Home / NutriŽnten / ...

Lycopeen helpt bij of tegen: 

Kanker

Vrije radicalen schade

Macula degeneratie

Hoog cholesterol

 

Lycopeen helpt organen en systemen:

 

Ogen

Hart

 

Voedingsbronnen van lycopeen:

 

 Tomatenpasta

 Tomaten*

 Watermeloen

Papaja

Pruimen

Abrikozen

Rode kool

Wortelen

Goudsbloem

Grapefruit

 

Opmerkingen:

 

De bioactieve stof lycopeen is een helderrood caroteen en wordt het beste samen met vetzuren opgenomen in het lichaam.

 

* Als tomaten goed gekookt (of gesmoord) worden komt er veel meer lycopeen vrij, daarom bevat bijv. tomatenpasta wel 5x meer lycopeen dan rauwe tomaten.

Lycopeen bestaat in twee vormen en wel een transvorm en en cis-vorm. De cis-vorm wordt makkelijk in het lichaam opgenomen in tegenstelling tot de transvorm, die in het lichaam eerst omgezet moet worden in de cisvorm de actieve vorm van lycopeen. Deze omzetting gebeurt echter weinig effectief en alleen ook nog als lycopeen tegelijk met (gezond)vet wordt ingenomen. Bij een speciale manier van bereiden kan de transvorm al omgezet worden in de cisvorm zodat de opname veel groter is. Verwarm de tomaten samen met (olijf)olie een klein uur bij 125į C. Het gevolg is dat dan in deze saus 9x meer lycopeen in de cisvorm zit. Na het eten van deze cisrijke saus blijkt ook 55% meer lycopeen in het bloed gevonden te worden.

X Voeding rijk aan lycopeen geeft duidelijk minder kans op een beroerte.

X Voeding rijk aan lycopeen geeft duidelijk minder kans op nierkanker, volgens een studie onder middelbare vrouwen.

X Blootstelling aan gammastraling, die onder meer toegepast worden in de medische fysica, kan volgens onderzoek goed aangepakt worden door voeding rijk aan lycopeen, zoals in tomaten.

X Volgens onderzoek is voeding rijk aan lycopeen, zoals tomaten, goed voor een goede kwaliteit van het sperma. Hier nog een studie die dat bevestigt.

Let op: De anti-kanker eigenschappen van de lycopeen in tomaten worden volgens onderzoek voor een deel te niet gedaan door het eten van ook voeding rijk aan ijzer of ijzersupplementen.

 

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-12-2019)