Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij allergieŽn:  

 Cranberry's

 Quinoa

Peren

Zonnebloempitten

Ananas

Zoete kers

Lijnzaadolie

Lam

Papaja

Brazilnoten

Boerenkool

Mango

Bloemkool

Grapefruit

Limoen

Spruitjes

Artisjokken

Groene thee

 

Gezonde kruiden bij allergieŽn:

 

 Terminalia beleirica

Stekelnoot fruit

Onrijpe pomerans

Ledebouriella

Pau díarco

Munt

Netel

Echinacea

Zoethout

Ogentroost

Kamille

Rozenbottel

Mierikswortel

Fenegriek

Matť

Zwarte komijn

Vlierbes 

AloŽ vera

Perilla

 

Goede supplementen bij allergieŽn:

 

 Rutin

Bijenpollen

Quercetine

Teunisbloemolie

 

Gezonde nutriŽnten bij allergieŽn:

 

 Msm

 Quercetine

Linolzuur

Gamma-linoleenzuur

FlavonoÔden

Co-enzym Q10

Vitamine B12

Vitamine B6

 

Opmerkingen:

 

De laatste jaren zijn allergieŽn in opmars, al weet niemand goed waarom. Volgens ťťn redenering Ė de zogenaamde hygiŽne-hypothese Ė zouden onze kinderen te weinig blootgesteld worden aan bacteriŽn waardoor ze sneller allergisch reageren. Feit is dat, terwijl in de jaren 50 maar vijf procent van de bevolking er last van had, dat aantal vandaag verzesvoudigd is. Hier een onderzoek dat ook laat zien dat te schone voeding die theorie bevestigt. 

Vooral de zogenaamde ≠kruisallergieŽn komen steeds vaker voor, zegt allergoloog en professor in het universitair ziekenhuis van Gent, dokter Philippe Gevaert. Deze mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor berkenpollen, en reageren ook allergisch op bestanddelen die daar erg op lijken, zoals appels, peren, hazelnoot, selder. Het enige wat kan helpen, is het voedsel opwarmen of verwerken en wie na het verwarmen van allergenen toch hevig reageert heeft wellicht een allergie in de primaire vorm. Dat is de ergste variant en die kan dodelijk zijn. Zeker wanneer er een anafylactische schok optreedt: dan krijgt de patiŽnt plots rode vlekken en jeuk, verwijden de bloedvaten, zwelt de keel, wordt hij kortademig en kan hij het bewustzijn verliezen. Pindanoten, melk, eieren, vis en schaaldieren zijn typische allergenen. Voor de meeste mensen zijn ze dagelijkse kost, maar voor twee procent van de bevolking kunnen ze dodelijk zijn. Wie in shock gaat, moet zo snel mogelijk adrenaline krijgen en naar het ziekenhuis gaan.

AllergieŽn, met hoge bloedwaarden IgE-antilichamen zouden volgens onderzoek ook "voordelen" kunnen hebben, het immuunsysteem kan daardoor wellicht beter een bacteriŽle infectie aanpakken. 

Uit een studie onder ruim 40.000 volwassenen blijkt dat wellicht maar de helft van de mensen die denkt dat ze een allergie hebben dat ook daadwerkelijk hebben. Hun symptomen kunnen ook wijzen op voedselintolerantie of andere voedselgerelateerde aandoeningen en daarom is het belangrijk om eerst bij een arts langs te gaan voor je bepaalde voeding uit je dieet schrapt.

Ter voorkoming:

X Goede bloedwaarden vitamine D zijn belangrijk in het tegenaan van allergieŽn.

X Een mediterraan dieet geeft een veel kleinere kans op allergieŽn.

X Uit een Britse studie onder ruim 600 baby's met of eczeem of eiwitallergie of beide en daardoor een verhoogde kans op een pinda-allergie, blijkt dat het toevoegen van een kleine hoeveelheid (30 klein gemaakte pinda's per week, verdeeld over minimaal 3 dagen) vanaf de leeftijd van ca. 6 maanden en dat tot de leeftijd van 5 jaar de kans op een pinda-allergie met ruim 80% doet dalen in vergelijking met zij die helemaal geen pinda's te eten kregen. Vergelijkbare resultaten laten een andere studie zien.

X Langdurige inname van dagelijks de probiotische bacteriŽn Lactobacillus rhamnosus geeft bij kleine kinderen wel 80% minder kans op een pinda-allergie, en dat jarenlang zo blijkt uit onderzoek.

X Kinderen op de leeftijd van 8 jaar met de hoge bloedwaarden aan omega-3 vetzuren blijken volgens onderzoek op zestienjarige leeftijd duidelijk minder kans te hebben op allergieŽn en astma.

X Om allergieŽn tegen te gaan laat onderzoek zien dat natuurlijke eiwitten uit melk, te weten de beta-lactoglobulines de vorming van IgE-antilichamen, die verantwoordelijk zijn voor allergische symptomen, kunnen voorkomen.

 

X Voeding rijk aan suikers, weinig vezels en industrieel bewerkte voeding zoals fastfood draagt duidelijk bij tot allergieŽn en andere problemen die niet voorkomen als men een meer klassiek dieet volgt. Een klassiek dieet bestaat veelal uit volkoren granen, bonen, noten en groentes. Bij een klassiek dieet is er een goede balans van de darmbacteriŽn. Bij ongezonde voeding is deze balans zoek en hebben de "slechte" bacteriŽn de overhand en veroorzaken zo o.m. allergieŽn.

X Uit een studie blijkt niet alleen dat kleine kinderen door het eten van fastfood meer AGEs (Advanced Glycation End Products) in hun bloed hebben doch ook dat deze AGEs kunnen zorgen voor duidelijk meer kans op voedselallergieŽn.

X Vermijd zoveel mogelijk luchtvervuiling en fijnstof, dit verhoogt de kans op allergieŽn flink. Doorgaans is de lucht in de meeste woonhuizen wel 4 keer vuiler dan de toch al niet schone lucht buiten. Gelukkig kunt u daar op een simpele manier zelf wel wat aandoen. Kijk hier maar eens hoe dat volgens de NASA op te lossen is. (Roken is al taboe en zeker binnenshuis)

X Blootstelling aan de hormoonverstorende stof Bisphenol-A tijdens de zwangerschap kan volgens een voorlopige studie de kans op allergieŽn duidelijk doen vergroten.

X Let op: Volgens studie blijkt dat medicijnen met een anticholinerge werking de kans op een longontsteking bij senioren flink kunnen verhogen. Medicijnen met een anticholinerge werking zijn o.m. anticholinergica, parasympathicolytica en acetylcholinereceptor-antagonisten. Het zijn medicijnen die gebruikt worden tegen hoge bloeddruk, hartaandoeningen, chronische longproblemen, allergieŽn en zo verkrijgbare middelen tegen slapeloosheid, slechte spijsvertering en antihistaminica. Vaak gebruiken ouderen meerdere medicijnen met anticholinerge werking, hetgeen volgens de onderzoekers voor extra problemen kan zorgen.

X Let op: Onderzoek laat zien dat maagzuurremmers de kans op allergieŽn doet vergroten.

Klik hier naar onderzoeken uit het nieuws over allergieŽn.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                          Printen      

 

(25-02-2021)