Home / Voeding / ...

 

Zuivel:

 

Wat zijn de hoeveelheden, als alternatief?

Zij die geen dierlijk voedsel willen gebruiken missen belangrijke voedingsstoffen uit zuivelproducten en zullen hun voeding zorgvuldig moeten aanpassen zodat ze toch deze voedingsstoffen binnen krijgen. Alhoewel toch verschillende van hen een tekort aan vitamine B12, ijzer en calcium zullen hebben.

Waarom zuivelproducten?

Waarom gefermenteerde producten zoals yoghurt?

Deze producten bevatten gezonde, levende bacteriŽn. Deze zijn belangrijk voor een goede bacteriebalans in het spijsverteringssysteem en darmflora.

Onderzoeken laten de voordelen van de gezonde bacteriŽn in yoghurt zien:

Andere gefermenteerde melkproducten zoals kwark, sour cream, cottage cheese, en andere kazen zoals Cheddar, kunnen vergelijkbare voordelen hebben.

Wat is 1 portie
Yoghurt (1 kop)
cottage cheese (1/4 kop)
roomkaas (1 eetlepel)
sour cream (2 eetlepels)
ricotta kaas (30 gram of 1/8 kop)
mozzarella (30 gram)
afgeroomde melk (1 kop)

Opmerkingen

Vetarme producten

Volvette kaas

Alhoewel volvette kaas veel totaal en verzadigd vet bevat kunnen kleine porties van natuurlijk en minimaal bewerkte kaas een belangrijk onderdeel van de voeding zijn. In het mediterrane dieet, dat bekend staat als gezond, zitten dagelijks kleine porties kaas. 

Koop kaas van goede kwaliteit van lokale boeren of van gerenommeerde kaasbedrijven. Dit verlaagt de kans op resten van antibiotica en het gebruik van transvetten bij de productie. Daarom ook beter geen voorverpakte kaas. 

Voorbeelden van volvette kaas

Tot max. 1 portie per dag
1 Portie is 30-50 gram
Zacht Brie, Mascarpone
Half hard Blue, Feta
Hard Cheddar, Zwitserse
Heel hard Parmesaanse, Romano

Lactose Intolerantie

Verschillende mensen hebben lactose intolerantie, d.w.z. bij hen ontbreekt het enzym lactase om de natuurlijke melksuikers te kunnen afbreken. Dit geeft allerlei reacties bij deze mensen. De symptomen kunnen duidelijk verminderd worden door gefermenteerde producten te kiezen. Een andere optie kan zijn lactosevrije melk. 

CaseÔne

Het melkeiwit caseÔne dat in zuivelproducten zit kan bij sommige mensen de productie van slijm stimuleren en auto-immuun ziektes zoals astma, bronchitis en sinusitis bevorderen. Ook zou het het immuunsysteem kunnen irriteren en dat kan oppassen zijn voor mensen met bijvoorbeeld chronische allergie, lupus en artritis.

CaseŪne verstoort en vermindert de opname in het lichaam van allerlei bioactieve stoffen, mineralen en vitamines. Vandaar beter geen koffie of thee met melk.

Kies biologisch

Aanbevolen wordt om biologisch bereide zuivelproducten te gebruiken. Deze bevatten veel minder antibiotica en zijn hormoonvrij. De koeien komen meer buiten op graslanden zonder kunstmest en pesticiden en het voer is ook biologisch geteeld. Daardoor zijn verschillende gezonde stoffen zoals de hoeveelheid Omega-3 vetzuren en vitamine E ook hoger in biologische zuivelproducten. Zuivel van deze koeien bevat ook veel meer gezonde vetzuren zoals natuurlijk CLA en omega-7 vetzuur tegen hart- en vaatziektes en diabetes type-2. Hier een hier een paar onderzoeken die dit laten zien.

Hormonen en Antibiotica

Beperk uw vetinname

 

Tips voor zuivel

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                 Printen      

 

(22-05-2020)