Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij nierproblemen:   

Asperges

Druivenpitten (extract)

 Sojabonen

 Nori

Waterkers

Rode bosbes

 

Gezonde kruiden bij nierproblemen:

 

Sarsaparilla

Ginkgo biloba

 Mariadistel

 Jeneverbes

 Netel

Blaaswier

Zijdeplant

 

Gezonde supplementen bij nierproblemen:

 

 Koninginnegelei

 Iers mos

 

Gezonde nutriŽnten bij nierproblemen:

 

Vitamine D

Eicosapentaeenzuur (EPA) 

 Vanadium

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Een analyse van meer dan honderd studies laat zien dat bepaalde leefstijlkeuzes belangrijk kunnen zijn om chronische nierproblemen te kunnen voorkomen. De belangrijkste belangrijkste voorwaarden voor gezonde nieren zo laat de analyse zien: veel bewegen, meer groenten en andere kaliumrijke voeding eten, minder zout in de voeding, slechts matige alcoholconsumptie en zeker niet roken.

X Het regelmatig drinken van granaatappelsap biedt bescherming tegen nierontstekingen en infecties.

X Uit een studie blijkt dat het eten van een mediterraan dieet de kans op nierproblemen flink kan verlagen. Zij die zich het meest aan dit dieet hielden bleken wel 50% minder kans te hebben op chronische nierziektes.

X Uit een studie onder ruim 14.000 middelbare personen die 24 jaar werden gevolgd blijkt dat het eten van meer plantaardige producten de kans op chronische nierproblemen duidelijk kan verminderen. Vooral voeding met veel fruit, groente, bonen, peulen, volkoren granen en noten deden de kans op nierproblemen duidelijk afnemen.
X Uit een studie blijkt dat voeding met meer groente en fruit, met minder zout, met meer kalium de kans op een chronische nierziekte duidelijk kan verminderen. Een hoge zout inname van gemiddeld 12 gram/dag verhoogt de kans dan weer duidelijk en de zoutinname reduceren tot 8 gram/dag deed de kans weer verlagen. Een verdere zoutreductie bleek geen extra effect te hebben. Meer kalium in de voeding deed de kans op nierproblemen ook weer duidelijk afnemen.

X Uit een Iraanse studie onder ruim 1.600 deelnemers blijkt dat een meer vegetarisch voedingspatroon de kans op chronische nierproblemen duidelijk kan verminderen. Drie verschillende voedingspatronen werden vergeleken: vegetarisch met wel zuivelproducten, een normaal Iraans en een meer Westers, met veel vetten en suikers. Het laatste patroon bleek wel bijna 50% meer kans te geven op chronische nierproblemen, het meer vegetarische daarentegen bleek wel ruim 40% minder kans te geven.

X Voeding rijk aan lycopeen geeft duidelijk minder kans op nierkanker, volgens een studie onder middelbare vrouwen.

X Uit een Europese analyse van verschillende studies blijkt dat het eten van kruisbloemige groenten zoals o.m. broccoli, bloemkool en spruiten de kans op allerlei kankersoorten duidelijk doet verminderen. Een keer per week een portie kruisbloemige groenten doet de kans op mondkankers en borstkanker met 17% verminderen, slokdarmkanker met 28% en nierkanker met 32%.

X Uit een grote langjarige studie blijkt dat vaak vette vis, zoals ansjovis, zalm, haring, makreel, forel, sardines of tonijn eten de kans op nierkanker wel 74% kan reduceren. volgens Zweedse onderzoekers. De onderzoekers concludeerde dat bij zij die regelmatig vette vis aten de kans op nierkanker 44% kleiner was dan bij zij die geen of alleen magere vis zoals kabeljauw, tarbot, schol en tong aten. Zij die gedurende meer dan 10 jaar wekelijks vette vis aten reduceerde de kans op nierkanker wel tot 74%.

X Uit een Europese studie blijkt dat mannen tot wel 38% minder kans hebben op nierkanker bij voldoende blootstelling aan de zon en dientengevolge goede bloedwaarden vitamine D.

X Onderzoek laat zien dat bloeddruk verlagende voeding ook goed is tegen nierproblemen.

 

X Mensen met een appelvormig lichaam lijken een verhoogde bloeddruk in de nieren te hebben die op termijn kan leiden tot nierproblemen. Het eten van voeding met duidelijk minder zout kan die bloeddruk doen verlagen en daarmee de kans op nierproblemen voorkomen. Overgewicht doet volgens ander onderzoek de kans op nierproblemen duidelijk verhogen.

X Al twee glazen frisdrank met fructose per dag bleken volgens een voorlopige studie te kunnen leiden tot een verhoging van uitscheiding van eiwitten in de nieren, een kenmerk van nierschade.

X Het bakken van vlees op hoge temperaturen blijkt volgens studie de kans op nierkanker duidelijk te vergroten. Het bakken van vlees bij (te) hoge temperaturen, zoals in de pan of bij het barbecuen kan zorgen voor de vorming van PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen), kankerverwekkende stoffen als PhIP en MeIQx. De PhIP's zorgde voor ruim 50% meer kans op nierkanker, de MeIQx's voor zelfs 200% meer kans, zo blijkt uit de studie.

X Uit een grote studie blijkt dat luchtvervuiling ook kan zorgen voor schade aan de nieren in een vorm van IgA nefropathie en membraan nefropathie. Langdurige blootstelling aan meer fijnstof bleek duidelijk de meeste kans te geven op schade aan de nieren.

X Uit een grote studie blijkt dat het regelmatig eten van rood vlees de kans op slechtere nierfuncties en nierfalen duidelijk doet vergroten. Zij die in de studie het meeste rood vlees aten bleken wel 40% meer kans te hebben op deze nierziektes. Het eten van gevogelte, vis, eieren of zuivel bleken geen verhoogde kans te geven. Het vervangen van een portie rood vlees door andere eiwitrijke voeding bleek meteen een fors lagere kans te geven op nierziektes.

X Een grote studie die laat zien dat bepaalde slechte voedinggewoontes kunnen zorgen voor slechter functionerende nieren met meer eiwitten in de urine. Vooral het ontbijt overslaan en het avondeten laat eten blijken de boosdoeners.

X Let op: Luchtvervuiling met veel ultrafijnstof (PM2,5) is volgens onderzoek een potentieel gevaar voor chronische nierproblemen. Hier nog een onderzoek dat het gevaar van luchtvervuiling laat zien voor nierproblemen.

X Let op: Fosfaten als conserveringsmiddel in kant en klare voeding en frisdranken geeft volgens onderzoek een duidelijk hogere kans op nierproblemen. Het zijn niet de natuurlijk aanwezige maar de toegevoegde fosfaten die de problemen geven zo blijkt uit een ander onderzoek.

X Let op: Volgens onderzoek geven bloeddruk verlagende medicijnen, ACE remmers en Angiotensine antagonisten, een sterk verhoogde kans op nierschades. Wel 15% van de gebruikers van deze medicijnen wordt in het ziekenhuis opgenomen met acute nierschade en 30% daarvan overlijdt als gevolg van nierfalen. (Stofnamen van ACE remmers: benazepril, cilazapril, enalapril, fosinopril, perindopril, quinapril, ramipril, trandolapril, zofenopril, captopril en lisinopril.

Stofnamen van Angiotensine antagonisten: candesartan, eprosartan, irbesartan, losartan, olmesartan, telmisartan en valsartan.)

X Let op: In de zorg voor ouderen met gedragsproblemen door bijvoorbeeld dementie krijgen ook mensen zonder psychotische klachten regelmatig antipsychotica voorgeschreven. Ouderen lopen bij het gebruik van atypische antipsychotica zoals quetiapine, risperidon en olanzapine risico op nierschade en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen. Een Canadese populatiestudie bevestigt daarmee het eerder in klinische trials veronderstelde effect ook in de dagelijkse praktijk (Ann Intern Med. 2014;161:242-8).

X Let op: Onderzoek laat zien dat maagzuurremmers in de vorm van protonpompremmers bijna 2Ĺ keer meer kans geven op acute nierschade.

X Let op:  Een groot onderzoek laat ook zien de jicht de kans op nierproblemen doet verdubbelen.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over nierproblemen.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(27-02-2021)