Home / ...

 

Glycatie en AGEs

 

Glycatie verwijst naar het proces van het binden van een glucosemolecuul of suikermolecuul met een ander molecuul, zoals een eiwit of vet. De producten die dan ontstaan noemt men AGEs (Advanced Glycation End Products). Deze AGEs kunnen zowel in de voeding zitten die u eet als in het lichaam gevormd worden, vaak onder invloed van hoge bloedsuikerwaarden.

Wanneer glycatie optreedt bij een vet of eiwit wordt de functie van die molecuul onherstelbaar beschadigd. Veel chronische complicaties van diabetes, zoals blindheid, neuropathie en nierfalen, worden veroorzaakt door glycatie van eiwitten of vetten. Glycatie is echter niet altijd slecht, sommige eiwitten hebben glycatie nodig om goed te kunnen werken. Teveel is echter niet goed.

Heeft u ouderdomsvlekken op uw huid? Ouderdomsvlekken zijn vaak het gevolg van eiwitten in de huid die eerst beschadigd zijn door de zon en dan veranderen in bruine opeenhopingen AGEs.

Vertroebeling van de ooglens, waarbij de glasheldere eiwitten in de lens van het oog beschadigd raken door glycatie mede onder invloed van het ultraviolette licht van de zon. AGEs kunnen dan gaan samenklonteren waardoor uw zicht gehinderd wordt.

Hoge bloedwaarden glucose verhogen de glycatie van LDL-cholesterol, een belangrijke stap in de vorming van plaque in de slagaders.

Uit een studie blijkt dat voeding rijk aan AGEs (Advanced Glycation End Products) de kans op diabetes en de ziekte van Alzheimer duidelijk doet vergroten.

Een studie laat zien dat de vorming van AGEs bij het bakken van vlees dat door kinderen gegeten wordt de kans op astma doet vergroten.

Uit een grote studie blijkt dat voeding rijk aan AGEs (Advanced Glycation End Products) de kans op borstkanker duidelijk kan vergroten.

 

 

Een bloedtest kan de mate van glycatie bepalen. Hierbij wordt het HbA1c ,oftewel geglyceerd hemoglobine, gemeten.

HbA1c ontstaat door de glycatie van de α keten van het hemoglobinemolecuul.

 

Kijk hier voor onderzoeken uit het nieuws over glycatie en AGEs.

 

 

 

Printen