Brandwonden (uitwendig)
Huidwonden (uitwendig)
Opmerkingen:
Suiker behoort tot de groep voedingstoffen koolhydraten.
De term "suikers" of "snelle koolhydraten" worden doorgaans gebruikt voor de koolhydraten mono-sachariden als glucose (druivensuiker), galactose, fructose (fruit/vruchtensuiker), sulfoquinovose en di-sachariden als sacharose (kristalsuiker) lactose (melksuiker), maltose (moutsuiker) en trehalose.
Verder bestaan er nog koolhydraten die eigenlijk geen sacharide zijn maar wel een polyalcohol, de polyolen te weten: de natuurlijke stoffen sorbitol, mannitol, xylitol en de niet natuurlijke malitol en lactilol.
Op het etiket van producten die u koopt staan de totale koolhydraten vermeld en ook hoeveel daarvan de suikers, te weten de mono- en disachariden, zijn.
Eet zo min mogelijk geraffineerde suiker; wel met mate honing of oerzoet (= ingedroogd rietsuikersap) of als 100% natuurlijk zoetmiddel: stevia(sap), wel 300 keer zoeter dan suiker. Kaneel en honing zijn ook gezonde vervangers van suiker.
Volgens onderzoek verhoogt het eten van veel geraffineerde suiker de kans om dood te gaan aan hart- en vaatziektes fors.
De hoeveelheid suikers in de Westerse voeding zorgt voor wel 50% meer kans op (borst)kanker en uitzaaiingen zo blijkt uit een studie.
Kristalsuiker (sacharose) is ontdaan van alle natuurlijke hulpstoffen zoals B-vitamines, calcium, zink, chroom, die het lichaam helpen bij het verteringsproces van suiker. Voor de verwerking van geraffineerde suiker onttrekt de spijsvertering daarom de benodigde vitamines, mineralen en spoorelementen aan het lichaam zelf. Hoge suiker consumptie resulteert bijna altijd in een ernstig vitamine tekort bovendien zijn deze “snelle” suikers een grote belasting voor de pancreas. Overbelasting leidt zonder meer tot suikerziekte en vergroot sterk de kans op hartfalen. Belangrijk om overbelasting te voorkomen is voeding te eten waardoor de bloedsuikerspiegel niet telkens met pieken omhoog (en omlaag) gaat. De snelheid van stijgen voor de verschillende voedingstoffen vindt u op de glycemische index.
Veel kant en klaar gerechten en dranken zijn klaar gemaakt met veel suikers, behalve voor de prijs zie hier waarom. Vaak ook in de vorm van allerlei (fructose)siropen of kunstmatige zoetstoffen. Fructosesiropen kunnen niet alleen kunnen zorgen voor overgewicht doch ook, los van extra gewicht kunnen zorgen voor groei van kankergezwellen, althans zo blijkt uit een voorlopige studie. De combinatie van fructosesiropen met glucose zorgt volgens onderzoek voor duidelijk nog meer kans op hart- en vaatziektes.
Een Zweedse studie laat zien dat hoe meer suiker toegevoegd wordt aan de voeding hoe minder nutriënten de totale voeding bevat.
In westerse voeding, vooral de kant en klare gerechten en frisdranken wordt veel gewerkt met fructose, vaak in de vorm van siropen. Een voorlopige studie laat zien dat veel fructose in de voeding de expressie van wel meer dan 900 genen in de hersenen doet veranderen, veranderingen die tot een reeks van ziektes, zoals hart- en vaatziektes, diabetes, de ziekte van Alzheimer en ADHD, kunnen leiden. In fruit zit ook fructose, doch ook andere gezonde stoffen die tezamen wel weer gezond zijn voor de hersenen. Uit de studie blijkt ook dat het omega-3 vetzuur DHA blijkbaar in staat is de nadelige effecten van fructose te niet te doen.
Suiker speelt een belangrijker rol in het ontstaan van hart- en vaatziektes dan vet zo blijkt uit een studie. Vooral de toegevoegde, geraffineerde suikers aan voeding en dranken in de vorm van sucrose en fructosesiropen zijn het ergst, aldus de onderzoekers en dan te bedenken dat in 75% van al de verpakte kant en klare voeding suikers toegevoegd zijn. De natuurlijke suikers in fruit en groenten daarentegen geven geen risico op hart- en vaatziektes.
Een studie laat zien dat suikers een duidelijk hogere kans geven op een depressie.
Een onderzoek laat zien veel suiker in de voeding een veel grotere kans geeft op een vette lever. Voeding rijk aan fructose blijkt volgens een andere studie niet zo goed te zijn voor uw lever, deze lever kan daardoor vet niet goed verbranden en dat blijkt niet het geval te zijn als de voeding weinig fructose en meer glucose bevat. Nog een studie laat zien dat het eten, en vooral drinken van voeding met veel fructose in de darmen zorgt voor de aanmaak van endotoxinen, die in de lever gekomen de omzetting van fructose in vet bevordert en zo een vette lever bevorderen.
Voeding rijk aan fructose geeft een duidelijk hogere kans op het metaboolsyndroom. Nader onderzoek laat zien dat fructose het hormoon vasopressine activeert wat op zijn beurt zorgt voor meer vetproductie. Door veel water te drinken kan die activatie van dat hormoon wel worden tegengegaan zo laat de studie ook zien.
Een Britse studie laat zien dat voeding rijk aan de suiker fructose het goed functioneren van het immuunsysteem tegengaat en dat daardoor meer reactieve moleculen geproduceerd worden die ontstekingen kunnen veroorzaken. Ontstekingen die cellen en weefsels kunnen beschadigen en ertoe bijdragen dat organen en lichaamssystemen niet naar behoren kunnen werken en zo tot ziektes kunnen leiden. Voeding rijk aan fructose zijn doorgaans frisdranken, snoepgoed en bewerkte en kant en klare voeding.
Een kleine studie laat zien dat er een groot verschil zit tussen de verschillende manier van inname van suikers en uw bloeddruk. De studie laat zien dat het eten van voeding met suikers zoals sucrose, glucose en fructose te vinden in kant en klare voeding en frisdranken zorgt voor een duidelijk hogere bloeddruk. Het eten van vers fruit daarentegen kan zorgen voor een lagere bloeddruk. Minder suiker in de voeding en meer fruit eten zorgt bovendien ook nog voor betere bloedsuikerwaarden.
Onderzoek laat zien dat het drinken van frisdranken met sucrose meer het hongergevoel doet onderdrukken, en zo de kans op overgewicht doet vergroten dan frisdrank met in plaats van de sucrose eenzelfde hoeveelheid glucose.
Let op: Het kruid Gymnema onderdrukt het verlangen naar zoetigheid en blokkeert veel van de opname van suikers. Hier een studie die dat nog eens laat zien.
Kunstmatige zoetstoffen
Er zijn verschillende kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose (E955), acesulfaam-K (E950), aspartaam (E951), advantaam (E969), natriumcyclamaat (E952), neotaam (E961), erythritol (E968) en sacharine (E954).
Volgens onderzoek door de Amerikaanse organisatie The Center for Science in the Public Interest (CSPI) wordt het gebruik van al deze kunstmatige zoetstoffen met uitzondering van neotaam (E961) en erythritol (E968) afgeraden omdat deze niet goed voor uw gezondheid zijn. Doch ook erythritol lijkt volgens een studie onder jong volwassenen wel eens tot extra gewicht te kunnen leiden.
Uit een Amerikaanse analyse blijkt dat niet alleen met suiker gezoete frisdranken doch ook de frisdranken met kunstmatige zoetstoffen, waarbij ook die met 0 calorieën, voor vergelijkbare problemen zorgen zoals, overgewicht, diabetes type-2, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en het metabool syndroom. Hier nog een analyse en een studie die dat bevestigt.
Eerdere studies hebben al laten zien dat voeding met kunstmatige zoetstoffen aanzetten tot een drang om meer te eten. In een studie met de zoetstof sucralose is nu onderzocht bij dieren waarom dat zo is. Het dagelijks en langdurig eten van voeding met sucralose leidt tot een hogere productie in de hersenen van de neurotransmitter Neuropeptide Y waardoor een hongergevoel ontstaat. De dieren in de studie gingen dan ook duidelijk meer eten van voeding met sucralose in vergelijking met voeding met natuurlijke suikers.
Het eten of drinken van calorie-arme voeding met kunstmatige zoetstoffen, zeker als men hongerig of uitgeput is kan leiden tot een hogere inname van calorie-rijke alternatieven later op de dag, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Blijkbaar is het moeilijk om de hersenen voor de gek te houden met calorie-arme kunstmatige zoetstoffen. De hersenen geven meer voldoening bij het nuttigen van zoetstoffen met meer calorieën.
Brein reageert beter op suiker dan op zoetstoffen...Heb je zin in iets zoets? Neem dan liever een gewone cola dan een cola light. Je brein reageert namelijk beter op suikers dan op zoetstoffen. Dat concludeert onderzoeker Anna Maria van Opstal aan in haar proefschrift dat ze verdedigde.
Hier een onderzoek over de grote nadelen van sucralose. Een ander voorlopig onderzoek laat zien dat sucralose wellicht beter vermeden kan worden bij darmziektes als de ziekte van Crohn en zwerende darmontstekingen. Het lijkt de ziektes duidelijk te verergeren. In tegenstelling tot wat gedacht wordt blijkt volgens onderzoek sucralose toch veranderingen teweeg te brengen in de darmen. Een Duits onderzoek laat zien dat uit sucralose bij verhitting boven de 120 °C gevaarlijke en mogelijk kankerverwekkende, dioxine-achtige, stoffen gevormd kunnen worden. Verder onderzoek lijkt nodig om tot een goede risicobeoordeling te kunnen komen doch het lijkt nu al niet verstandig om voedingsmiddelen met sucralose te verhitten.
Uit een studie blijkt dat kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, aspartaam en sucralose toch zorgen voor de ontwikkeling van glucose-intolerantie en metabole ziekten. De kunstmatige zoetstoffen, die zelf niet opgenomen worden in het lichaam, veranderen de samenstelling van de darmflora waardoor plots wel hogere bloedsuikerwaarden in het lichaam ontstaan en zo de kans op diabetes type-2 en andere metabole ziektes zoals overgewicht doet toenemen.
Het gebruik van zoetstoffen kan volgens onderzoek wel eens leiden tot meer kans op het metabool syndroom en diabetes type-2, zeker bij mensen met overgewicht. In de studie werden reacties bestudeerd van zoetstoffen zoals sucralose met menselijke stam- en vetcellen. Zoetstoffen brachten bepaalde genen tot expressie die de kans op het metabool syndroom en diabetes doen toenemen en dan vooral bij mensen met overgewicht.
In veel dieetproducten wordt de kunstmatige zoetstof aspartaam gebruikt. In een studie werden de effecten van aspartaam getest bij de ruim 2.500 deelnemers aan de studie. Aspartaam bleek de darmflora te veranderen wat zorgde voor een slechtere glucose tolerantie, meer gewicht en daardoor meer kans op diabetes type-2.
Uit een studie blijkt een reden waarom aspartaam niet effectief is om overgewicht aan te pakken en het tegenovergestelde waar lijkt. Aspartaam breekt in het lichaam af tot o.m. fenylanaline. Dit fenylanaline, zo blijkt uit onderzoek bij muizen, blokkeert in de darmen de aanmaak van het enzym Alkalische fosfatase. Dit enzym heeft eerder al laten zien dat het metabole ziektes als diabetes, hart- en vaatziektes en overgewicht tegengaat en zelfs bij die ziektes de symptomen kan aanpakken. Bij muizen werd nu dit proces duidelijk vastgesteld, aspartaam zorgde voor meer gewicht en duidelijk meer ontstekingsmarkers als TNFα.
In een studie in het laboratorium en met ratten werd gekeken hoe de binnenkant van bloedvaten reageert op de suikers glucose en fructose en de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K. Zowel de suikers als de zoetstoffen gaven dezelfde schade aan de bloedvaten.
Slecht nieuws voor de fans van cola light en andere producten waar kunstmatige zoetstoffen in verwerkt zijn. Die kunnen giftig zijn voor de darmflora, zo blijkt uit onderzoek.
Uit een studie naar de uitwerking van zoetstoffen op het menselijk lichaam blijkt dat de onderzochte zoetstoffen, ieder op zijn eigen manier, zorgen voor schade aan de darmflora, welke schade op zijn beurt allerlei ziektes kan bevorderen. De onderzochte zoetstoffen waren: sucralose (E955), acesulfaam-K (E950), aspartaam (E951), advantaam ( E969), neotaam (E961) en sacharine (E954). Deze werden zowel afzonderlijk onderzocht als in sportdranken.
Een dierenstudie laat zien dat voeding met suikervervangers zoals aspartaam en stevia tijdens de zwangerschap beter niet genomen kan worden omdat hierdoor de baby later niet alleen meer kans heeft op overgewicht maar ook op een slechtere darmflora.
Eerdere studies hebben al laten zien dat zoetstoffen wel eens kunnen leiden tot bloedsuiker- en insulineproblemen. Uit een studie onder 45 deelnemers blijkt dat het gelijktijdig eten van zowel voeding met zoetstoffen als voeding met suikers en koolhydraten in het algemeen wellicht tot nog meer problemen kunnen leiden in het suikermetabolisme.
Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over suiker/zoetstoffen
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(29-04-2021)