Home / Voeding / ...

Pinda's helpen bij of tegen:

 Slechte (LDL) cholesterol

Hart problemen

Maagpijn

Hoest

Slechte spijsvertering

Constipatie

Ziekte van Alzheimer

Immuunsysteem problemen

Acne

 

Pinda's helpen organen en systemen:

 

 Bloedvaten

 Hart

Maag

Milt

Longen

Nieren

Hersenen

Spijsvertering

Huid

Immuunsysteem

 

Nutriënten in pinda's:

 

 Vitamine B5

 Vitamine B3

 Vitamine B2

 Koper

 Resveratrol

 Asparaginezuur

Tyrosine

Magnesium

Foliumzuur

Arginine

Biotine

Mangaan

Fosfor

Zink

Fytinezuur

Oliezuur

Vitamine B1

Co-enzym Q10

Vitamine E *

Tryptofaan

Glycine

Serine

IJzer

Linolzuur

Choline

Methionine

Proline

 

Opmerkingen:

 

* Waaronder vitamine E in de vorm van gamma-tocoferol.

 

X Het bijna dagelijks eten van wat noten en pinda's tijdens de zwangerschap doet de kans op een allergie hiervoor bij de baby volgens onderzoek wel tot 70% verminderen.

X Uit een Britse studie onder ruim 600 baby's met of eczeem of eiwitallergie of beide en daardoor een verhoogde kans op een pinda-allergie, blijkt dat het toevoegen van een kleine hoeveelheid (30 pinda's per week, verdeeld over minimaal 3 dagen) vanaf de leeftijd van ca. 6 maanden en dat tot de leeftijd van 5 jaar de kans op een pinda-allergie met ruim 80% doet dalen in vergelijking met zij die helemaal geen pinda's te eten kregen.

X Het regelmatig eten van pinda's blijkt volgens studie een duidelijk lagere kans te geven op een vroegtijdige dood zeker als gevolg van hart- en vaatziektes, gemiddeld dan ruim 30% lager.

X Het regelmatig eten van pinda's zorgt volgens onderzoek voor soepele slagaders en gaat zo aderverkalking tegen, wellicht doet resveratrol hier zijn werk, zo laat een andere studie zien.

X Uit een langjarige Nederlandse studie onder ruim 120.000 vijfenvijftigplussers blijkt dat het eten van noten en pinda's goed is tegen een vroegtijdige dood. 10 tot 15 gram noten per dag zorgen voor een flink lagere kans om vroegtijdig dood te gaan vooral aan respiratoire ziekten, neurodegeneratieve ziekten en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Dit geldt zowel voor mannen als vrouwen. Pinda's tonen minstens zo sterke vermindering van de sterfte als noten, maar pindakaas is niet geassocieerd met een lagere mortaliteit.

X Bekend is dat noten goed zijn tegen het krijgen van hart- en vaatziektes en diabetes. Uit een nieuwe studie onder ruim 5.000 gezondheidswerkers blijkt nu dat noten natuurlijke ontstekingsremmers zijn. Zij die vijf keer in de week een portie noten en/of pinda's aten hadden duidelijk lagere bloedwaarden van ontstekingsmarkers als C-reactief proteďne (CRP) en Interleukine-6 (IL-6) in vergelijking met zij die weinig of geen noten aten. De resultaten waren nog beter als drie keer in de week een portie rood of bewerkt vlees of geraffineerde granen vervangen werd door een portie noten.

X Uit een studie onder tieners blijkt dat regelmatig een extra portie pinda(kaas) kan zorgen voor minder lichaamsgewicht.

X In een studie bleek dat vier jaar lang dagelijks 30 gram noten of pinda’s eten zorgde voor duidelijk minder kans op overgewicht

X Uit een Amerikaanse studie onder 290.000 deelnemers die ruim 20 jaar werden gevolgd blijkt dat het dagelijks eten van 15-30 gram noten niet leidt tot gewichtstoename. Als men ook nog wat van de geraffineerde en/of bewerkte voeding deed vervangen door noten dan bleek er zelfs sprake te zijn van wat gewichtsverlies. Zowel het eten van noten als pinda’s gaven deze resultaten, het eten van pindakaas niet.

X Iedere keer na het eten van vetten met de voeding worden door de vele vetten (als triglyceriden) in het bloed de bloedvaten tijdelijk wat stijver wat op termijn kan leiden tot minder bloeddoorstroming waardoor het hart harder moet werken. Uit een kleine Amerikaanse studie nu blijkt dat pinda’s het telkens stijver worden kunnen tegengaan. De deelnemers, alle met overgewicht, kregen bij een vette maaltijd 30 gram pinda’s te eten. Nu bleek de verhoging van triglyceriden uit te blijven en daardoor ook de verstijving van de bloedvaten.

X Uit een grote studie blijkt ook dat het eten van zowel noten als pinda’s cognitieve achteruitgang flink kan afremmen. Iedere dag 10 gram noten of pinda’s bleek bij de deelnemers in de studie de kans op cognitieve achteruitgang met 40% te doen afnemen.

 

X Let op: Kinderen jonger dan vijf jaar kan je maar beter geen pindanootjes laten eten, zo waarschuwen longartsen. Hun tandjes zijn namelijk niet sterk genoeg om de pindanoten fijn te kunnen kauwen en wanneer ze zich verslikken, bestaat het risico dat er een nootje (of splinters ervan) in de longen terechtkomt. Dat kan aanleiding geven tot een longontsteking. (Het fijnmaken van nootjes kan natuurlijk zonodig een oplossing zijn.)

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over pinda's.

 

Algemene opmerking: 

Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande gegevens indicatief zijn en kunnen verschillen per soort en kweekmethode en -plaats.

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                Printen      

 

(25-08-2020)