Home / Voeding / ...

Tomaten helpen bij of tegen:

 Prostaatkanker

 Baarmoederkanker

 Pancreas kanker

 Borstkanker

 Huidkanker

 Longkanker

 Darmkanker

Anorexia

Vrije radicalen

Kanker

Macula degeneratie

Hart problemenTomaat oranje 

Constipatie

Ontsteking van de galblaas

Galstenen

Blaasstenen

Artritis

Bacteriële infecties

Acne

Immuunsysteem problemen

Reumatische artritis (RA)

Jicht

 

Helpen organen en systemen:

 

Maag

Hart

Lever

Ogen

Immuunsysteem

Spijsvertering

Huid

 

Nutriënten in tomaten:

 

 Biotine

 Lycopeen*

 Vitamine B3

 Vitamine B5

 Vitamine B6

Cartenoïden

Luteïne

Carotenen

Antioxidanten

Vitamine C

Fosfor

Foliumzuur

Kalium

Vitamine A

Quercetine

Naringenine (schil)

Ferulazuur

Bètacaroteen

Alfacaroteen

Fisetine

 

Opmerkingen:

 

* Als tomaten goed gekookt (of gesmoord) worden komt er veel meer lycopeen vrij, daarom bevat bijv. tomatenpasta wel 5x meer lycopeen dan rauwe tomaten.

 

Oranje tomaten bevat een vorm van lycopeen, de actieve cis-vorm die makkelijk in het lichaam opgenomen wordt.

In rode tomaten zit lycopeen in een zgn. transvorm, die in het lichaam omgezet moet worden in de cisvorm de actieve vorm van lycopeen. Deze omzetting gebeurt echter weinig effectief en alleen ook nog als lycopeen tegelijk met (gezond) vet wordt ingenomen. Bij een speciale manier van bereiden kan de transvorm al omgezet worden in de cisvorm zodat de opname veel groter is. Verwarm de tomaten samen met (olijf)olie een klein uur bij 125° C. Het gevolg is dat dan in deze saus 9x meer lycopeen in de cisvorm zit. Na het eten van deze cisrijke saus blijkt ook 55% meer lycopeen in het bloed gevonden te worden.

X De combinatie in de voeding van tomaten en broccoli blijkt bij prostaatkanker nog meer resultaat te geven dan het eten van ieder apart. Zowel reducties in tumorgrootte als een afname van de verspreiding en een verhoogde celdood van de kankercellen zijn het gevolg van het dagelijks eten van de combinatie. Dit betekent dagelijks een ¼ kop rauwe broccoli en 2½ kop verse tomaten. In plaats van de verse tomaten kunt u ook 1 kop tomatensaus of ½ kop tomatenpasta nemen.

X Een studie onder 28.000 mannen laat zien dat het dagelijks eten van tomaten de kans op prostaatkanker duidelijk kan doen afnemen. Geen duidelijk verschil werd gezien als verse tomaten of tomatensaus gegeten werd. Het grote verschil werd gezien als vijf tot zes keer per week in olie gebakken tomaten werden gegeten, hiermee werd de kans op prostaatkanker wel tot 28% lager.

X Vrouwen, na de overgang, hebben al een verhoogde kans op borstkanker. Het regelmatig eten van voeding rijk aan tomaten blijkt volgens studie te zorgen voor hogere waarden adiponectine, een hormoon dat zorgt voor betere bloedsuiker- en vetwaarden en de kans op borstkanker duidelijk doet verlagen.

X Volgens onderzoek worden de carotenoïden in avocado bijna 5x meer omgezet tot de actieve vorm vitamine A in het lichaam als het eten van avocado gecombineerd wordt met het eten van tomatensaus en wel ruim 12x meer met het eten van rauwe wortelen.

X Blootstelling aan gammastraling, die onder meer toegepast worden in de medische fysica, kan volgens onderzoek goed aangepakt worden door voeding rijk aan lycopeen, zoals in tomaten.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat het dagelijks eten van tomaten de kans op huidkanker sterk kan verminderen.

X Wellicht kan voeding rijk aan tomaten de groei van maagkanker tegengaan, althans dat blijkt uit een laboratoriumstudie.

X De longfunctie begint rond 30-jarige leeftijd met variabele snelheid af te nemen, afhankelijk van de algemene en specifieke gezondheidstoestand van personen, zegt professor Vanessa Garcia-Larsen, hoofdauteur van een studie die laat zien het regelmatig eten van fruit en in het bijzonder dagelijks een appel met schil en een verse tomaat die afname kan vertragen en zelfs opgelopen schade door roken herstelt.

X Een jaar lang, iedere dag een glas (200 ml) ongezouten tomatensap kan volgens een studie onder een kleine 500 deelnemers zorgen voor een duidelijk lagere bloeddruk en betere cholesterolwaarden.

X Volgens onderzoek is voeding rijk aan lycopeen, zoals tomaten, goed voor een goede kwaliteit van het sperma. Hier nog een studie die dat bevestigt.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over tomaten.

 

Algemene opmerking:

Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande gegevens indicatief zijn en kunnen verschillen per soort en kweekmethode en -plaats.

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                              Printen      

 

(29-05-2020)