Home / Voeding / ...

Eieren helpen bij of tegen: 

Macula degeneratie

Hart problemen

Hoge bloeddruk

Diaree

 

Eieren helpen organen en systemen:

 

Hart

Bloedvaten

Hersenen

Spijsvertering

 

NutriŽnten in eieren:

 

 Choline (dooier)

 Vitamine B2

 Msm

 Vitamine K

 Glutaminezuur

 Methionine

 Serine

 Threonine

 Fenylalanine

 Alanine

 Asparaginezuur

Leucine

Isoleucine

Zwavel

CarotenoÔden (LuteÔne en zeaxanthine)

Fosfor

Valine

Tyrosine

Vitamine B12

Lysine

Glycine

Vitamine E

Biotine

Vitamine A

Histidine

Proline

Selenium

Vitamine B6

Lecithine (waarvan veel choline)

Vitamine D

Docosahexaeenzuur (DHA)

Calcium

Vitamine B5

Chroom

Jodium

IJzer

Zink

Tryptofaan

 

Opmerkingen:

 

Aanbevolen hoeveelheden.

Een algemeen advies over dagelijkse hoeveelheid bestond niet, vermoedelijk omdat een ei redelijk wat cholesterol bevat. Doch recente wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het cholesterol in eieren geen invloed heeft op bloedwaarden slecht cholesterol. Verder bevatten eieren een heleboel gezonde voedingsstoffen zodat eieren een gezonde keus is. 

Zij die geen dierlijk voedsel willen gebruiken missen belangrijke voedingsstoffen uit eieren en zullen hun voeding zorgvuldig moeten aanpassen zodat ze toch deze voedingsstoffen binnen krijgen. Alhoewel toch verschillende van hen een tekort aan vitamine B12, ijzer en calcium zullen hebben.

Waarom eieren?

Voedingsstoffen van een (omega-3) ei

Voedingsstof
Heel ei
Het wit van ei 
Eidooier
CalorieŽn(kcal)
71
17
55
Eiwitten (gram)
6.30
3.60
2.70
Koolhydraten (gram)
0.85
0.24
0.61
Verzadigd vet (gram)
1.6
0
1.6
*Omega-3 Vetzuren (mg)
100-200
0
100-200
Cholesterol (mg)
210
0
210
Foliumzuur (mcg)
26
1.0
25
Vitamine B12 (mcg)
0.36
0.03
0.33
Vitamine A (IU)
245
0
245
Vitamine D (IU)
18.26
0
18.26
Vitamine E (mg)
0.44
0
0.44
Vitamine K (mcg)
0.1
0
0.1
Choline (mg)
215.1
0.42
214.6
Calcium (mg)
24
2.0
22
IJzer (mg)
0.49
0.03
0.46
LuteÔne + Zeaxanthine (mcg)
186
0
186

*Omega-3 hoeveelheid kan variŽren, deze samenstelling betreft een omega-3 verrijkt ei. 

Opmerkingen

Bron van omega-3 vetzuren.

De keuze van ei

Cholesterol

Beperk uw vetinname

Hormonen en Antibiotica

Kies biologisch

Aanbevolen wordt om biologische scharreleieren te gebruiken. Deze bevatten veel minder antibiotica en zijn hormoonvrij. Het voer voor de kippen is ook biologisch geteeld. Daardoor is de hoeveelheid Omega-3 vetzuren en vitamine E ook hoger in biologische eieren.

Voedsel Allergie

Voedsel allergie is een afwijkende reactie van het immuunsysteem op bepaald voedsel of bepaalde ingrediŽnten. Ze kan bestaan in bijv.  huiduitslag, zwellen van de huid, verstopte neus, misselijkheid, diaree of in het ergste geval een shock.  

TIPS

X Onderzoek laat zien dat dagelijks bij het ontbijt eten van 2 eieren geen negatieve effecten heeft op cholesterolwaarden, bloeddruk, lichaamsgewicht en op het functioneren van het endothele weefsel aan de binnenkant van de bloedvaten.

X Onderzoek laat zien dat 3 maanden lang 3 eieren per dag niet alleen zorgt voor hogere waarden goed cholesterol (HDL) doch ook voor beter goed cholesterol, opgebouwd uit gezonde stoffen uit de eidooier.

X Onderzoek laat zien dat een ontbijt met meer eiwitten (waaronder die van eieren) zorgt voor minder honger en daardoor minder calorie inname gedurende de dag en daardoor minder lichaamsvet.

X Het eiwit in eieren, hoe warmer hoe beter (vooral bakken), lijkt volgens een voorlopige studie voor een duidelijk lagere bloeddruk te zorgen.

X Combineer een salade van rauwe groenten met hard gekookte (of gebakken) eieren waardoor de opname van bioactieve stoffen nog eens veel groter wordt.

X Uit een studie blijkt dat het eten van eieren goed is ter voorkoming van diabetes type-2. Deelnemers die 4 eieren per week aten bleken 37% minder kans te hebben op diabetes dan zij slechts 1 ei of minder per week aten. Hier nog een studie die vergelijkbare resultaten laat zien.

X In een studie kregen deelnemers met diabetes type-2 drie maanden lang een dieet met of 2 eieren per dag (zes dagen per week) of minder dan 2 eieren per week. Het dieet met de veel eieren had geen effect op de cholesterolwaarden, triglyceridenwaarden of bloedsuikerwaarden, deze bleven voor alle deelnemers nagenoeg gelijk. De deelnemers met de veel eieren voelden zich duidelijk meer verzadigd en hadden minder honger.

X Een onderzoek onder meer dan duizend volwassenen laat zien dat ook zeven eieren per week geen problemen oplevert. Zelfs niet bij personen die extra gevoelig zijn voor verhoogde cholesterolwaarden.

X Uit een studie onder 38 mannen blijkt dat zelfs het eten van drie eieren (rijk aan cholesterol) per dag niet zorgt voor toename van het slechte cholesterol. Drie eieren zorgen zelfs voor niet alleen hogere waarde goed cholesterol doch ook nog voor duidelijk betere cholesterolfuncties en hogere bloedwaarden luteÔne en zeaxanthine. Eieren zorgen ook nog eens voor choline, een belangrijke voedingsstof waaraan veel mensen een tekort hebben.

X Uit een studie onder baby's van 6 tot 9 maanden blijkt dat iedere dag een ei zorgt voor een betere groei en de kans op een groeistoornis met wel de helft kan verminderen.

X Uit een grote studie blijkt dat het dagelijks eten van een ei de kans op een beroerte en hartproblemen al duidelijk kan verminderen. Zij die een ei per dag aten bleken in tegenstelling tot zij die slechts 2 eieren per week aten bleek wel 26% minder kans te hebben op een beroerte, 28% minder kans om hieraan dood te gaan en 18% minder kans om dood te gaan aan hartproblemen. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Hier een analyse van een negental studies over de voordelen van het eten van eieren.

X Hier een grote analyse van 17 studies waaruit blijkt dat 1 ei of meer per dag geen grotere kans geeft op hart- en vaatziektes of een beroerte. Een studie laat echter zien dat Amerikanen wellicht toch niet teveel eieren moeten eten.

X Een koolhydraatarm dieet, inclusief drie eieren per dag, is het heel gezond voor vijfenzestigplussers, zo blijkt uit een kleine studie. Het vermindert het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen en helpt ons zelfs om af te vallen. Het koolhydraatarme en vetrijke dieet lijkt vooral gezond voor oudere mensen. 

 

Kijk voor onderzoeken uit het Nieuws over eieren

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                  Printen      

 

(18-02-2021)