Home / Aandoeningen / ...
Gezonde
nutriënten bij verhoogde bloedsuikerspiegel:
Opmerkingen:
Goede bloedwaarden glucose (nuchter gemeten) liggen tussen de 80 en 110 mg/ml (tussen 4,4 en 6,1 mmol/l) en niet nuchter gemeten max. 140 mg/dl = 7,8 mmol/l.
Langdurig en regelmatig hoge pieken in de bloedsuikerwaarden (met daarna lage pieken die weer zorgen voor een hongergevoel), vaak het gevolg van voeding met een hoge glycemische belasting, leidt tot een hogere insuline resistentie en daardoor een verhoogde kans op diabetes type-2.
Blijvend hoge bloedsuikerspiegels zorgen dat er meer glucose voorhanden is voor glycatie (het verbinden van een glucosemolecuul of suikermolecuul met een ander molecuul, zoals een eiwit of vet). Dit is in het lichaam te zien door een verhoogde vorming van AGEs (advanced glycation end products), plakkerige opeenhopingen van suikers en eiwitten. AGEs zijn giftig afval die aan uw enzymen vastkleven, de last van de afvalverwerking in uw lichaam verzwaren en het verouderingsproces versnellen. AGEs ontstaan ook als voeding bij te hoge temperaturen bereid wordt.
Veel bewegen is belangrijk voor goede bloedsuikerwaarden. Veel bewegen zorgt ook voor meer spiermassa en daardoor lagere bloedsuikerwaarden.
Regelmatig een aderlating is goed voor een duidelijk lagere bloedsuikerwaarden en minder markers voor hartproblemen.
De binnenkant van slagaders is bedekt met een laagje aaneengesloten endotheelcellen. Deze laag is heel belangrijk voor onder meer soepele vaten, een goede bloeddruk en als beschermingslaag. Regelmatig hoge bloedsuikerwaarden kunnen echter dit endotheel beschadigen waardoor ontstekingen ontstaan in de vaten, het begin van aderverkalking, hier nog een studie die laat zien hoe dat gebeurt. Uit ander onderzoek blijkt in detail hoe hoge bloedsuikerwaarden het endotheel beschadigen waardoor het endotheel poreus wordt en waardoor cholesterol, calcium en andere stoffen die vervoerd worden zich in de wand kunnen vestigen. Ook is in detail gebleken hoe de bioactieve stof resveratrol in de voeding dit poreus worden van het endotheel volledig tegen kan gaan, ook bij hoge bloedsuikerwaarden.
Hoge bloedsuikerwaarden verhogen volgens onderzoek de kans op dementie duidelijk ook voor zij die geen diabetes hebben. Ander onderzoek laat zien dat de kans op cognitieve achteruitgang duidelijk hoger kan zijn. Een ander onderzoek bevestigt dit en laat zien dat hoge bloedsuikerwaarden zorgen voor plaquevorming van bèta amyloid en zo tot dementie en de ziekte van Alzheimer. Hoge bloedsuikerwaarden zorgen volgens studie ook dat bloedvaten samentrekken en vernauwen en zo zorgen voor een extra belasting van het hart. De wetenschappers toonden een direct verband aan tussen de bloedsuikerwaarden en de mate van samentrekken, hoe hoger de bloedsuikerwaarden hoe meer samentrekking. Deze samentrekking zorgt niet alleen voor meer belasting van het hart, ook voor hogere bloeddruk en meer kans op een slechtere bloedvoorziening van de organen. Tijdens een hartaanval stijgen de bloedsuikerwaarden al van nature als reactie doch bij al hoge bloedsuikerwaarden kan deze extra verhoging fatale gevolgen hebben, aldus de onderzoekers.
X Dagelijks een goed ontbijt, met weinig koolhydraten en veel eiwitten, gezonde vetten en het drinken van thee zorgt voor duidelijke lagere bloedsuikerwaarden en lagere bloeddruk. Een koolhydraatarm ontbijt zorgt volgens een andere studie niet alleen voor goede bloedsuikerwaarden direct na het ontbijt doch ook voor een betere stabilisatie de rest van de dag. Het overslaan van het ontbijt zorgt dan bij de lunch voor wel zeer hoge pieken in bloedsuikerwaarden. Een ander onderzoek laat zien dat het eten bij een maaltijd van eerst eiwitten, groenten en vetten en 15 minuten later pas de koolhydraten zorgt voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden.
X Weinig eiwitten in de voeding zorgt voor minder insuline in het bloed n hogere bloedsuikerwaarden. Volgens onderzoek kunnen speciale aminozuren, de BCAA's zorgen voor weer voldoende insuline in het bloed.
X Verschillende studies hebben al laten zien dat het eten van eiwitten kan zorgen voor betere bloedsuikerwaarden. In een studie in het laboratorium en met muizen blijkt nu dat het enzym AMPK hier een belangrijke rol in vervult. AMPK wordt geactiveerd in cellen door energietekort of door inspanningen. Eiwitten en dan vooral alanine blijken AMPK in de levercellen, de lever is het belangrijkste orgaan in het glucosemetabolisme, te activeren en wel zodanig dat de lever meer glucose opneemt en minder glucose aan de bloedbaan afgeeft. AMPK zorgt voor een duidelijk ander proces want anders wordt meer insuline geproduceerd om de hoeveelheid glucose in de bloedbaan te verminderen.
X Uit een kleine studie onder mensen met diabetes type-2 blijkt dat na iedere maaltijd tien minuten wat bewegen zorgt voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden. Betere bloedsuikerwaarden als bij een keer per dag 30 minuten bewegen. Het meeste effect werd gemeten na het bewegen na het avondeten.
X Een kleine studie laat zien dat het eten van linzen kan zorgen voor duidelijk betere bloedsuikerwaarden en daardoor veel minder kans op o.m. diabetes. In de studie werden witte rijst of aardappels voor de helft vervangen door linzen. De helft van de witte rijst vervangen door linzen gaf 20% lagere bloedsuikerwaarden. De helft van de aardappels vervangen door linzen gaf zelfs 35% lagere bloedsuikerwaarden.
X Dagelijks 1 kleine eetlepel saffloerolie, in een gezond dieet, zorgen voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden.
X Dagelijks verschillende noten zorgt voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden. Hier nog een studie met brazilnoten laat zien dat het dagelijks eten van noten een duidelijk groter verzadigingsgevoel geeft en zorgt voor duidelijk betere bloedsuikerwaarden.
X Goede bloedwaarden vitamine D zorgen voor lagere bloedsuikerwaarden. Hier nog een studie die dat bevestigt.
X Het regelmatig eten van mango's zorgt voor lagere bloedsuikerwaarden.
X De bioactieve stoffen (epi)catechinen kunnen de verwoestende gevolgen van hoge bloedsuikerwaarden duidelijk verlagen. Hierdoor kan schade aan belangrijke organen zoals hart en lever en de wanden van de slagaders worden voorkomen. Door deze schade leven diabetici wel acht jaar korter. Het regelmatig drinken van groene thee en het eten van cacao of pure chocolade kan door hun hoge hoeveelheid epicatechinen de levensverwachting duidelijk verbeteren. Een andere studie laat zien dat de bioactieve stoffen, de catechinen, in cacao ( en pure chocolade) de bètacellen in de alvleesklier beschermen en beter laten functioneren waardoor meer insuline aangemaakt kan worden. Hierdoor wordt beter op hoge bloedsuikerwaarden gereageerd waardoor bloedsuikerwaarden meer stabiel lager zijn.
X Groene thee bij de broodmaaltijd zorgt voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden direct na de maaltijd. Hier nog een studie die laat zien dat groene thee zorgt voor duidelijk betere bloedsuikerwaarden.
X Kaneel (wel 5-6 gram = ca. 2½ theelepel) tijdens de maaltijd zorgt voor duidelijk minder hoge bloedsuikerwaarden na de maaltijd.
X Van rauwe koffiebonen kunnen extracten worden gemaakt, die veel chlorogeenzuur bevatten en goed zijn om bloedsuikerwaarden duidelijk te verlagen en daardoor de kans op diabetes type-2 tegengaan. Ander onderzoek laat zien dat het regelmatig drinken van koffie ook zorgt voor betere bloedsuikerwaarden doordat de bètacellen meer insuline gaan maken.
X Uit een grote analyse van studies over melkeiwitten blijken de grote voordelen van goede melkeiwitten en speciaal weiproteines tegen het metaboolsyndroom. Goede melkeiwitten zorgen voor een betere bloeddruk, een beter vetmetabolisme, betere bloedsuikerwaarden, een beter gewicht met een betere verdeling en meer spiermassa.
X Het iedere dag drinken van weiproteïnes (met water) 20 minuten vóór het ontbijt zorgt volgens onderzoek voor duidelijk betere bloedsuikerwaarden (wel een kwart lager) en flink betere insuline- en C-peptide waarden. Hier een onderzoek die dat bevestigt.
X Volgens onderzoek zijn hoge waarden goed cholesterol (HDL) belangrijk voor goede (lagere) bloedsuikerwaarden. De voornaamste eiwitcomponent van HDL is apolipoproteïne A-I (apoA-I), die zorgt voor betere spierfuncties, een betere opname van suikers in de spieren en vermindering van het vetweefsel in de spieren.
X Uit een studie onder volwassenen met het metaboolsyndroom blijkt dat regelmatig een dag vasten een goede oplossing kan bieden. Wanneer 24 uur geen vast voedsel en alleen water genomen wordt begint het lichaam andere energiebronnen aan te spreken waaronder het slechte cholesterol (LDL). Na 1 keer vasten werden in de studie geen voordelen gezien doch na minstens 6 weken een dag in de week vasten werden duidelijke voordelen gevonden. Betere cholesterolwaarden, lagere bloedsuikerwaarden, een betere insulineresistentie en als bijkomend voordeel ook nog eens 3 kg aan gewicht verliezen na 6 weken.
X Van het omega-3 vetzuur DHA wordt in het lichaam afgeleiden gevormd als protectine D1 en DX. Deze laatste zo blijkt uit een voorlopige studie bevordert in de spieren de aanmaak van interleukine-6, iets wat bij fysieke inspanningen ook gebeurt. Deze interleukine-6 zorgt ervoor dat zowel de lever minder glucose produceert en dat de spieren meer glucose opnemen, hierdoor verbetert de insuline resistentie fors. Het effect, zo zeggen de onderzoekers is vergelijkbaar met veel voorgeschreven medicijnen die bloedsuikerwaarden onder controle moeten houden.
X Een tip bij de bereiding van pasta's. Bij pasta worden volgens een proef koolhydraten omgezet tot onverteerbaar zetmeel door afkoeling na het koken. Koude of weer opgewarmde pasta bevat daardoor veel minder koolhydraten en veel onverteerbaar zetmeel en geeft daardoor veel lagere bloedsuikerpieken na het eten. Deze omzetting bij afkoeling gebeurt trouwens niet alleen bij pasta's doch bij alle zetmeelrijke voeding zoals o.m. granen, waaronder rijst, aardappels (ook de zoete) en allerlei bonen.
X Een uitgebreide analyse laat het belang van voeding rijk aan onverteerbaar zetmeel zien. Het onverteerbaar zetmeel (RS) zijn voedingsvezels die niet verteerd kunnen worden en worden vooral gevonden in zaden, linzen, bonen, onrijpe bananen, muesli, (volkoren)brood, aardappelen en (volkoren)pasta. De laatste tien jaar hebben meer en meer onderzoeken de grote voordelen laten zien van RS. RS is belangrijk voor een gezonde darmflora, goede bloedsuikerwaarden en een goed verzadigingsgevoel en belangrijk tegen metabole aandoeningen en tegen darmkanker.
X Uit een studie blijkt dat vette zuivelproducten rijk zijn aan het omega-7 vetzuur trans-palmitoleïnezuur zorgen voor duidelijk minder kans op het metaboolsyndroom, met lagere bloedsuikerwaarden en lagere bloeddruk.
X Uit een voorlopige studie blijkt dat het drinken van grapefruitsap, ook bij een vetrijk dieet, zorgt voor duidelijk minder gewicht, lagere bloedsuikerwaarden en minder vet in de lever.
X Drie kopjes thee per dag doen volgens onderzoek zorgen voor veel stabielere bloedsuikerwaarden en gaan pieken in bloedsuikerwaarden na het eten tegen. De bioactieve stoffen in thee doen de enzymen alfa-amylase en alfa-glucosidase vertragen zodat koolhydraten minder snel tot glucose omgezet worden en in de bloedbaan opgenomen worden.
X Wellicht kan vitamine A het ontstaan van diabetes type-2 tegengaan zo blijkt uit een voorlopige studie. Bij te weinig vitamine A wordt de dood van betacellen in de alvleesklier bevordert waardoor minder insuline gemaakt kan worden. Bij afwezigheid van vitamine A in de voeding gingen talrijke betacellen dood, verminderde de hoeveelheid insuline en stegen de bloedsuikerwaarden flink. Als dan weer vitamine A aan de voeding toegevoegd werd gingen geen betacellen meer dood, was er sprake van een hogere insulineproductie en weer normale bloedsuikerwaarden.
X Dagelijks curcumine lijkt volgens onderzoek de kans op hart- en vaatziektes duidelijk te verminderen. Curcumine is de bioactieve stof in kurkuma. Acht weken lang 1 gram curcumine (+ wat zwarte peper) gaven duidelijk betere bloedwaarden van ontstekingmarkers en betere bloedsuikerwaarden.
X Uit een voorlopige studie lijkt het dat het dagelijks eten van rode druiven (halve kop per dag) kan leiden tot minder gewicht en betere bloedsuikerwaarden.
X Uit een studie, weliswaar met muizen, blijkt het belang van chlorogeenzuur en chroom in de voeding voor een goed suikermetabolisme en tegen insulineresistentie.
X Twee eetlepels extra virgin olijfolie (i.p.v. een andere olie) tijdens de maaltijd zorgt volgens onderzoek voor duidelijk lagere bloedsuiker- en cholesterolwaarden na de maaltijd.
X Het regelmatig beoefenen van Mindfulness meditatie zorgt volgens onderzoek voor betere bloedsuikerwaarden.
X Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van volkoren gerst goed is voor betere bloedsuikerwaarden en minder hongergevoel. Tot wel 14 uur na een maaltijd met volkoren gerst verbetert de stofwisseling met lagere bloedsuiker- en insulinewaarden, een betere insuline tolerantie en minder hongergevoel. Allemaal zaken goed tegen het krijgen van diabetes type-2 en overgewicht.
X Uit een studie, weliswaar nog met ratten met en zonder diabetes, blijkt dat resveratrol kan zorgen voor duidelijk lagere bloedsuikerwaarden. Dertig dagen lang kregen de ratten met diabetes of een placebo, of alleen insuline of insuline met resveratrol (10 mg/kg). Bloedsuikerwaarden waren in de insuline en in de resveratrol groep flink lager dan in de placebogroep. Fructosaminewaarden waren in de resveratrolgroep duidelijk het laagst, wat lager nog dan bij de ratten zonder diabetes. Fructosaminewaarden geven een goed beeld van de gemiddelde bloedsuikerwaarden over een langere periode.
X Uit een studie blijkt dat regelmatige inname van Aloë vera kan leiden tot duidelijk lagere bloedsuikerwaarden.
X Uit twee studies ¹ ² blijken weer eens de grote voordelen van het regelmatig eten van broccoli en andere kruisbloemige groenten met veel sulforafaan. Vooral de bioactieve stof sulforafaan in broccoli blijkt verantwoordelijk te zijn voor minder overgewicht en duidelijk betere bloedsuikerwaarden, belangrijk bij en tegen diabetes type-2.
X Voeding met de voedingsvezels, de oligosachariden als FOS zorgen volgens voorlopig onderzoek voor duidelijk betere bloedsuikerwaarden. Onderzoek nu laat zien dat voeding rijk aan voedingsvezels in de darmen zorgt voor meer productie van korteketenvetzuren die op hun beurt de hogere bloedsuikerwaarden, de hogere triglyceriden- en hogere cholesterolwaarden doen verminderen.
X Een kleine studie onder 21 deelnemers met overgewicht en insuline resistentie en 11 gezonde deelnemers laat zien dat het dagelijks eten van 125 gram frambozen (uit de diepvries) bij het ontbijt al na drie dagen zorgt voor betere bloedsuikerwaarden.
X Een studie, waarin acht verschillende extracten van voeding werden getest om te kijken wat de deze aan verandering in bloedsuikerwaarden zouden geven, blijkt dat zowel het eten van appel en ook moerbei na het eten zorgen voor betere bloedsuikerwaarden.
X Een kleine studie laat zien dat er een groot verschil zit tussen de verschillende manier van inname van suikers en uw bloeddruk. De studie laat zien dat het eten van voeding met suikers zoals sucrose, glucose en fructose te vinden in kant en klare voeding en frisdranken zorgt voor een duidelijk hogere bloeddruk. Het eten van vers fruit daarentegen kan zorgen voor een lagere bloeddruk. Minder suiker in de voeding en meer fruit eten zorgt bovendien ook nog voor betere bloedsuikerwaarden.
X Onderzoek laat zien dat het eten van zwarte bessen een gunstige effect heeft op de bloedglucoserespons na een maaltijd. Ze brengen de glucoserespons van ingenomen suikers in evenwicht door de stijging ervan te verminderen en een daling te vertragen. Het effect wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de bioactieve stoffen, de anthocyanen, die zwarte bessen veel bevatten, zo zeggen de onderzoekers.
X Een studie laat zien dat een vegetarisch dieet kan zorgen voor minder gewicht, betere bloedsuikerwaarden en minder vet in de lever.
X Het drinken van een kopje koffie op een nuchtere maag lijkt niet gezond zo laat een kleine studie onder 29 deelnemers zien dat beter eerst een ontbijt genomen kan worden. Een kopje koffie op de nuchtere maag zorgt voor bloedsuikerwaarden die wel de helft hoger zijn dan als eerst ontbeten wordt.
X Regelmatig hoge pieken in de bloedsuikerwaarden geeft een flink hoge kans op het ontstaan van diabetes type-2.
X Pas op met kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose. Volgens onderzoek kunnen die ook zorgen voor pieken in de bloedsuikerwaarden.
X Uit een studie blijkt dat kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, aspartaam en sucralose toch zorgen voor de ontwikkeling van glucose-intolerantie en metabole ziekten. De kunstmatige zoetstoffen, die zelf niet opgenomen worden in het lichaam, veranderen de samenstelling van de darmflora waardoor plots wel hogere bloedsuikerwaarden in het lichaam ontstaan en zo de kans op diabetes type-2 en andere metabole ziektes zoals overgewicht doet toenemen.
X Een grote analyse van wel 155 studies naar de gevolgen van alle verschillende suikerhoudende voeding op bloedsuikerwaarden en dat zowel bij mensen zonder en met diabetes. De conclusie is dat vooral suikerhoudende frisdranken en wat minder ander suikerhoudend voedsel zorgt voor ongezonde bloedsuikerwaarden
X Hoge bloedsuikerwaarden kunnen leiden tot een duidelijke grotere kans op darmkanker.
X Het regelmatig eten van junkfood, voeding met veel calorieën en weinig nutriënten zorgt volgens onderzoek voor duidelijk hogere bloedsuikerwaarden.
X Hoge bloedsuikerwaarden tijdens de zwangerschap doen volgens onderzoek ook de kans op hartafwijkingen bij de baby duidelijk vergroten.
X Hogere nuchtere bloedsuikerwaarden geven volgens onderzoek duidelijk meer kans op het ontstaan van pancreaskanker.
X Een studie laat zien dat hoge bloedsuikerwaarden zorgen voor meer DNA schade waardoor de kans op kanker groter word. Hoge bloedsuikerwaarden zorgen ook voor hoge insulinewaarden, die op hun beurt celgroei stimuleren ook van kankercellen.
X Let op: Uit grote Amerikaanse studies blijkt dat zeventigplussers vaak niet (meer) gebaat zijn bij een harde aanpak van bloedsuikerwaarden en bloeddruk. De gevolgen kunnen gevaarlijk zijn want zo blijkt dat lage bloeddruk en bloedsuikerwaarden het risico verhogen op duizeligheid, verwarring, vallen en zelfs het doodgaan. Allemaal risico's die bij het ouder worden steeds groter worden vandaar de oproep van de onderzoekers richting artsen om hier rekening mee te houden.
Kijk ook bij bloedsuikerproblemen.
Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over bloedsuikerwaarden.
Algemene opmerking: