Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij depressies:  

Bruine rijst

Zonnebloempitten

Brouwers gist

Haver

Kool

Kurkuma

Okra

Vette vis

Amsoi

Spruitjes

 

Gezonde kruiden bij depressies:

 

 Sint Jan's kruid

 Citroenmelisse

Slaapmutsje

Damiana

Mariadistel

Gotu kola

Zilverkaars

Ginkgo biloba

Basilicum

Cyperus

Kruizemunt

Lavendel

Passievrucht

Komkommerkruid

Matť 

 

Goede supplementen bij depressies:

 

 SAM

Hennepolie

Bijenpollen

Koninginnegelei

Blauwgroene alg

 

Gezonde nutriŽnten bij depressies:

 

 Vitamine B6

Eicosapentaeenzuur (EPA)

Magnesium

Selenium

Vitamine D

Curcumine

Tyrosine

Vitamine B12

Omega-3 vetzuren

Vitamine E

Trimethylglycine

Vitamine C

Aminozuren

Docosahexaeenzuur (DHA) (samen met EPA)

Foliumzuur 

Vitamine B3

Alfa-linoleenzuur

Phenylalanine 

Vitamine B5

Vitamine B1

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X 4 koppen groene thee per dag doen de kans op een depressie bijna halveren.

X Regelmatig een mediterraan dieet met o.m. olijfolie verlaagt die kans met meer dan 30%. Hier nog een studie die dat bevestigt. Een andere studie, een grote analyse van studies laat zien dat zij die zich het meest aan een meer mediterraan dieet houden wel ruim 30% minder kans hebben op een depressie, terwijl meer westerse voeding met bewerkte en geraffineerde voeding net zorgt voor duidelijk meer kans op een depressie. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Goede bloedwaarden vitamine D verlagen volgens verschillende studies de kans op een depressie duidelijk. Bloedwaarden vitamine D blijken ook omgekeerd evenredig te zijn met de ernst van de symptomen van een depressie. Hoe hoger de bloedwaarden hoe minder symptomen. Hier een studie met vergelijkbare resultaten.

X Regelmatig flink bewegen en/of tai chi beoefenen verlaagt de kans op depressies duidelijk. Volgens een andere studie geeft 1 uur per week bewegen al 12% minder kans op een depressie, Zo ook volgens studie het beoefenen van yoga. Zelfs mensen met een genetische aanleg voor een depressie kunnen door te bewegen het risico op een depressie duidelijk verminderen, zo blijkt uit een studie. Dagelijks slechts 30 minuten van elke vorm van bewegen Ė met meer inspanning, zoals aerobics of dansen, of met minder inspanning, zoals yoga, wandelen of stretchen - vermindert het risico op een depressie of een verdere depressieve episode. Ander onderzoek laat zien dat zij met de grootste fitheid de kleinste kans hebben op een depressie of gevoelens van angst.

X Voeding rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, de omega-9 zoals in olijfolie en meervoudig onverzadigde vetzuren zoals de omega-3 vetzuren doen de kans op een depressie flink afnemen.

X Vooral voeding rijk aan foliumzuur, veel groenten en fruit, volkoren granen, vis en gevogelte blijken volgens onderzoek belangrijk te zijn ter voorkoming van een depressie.

X Gezonde voeding kan volgens onderzoek de kans op een depressie duidelijk verlagen. Gezonde voeding was veel groenten en fruit, bessen, volkoren granen, kip ,vis en voeding met veel foliumzuur en het drinken van koffie gaven een duidelijke lagere kans op een depressie. Fastfood, bewerkte voeding, kant en klare voeding, bewerkt vlees en frisdranken geven daarentegen een duidelijk grotere kans op een depressie. Onderzoek laat zien dat vooral de vele omega-6 en de weinig omega-3 vetzuren in fastfood aanleiding zijn tot een depressie.

X Uit een studie blijkt dat regelmatig bewegen en/of sporten de kans op een depressie en nervositeit duidelijk doet afnemen en een voorlopige studie laat zien dat meer bewegen bij stress ook de kans op een depressie duidelijk doet afnemen.

X Uit een voorlopig onderzoek lijkt het dat resveratrol goed werk kan doen ter voorkoming van een depressie als gevolg van stress. Stress zo blijkt uit de studie veroorzaakt ontstekingen in het lichaam en de hersenen en daardoor ontstaan symptomen van een depressie. Het aanvullen van de voeding met resveratrol ging de ontstekingen in het lichaam, die normaal bij stress ontstaan, tegen. Een andere voorlopige studie laat zien dat resveratrol kan zorgen voor regulering van het het stresshormoon, een corticosteroÔde, een daardoor angst en depressie kan tegengaan. Hier nog een studie die de werking van resveratrol laat zien in het tegengaan van een depressie.

X Het regelmatig eten van voeding met veel vezels, volkoren producten, groenten en vers fruit geeft duidelijk een lagere kans op het krijgen van een depressie, zo blijkt uit een studie. Nog een studie laat zien dat het eten van meer groenten en fruit met veel vezels en van minder kant en klare voeding en geraffineerde producten zoals suikers zorgt voor meer positieve gedachten en de kans op een depressie duidelijk doet verminderen.

X Uit een grote analyse blijkt dat het regelmatig eten van vis de kans op een depressie doet verminderen. Twee keer per week vis eten zorgde bij de mannen op 20% minder kans op een depressie, bij vrouwen was dat 16% minder kans, alles in vergelijking met zij die minder of geen vis aten. Volgens de onderzoekers zou een mogelijke verklaring zijn dat behalve de aanwezige omega-3 vetzuren ook de eiwitten, mineralen en vitamines in vis een duidelijk effect hebben op de hersenen en de activiteit van de neurotransmitters dopamine en serotine.

X Een betere omega-3/omega-6 vetzuur verhouding blijkt ook bij kinderen en tieners belangrijk te zijn in het voorkomen en behandelen van depressieve klachten, zo laat een studie zien. Meer omega-3 vetzuren in de voeding zorgden voor duidelijk minder depressieve klachten.

X Rauwe voeding eten zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder stress en depressies en voor een betere gemoedstoestand. De top tien van de rauwe voeding met de beste resultaten: wortelen, bananen, appels, groene bladgroente, grapefruit, sla, citrusfruit, verse bessen, komkommer en kiwi.

X Uit een Brits onderzoek onder ruim 13.000 mensen lijkt het dat het eten van donkere of pure chocola de kans op een depressie doet verlagen. Zij die dagelijks meer dan 100 gram donkere chocola aten bleken tot wel bijna 60% minder kans te hebben op een depressie. Alleen het eten van pure of donkere chocola gaf dit voordeel, het eten van melkchocolade bleek geen voordelen te geven.

 

X Regelmatig voeding rijk aan transvetten en verzadigd vet, zoals in fastfood en kant en klare voeding en bakkerijproducten, verhoogt de kans op een depressie duidelijk.

X Uit een analyse blijkt dat het eten van bewerkte voeding en geraffineerde suikers de kans op een depressie wel met 10% kan verhogen en het probleem is erger in de wintermaanden wanneer het gebrek aan zonlicht onze slaappatronen verstoort.

X Frisdranken, fruitsappen en het bijzonder de light versies blijken volgens een studie onder ruim 260.000 mensen die tien jaar gevolgd werden de kans op een depressie duidelijk te verhogen. Het dagelijks drinken van 4 glazen frisdrank gaf 30% meer kans op een depressie in vergelijking met zij die nauwelijks frisdranken dronken. Gewone frisdrank bleek 22% meer kans te geven en de light versies gaven 31% meer kans op een depressie. Bij fruitdranken was de verhoogde kans gemiddeld 38% en zelfs 51% voor de light versies. Het drinken van koffie gaf een 10% lagere kans.

X Depressies kunnen het gevolg zijn van slaapapneu.

X Overgewicht en het eten van fastfood, bewerkt vlees, gefrituurde voeding en suikers verergert volgens onderzoek een depressie. Hier nog een studie die laat zien dat suikers een duidelijk hogere kans geven op een depressie. Een ander onderzoek laat zien dat iedere 10 kg teveel aan lichaamsgewicht de kans op een depressie met 17% verhoogt.

X Uit een kleine studie blijkt dat een goede nachtrust goed werkt om pessimistische gedachten weg te werken. Laat naar bed gaan en weinig uren slaap, is de aanzet tot het zich zorgen maken en het hebben van negatieve gedachten, zo blijkt uit de studie. Zij hebben duidelijk meer kans op het krijgen van typische symptomen van angst, depressie en obsessief-compulsieve stoornissen. Omgekeerd, degenen die op een redelijke tijd naar bed gaan en goed slapen hebben veel minder kans op negatieve denkpatronen zo blijkt uit de studie. Een andere studie laat vergelijkbare resultaten zien.

X Regelmatige blootstelling aan pesticiden blijkt volgens onderzoek de kans op een depressie duidelijk te verhogen.

X Uit een kleine studie blijkt dat zwaar facebookgebruik de kans op een depressie doet vergroten.

X Onderzoek laat zien dat vrouwen die 55 uur of meer per week werken en mannen en vrouwen die veel in het weekend werken een duidelijk verhoogde kans op een depressie hebben.

X Uit een Amerikaanse studie onder ruim 70.000 postmenopauzale vrouwen blijkt dat het eten van geraffineerde producten een duidelijk verhoogde kans geeft op een depressie. Geraffineerde producten, met vooral veel geraffineerde koolhydraten en granen zoals wit brood, witte rijst, frisdranken, snoep en koek, hebben een hoge glycemische index en belasting en zorgen daardoor snel voor extra hoge bloedsuikerwaarden. Het hormonale antwoord hierop kan ook stemmingswisselingen, moeheid en andere symptomen van een depressie veroorzaken.

X Let op: Bij het ouder worden treedt doorgaans ook gehoorverlies op. Ondanks dat dit gehoorverlies makkelijk vast te stellen en te behandelen is laten weinig ouderen dit vaststellen of behandelen. Dat dit wel belangrijk is blijkt uit een studie onder ruim 5.200 vijftigplussers: gehoorverlies kan de kans op een depressie duidelijk verhogen.

X Let op: Een onderzoek laat zien dat het gebruik van maagzuurremmers in de vorm van PPI's en dan vooral lansoprazol, rabeprazol en pantoprazol de kans op een ernstige depressie duidelijk doen verhogen.

X Let op: Uit een grote studie blijkt dat het nemen van tweehonderd, veel gebruikte medicijnen kan leiden tot het krijgen van een depressie. Zij die maar 1 medicijn namen hadden al 7% kans, bij twee medicijnen 9% en bij drie medicijnen wel 15% kans op een depressie. Op bijna geen bijsluiter van die medicijnen staat deze mogelijke bijwerking vermeld, zodat noch de arts of gebruiker zich van enig gevaar bewust is.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over depressies.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(28-03-2021)