Home / NutriŽnten / ...

Omega-3 vetzuren helpen bij of tegen: 

 Kanker

 Hoge triglyceriden

 Hartstilstand

Osteoporose

Borstkanker

Hart problemen

Reumatische Artritis (RA)

Depressies

Macula degeneratie

(diabetische) retinopathie

Hartvaatziekte

Ziekte van Lyme

Hartkloppingen

Astma

ADHD

Bloeddoorstroming

Hoog cholesterol

Hoge bloeddruk

Spastische darm (IBS)

Huidproblemen

Psoriasis

Maagzweren

Lupus

Overgewicht

Emfyseem

Glaucoom

Migraine

 

Omega-3 vetzuren helpen organen en systemen:

 

Hersenen

Zenuwstelsel

Huid

Immuunsysteem

Ogen

Bloedsomloop

Skelet

Ademhalingsorganen

 

Voedingsbronnen van omega-3 vetzuren:

 

 Lijnzaad (+olie)

 Chiazaad

 (vette) Vis

 Haring

 Zalm

 Krillolie

 Heilbot

 Sardines

Levertraan

Tonijn

Soja

Walnoten (+ olie)

Pompoenpitten

Postelein

Tijm

Brandnetel

Zwarte komijn

Wilde marjolein

 

Opmerkingen:

 

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren met twee of meer dubbele bindingen in de cis configuratie en worden ook wel aangeduid als PUFA (poly unsaturated fatty acids). Omega-3 vetzuren bestaan veelal uit het belangrijke essentiŽle vetzuur Alfa-linoleenzuur en de visvetzuren Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA) en ook de minder voorkomende tussenvorm Docosapentaeenzuur (DPA), qua structuur vergelijkbaar met EPA en te vinden in vette vis, en Epoxy Docosapentaeenzuur (EDP), die in het lichaam gevormd wordt uit DHA.

Uit de vetzuren DHA en EPA worden in het lichaam door enzymes Resolvines geproduceerd. Resolvine remt de migratie van ontstekingscellen naar de plaats van ontsteking en voorkomt tevens dat andere ontstekingcellen worden geactiveerd.

Een kleine studie onder senioren laat de verschillen zien tussen de (vis)omega-3 vetzuren DHA en EPA. DHA bleek een sterker ontstekingsremmend effect te hebben dan EPA. DHA verlaagde de genetische expressie van vier soorten ontstekingsveroorzakende eiwitten, terwijl EPA slechts ťťn type verlaagde. DHA verlaagde de uitscheiding van witte bloedcellen met drie soorten ontstekingsveroorzakende eiwitten, terwijl EPA slechts ťťn type verlaagde. Na te zijn gemetaboliseerd, produceerde EPA bijproducten die werden geassocieerd met immuunfunctieregulatie en die anders werkten dan die afgeleid van DHA. In ons lichaam is er altijd dit evenwicht tussen ontstekingsveroorzakende en ontstekingsremmende eiwitten, en we ontdekten dat EPA beter was dan DHA in het verbeteren van dat evenwicht. Voor de preventie van hart- en vaatziekten leert eerder onderzoek ons dat evenwicht erg belangrijk is, volgens de onderzoekers.

Uit alfa-linoleenzuur kunnen in het lichaam met behulp van enzymen andere omega-3 vetzuren worden gesynthetiseerd, zoals EPA en DHA. Deze stofwisselingsreacties verlopen echter weinig efficiŽnt zeker als de omega-3/omega-6 verhouding niet de optimale 1/1 is. DHA wordt maximaal 0,7% gesynthetiseerd. Bij een niet optimale verhouding omega-3/omega-6, wat bij veel mensen het geval is wordt 7-6% EPA gesynthetiseerd en en bij de optimale verhouding 17% EPA. (zie studie)

Wetenschappers hebben ontdekt dat het menselijk lichaam uit omega-3 vetzuren ook cannabinoÔden maakt. CannabinoÔden die, zo blijkt ook uit de studie, zich in het hele lichaam kunnen binden aan een cannabinoÔdereceptor en zo krachtig ontstekingen en pijn bestrijden. CannabinoÔden die uit omega-3 vetzuren gemaakt worden hebben in tegenstelling tot de cannabinoÔden in cannabis, geen psychotrope werking. Een andere studie laat zien dat deze cannabinoÔden ook de groei van kankergezwellen en eventuele uitzaaiingen kunnen tegengaan.

Volgens een andere studie blijkt dat het lichaam uit omega-3 vetzuren ook elovanoÔden gevormd worden. ElovanoÔden zijn bioactieve transmitters die de communicatie tussen zenuwcellen bevorderen. Deze elovanoÔden worden pas gevormd als zenuwcellen beschadigd of ontstoken raken zoals bij een hersenschudding, beroerte, epilepsie, de ziekte van Parkinson of een andere neurodegeneratieve ziekte. ElovanoÔden herstellen dan die beschadigingen. 

Chiazaad en lijnzaad(olie) zijn rijk aan ALA.

EPA en DHA komen vrijwel uitsluitend voor in vis. Om die reden staan ze ook bekend als visvetzuren. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissticks, een lekkerbekje, kibbeling of gefrituurde inktvis zijn vooral vet en ongezond door de manier waarop ze zijn bereid. Ze bevatten ook slechts weinig EPA en DHA. Baars, garnalen, kabeljauw, krab, kreeft, mosselen, schar, schelvis, schol, tong, tonijn, zeewolf en bokking zijn Ďgemiddeldí vet. In vlees en eieren kunnen kleine hoeveelheden EPA en DHA voorkomen. De gehaltes kunnen sterk variŽren en zijn afhankelijk van het gebruikte voer. EPA en DHA zijn mede van vitaal belang voor het optimaal functioneren van cellen, weefsels en organen, voor de goede werking van uiteenlopende fysiologische processen zoals het immuunsysteem en de ontwikkeling en de functie van het centrale zenuwstelsel.

Het essentiŽle vetzuur Alfa-linoleenzuur in zijn onbewerkte vorm, niet geraffineerd en niet verwarmd, is van wezenlijk belang in het voorkomen van verschillende ziektes als hart- en vaatziektes, diabetes en kanker.

Een studie laat zien dat verschillende omega-3 vetzuren ook verschillende voordelen kunnen geven. Zo bevat camelina olie (huttentutolie of dederolie) veel van het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) terwijl in vette vis veel van het omega-3 vetzuur Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA) te vinden is. Uit de studie blijkt dat het zowel de camelina olie als de visvetzuren zorgde voor een duidelijk beter vetmetabolisme. De visvetzuren zorgde vooral voor minder ontstekingen en de camelina olie voor minder vetzuurderivaten die slecht zijn voor het hart.

 

Meer over de hoeveelheden omega-3 vetzuren in vis.

X Meer omega-3 vetzuren (en minder bewerkte omega-6) in de voeding werken ter voorkoming van kanker, darmkanker, depressies, dementie, de ziekte van Alzheimer, astma, allerlei ontstekingen en voor een betere gemoedstoestand.

X Volgens grootschalig onderzoek zorgt het regelmatig eten van vis voor een duidelijk lagere kans om dood te gaan. Het regelmatig eten van vette vis, met veel omega-3 vetzuren, zorgt zelfs tot 15-18% minder kans om dood te gaan.

X Meer omega-3 vetzuren in de voeding doen kankercellen minder delen en geven minder kans op uitzaaiingen.

X Een studie laat weer eens zien hoe goed omega-3 vetzuren als DHA en EPA kunnen zorgen voor duidelijk lagere triglyceriden waarden.

X Een studie laat zien dat zij met de hoogste bloedwaarden DHA en EPA duidelijk het laagste risico op een hartaanval, beroerte of hartfalen later hebben. Hoewel mensen met goede bloedwaarden omega-3 ook een hartaandoening kunnen krijgen, blijken ze steevast de overlevenden, zo zeiden de onderzoekers, suggererend dat de omega-3's niet altijd een preventief maar wel een beschermend effect hebben. Een latere grote analyse van 13 studies onder ruim 127.000 volwassenen laat zien dat dagelijks innemen van de vis omega-3 vetzuren, als DHA en EPA zorgt voor duidelijk minder kans op hart- en vaatziektes en een hartaanval. Hier nog een groot onderzoek die dat bevestigt.

X (vette) Vis is belangrijk voor een goed hartritme. Zij met goede bloedwaarden aan omega-3 vetzuren blijken duidelijk minder kans te hebben op dodelijke hartritmestoornissen. Uit een grote en langjarige Deense studie blijkt dat zowel te weinig als teveel omega-3 vetzuren in de voeding de kans op boezemfibrilleren doen vergroten. De de deelnemers die dagelijks gemiddeld 630 mg (vis)omega-3 vetzuren in hun voeding hadden bleken 13% minder kans te hebben op boezemfibrilleren. 630 mg komt overeen met 2x per week een portie vette vis. Vergeleken met zij die dagelijks minder dan 380 mg consumeerden hadden zij met een consumptie van gemiddeld 530 mg 9% minder kans, zij met een consumptie van gemiddeld 860 mg 4% minder kans en zij met een hogere consumptie dan 860 mg wel 4% meer kans op boezemfibrilleren.

X Het regelmatig eten van vette vis rijk aan omega-3 vetzuren doet de kans op alle types borstkanker en zeker het triple negatieve type flink verminderen. Zo ook dagelijks een supplement van omega-3 vetzuren zo blijkt uit een studie, en dat met een zelfde resultaat als het medicijn Evista. Het zullen vooral de omega-3 vetzuren uit vis zoals EPA en DHA zijn die borstkanker tegengaan en niet het plantaardige omega-3 vetzuur ALA zo blijkt uit een studie. Voeding rijk aan omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren kan niet alleen zorgen voor een duidelijk lagere kans op borstkanker, bij borstkanker zorgen omega-3 vetzuren ook nog eens dat de groei stopt en uitzaaiingen tegen gegaan worden, zo blijkt uit een studie. Omega-3 vetzuren, zo blijkt uit de studie bevorderen de aanmaak van witte bloedcellen in de vorm van T-cellen die het immuunsysteem versterken en vooral kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

X De omega-3 vetzuren Docosahexaeenzuur (DHA) en Eicosapentaeenzuur (EPA) activeren een eiwitreceptor (GPR120) waardoor ontstekingsprocessen worden gestopt en de insulineresistentie duidelijk wordt verbeterd. Effecten die niet alleen bij diabetes type-2 maar ook goede resultaten kunnen geven bij overgewicht, kanker en hart- en vaatziektes.

X Het eten van een paar keer per week vette vis doet de kans op een hart- en vaatziekte tot wel 90% afnemen.

X Ter voorkoming van een beroerte is voeding rijk aan omega-3 vetzuren heel belangrijk.

X Ter voorkoming van een psychose lijkt voeding rijk aan omega-3 vetzuren belangrijk. Ander onderzoek laat zien dat extra omega-3 vetzuren in de voeding kan zorgen voor minder agressief gedrag.

X Wekelijks 1x vette vis met veel omega-3 vetzuren verlaagt de kans op macula degeneratie wel tot 60%.

X Omega-3-vetzuren blijken retinopathie te kunnen voorkomen. Bij patiŽnten met retinopathie lekken de bloedvaten van het netvlies waardoor men blind wordt. Omega-3-vetzuren ervoor zorgen dat de groei van afwijkende bloedvaten geremd wordt en dat de groei van normale bloedvaten bevordert wordt. Ook blijkt dat COX-enzymen de omega-3 vetzuren niet afbreken en dat is belangrijk aangezien COX-enzymen de basis vormen voor veel medicijnen, zoals aspirine of NSAID's. Deze medicijnen worden vaak door diabetespatiŽnten gebruikt tegen eventuele hartkwalen. En omdat retinopathie een veel voorkomende oogziekte bij diabetespatiŽnten is kunnen zij ook extra omega-3 vetzuren nemen om retinopathie te voorkomen. De huidige retinopathiebehandeling vindt vaak plaats met een dure anti-VEGF-therapie, omega-3 vetzuren zijn volgens de wetenschappers een goed en goedkoop alternatief. Een andere studie bevestigt dit nog eens: Twee keer in de week vette vis eten, rijk aan omega-3 vetzuren of dagelijks een supplement met 500 mg omega-3 vetzuren zorgt voor bijna de helft minder kans op retinopathie, zo blijkt uit de studie.

X Regelmatig omega-3 vetzuren in combinatie met regelmatig bewegen zorgt voor een goede botdichtheid bij senioren.

X Uit een langjarige Amerikaanse studie onder postmenopauzale vrouwen blijkt dat goede bloedwaarden omega-3 vetzuren samenhangen met minder kans op een gebroken heup. Hoe hoger de bloedwaarden omega-3 vetzuren hoe minder kans op een gebroken heup zo blijkt uit de studie. Ook als de verhouding omega-6 versus omega-3 omhoog ging ging de kans op een gebroken heup omhoog. Zij met de hoogste verhouding bleken wel 2x meer kans te hebben op een gebroken heup. De belangrijkste omega-3 vetzuren i.v.m. een gebroken heup zijn Alfa-linoleenzuur (ALA) en Eicosapentaeenzuur (EPA). Het omega-3 vetzuur Docosahexaeenzuur (DHA) bleek in deze geen voordelen te geven.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren in het bijzonder DHA en EPA doet de kans op artrose flink afnemen.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren is een goede behandeling van een tandvleesontsteking en parodontitis.

X Regelmatige inname van omega-3 vetzuren kan zorgen voor minder en minder heftige aanvallen bij epilepsie.

X Uit onderzoek blijkt dat inname van extra omega-3 vetzuren kan zorgen voor minder doorligwonden. Inname van 8 gram visolie supplementen geeft wel 20-25% minder doorligwonden en duidelijk minder pijn en zijn de zwellingen duidelijk minder.

X Bij dialysepatiŽnten blijkt dat goede bloedwaarden omega-3 vetzuren de kans op een acute hartstilstand flink kan verlagen. Gedurende heer eerste jaar van dialyse is de kans op een acute hartstilstand duidelijk het grootst. Uit de studie blijkt nu dat in het eerste jaar bij lage bloedwaarden omega-3 de kans op het doodgaan aan een acute hartstilstand wel 3-5 groter is als bij goede bloedwaarden omega-3. Belangrijk voor dialysepatiŽnten zijn voeding rijk aan omega-3 vetzuren.

X Inname van visolie, rijk aan omega-3 vetzuren, voorafgaande aan blootstelling aan zon doet de kans op huidkanker duidelijk verminderen.

X Omega-3 vetzuren zijn wellicht goed om griep aan te pakken. Omega-3 vetzuren, zowel ALA, DHA als EPA vormen in het lichaam een molecuul genaamd protectine D1 (PD1). PD1 grijpt in op het RNA van de griepviruscellen zodat deling zeer moeilijk wordt. Bij een zware griep worden de productie van PD1 geremd en hoeveelheden PD1 zijn omgekeerd evenredig met het ziekmakend vermogen van griepvirussen.

X Visolie, rijk aan omega-3 vetzuren kan beschermen tegen het vaak eten van fastfood. Vooral kinderen en tieners kunnen hier baat bij hebben omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Fastfood rijk aan vetten zorgt voor ontstekingsprocessen in de hersenen en onderdrukt hormonen die de groei van zenuwcellen stimuleren waardoor de vorming van nieuwe hersencellen tegen gegaan wordt. Omega-3 vetzuren grijpen in dit proces in zorgen voor een herstel van gezonde zenuwgroei.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren zorgt voor duidelijk lagere insuline resistentie en daardoor veel minder kans op diabetes type-2.

X Voeding rijk aan de omega-3 vetzuren DHA en EPA gaat bij een hart- en vaatoperatie ontstekingen tegen en zorgt voor sneller herstel.

X Goede bloedwaarden omega-3 vetzuren zorgen volgens onderzoek voor wel 50% minder kans op reumatische artritis. Dit betekent 1-2 keer per week vis eten of jarenlang dagelijks meer dan 0,2 gram omega-3 vetzuren in de voeding.

X Omega-3 vetzuren kunnen goed werk doen bij en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Medicatie is moeilijk omdat die doorgaans niet door de bloed-hersenbarriŤre heen kan. Uit een kleine studie blijkt nu dat omega-3 vetzuren de bloed-hersenbarriŤre wel goed nemen en daardoor zorgen de extra omega-3 vetzuren voor duidelijk minder ontstekingsmarkers in het hersenvocht en duidelijke verbeteringen in de ziekte van Alzheimer. Een andere studie laat zien dat omega-3 vetzuren zorgen voor een betere bloeddoorstroming in de hersenen, speciaal in de gebieden die met leren en geheugen te maken hebben.

X Uit een analyse blijkt de voordelen van omega-3 vetzuren bij psoriasis.

X Ons lymfesysteem zorgt er bij onze organen voor dat de afvalstoffen netjes worden afgevoerd. Er bestaat ook een vergelijkbaar proces in ons zenuwstelsel het glymphatisch systeem. Uit een studie, weliswaar met speciale muizen, blijkt dat omega-3 vetzuren, die veel worden aangetroffen in vis en visolie, de werking van het glymphatisch systeem flink kunnen bevorderen waardoor het ďafvalĒ uit de hersenen beter wordt verwijderd. Tot die afval behoort ook bŤta-amyloÔd dat betrokken is bij de ziekte van Alzheimer.

X Voeding rijk aan omega-3 vetzuren blijkt volgens een voorlopige studie de kans op het metaboolsyndroom duidelijk te verminderen.

X Omega-3 vetzuren blijken te zorgen voor een goede nachtrust zo blijkt uit een studie onder kinderen in de leeftijd van 7-9 jaar. Lage bloedwaarden omega-3 vetzuren, en vooral DHA blijken ook lage bloedwaarden melatonine, een hormoon die het slaap-waakritme regelt, te geven vandaar deze studie naar de mogelijke resultaten van extra omega-3 vetzuren. In het begin van de studie had 40% van de kinderen slaapproblemen. Vier maanden lang kregen de kinderen 3x daags 600 mg omega-3 vetzuren, als supplement. De kinderen gingen nu veel beter slapen, werden minder wakker en sliepen tegen het eind van de studie ook nog eens bijna een uur langer.

X Omega-3 vetzuren in het bijzonder DHA blijken vogels een nieuwe studie de metabolische schade tegen te gaan die ontstaat als gevolg van de westerse voeding, met veel vlees, suiker en bewerkte vetten en granen. Dit gebeurt in de lever met het gevolg dat ook een vette lever voorkomen of behandelt kan worden met de inname van DHA.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat bepaalde supplementen het ontstaan van retinopathie bij diabetes type-2 kunnen tegengaan. Getest werden supplementen van zeaxanthine, luteÔne, liponzuur en omega-3 vetzuren. Zowel het ontstaan van retinopathie werd door de supplementen tegengegaan als ook bleken de supplementen een goede behandeling van de ziekte.

X Uit een studie onder 374 patiŽnten, die herstelde van een hartaanval, blijkt dat extra omega-3 vetzuren een goede aanvulling is op de bestaande behandeling. Dagelijks 4 gram omega-3 vetzuren, DHA en EPA, en zes maanden lang blijkt te zorgen voor duidelijk betere hartfuncties en duidelijk minder woekering van bindweefsel in het hart in vergelijking met zij die hetzelfde behandeld werden doch geen omega-3 vetzuren maar een placebo ontvingen.

X Uit een studie blijkt dat goede bloedwaarden omega-3 vetzuren, zowel aan EPA, DHA als ALA, de kans om dood te gaan aan een hartaanval duidelijk doen verminderen.

X Vaatwandstijfheid (arteriosclerose) blijkt volgens studies tegen te gaan door voeding rijk aan vitamine K2 en omega-3 vetzuren.

X Ook bij cognitief gezonde mensen neemt met het ouder worden het hersenvolume af (hersenatrofie) doch bij mensen met cognitieve achteruitgang gaat dat sneller tot zelfs zeer snel bij de mensen met dementie en de ziekte van Alzheimer. Deze atrofie en cognitieve achteruitgang kan volgens verschillende studies flink vertraagd worden door voeding rijk aan (vis) omega-3 vetzuren (EPA en vooral DHA) en een gepaste hoeveelheid omega-6 vetzuren in combinatie met B-vitamines (B6, foliumzuur en B12). De combinatie is belangrijk omdat lage bloedwaarden omega-3 zorgen voor slechtere opname van de B-vitamines en lage bloedwaarden B-vitamines zorgen voor slechtere opname van omega-3 vetzuren en in beide gevallen zorgt dat niet voor betere cognitieve functies.

X HartpatiŽnten hebben een duidelijk hogere kans op een depressie. Ter voorkoming zijn volgens onderzoek goede bloedwaarden omega-3 vetzuren al belangrijk omdat omega-3 vetzuren in de bestrijding van de depressie dan nog effectiever zijn.

X Uit een studie blijkt dat supplementen met omega-3 vetzuren na een hersenschudding het herstel flink kunnen verbeteren. De gebruikte hoeveelheden omega-3 vetzuren dienen wel hoog te zijn, de eerste week wel 3x 5 gram/dag en daarna 1of 2x per dag 5 gram. Uit de studie blijkt ook dat deze hoge dosering zonder echte bijwerkingen genomen kan worden.

X Uit een studie onder ruim 2.000 jong volwassenen blijkt dat voeding rijk aan omega-3 vetzuren zorgt voor een lagere bloeddruk. Zij met de meeste omega-3 vetzuren in hun voeding bleken duidelijk een lagere bloeddruk te hebben. Als jong volwassenen een goede bloeddruk is belangrijk om hoge bloeddruk later in het leven te kunnen voorkomen, aldus de onderzoekers.

X Het regelmatig eten van vette vis zonodig aangevuld met capsules omega-3 zorgt tijdens de zwangerschap volgens onderzoek niet alleen voor meer geestelijke rust doch andere onderzoeken laten zien dat de omega-3 vetzuren, vooral DHA,  goed zijn voor betere hersenfuncties van de baby en de motoriek en verminderen de kans op eczeem, astma en atopatische allergieŽn bij de baby later in het leven aanzienlijk en geven een veel lagere kans op het krijgen van borstkanker later in het leven van de baby. Extra omega-3 vetzuren zoals DHA geven ook een duidelijk kleinere kans op het krijgen van een depressie tijdens of na de zwangerschap. Extra DHA zorgt volgens onderzoek nu ook voor een goed ijzermetabolisme bij de baby. Ander onderzoeken Ļ laten zien dat voldoende omega-3 vetzuren als DHA en EPA de kans op een te vroege geboorte aanzienlijk verkleind. Een studie doet vermoeden dat omega-3 vetzuren nu de kans op een miskraam doen verkleinen. Andere onderzoeken Ļ laten zien dat extra omega-3 vetzuren, zowel door het eten van veel vis als met supplementen, tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap kan zorgen voor een flink lagere kans op astma bij de baby, zo ook tegen een ei-allergie zo blijkt uit een andere studie en voor minder vet en betere botdichtheid als zesjarige volgens ander onderzoek.

X Een betere omega-3/omega-6 vetzuur verhouding blijkt ook bij kinderen en tieners belangrijk te zijn in het voorkomen en behandelen van depressieve klachten, zo laat een studie zien. Meer omega-3 vetzuren in de voeding zorgden voor duidelijk minder depressieve klachten.

X Onderzoek laat zien dat voeding rijk aan omega-3 vetzuren en vooral DHA zorgt voor duidelijk meer goede darmbacteriŽn en daardoor minder oxidatieschade.

X Kinderen op de leeftijd van 8 jaar met de hoge bloedwaarden aan omega-3 vetzuren blijken volgens onderzoek op zestienjarige leeftijd duidelijk minder kans te hebben op allergieŽn en astma.

X Het regelmatig eten van vis en/of het nemen van omega-3 supplementen doet volgens onderzoek de kans op MS flink afnemen.

X Een studie onder jonge vrouwen laat zien dat aanvulling met omega-3 vetzuren verlies aan spiermassa tegengaat bij weinig inspanning.

X Er zijn steeds meer aanwijzingen dat traditionele kankerbehandelingen paradoxaal genoeg nieuwe tumorgroei kunnen bevorderen. Een studie, met experimentele modellen van dierkanker, laat zien dat toediening van ontstekingsremmende stoffen die de ontstekingsreactie van het lichaam op chirurgie of chemotherapie doen verminderen, de overleving op langere termijn bevorderen. Een van die stoffen is Resolvin, een stof die de migratie van ontstekingscellen naar de plaats van ontsteking remt en voorkomt tevens dat andere ontstekingcellen worden geactiveerd. Resolvines kan het lichaam maken uit de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Belangrijk is wel te starten met inname voordat met een kankerbehandeling begonnen wordt.

X Een studie laat zien dat vier weken lang dagelijks extra DHA en EPA vetzuren het zicht in het donker flink kan verbeteren.

X Uit een kleine studie blijkt weer eens het belang van voldoende omega-3 vetzuren in de voeding en dan speciaal de visvetzuren DHA en EPA. Extra inname van deze vetzuren zorgden 24 uur lang voor een verhoogde hoeveelheid van ontstekingremmende stoffen in het bloed, stoffen die ook bacteriŽn kunnen doden.

X Regelmatig omega-3 supplementen kunnen volgens onderzoek voor duidelijk minder spierpijn zorgen na het sporten.

 

 

 

X Volgens een grote analyse lijken supplementen met omega-3 vetzuren weinig of geen invloed te hebben in het voorkomen van hart- en vaatziektes. (Omdat de meeste supplementen niet de juiste vorm van vetzuren bevatten, zie hieronder bij Let op, zijn deze uitkomsten niet vreemd. Trouwens het eten van vis geeft volgens andere studies wel de voordelen tegen hart- en vaatziektes.) 

X Volgens een onderzoek is het wellicht beter om niet dagelijks supplementen met omega-3 vetzuren te nemen omdat hoge bloedwaarden van de vetzuren DHA, DPA en EPA de kans op prostaatkanker en zeker een agressieve vorm kunnen verhogen. Wellicht alleen bij mensen die roken, veel alcohol drinken en duidelijk overgewicht hebben.

Let op: Vanwege de gezondheidseffecten van omega-3-vetzuren uit vis zijn er (Visolie) capsules te koop met EPA en DHA. Voor personen die geen vis willen of kunnen eten, kunnen deze een alternatief zijn.

Belangrijk is er zeker van te zijn dat de visolie zeker geen verontreinigingen bevat. Goede visolie bevat ook hoofdzakelijk een combinatie van EPA en DHA en liever geen bewerkte omega-6 vetzuren.

Goede visolie bevat ook alleen vetzuren in de natuurlijke vorm van triglyderiden en of fosfolipiden en zeker niet in de bewerkte vorm van ethyl esters (zie deze analyse). Visolie die aan deze criteria voldoet is moeilijk en waarschijnlijk niet tegen een redelijke prijs te koop.

Inmiddels bestaat er ook een milieuvriendelijker algenolie, rijk aan omega-3 vetzuren, waarbij geen vissen gebruikt worden. Doch nergens is de juiste samenstelling van algenolie te vinden m.b.t. de omega-3 vetzuren die er in zitten. Gelet op het productieproces zullen dat dan bijna zeker ethyl esters zijn.

Bedenk dat het eten van op de goede manier klaargemaakte vis volgens onderzoeken veruit het beste is voor uw gezondheid, het zijn niet alleen de visolie doch ook andere belangrijke stoffen in vis die zorgen voor de goede eigenschappen van vis.

 

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(28-03-2021)