Home / Aandoeningen / ...

 

Gezonde kruiden bij hartfalen:

 

Kurkuma

Meidoorn bessen

Gotu kola

 

Gezonde nutriŽnten bij hartfalen:

 

Creatine

Co-enzym Q10 

Arginine

Aminozuren

 

Opmerkingen:

 

Hartfalen is een complexe aandoening die leidt tot verminderde pompfunctie van het hart waardoor weefsels en organen vaak onvoldoende bloed krijgen. Er is onderscheid tussen acute en chronisch hartfalen. Bij acuut hartfalen functioneert het hart plotseling minder goed en bij chronisch hartfalen is sprake van een geleidelijk ontstaan. Bij de helft van de mensen met hartfalen blijft het hart wel voldoende bloed rondpompen, dit wordt hartfalen met gepreserveerde ejectiefractie genoemd.

Het is een aandoening die in de westerse wereld veel voorkomt. Bijv. ieder jaar krijgen in de Verenigde Staten 550.000 mensen de diagnose hartfalen, waarvan slechts de helft na vijf jaar nog leeft. In Nederland krijgt tussen de 20% en 30% van de mensen te maken met hartfalen in zijn leven en sterven jaarlijks ca. 7.000 mensen aan hartfalen. Hartfalen geeft een wel ruim vier keer hogere kans op een beroerte.

Veel voorkomende oorzaken zijn ziekte van de kransslagaders, een hartaanval, hoge bloeddruk, boezemfibrilleren, hartklepproblemen en ziekte van de hartspier (cardiomyopathie).

 

Let goed op uw bloedwaarden kalium, deze dienen minimaal 4,0 mmol/l te zijn ter voorkoming van verdere problemen.

Ter voorkoming:

X Goede bloedwaarden vitamine D zijn belangrijk ter voorkoming van en bij hartfalen.

X Goede bloedwaarden vitamine C geven een flink mindere kans op hartfalen.

X Voeding rijk aan vitamine B6 en foliumzuur geven een duidelijk kleinere kans op hartfalen bij mannen.

X Voeding rijk aan druiven kan bij chronische hoge bloeddruk de kans op hartfalen duidelijk verminderen.

X Een goed gewicht en regelmatig bewegen is heel belangrijk ter voorkoming van hartfalen.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren verlaagt de kans op hartfalen flink.

X Voeding rijk aan kurkuma is belangrijk ter voorkoming en bij de behandeling van hartfalen.

X Pure chocolade, met minimaal 70% cacao doet de kans op hartfalen verlagen. Een of twee keer per week 20-30 gram van deze pure chocolade doet die kans met 32% verlagen, twee tot drie keer per maand geeft 26% minder kans op hartfalen. Iedere dag pure chocolade doet die kans echter niet veranderen.

X Dagelijks 1 uur matige inspanning of een half uur stevige inspanning doet volgens onderzoek de kans op hartfalen bijna halveren. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Een dieet met veel bladgroenten, volkoren granen, fruit, bonen en vis doet de kans op hartfalen volgens onderzoek met wel ruim 40% dalen.

X Onderzoek laat zien dat drie keer of meer per dag de tanden poetsen zorgden voor 10% minder kans op boezemfibrilleren en 12% minder kans op hartfalen.

X Een studie laat zien dat het dagelijks drinken van koffie met cafeÔne de kans op hartfalen zou kunnen doen verlagen.

 

X Regelmatig voeding rijk aan suiker en zetmeel doet de kans op hartfalen duidelijk toenemen. Zo doen volgens onderzoek twee glazen frisdrank per dag de kans op hartfalen met ruim 20% verhogen.

X Voeding rijk aan zout (> 8 gram/dag) doet volgens onderzoek de kans op hartfalen flink toenemen.

X Depressies geven volgens onderzoek een duidelijk verhoogde kans (evenredig aan de heftigheid van de depressie) op hartfalen.

X Luchtvervuiling met veel stikstofoxiden geeft volgens onderzoek een duidelijk hogere kans op hartfalen. Hier nog een onderzoek die dat bevestigt.

X Regelmatig voeding met rood vlees en bewerkt rood vlees, zoals vleeswaren, hotdogs, bacon, enz. doet volgens onderzoek de kans op hartfalen en nog meer de kans om hieraan dood te gaan sterk verhogen.

X Volgens onderzoek zorgt een vette lever bij mensen met overgewicht voor een duidelijk hogere kans op hartfalen.

X Dat roken slecht is blijkt nog eens uit deze studie, waaruit blijkt dat roken een dikkere hartwand veroorzaakt en duidelijk functieverlies geeft en daardoor de kans hartfalen vergroot.

X Voor oudere vrouwen zorgt voeding met veel eiwitten van dierlijke oorsprong volgens onderzoek voor een vergrote kans op hartfalen.

X Uit onderzoek blijkt dat een veranderde darmflora met minder infectie bestrijdende bacteriŽn de kans op hartfalen kan vergroten.

X Let op: Het gebruik van pijnstillers lijkt de kans op hartfalen duidelijk te kunnen vergroten zo blijkt uit een grote Europese studie. De medicijnen die het meeste gevaar gaven waren de NSAID's als diclofenac, ibuprofen, naproxen, indomethacine, ketorolac, nimesulide en piroxicam en de COX-2 remmers etoricoxib en rofecoxib. Uit de studie blijkt dat zelfs het twee weken slikken al kan leiden tot 20% meer risico op hartfalen. Bij langer gebruik kan dit risico afhankelijk van het soort medicatie en dosering wel oplopen tot 200%. Een pijnstiller, Ibuprofen bleek de laagste verhoogde kans te geven.

Meer adviezen bij en ter voorkoming van hart en vaatziekte.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over hartfalen.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(19-04-2021)