Home / Aandoeningen /.../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding voor hart en bij hartziekte of problemen:   

 Longan fruit

 Reishi

 Kokosnoot

 Noten

 Vis

 Zoete aardappel

 Papaja

 Olijfolie

 Spinazie

 Lijnzaadolie

 Mungbonen

 Erwtjes

 Kersen

 Brazilnoten

 Suikermeloen

 Paddestoelen

 Aardbeien

 Zwarte bessen

 Blauwe bessen

 Amandelen

 Pinda's

 Gerst

 Moerbei

Haring

Zalm

Avocado

Appel

Kabeljauw

Olijven

Bruine rijst

Abrikozen

Nectarine

Wijn

Perzik

Tofu

Soja

Grapefruit

Eieren

Artisjokken

Druiven

Shiitake

Bonen bruine

Azukibonen

MaÔs

Asperges

Tonijn

Krab

Kreeft

Garnalen

Hazelnoten

Pecannoten

Cashewnoten

Tomaten

Pijnboompitten

Lijnzaad

Heilbot

 Eieren

 Appels

 Rode wijn

 Pruimen

 Honing

 Gierst

 Komkommer

 Waterkers

 Palmolie

 Watermeloen

 Tarwe

 Quinoa

 Rogge

 Zee groenten

 Chocolade

 Matsutake

Kip

Pistachenoten

Frambozen

Walnoten

Bananen

Boerenkool

Braambessen

Tempeh

Radijs

Linzen

Yam

Chili pepers

Bietjes

Meloenen

Tarwekiemen

 Soja melk

 Broccoli

 Okra

Oesterzwammen

 

Gezonde kruiden voor het hart:

 

 Boswellia

 Rode salie

 Akkerscherm

 Olijfblad extract

 Slaapmutsje

 Hartgespan

 Phyllantus

 Cypripedium

 Bloedwortel

 Rode klaver

 Ginseng

 Amalaki

Guggul

Ginkgo biloba

Komkommerkruid

Valeriaan

Cayenne peper

AloŽ vera

Mirre

Kurkuma

Wilde gember

Siberische ginseng

Betonie

Goldenseal

Ephedra

Wolfspoot

Amerikaanse ginseng

Monnikskap

Meidoorn bessen

Jap. duizendknoop

Schisandra bessen

Helmbloem

Glidkruid

Akebia

Salomonszegel

Vleugeltjesbloem

Chin. engelwortel

Sophora wortel

Kamperfoelie

 Alfalfa

 Kaal stofzaad

 Berendruif

 Cichorei

 Gezegende distel

 Gelderse roos

 Gotu kola

 Coptis

 Viooltje

 Knoflook

 Goudsbloem

 Rehmannia

 Perzik zaad

 Saffloer

 Pepermunt

 Heilige Lotus zaden

 Ooievaarsbek

 Zuurbes

Rozenbottel

 Lotuswortel

 

Gezonde supplementen voor het hart:

 

 Soja concentraat

 Pyruvaat

 Selenium

 Forskolin

Groene thee extract

Hennepolie

Teunisbloemolie

 Kelp

 Iers mos

 

Gezonde nutriŽnten voor hart:

 

 Resveratrol

 Rode wijn polyfenolen

 Vitamine D

 Vitamine C

 Curcumine

 Vitamine E

 L-carnitine

 Co-enzym Q10

 Koper

 Selenium

 Vitamine B1

 EssentiŽle vetzuren

 Linolzuur

FlavonoÔden

Alfa-linoleenzuur

Lycopeen

Citrus bioflavonoÔden

Foliumzuur

Vitamine B12

Pectine

BetaÔne

Anthocyanen

Proanthocyanen

Trimethylglycine

Docosahexaeenzuur (DHA)

Lecithine

Kalium

Magnesium

Quercetine

Lysine

Carnosine

ChondroÔtine

Vitamine B2

Calcium

Fosfor

 

Opmerkingen:

 

Het hart is een sterke spier die steeds samentrekt en weer ontspant en zo het bloed door het lichaam pompt. Dat is belangrijk, want in het bloed zitten voedingsstoffen en ook zuurstof die overal in het lichaam nodig zijn. Rond het hart zitten ook bloedvaten, de kransslagaders, die zorgen dat de hartspier ook voldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

 

Er zijn drie belangrijke processen die het hart doen functioneren.

Deze processen worden gestimuleerd door steroÔdhormonen zoals OuabaÔne, die door de de bijnieren worden aangemaakt uit cholesterol. Te lage waarden cholesterol doen dus het hart geen goed net zo min als stress. Bij stress moeten de bijnieren veel andere hormonen aan maken die o.m. de bloedsuikerwaarde regelen en helpen het lichaam te herstellen. Als de bijnieren te zwak of overbelast zijn daalt de productie van de steroÔdhormonen zoals OuabaÔne. De functie van deze hormonen in het hartweefsel is namelijk het ritme en kracht van de samentrekking en een goede afvoer van het melkzuur te regelen. Hierdoor kan een angina pectoris en uiteindelijk een hartaanval voorkomen worden.

 

Bedenk dat studie (2019) laat zien dat slechts zoín 1 op de 10 adviezen in medische richtlijnen voor hart- en vaatziekten is gebaseerd op de best mogelijke bewijsvoering. Dat geldt zowel voor de Amerikaanse als de Europese adviezen, waarbij nog sterk opvalt dat veel sterke aanbevelingen zijn gebaseerd op minder sterk bewijs. Het lijkt dus belangrijk om onderstaande adviezen wel goed te bekijken.

 

Bij mogelijke operaties en/of onderzoeken aan hart en/of vaten zijn volgende adviezen volgens onderzoeken belangrijk:

Ter voorkoming van hartproblemen:

X Een grote Britse studie laat zien dat bewegen wellicht de belangrijkste factor is voor het voorkomen van hartaandoeningen. Degenen die een beetje aan lichaamsbeweging deden, hadden 29 procent minder kans om hartproblemen te krijgen dan degenen die geen beweging deden. Degenen met een gemiddelde lichaamsbeweging hadden 41% minder kans en de meest actieve 54% minder kans dan degenen in de geen beweging deden. Lichamelijke activiteit is waarschijnlijk nog belangrijker voor de preventie van hart- en vaatziekten dan we eerder dachten", zo zeiden de onderzoekers.

X Eet meer voeding en kruiden zoals hieronder en bij Tips beschreven want wel meer dan 60% van de 4,3 miljoen doden als gevolg van hart- en vaatziektes die jaarlijks in Europa vallen blijkt te voorkomen te zijn met gezonde voeding zo blijkt uit een Europese studie. Voeding met weinig volkoren granen zorgt voor 429.000 doden, met weinig noten en zaden voor 341.000 doden, met weinig fruit voor 262.000 doden, met veel zout voor 251.000 doden en met weinig omega-3 vetzuren voor 227.000 doden.

X Gezonde voeding voor uw hart lijkt ook de kans op kanker te doen verminderen, zo laat een grote epidemiologische studie zien. De studie laat geen oorzakelijk verband zien doch de onderzoekers vonden een verband tussen een hart-gezonde levensstijl en een lager risico op kanker, en vonden ook dat het tegenovergestelde waar is, een minder hart-gezonde levensstijl laat een hoger risico op kanker zien. 

X Uit een grote langjarige studie blijkt dat zij met de hoogste bloedwaarden vitamine D wel 40% minder kans hebben op een hartziekte, 64% minder kans op een hartaanval, 57% minder kans op een vroegtijdige dood en 81% minder kans op een fatale hartziekte alles vergeleken met zij met de laagste bloedwaarden vitamine D. Een andere studie laat vergelijkbare resultaten zien. Een andere studie laat zien dat voldoende vitamine D belangrijk is om een hartstilstand te overleven en ook om die te voorkomen. Mensen met de hoogste bloedwaarden vitamine D hadden op langere termijn zeven keer minder kans op neurologische problemen na een hartstilstand dan zij met de laagste bloedwaarden vitamine D. 29% van de patiŽnten met lage bloedwaarden vitamine D overleed binnen de zes maanden na een hartstilstand. Geen van de patiŽnten met hoge bloedwaarden was binnen de zes maanden overleden. Met zeer speciale nanotechnieken hebben andere onderzoekers kunnen vaststellen wat het effect van vitamine D3 is op hartcellen. Vitamine D blijkt niet allen goed te zijn voor het gezond functioneren van hart en bloedvaten doch uit de studie blijkt ook dat aanvulling met vitamine D reeds ontstane schade aan hart en bloedvaten als gevolg van o.a. hoge bloeddruk, diabetes of aderverkalking goed kan herstellen. 

X Een groot en langjarig onderzoek over voeding en hart- en vaatziektes laat zien welke voeding de kans op hart- en vaatziektes doet vergroten en welke voeding de kans kleiner maakt. Zoals andere studies ook al hebben laten zien blijkt het eten van vetten die kans niet te vergroten maar is het een combinatie van te weinig gezonde voeding ( met meer groenten, fruit , noten, volkoren granen en voedingvezels) en teveel bewerkte en geraffineerde voeding zoals bewerkt vlees en kant en klare voeding. Uit de studie blijkt dat slechte voeding wellicht de belangrijkste oorzaak is van hart- en vaatziektes, belangrijker dan bijv. roken of niet bewegen. De studie laat ook zien dat de resultaten golden voor mannen van alle leeftijden doch bij vrouwen pas golden als ze vijftig jaar waren geworden. Het is vooral de kant en klare voeding, die veel bewerkt is, die volgens studies Ļ zorgt voor een duidelijk grotere kans op hart- en vaatziektes en het doodgaan. Een kleine studie laat zien dat zowel voeding rijk aan koolhydraten of rijk aan eiwitten of rijk aan vetten de kans op hart- en vaatziektes doet verminderen op voorwaarde dat de voeding maar bestaat uit veel groente, fruit, veel voedingsvezels, gezonde vetten, minder roodvlees en minder suikers. Hier nog een studie die laat zien dat teveel eiwitten, en dan vooral dierlijke, en te weinig plantaardige voeding de kans op hart- en vaatziektes duidelijk doet vergroten.

X Zo laat een studie onder ruim 210.000 deelnemers die ruim 30 jaar gevolgd werden zien dat ontstekingsremmende voeding de kans op hart- en vaatziekte flink kan verlagen. Voeding met meer antioxidanten en vezels zoals fruit, groene bladgroenten (boerenkool, spinazie, kool, rucola), gele groenten (pompoen, gele paprika, bonen, wortelen), volle granen, koffie en thee en noten, zo laat een andere studie zien. Een studie waarin deelnemers twee jaar lang dagelijks extra walnoten (30-60 gram/dag) aten, zien dat hierdoor alleen al de ontstekingsmarkers in het bloed flink afnamen.

X Regelmatig bewegen, yoga beoefenen en voldoende slaap zorgt voor een gezond hart. Onderzoeken laten zien dat een goede nachtrust 7 tot 8 uur duurt, niet korter en niet langer. Uit onderzoeken blijkt ook dat niet alleen een chronisch slaaptekort een sterk vergrote kans geeft op hart- en vaatziektes maar ook chronisch te lang slapen, langer dan 8 uur, geeft een duidelijk vergrote kans. Onderzoek laat zien dat voor senioren iedere dag een vast slaapritme belangrijk is, het geeft de helft minder kans op hartproblemen. Regelmatig meditatie lijkt volgens onderzoek de kans op hart- en vaatziektes duidelijk te kunnen verminderen.

X Zelfs als je tot je vijftigste nooit iets gedaan hebt kan drie keer per week 30 minuten matig bewegen op termijn de kans op een hartaanval en andere hartziektes duidelijk verminderen, zo blijkt uit onderzoek. Let wel op want wandelen in de buurt van een drukke verkeersweg lijkt volgens onderzoek niet goed voor hartpatiŽnten en mensen met longproblemen zoals COPD, zij hebben geen voordelen en wellicht wel nadelen van dat wandelen.

X Volgens diverse studies verlaagt een mediterraan dieet de kans op hart- en vaatziekte flink, zelfs bij een verhoogde genetische kans op deze ziektes. Een mediterraan dieet zorgt dan volgens onderzoek voor geen verhoogde kans meer op deze ziektes. Hier nog een studie die dat bevestigt en zeker bij blootstelling aan luchtvervuiling. Ander onderzoek laat zien dat niet alleen het mediterraan dieet doch ook een vegetarisch dieet vergelijkbare voordelen geeft.

X Onderzoek laat de voordelen voor uw hart zien van een vegetarisch dieet: De kans op hart en vaatziektes en de kans om daaraan dood te gaan daalt met 40%, de kans op hoge bloeddruk daalt met 34% en verstopte slagaders worden in 91% van de gevallen geheel of grotendeels schoon gemaakt.

X Uit een grote studie blijkt dat het eten van bepaalde eiwitten invloed hebben op de gezondheid van uw hart. Zij die in de studie het meeste eiwitten uit vlees aten hadden wel 60% meer kans op hartproblemen. Zij die het meeste eiwitten uit noten en zaden aten bleken wel 40% minder kans op hartproblemen te hebben alles in vergelijking met zij die het minste van die eiwitten aten. Het eten van andere eiwitten, uit bijv. granen en groenten en fruit bleek weinig invloed te hebben op de gezondheid van uw hart.

X Volgens diverse studies geeft het dagelijks eten van veel groenten en fruit een duidelijk verlaagde kans op hart- en vaatziektes. Een analyse onder ruim 50.000 mensen die 23 jaar gevolgd werden laat het belang zien van het dagelijks eten van wat nitraatrijke groente. Het onderzoek laat zien dat dagelijks een kop nitraatrijke groenten kan zorgen voor een lagere bloeddruk en duidelijk minder kans op hart en vaatziekte en met wel de minste kans op perifeer arterieel vaatlijden. Uit een studie blijkt dat voldoende vitamine K in de voeding belangrijk is voor een gezond hart. Vitamine K en vooral K1 wordt vooral aangetroffen in groene bladgroenten . De deelnemers met de minste vitamine K1 in hun voeding bleken wel ruim 3x meer kans te hebben op linkerventrikelhypertrofie dan zij met de meeste vitamine K1 in hun voeding. Linkerventrikelhypertrofie is een verdikking van de hartwand van de belangrijkste pompkamer van het hart waardoor de werking van het hart minder goed wordt en op termijn tot ernstige hartproblemen kan leiden.

X Uit een studie onder 2.000 volwassenen die 20 jaar gevolgd werden blijkt dat het regelmatig eten van gefermenteerde zuivelproducten, met tot 3,5% vet, zoals o.m. yoghurt en kwark de kans op hart- en vaatziekte flink doen afnemen. Zij die regelmatig gefermenteerde zuivelproducten aten bleken wel 26% minder kans te hebben op hartproblemen. Vetarme en niet gefermenteerde producten lieten geen voordelen zien. Opvallend in de studie was ook dat het dagelijks drinken van 3 glazen melk of meer zelfs een verhoogd risico op hart- en vaatziekte gaf.

X Goede tandhygiŽne, waaronder twee keer per dag tanden poetsen verlaagt de kans op een hartziekte aanzienlijk.

X Mensen met veel positieve emoties en vooral optimisme hebben volgens onderzoek duidelijk minder kans hebben op een hartprobleem. Ook levensvreugde heeft een positieve invloed en optimisme zorgt zelfs voor 50% minder kans op een hartprobleem. Als men al een hartziekte heeft zijn de voordelen wat minder.

X Vaak zijn lage bloedwaarden van het goede cholesterol (HDL) een indicatie voor hart- en vaatziektes. Uit onderzoek blijkt dat met lage waarden HDL en lage waarden glutathion de kans op hart- en vaatziektes, waaronder een hartaanval en beroerte, wel 6x groter is dan bij zelfs lage waarden HDL doch goede waarden glutathion.

X Voeding rijk aan essentiŽle vetzuren als alfa-linoleenzuur en linolzuur in onbewerkte vorm zijn van groot belang voor een gezond hart. Zo ook voeding rijk aan plantaardige omega-9 vetzuren, zoals in olijfolie blijkt uit andere studies.

X Het regelmatig eten van vis, speciaal vette vis is goed tegen hart- en vaatproblemen. De laatste tijd zijn er verschillende studies over omega-3 vetzuren en hart en vaatziektes met nogal wisselende resultaten. Deels volgens de wetenschappers als gevolg van supplementen met onduidelijke hoeveelheden. Het eten van vis zelf is veel beter omdat daar ook veel andere stoffen inzitten zoals o.a. vitamine D, selenium en jodium die gezond zijn voor het hart. Het advies is dan ook eet twee keer per week vis, waarvan tenminste 1 keer vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardines. Volgens een studie is er goed nieuws voor vegetariŽrs: plantaardige omega-3 vetzuren hebben dezelfde voordelen tegen hart- en vaatziektes als de andere omega-3 vetzuren uit vis. Alfa-linoleenzuur (ALA), een plantaardige omega-3 vetzuur blijkt net zo goed te beschermen als de omega-3 vetzuren EPA en DHA, zo blijkt uit de studie. Een latere grote analyse van 13 studies onder ruim 127.000 volwassenen laat zien dat dagelijks innemen van de vis omega-3 vetzuren, als DHA en EPA zorgt voor duidelijk minder kans op hart- en vaatziektes en een hartaanval. Hier nog een groot onderzoek die dat bevestigt. Een grote analyse van studies uit meer dan 60 landen laat zien dat het regelmatig eten van vette vis, twee keer per week, hartproblemen kan voorkomen en zeker ook bij zij die al eens eerder hartproblemen of een beroerte gehad hebben.

X Uit verschillende studies blijkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C in de voeding duidelijk te laag is. De 70 mg die nu geadviseerd wordt zou zeker 200 mg per dag moeten zijn. Door die hogere inname is er flink minder kans op een hartziekte of een beroerte en ook nog eens een fors minder kans dood te gaan aan kanker.

X Het regelmatig eten van pindakaas doet volgens verschillende onderzoeken de kans op hart- en vaatziektes en overgewicht verlagen.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat bioactieve stoffen in rode salie goed zouden kunnen zijn tegen hartproblemen. Een vetrijk dieet geeft hoge bloedwaarden aan vetten en homocysteÔne. Hoge waarden homocysteÔne kunnen aanleiding geven tot hartproblemen. Extra extracten van rode salie in de voeding zorgen ervoor dat homocysteÔne wordt omgezet naar glutathion. Dit heeft twee voordelen de homocysteÔne waarden dalen en de goede glutathion waarden gaan omhoog.

X Uit een studie blijkt dat het dagelijks eten van amandelen goed is tegen hart- en vaatziektes. Iedere dag 50 gram amandelen bleken te zorgen voor duidelijk meer vitamine E (alfa-tocoferol) in de bloedbaan, een duidelijk betere bloeddoorstroming en een lagere bloeddruk. In amandelen zitten behalve vitamine E en gezonde vetten veel bioactieve stoffen, een combinatie die volgens de onderzoekers de grote voordelen geeft. Twee Britse studies Ļ laten ook de grote voordelen van het eten van amandelen zien. Voeding rijk aan amandelen zorgt voor wel ruim 30% minder kans op hart- en vaatziektes en ook nog eens voor minder lichaamsgewicht. In de studie werden populaire snacks als koekjes en chips vervangen door amandelen. Trouwens alle noten zijn goed zo doet volgens een groot onderzoek 20 gram noten per dag de kans op hart- en vaatziektes al met 30% verminderen. Een andere grote studie laat zien dat het regelmatig eten van noten de kans op hart- en vaatziekte duidelijk doet verlagen, pinda's doen dat ook maar in mindere mate.

X Uit een kleine studie onder diabetici blijkt dat het dagelijks eten van pistachenoten goed is tegen hart- en vaatziektes. Bekend is dat mensen met diabetes een duidelijk grotere kans hebben op hart- en vaatziektes. Dagelijks twee porties pistachenoten zorgden voor een duidelijk lagere bloeddruk, minder weerstand in de bloedvaten en een beter functionerend hart met een groter slagvolume. Een andere studie laat zien dat 5x in de week 30 gram noten bij diabetici de kans op hart- en vaatziektes met 17% doet verminderen en de kans om hieraan dood te gaan wel met 34% doet afnemen.

X Uit een studie onder ruim 1.800 senioren, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekte blijkt dat het regelmatig eten van walnoten goed is om de kans op diabetes type-2 en hart- en vaatziekte te verminderen. In het lichaam van de walnoot-eters werden wel 19 metabolieten gevonden, waaronder lipiden, purines, carnitines en aminozuren die zorgden dat de kans op diabetes wel 17% lager en de kans op hart- en vaatziekte wel 29% lager was.

X Uit een studie blijkt dat bepaalde vetzuren goed zijn voor het hart en andere minder. Een gezond hart slaat vetten op en verwerkt ze als brandstof voor de hartspieren. Bij hartfalen is dit proces verstoort waardoor het hart minder kan pompen waardoor het lichaam van van minder nutriŽnten voorzien kan worden. In de studie werden speciale testen gedaan met gezonde en zieke (falende) harten en met twee soorten vetzuren te weten oliezuur (het hoofdbestanddeel van olijfolie) en het in de westerse voeding veel gebruikte palmitinezuur. Oliezuur zorgde bij een ziek hart dat de samentrekking en pompfunctie meteen duidelijk verbeterde terwijl palmitinezuur het hart verder ontregelde en zorgde voor meer toxisch afval. Bovendien deed oliezuur verschillende genen activeren die voor een goed vetmetabolisme zorgen.

X Kruiden en specerijen toegevoegd aan het eten zorgen volgens een kleine studie voor een lagere kans op hart- en vaatziektes. Kruiden zoals knoflook, rozemarijn, oregano, kaneel, kruidnagel, paprika, kurkuma, gember en zwarte peper hebben veel antioxidatieve kracht. Na een maaltijd, zeker een vetrijke stijgen de triglyceridenwaarden in het bloed snel tot waarden die een verhoogd risico op hart- en vaatziekte kunnen geven. Kruiden toevoegen aan de maaltijd zorgt zo blijkt uit de studie dat de triglyceridenwaarden wel 30% minder hoog worden.

X Dagelijks curcumine lijkt volgens onderzoek de kans op hart- en vaatziektes duidelijk te verminderen. Curcumine is de bioactieve stof in kurkuma. Acht weken lang 1 gram curcumine (+ wat zwarte peper) gaven duidelijk betere bloedwaarden van ontstekingmarkers en betere bloedsuikerwaarden.

X Uit een grote Europese studie blijkt dat meer plantaardige producten in de voeding de kans op hart- en vaatziektes vermindert. Het eten van voeding, die voor 70% of meer uit plantaardige producten zoals groenten, fruit, bonen, granen, aardappelen, noten en olijfolie bestaat zorgt voor 20% minder kans op hart- en vaatziektes vergeleken met het eten van voeding die voor maar 45% uit plantaardige producten bestaat.

X Een gezond dieet tegen overgewicht, diabetes en hart- en vaatziektes hoeft volgens een studie niet gecompliceerd te zijn, zorg alleen voor dagelijks minimaal 30 gram voedingsvezels in het dieet.

X Uit een langjarige studie blijkt dat het regelmatig naar de sauna gaan niet alleen goed is tegen hart- en vaatziektes maar ook aan tegen het doodgaan aan deze ziektes. Volgens een andere studie is 25 minuten in een sauna voor de gezondheid van uw hart vergelijkbaar met een zelfde tijd wandelen. In de sauna loopt ook de bloeddruk en het hartritme omhoog om na afloop te dalen tot onder de beginwaarden.

X Het regelmatig eten van pinda's blijkt volgens studie een duidelijk lagere kans te geven op een vroegtijdige dood zeker als gevolg van hart- en vaatziektes, gemiddeld dan ruim 30% lager.

X Het dagelijks eten van 1 kop blauwe bessen, met veel anthocyanen is volgens onderzoek goed tegen hart- en vaatziektes.

X Uit een kleine studie blijkt dat het dagelijks drinken van cranberrysap en duidelijke lagere kans geeft op hart- en vaatziektes en beroertes. Acht weken lang kregen 56 gezonde deelnemers twee maal daags een glas met cranberrysap of een placebo. Na acht weken bleken de deelnemers die het cranberrysap gedronken hadden duidelijk betere bloedwaarden triglyceriden en glucose, een betere bloeddruk en minder ontstekingsmarkers. Hierdoor hadden die deelnemers wel 10% minder kans op hart- en vaatziektes en 15% minder kans op een beroerte in vergelijking met de deelnemers die een placebo gedronken hadden.

X Een gezonde darmflora blijkt volgens onderzoek ook een belangrijke voorwaarde voor een goed vetmetabolisme en zo tegen hart- en vaatziektes.

X Volgens onderzoek is onbewerkt linolzuur van belang tegen hart- en vaatziektes en, door een betere insulineresistentie, tegen diabetes. Linolzuur zorgt voor minder gevaarlijk vet tussen de organen en dat al bij 1Ĺ theelepeltje per dag.

X Iedere dag minstens 100 gram vers fruit geeft volgens een grote studie wel 30% minder kans op hart- en vaatziektes.

X Regelmatig wat chocolade eten doet volgens studie zorgen voor een kleinere kans op diabetes en hart- en vaatziektes. Gemiddeld aten de chocolade-eters 24 gram chocolade per dag en deze hadden in vergelijking met zij die geen chocolade aten een duidelijk betere insulinetolerantie en betere leverfuncties. De positieve resultaten werden nog beter bij een hogere inname van chocolade.

X Volgens onderzoek doet dagelijkse consumptie van zuivelproducten de kans op hart- en vaatziektes niet verhogen. Gefermenteerde producten als yoghurt, kaas en kwark doen die kan zelfs wat verlagen.

X Voeding rijk aan luteÔne zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder ontstekingen in de slagaders, belangrijk ter voorkoming van hartproblemen en zeker voor hartpatiŽnten.

X Gematigd alcohol drinken lijkt volgens onderzoek voordelen te geven en kan stress in hart tegengaan.

X Uit een grote studie blijkt dat het dagelijks eten van een ei de kans op een beroerte en hartproblemen al duidelijk kan verminderen. Zij die een ei per dag aten bleken in tegenstelling tot zij die slechts 2 eieren per week aten bleek wel 26% minder kans te hebben op een beroerte, 28% minder kans om hieraan dood te gaan en 18% minder kans om dood te gaan aan hartproblemen.

X Glucosamine blijkt volgens een studie ook goed te zijn in het voorkomen van hart- en vaatziektes. Ruim 466.000 mensen deden mee aan de studie en bijna 20% van hen gebruikte glucosamine. 7 jaar werden de deelnemers gevolgd en zij die regelmatig glucosamine gebruikten bleken tijdens de studie 9% minder kans te hebben op een beroerte, 15-18% minder kans te hebben op hart- en vaatproblemen en 22% minder kans om dood te gaan aan hart- en vaatziektes. Ander onderzoek onder bijna 17.000 veertigplussers, die negen jaar gevolgd werden, laat zien dat glucosamine kan zorgen voor minder hartproblemen en een vroegtijdige dood. Iedere dag inname van 1 capsule glucosamine zorgde voor 65% minder kans op doodgaan aan hartproblemen en 39% minder kans op een vroegtijdige dood door andere oorzaken.

X Uit een Chinese studie onder ruim 100.000 deelnemers die ruim 7 jaar gevolgd werden blijkt dat het drinken van thee kan zorgen voor een langer leven. De goede resultaten gelden wel vooral voor zij die dagelijks groene thee drinken, zij hebben wel 25% minder kans op hart- en vaatziektes, een beroerte of een vroegtijdige dood.

X Onderzoek laat zien dat het regelmatig eten van tofu de kans op hart- en vaatziektes duidelijk doet verminderen.

 

X Volgens een grote studie is de belangrijkste oorzaak voor hartproblemen niet bewegen dan volgt roken, dan overgewicht en dan hoge bloeddruk als oorzaak.

X Recreatief drinken, roken en drugsgebruik is gekoppeld aan vroegtijdige hartaandoeningen bij jonge mensen, vooral jongere vrouwen, zo blijkt uit onderzoek. Degenen die regelmatig 4 of meer stoffen gebruiken, hebben 9 keer meer kans om getroffen te worden, aldus de bevindingen.

X Een studie door de Amerikaanse Hartstichting, onder ruim 13.000 volwassenen laat zien dat van de risicofactoren voor een hartziekte het eten van kant en klare, bewerkte voeding veruit de grootste risicofactor is. Mensen wiens voeding voornamelijk bestaat uit bewerkte voedingsmiddelen Ė zoals o.m. witbrood, cake, kipnuggets, frisdranken en instant-soepen - hebben 50 procent meer kans op hartproblemen. Het risico is het grootst bij mensen met een dieet dat voor 70 procent uit bewerkt voedsel bestaat, en het daalt dramatisch zodra de hoeveelheid daalt tot 40 procent of minder van de totale calorie-inname.

X Voeding met veel rood en bewerkt vlees, geraffineerde koolhydraten en granen, en suikerhoudende dranken geeft duidelijk meer kans op ontstekingen in het lichaam en kan daardoor de kans op een beroerte of hart- en vaatziektes danig verhogen in tegenstelling tot ontstekingsremmende voeding, zo laat een studie onder ruim 210.000 deelnemers die ruim 30 jaar gevolgd werden. Een andere studie, onder ruim 130.000 mensen in 21 landen, laat zien dat het regelmatig eten van bewerkt vlees, zoals worstjes, ham, bacon, vleeswaren, hotdogs, enz., een duidelijk hogere kans geeft op hart- en vaatziekte en dat in tegenstelling tot onbewerkt vlees, zo laat de studie zien. Een andere studie onder bijna 20.000 deelnemers laat zien dat het vaak eten van rood of bewerkt vlees duidelijk slechtere hartfuncties geeft en dat in tegenstelling tot voeding met meer vis(omega-3)vetzuren. Bij alle deelnemers werd een MRI van het hart gemaakt en de voedingsgewoontes beoordeeld.

X Dat roken slecht is blijkt nog eens uit deze studie, waaruit blijkt dat roken een dikkere hartwand veroorzaakt en duidelijk functieverlies geeft en daardoor de kans hartfalen vergroot.

X Vermijd ter voorkoming van hartschade, al vanaf jonge leeftijd, zoveel mogelijk luchtvervuiling en fijnstof en de blootstelling aan Bisphenol-A en PFOA's. Mocht sprake zijn van chronische luchtverontreiniging dan zorgt volgens een grote studie dat een mediterraan dieet de kans op hartproblemen wel met 70% kan doen afnemen.

X Vermijd zoveel mogelijk bewerkt vlees zoals worstjes, ham, bacon, vleeswaren, hotdogs, gerookt en gepekeld vlees enz.. Deze verhogen de kans op o.m. hart- en vaatziektes aanzienlijk.

X Snurken is niet alleen vervelend doch zorgt volgens onderzoek voor duidelijk dikkere en minder soepele kransslagaders waardoor de kans op een hartziekte vergroot wordt.

X Minder dan zes uur of langer dan 8 uur slapen zorgt volgens onderzoek voor wel 40-50% meer kans op verkalking van de kransslagaders.

X Hart en vaatziektes kunnen het gevolg zijn van slaapapneu.

X Een studie laat zien dat stress ontstekingen in de bloedvaten, zoals aderverkalking, bevordert en daardoor een hogere kans geeft op hart- en vaatziektes.

X Voeding met te weinig magnesium vergroot de kans op een hartziekte flink.

X Volgens onderzoek zijn voor jonge mensen hoge bloedwaarden koper en ijzer goed voor een goede gezondheid doch voor mensen ouder dan 50 jaar doen hoge bloedwaarden ijzer en koper de kans op ziektes als Alzheimer en Parkinson, hart- en vaatziektes en andere ouderdomsziekten zoals kanker duidelijk verhogen. Mannen hebben doorgaans meer ijzer in het lichaam en de hersenen dan vrouwen vandaar dat mannen ook vaker eerder al neurodegeneratieve ziektes ontwikkelen. Bij vrouwen waar de baarmoeder verwijderd is blijkt dat die vergelijkbare hoeveelheden ijzer in het lichaam en hersenen hebben als mannen. Hoge bloedwaarden ijzer en koper zorgen voor ongebonden of vrije ijzer- en koperionen. Deze ionen zorgen voor oxidatieve stress, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS - reactive oxygen species) in de cellen gevormd worden. Normaal zorgen enzymen (NEIL1 en NEIL2) voor de reparatie van die DNA schade in de hersenen, doch de vrije ijzer- en koperionen verhinderen de werking van die enzymen. Het kruid kurkuma lijkt veruit het beste in het binden van die vrije ijzer- en koperionen in het lichaam. Het nemen van zinktabletten doet de koperopname in het lichaam verminderen.

X Zorg voor goede kleding om de kans op een hartaanval te verminderen als gevolg van temperatuurverschillen (bijv. van binnen naar buiten).

X Niet zo zeer de mate van overgewicht doch de plaats waar het vet zich in het lichaam bevindt is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van kanker en hart- en vaatziektes. Vet bevindt zich doorgaans direct onder de huid als isolatie en rondom de organen ter bescherming. Overtollig vet bevindt zich op plaatsen waar geen vet hoort te zitten en volgens onderzoek geeft vet wat zich in de buikstreek bevindt de hoogste kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekte. De kans op hart- en vaatziektes blijkt 44% hoger en de kans op kanker 43% hoger te zijn. Hier nog een studie onder vrouwen die bevestigt dat niet een hoge BMI doch de hoeveelheid buikvet de kans op hartproblemen doet vergroten.

X Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het regelmatig drinken van frisdranken, gewoon of light niet goed is voor uw hart. Bij twee frisdrankjes per dag is er al 30% meer kans op een hartaandoening en wel 50% meer kans om hieraan te overlijden en dat vaak al na enige weken. Ook zorgt het regelmatig drinken van frisdranken, volgens onderzoek bij mensen met hartproblemen, voor een duidelijk hogere kans op een hartstilstand.

X Het regelmatig eten van veel rood vlees kan het cholesterolmetabolisme veranderen waardoor meer cholesterol afgezet wordt in de slagaders en minder wordt afgevoerd. Rood vlees bevat carnitine, een stof die ook gevonden wordt in energiedrankjes en supplementen. Carnitine kan door bepaalde darmbacteriŽn omgezet worden in de stof Trimethylamine N-oxide (TMAO). Deze TMAO nu verandert het cholesterolmetabolisme waardoor meer cholesterol afgezet wordt en minder wordt afgevoerd. Hierdoor is de kans op aderverkalking, hart- en vaatziektes en hartfalen duidelijk groter. VegetariŽrs blijken duidelijk minder darmbacteriŽn te hebben die carnitine in TMAO kunnen omzetten.

X Verschillende studies hebben al laten zien dat het vaak eten van rood vlees de kans op hart- en vaatziektes doet vergroten, door een hogere bloeddruk en hogere cholesterolwaarden. Na een grondige analyse van research en studies blijkt dat het gematigd eten van rood vlees geen verhoogd risico geeft. Gematigd wil zeggen drie keer per week een portie van 100 gram. Rood vlees bevat veel gezonde nutriŽnten, eiwitten en ijzer dat makkelijk opgenomen wordt. 

X Uit een Nederlandse studie onder ruim 10.000 deelnemers blijkt dat bepaalde waarde van een schildklierhormoon tot een verhoogde kans op hartstilstand kunnen leiden. Steeds vaker overlijdt iemand aan een hartstilstand zonder dat er eerdere symptomen van een hartziekte waren. Uit de studie blijkt dat hoge waarden van het vrije (het meeste is gebonden aan transporteiwitten) schildklierhormoon thyroxine, fT4. De deelnemers met de hogere waarden van vrij thyroxine bleken tot wel vier keer meer kans te hebben op een hartstilstand dan de deelnemers met de lagere waarden, los van andere risicofactoren als bloeddruk en cholesterol.

X Verschillende onderzoeken laten zien dat chronisch slaaptekort een duidelijk verhoogde kans geeft op hart- en vaatziektes.

X Onderzoek laat zien dat tekorten aan zink zorgen voor lagere bloedwaarden vitamine E en glutathion in het hart en daardoor meer oxidatieve stress in de hartspieren.

X Let op: Om te begrijpen welke factoren jongere personen een hoger risico op premature coronaire hartziekte geven, analyseerden onderzoekers meer dan 50 risicofactoren bij ruim 28.000 vrouwen die tientallen jaren gevolgd werden. Met name vrouwen onder de 55 met diabetes type-2 hadden een tien keer zo grote kans op hartziekten in de komende twee decennia, waarbij insulineresistentie ook een sterke, voorspellende biomarker bleek te zijn.

X Let op: Zowel stress op het werk als slaapproblemen in combinatie met een hogere bloeddruk doet de kans op hart- en vaatziektes en het doodgaan hieraan duidelijk verhogen zo blijkt uit een studie onder bijna 2.000 werknemers in de leeftijd van 25 tot 65 jaar, die 18 jaar gevolgd werden. Alleen werkstress gaf al 56% meer kans op hart- en vaatziektes en slaapproblemen wel 76% meer kans. Zowel werkstress als slaapproblemen gaven bijna drie keer meer kans op het doodgaan aan hart- en vaatziektes.

X Let op: De laatste tijd zijn crash diŽten, diŽten met minder dan 1.000 calorieŽn per dag, populair om in enkele weken flink af te vallen, de bloeddruk te verlagen en/of diabetes aan te pakken. Uit een kleine Britse studie blijkt nu dat hartpatiŽnten doch wat voorzichtiger moeten zijn. Vooral de eerste week van het dieet want dan verdwijnt er veel vet op allerlei plaatsen in het lichaam doch in het hart wordt net de de hoeveelheid vet duidelijk groter, zo blijkt uit de studie. Voor hartpatiŽnten kan dit een verergering van de symptomen veroorzaken. Pas weken later neemt ook in het hart de hoeveelheid vetten af tot betere waarden als bij het begin van het dieet.

X Let op: Een longontsteking of een sepsis doet volgens onderzoek de kans op hart- en vaatziektes wel vijf jaar lang verhogen. Vooral de het eerste jaar nadien is de kans wel zes keer groter om daarna langzaam af te bouwen.

X Let op: Volgens onderzoek doen tandvleesontstekingen ook de kans op een hartaanval duidelijk vergroten. Hoe erger de ontstekingen hoe ernstiger de hartaanval. Hier nog een studie die de grote kans op hartproblemen laat zien.

X Let op: Volgens onderzoek geeft jarenlang het werken in nachtdiensten een duidelijk verhoogde kans op hart- en vaatziektes, vooral bij vrouwen.

X Let op: Onderzoek laat zien dat het regelmatig werken met pesticiden de kans op een beroerte of hart- en vaatziektes duidelijk doet vergroten.

X Let op: Gebruikte medicatie bij borstkanker zoals trastuzumab (Herceptine) en aromataseremmers kunnen volgens onderzoeken Ļ de kans op hart- en vaatziekte sterk verhogen, zo ook de kans op osteoporose en hoge bloeddruk.

X Let op: Uit een grote studie blijkt voeding met plantensterolen alleen bij mannen het cholesterol te verlagen doch zowel bij mannen als vrouwen geen enkel voordeel te geven tegen het krijgen van hart- en vaatziektes of een hartaanval.

X Let op: Volgens studie blijkt dat medicijnen met een anticholinerge werking de kans op een longontsteking bij senioren flink kunnen verhogen. Medicijnen met een anticholinerge werking zijn o.m. anticholinergica, parasympathicolytica en acetylcholinereceptor-antagonisten. Het zijn medicijnen die gebruikt worden tegen hoge bloeddruk, hartaandoeningen, chronische longproblemen, allergieŽn en zo verkrijgbare middelen tegen slapeloosheid, slechte spijsvertering en antihistaminica. Vaak gebruiken ouderen meerdere medicijnen met anticholinerge werking, hetgeen volgens de onderzoekers voor extra problemen kan zorgen.

X Let op: Het regelmatig gebruiken van de medicijnen NSAID's zoals ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib en aspirine geven volgens onderzoek een duidelijk hogere kans op maagzweren, hoge bloeddruk en op hart- en vaatziekte. Diclofenac in het bijzonder geeft ook nog eens een duidelijk hogere kans op een hartaanval, zeker bij hartpatiŽnten, hier nog een studie die dat bevestigt.

X Let op: Uit een grote studie onder ruim 22.000 hartpatiŽnten blijkt dat een te lage bloeddruk als gevolg van bloeddruk verlagende medicijnen wellicht nog wel slechter is. Een bovendruk van 120 mmHg of lager geeft volgens de studie wel 56% meer kans op een hartaanval of doodgaan. Een onderdruk lager dan 70 mmHg geeft 41% meer kans en lager dan 60 mmHg wel 200% meer kans op een hartaanval of doodgaan.

X Let op: Uit een studie onder ruim 36.000 vrouwen die bijna 8 jaar werden gevolgd blijkt dat vrouwen, ouder dan veertig, die meer als twee maanden antibiotica nemen, wel 30% meer kans hebben op hartproblemen en een beroerte.

 

Meer adviezen bij en ter voorkoming van hart en vaatziekte.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(08-07-2021)