Home / Aandoeningen / ...

Gezonde kruiden bij Claudicatio intermittens:   

Knoflook

Ginkgo biloba

 

Gezonde nutriŽnten bij Claudicatio intermittens:

 

 Aminozuren

 Vitamine B3

L-carnitine

 

Opmerkingen:

 

Etalagebenen is een lekenterm voor claudicatio intermittens, het belangrijkste symptoom van perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of van een veneuze insufficiŽntie. De term beschrijft de pijn in de benen ten gevolge van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen.

De oorzaak van de vernauwing of afsluiting is vrijwel altijd het gevolg van vetafzetting in de wand van de slagader en verkalking van de wand (atherosclerose). Roken is samen met diabetes verreweg de belangrijkste oorzaak hiervan. Er zijn echter ook wel mensen die nooit gerookt hebben en toch deze aandoening krijgen. Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof en dus meer bloed nodig. Bij gebrek aan zuurstof ontstaat verzuring van de spieren, wat de krampende pijn veroorzaakt.

Ter voorkoming:

X Volgens onderzoek lijkt de belangrijkste oorzaak chronische ontstekingen, verder een mogelijk ijzer tekort, mogelijke zenuwproblemen rond de bloedvaten of teveel slechte bacteriŽn in de darmen.

X Goede bloedwaarden vitamine D doen volgens onderzoek de kans op claudicatio intermittens sterk verminderen.

X Volgens onderzoek doet het dagelijks eten van minstens drie porties groenten en fruit de kans op PAV duidelijk verminderen.

X Een analyse onder ruim 50.000 mensen die 23 jaar gevolgd werden laat het belang zien van het dagelijks eten van wat nitraatrijke groente. Het onderzoek laat zien dat dagelijks een kop nitraatrijke groenten kan zorgen voor een lagere bloeddruk en duidelijk minder kans op hart en vaatziekte en met wel de minste kans op perifeer arterieel vaatlijden.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(12-06-2021)