstijl te bevorderen. Uit documenten blijkt dat de voedingsindustrie de wetgeving vorm geeft en regulering tegengaat door het beïnvloeden van gezondheidsdeskundigen, gezondheidsorganisaties, onderzoeksresultaten, overheidsinstellingen en politici. Het gevolg is dat voeding zoals frisdranken, alcohol en bewerkte kant en klare voeding de belangrijkste bron zijn van alle niet overdraagbare ziektes wereldwijd. Niet overdraagbare ziektes zijn o.a. diabetes, kanker, hart- en vaatziektes, longziektes, osteoporose enz.. Als gevolg van de agressieve manier van verkopen en marketing door de voedingsindustrie veroorzaken deze niet overdraagbare ziektes nu al 65% van alle doden wereldwijd. Overheden moeten volgens de onderzoekers kiezen voor wettelijke regels en marktinterventies om de industrie te dwingen hun verantwoording te nemen om zo de burgers te behoeden voor de niet overdraagbare ziektes.

(Maart 2013)

 

Kant en klare voeding en depressies*
Uit een Spaanse studie onder ruim 12.000 mensen van gemiddeld 37 jaar die ruim zes jaar gevolgd werden blijkt dat een dieet rijk aan transvetten en verzadigd vet de kans op een depressie flink doet toenemen. De onnatuurlijke transvetten zitten voornamelijk in fastfood, kant en klare voeding en bakkerijproducten. Hoe meer transvetten in de voeding hoe hoger de kans op een depressie. Voeding rijk aan enkelvoudig zoals in olijfolie en meervoudig onverzadigde vetzuren zoals de omega-3 vetzuren doet daarentegen de kans op een depressie afnemen.

Dietary Fat Intake and the Risk of Depression: The SUN Project

(Mei 2011)

 

Kant en klare voeding beïnvloedt IQ bij kleine kinderen*
Voeding rijk aan suiker, vlees en ongezonde vetten in de eerste drie levensjaren van een kind zorgen voor een lager IQ als de kinderen 8 jaar zijn. Voeding rijk aan fruit, groente, rijst en pasta in die eerste drie jaren zorgt net voor een hoger IQ op achtjarige leeftijd. Dit blijkt uit een studie onder vierduizend kinderen, geboren in 1991 en 1992 en die ruim acht jaar gevolgd werden. De voeding van de kinderen tussen 4 en 7 jaar bleek geen invloed te hebben op het IQ op achtjarige leeftijd.

(Februari 2011)

 

Veel suikers in kant en klare voeding en frisdranken*
Uit een Amerikaanse studie onder ruim zes duizend volwassenen blijkt dat er steeds meer suikers geconsumeerd worden. Waren suikers in de jaren zeventig nog ca. 10% van de dagelijkse hoeveelheid calorieën, een paar jaar gelden was dat al opgelopen tot bijna 16%. Doch de inname van 10% geeft al 50 tot 300% meer kans op lage waarden goed cholesterol (HDL), hogere triglyceriden waarden en overgewicht dan de dagelijkse inname van 5%. En daardoor een veel grotere kans op hart- en vaatziektes. De helft van de suikers komt door het drinken van frisdranken en de rest door kant en klare voeding. Zo wordt bijv. bij minder vet in de voeding vaak suiker toegevoegd om de smaak te behouden.

(Juni 2010)

 

Junkfood even verslavend als drugs*
Junkfood is even verslavend als drugs. Ratten die uitsluitend voeding als cake en worsten gevoerd kregen, gingen liever dood dan dat ze overstapten op gezonde voeding. 
Dat blijkt uit een driejarige studie van het Scripps Research Institute in Florida 
Hoe meer ongezonde voeding de ratten aten, hoe meer wijzigingen zich voordeden in de hersenen. Ze moesten ook steeds meer van deze voeding tot zich nemen om eenzelfde mate van voldoening te krijgen. 
Volgens de onderzoekers, onder leiding van professor Paul Kenny, raakten de ratten verslaafd aan dit slechte dieet, zoals mensen verslaafd raken aan drugs. De veranderingen in het hersenpatroon van de ratten waren dezelfde als die van ratten die cocaïne en heroïne toegediend hadden gekregen. 
Tijdens het experiment mochten ratten ongelimiteerd eten van ongezonde voeding, zoals kaas, vette vleeswaren, cakes en chocoladesnacks. Al snel begonnen ze tekenen van verslaving te vertonen. 
Wanneer de ongezonde voeding werd vervangen door gezonde alternatieven, zoals sla, weigerden ze dit te eten; zelfs als ze niets anders voorgeschoteld kregen. Dit maakt volgens de onderzoekers duidelijk in welke mate ze verslaafd waren geraakt. 
De onderzoekers concluderen dat verslaving aan junkfood leidt tot te veel eten en dus tot zwaarlijvigheid. De studie geeft volgens Kenny het meest overtuigende bewijs tot nu toe dat drugsverslaving en zwaarlijvigheid gebaseerd zijn op dezelfde neurobiologische mechanismen.

(April 2010)

 

Geen kant en klare voeding en goede voedselbereiding voor een goede gezondheid*
Uit een kleine Amerikaanse studie onder ruim 350 gezonde mensen en patiënten met een erfelijke nierziekte, blijkt dat het niet eten van kant en klare voeding en een goede voedselbereiding kan zorgen voor aanzienlijk minder toxische stoffen in het lichaam en daardoor veel minder kans op ontstekingsziektes en een beter immuunsysteem. In kant en klare voeding en fastfood zitten vaak veel AGE’s (advanced gycation end products). AGE’s komen vrij door reacties van suiker, eiwitten en bepaalde vetten. Als de voeding bij hoge temperaturen in afwezigheid van water gebakken wordt stijgt hun aantal fors. Ook bij sterilisatie en pasteurisatie en andere manieren van bereiding van kant en klare voeding worden AGE’s geproduceerd. Als AGE’s in het lichaam komen hechten ze zich aan de weefsels en oxideren waardoor ontstekingen ontstaan. Hoge waarden AGE’s in het lichaam verhogen het risico op ziektes als diabetes, hartziektes, nierziektes en andere chronische ziektes. In de studie kreeg een groep een gewoon Westers dieet met veel AGE’s, een andere groep kreeg adviezen over de bereiding van het voedsel  -het vermijden van grillen, frituren en bakken en meer stomen, pocheren en smoren-  waardoor er de helft minder AGE’s in de voeding zaten. Beide diëten hadden dezelfde ingrediënten en dezelfde hoeveelheid calorieën. Na 4 maanden hadden de deelnemers met het lage AGE dieet bijna 60% minder bloedmerkers voor ontstekingen. Patiënten met de nierziekte hadden na 1 maand al deze daling bereikt. Zo lijkt het dat oxidanten nog erger kunnen zijn dan genetische aanleg in het ondermijnen van een goed immuunsysteem.

(Januari 2010)

 

Bewerkte voeding en fastfood geven hoge kans op hartproblemen*
Uit een Chinese studie blijkt dat niet alleen hoge waarden totaal cholesterol en slecht cholesterol (LDL) de kans op een hartaanval kunnen verhogen doch dat er nog een vorm van cholesterol te weten oxycholesterol bestaat die nog veel gevaarlijker is voor uw hart. Oxycholesterol is een geoxideerde vorm van cholesterol die het ontstaan van aderverkalking flink kan doen toenemen. Oxycholesterol ontstaat als vet in aanwezigheid van zuurstof (lucht) bij hogere temperatuur, zoals bijv. bakken en frituren behandeld wordt. Kant en klare voeding en in het bijzonder fastfood bevatten vaak grote hoeveelheden oxycholesterolen.

(Oktober 2009)

 

Bewerkt vlees, groenten en de kans leukemie*
Uit een Taiwanese studie onder 515 kinderen in de leeftijd van 2-20 jaar blijkt dat het eten van bewerkt en gerookt vlees de kans op kinderleukemie sterk doet vergroten terwijl daarentegen het eten van groenten die kans sterk doet verminderen. Als een keer of meer per week bewerkte (waaronder gerookte en gepekelde) vleesproducten zoals vleeswaren, bacon, ham, worsten gegeten werd was de kans op leukemie 74% hoger. Als regelmatig groenten en gefermenteerde sojaproducten gegeten werden was de kans 50% lager. (April 2009)

 

Smaakversterker en overgewicht*
Uit een Amerikaanse studie onder ruim 750 Chinezen blijkt dat het gebruik van de smaakversterker MSG overgewicht kan veroorzaken. De studie werd op het platteland in China verricht omdat daar geen industriële, kant en klare voeding voor handen was. Terwijl iedere deelnemer ongeveer dezelfde inspanningen verrichtte en hetzelfde aantal calorieën binnen kreeg hadden zij met het meeste MSG in hun voeding duidelijk meer overgewicht.

(Oktober 2008)

 

Bereiding van voedsel net zo belangrijk als voedsel zelf.*

Door het voedsel te koken, stomen, smoren en zo min mogelijk te bakken, grillen of frituren kunnen we veel gezonder oud worden blijkt uit een studie. De goede manieren van bereiding voorkomen een teveel aan AGE’s (advanced gycation end products) in het menselijk lichaam. AGE’s komen vrij door reacties van suiker, eiwitten en bepaalde vetten. Als de voeding bij hoge temperaturen in afwezigheid van water gebakken wordt stijgt hun aantal fors. Ook bij sterilisatie en pasteurisatie en andere manieren van bereiding van kant en klare voeding worden AGE’s geproduceerd. Hoe meer AGE’s in het menselijke lichaam aanwezig zijn hoe hoger de markers voor ontstekingen en oxidatieschade. Een bepaalde hoeveelheid AGE’s kan het lichaam wel verwerken doch langdurig teveel geeft stapeling in het lichaam met nare gevolgen van dien zoals ontstekingen, diabetes, nierziektes, de ziekte van Alzheimer en hart- en vaatziektes. Zo blijken mensen van 60 jaar wel 35% meer AGE’s in het bloed te hebben dan mensen jonger dan 45 jaar. Bij het ouder worden kan het lichaam de overmatige AGE’s ook al moeilijker uit het lichaam verwijderen. Mensen met diabetes of een hartziekte blijken ook veel hogere bloedwaarden aan AGE’s te hebben. Bij eerdere dierenproeven was al vastgesteld dat dieren met een lage bloedwaarden AGE’s duidelijk ouder werden als hun soortgenoten met hogere waarden. Nu nog worden bloedwaarden AGE’s nog niet gecontroleerd maar het lijkt wenselijk dit wel te gaan doen, net zoals met cholesterol.

Het advies is zonodig af en toe eens bakken, frituren, grillen of barbecuen is geen probleem doch wel vaker stomen, koken of smoren en het eten van kant en klare voeding flink te beperken. De beste manier van vleesbereiding blijkt te zijn: het vlees eerst marineren in citroensap, azijn of andere zure oplossing en daarna bakken in een heteluchtoven, dan ontstaan de minste AGE's.

(Mei 2007)

 

                                                               Printen      

 

(05-03-2021)