Home / NutriŽnten / ...

Docosahexaeenzuur (DHA) helpt bij of tegen: 

 Postnatale depressie

 Ziekte van Alzheimer

 Dementie

 Ontstekingen

Leverproblemen

Beroerte

Kanker

Reumatische Artritis (RA)

Hartkloppingen

Zwangerschap

Ziekte van Parkinson

Geheugenverlies

Depressies (samen met EPA)

 

DHA helpt organen en systemen:

 

Hersenen

Zenuwstelsel

Ogen

Hart

Lever

 

Voedingsbronnen van DHA:

 

Zalm

Sardines

Haring

Tonijn

Mosselen

Krillolie

Eieren

 

Opmerkingen:

 

Docosahexaeenzuur (DHA) is een meervoudig onverzadigd vetzuur in de groep omega-3 vetzuren. 

 

Uit het essentiŽle vetzuur alfa-linoleenzuur kunnen in het lichaam met behulp van enzymen andere omega-3 vetzuren worden gesynthetiseerd, zoals DHA en EPA. Deze stofwisselingsreacties verlopen echter weinig efficiŽnt zeker als de omega-3/omega-6 verhouding niet de optimale 1/1 is. DHA wordt maximaal 0,7% gesynthetiseerd. (zie studie)

In het lichaam wordt uit DHA behalve ook EPA de minder voorkomende tussenvormen Docosapentaeenzuur (DPA) en Epoxy Docosapentaeenzuur (EDP) gevormd.

Uit de vetzuren DHA en EPA worden in het lichaam door enzymes Resolvines geproduceerd. Resolvine remt de migratie van ontstekingscellen naar de plaats van ontsteking en voorkomt tevens dat andere ontstekingcellen worden geactiveerd. DHA wordt ook omgezet naar maresines en neuroprotectines als NDP1. NDP1 heeft ontstekingsmodulerende eigenschappen en bevordert het overleven van zenuwcellen.

DHA komt vrijwel uitsluitend voor in vis. Om die reden staat DHA ook bekend als visvetzuur. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissticks, een lekkerbekje, kibbeling of gefrituurde inktvis zijn vooral vet en ongezond door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten ook slechts weinig DHA. Baars, garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen, schar, schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf en bokking zijn Ďgemiddeldí vet. In vlees en eieren kunnen kleine hoeveelheden DHA voorkomen. De gehaltes kunnen sterk variŽren en zijn afhankelijk van het gebruikte voer. DHA is mede van vitaal belang voor het optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen, voor de goede werking van uiteenlopende fysiologische processen zoals het immuunsysteem en de ontwikkeling en de functie van het centrale zenuwstelsel.

Door regelmatig vis te eten, die op een goede manier bereidĻ is krijgt men voldoende DHA binnen en is extra aanvulling niet direct nodig.

Let op: Vanwege de gezondheidseffecten van omega-3-vetzuren uit vis zijn er (Visolie)capsules te koop met EPA en DHA. Voor personen die geen vis willen of kunnen eten, kunnen deze een alternatief zijn.

Belangrijk is er zeker van te zijn dat de visolie zeker geen verontreinigingen bevat. Goede visolie bevat ook hoofdzakelijk een combinatie van EPA en DHA en liever geen bewerkte omega-6 vetzuren. Goede visolie bevat ook alleen vetzuren in de natuurlijke vorm van triglyderiden en of fosfolipiden en zeker niet in de bewerkte vorm van ethyl esters (zie deze analyse). Visolie die aan deze criteria voldoet is moeilijk en waarschijnlijk niet tegen een redelijke prijs te koop.

Bedenk dat het eten van op de goede manier klaargemaakteĻ vis volgens onderzoeken veruit het beste is voor uw gezondheid, het zijn niet alleen de visolie doch ook andere belangrijke stoffen in vis die zorgen voor de goede eigenschappen van vis.

 

Ļ Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken, stomen of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of bakken (behalve af en toe volgens onderzoek dan wel in extra virgin olijfolie) of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente (zoals bijv. sla). Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.

 

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-06-2021)