Home / Voeding / ...

Vlees

Wat zijn aanbevolen hoeveelheden?

Zij die geen dierlijk voedsel willen gebruiken missen belangrijke voedingsstoffen uit vleesproducten en zullen hun voeding zorgvuldig moeten aanpassen zodat ze toch deze voedingsstoffen binnen krijgen. Alhoewel toch verschillende van hen een tekort aan vitamine B12, ijzer en calcium zullen hebben.

Waarom mager vlees?

Bronnen van mager vlees
Portie = 60-90 gram

Gevogelte Rund Varkens Lams Wild 
Kip Ossenhaas Varkenshaas Kotelet Hert
Hoenderen Kogelbiefstuk Fricandeau Bout Bizon
Kalkoen Contrefilet Lende Lende Eland
Witvlees, en geen donker vlees, zonder vel is in het algemeen mager. Biefstuk     Struisvogel
Rosbief     Duif
Magere tartaar     Wilde eend Fazant
Konijn

Opmerkingen

Kies voor mager vlees

Orgaanvlees

Zo min mogelijk bewerkt vlees

Verzadigd vet

Hormonen en Antibiotica

Kies biologisch

Aanbevolen wordt om vlees van biologische dieren te gebruiken. Deze bevatten veel minder antibiotica en zijn hormoonvrij. Het voer voor de dieren is ook biologisch geteeld. Daardoor is de hoeveelheid Omega-3 vetzuren en vitamine E ook hoger in biologische dieren.

Beperk uw vetinname

Vlees en het milieu

Zo min mogelijk vlees eten is niet alleen goed voor uw gezondheid doch ook voor het milieu. De veestapel neemt wereldwijd ca. 30% van de landbouwgronden in, gebruikt 45% van de wereldwijde graanproductie, verbruikt enorme hoeveelheden drinkwater - voor de productie van 1 kg vlees is 15.000 liter drinkwater nodig- en produceert 1/3 van de totale hoeveelheid broeikasgassen op deze aarde !!

Veel vlees en uw darmflora

Uit een studie met muizen blijkt hoe de darmen reageren op de verschillende vetzuren. Muizen in de studie kregen eenzelfde hoeveelheid voedsel met ook eenzelfde hoeveelheid voedingsvezels doch een verschillende vetzuursamenstelling. Bij de ene groep was de voeding verrijkt met visolie en bij de andere groep met reuzel (varkensvet). Na 11 weken werden in de darmen van de muizen in de reuzelgroep veel Bilophila bacteriŽn gevonden, bacteriŽn die zorgen voor ontstekingen. In de darmen van de visoliegroep werden veel Akkermansia muciniphila bacteriŽn gevonden, bacteriŽn die bekend zijn te helpen tegen ontstekingen, tegen overgewicht en een beter glucose metabolisme. 

Tips

Kijk voor onderzoeken uit het Nieuws over vlees of bewerkt vlees.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                 Printen      

 

(25-07-2021)