Home / Aandoeningen / ...
Gezonde kruiden bij slaapproblemen:
Opmerkingen:
Onderzoeken laten zien dat een goede nachtrust 7 tot 8 uur duurt, niet korter en niet langer en zeker voor mensen met diabetes type-2 zo laat onderzoek zien, en dat een op de drie mensen chronisch slaap te kort komt. Minder dan zes uur of langer dan 8 uur slapen zorgt volgens onderzoek ook nog eens 40-50% meer kans op verkalking van de kransslagaders.
Mensen proberen dat probleem vaak op te lossen door ’s ochtends veel koffie te drinken, maar deze gewoonte heeft ervoor gezorgd dat er een populatie is van nerveuze – en nog steeds vermoeide – mensen. Uit onderzoeken blijkt dat een chronisch slaaptekort een sterk vergrote kans geeft op hart- en vaatziektes, overgewicht, diabetes en een depressie. Maar ook chronisch te lang slapen, langer dan 8 uur, geeft een duidelijk vergrote kans op een beroerte, en hart en vaatziektes. Volgens onderzoek zorgt dat ook voor hogere koperwaarden in het bloed en zowel kort als lang slapen geeft duidelijk hogere ontstekingsmarkers. Minder dan 7 uur en meer dan 9 uur slapen per dag zorgt volgens onderzoek voor duidelijk meer verkalking van de kransslagaders. Weinig slaap zorgt voor het duidelijke slechter functioneren van het endotheel (de binnenkant van bloedvaten), maar waarom dit gebeurt is in een nieuwe studie nu onderzocht. De onderzoekers ontdekten dat bij mensen met onvoldoende slaap wel 40 tot 60 procent minder bepaalde micro-RNA’s in hun bloed circuleerden, en dat in tegenstelling tot mensen die wel voldoende sliepen. Van deze MicroRNA’s is het bekend bekend dat ze ontstekingen onderdrukken. Slaapproblemen kunnen zowel in de nacht als de dag daarna zorgen voor een duidelijk hogere bloeddruk zo blijkt uit een studie onder 300 volwassenen.
Volgens onderzoek doet regelmatig 9 uur of langer slapen een flink hogere kans geven op de ziekte van Alzheimer. Af en toe uitslapen lijkt volgens onderzoek dan wel weer gezond.
Slaap heeft veel verschillende belangrijke functies voor de gezondheid. De hersenen gebruiken 20% van de lichaamsvoorraad aan glucose en slaap verbetert de opname ervan. De hersenen van een baby kunnen wel 50% van de totale hoeveelheid glucose gebruiken. Misschien is dat de oorzaak waarom baby’s zoveel slaap nodig hebben.
Leptine is een hormoon dat de eetlust doet afnemen en de hoeveelheid leptine stijgt tijdens de slaap. Veel mensen krijgen tegenwoordig niet voldoende slaap, wat een oorzaak kan zijn van de enorme groei in het aantal mensen met gewichtsproblemen, hier een studie die dat nog eens bevestigt. Slaap versterkt het geheugen en het leervermogen en zorgt volgens onderzoek ook dat toxische stoffen in de hersenen verwijderd worden, wel op voorwaarde dat het dag-nachtritme gevolgd wordt zo laat ander onderzoek zien.
Een gebrek aan slaap heeft een negatief effect op de gemoedstoestand en vermindert de energie. Genoeg slapen is net zo belangrijk als een goed dieet en voldoende beweging en gaat volgens onderzoek overgewicht en de kans op diabetes type-2 tegen.
Hoe minder uren slaap hoe groter de kans volgens onderzoek dat toxische stoffen de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en schade aan richten in de hersenen.
Overdag een dutje doen kan volgens onderzoek het geheugen een boost geven. Ander onderzoek laat echter zien dat dit dutje beter niet langer dan 30-40 minuten kan duren omdat anders de kans op het metaboolsyndroom duidelijk doet vergroten.
Het beste kan men slapen op de zij voor een goede afvoer van toxische stoffen in de hersenen, zo blijkt uit onderzoek. Op de linkerzij is wellicht het beste, niet alleen tegen brandend maagzuur doch ook voor het goed functioneren van allerlei lichaamsfuncties zoals de spijsvertering, het lymfesysteem waardoor toxische stoffen beter afgevoerd kunnen worden, de hartwerking en daardoor een betere bloedsomloop. Voor een betere kwaliteit van de slaap lijkt het liggen op de linkerzij de beste keuze.
Hieronder een video over de uitleg van de voordelen.
Naarmate we ouder worden daalt onze productie van melatonine met als gevolg dat o.m. het slaapritme kan worden verstoord.
Bij een verstoord slaapritme is het beter 's avonds voeding te eten die melatonine bevatten. Dit zijn haver, maïs, kersen, tomaten en bananen.
Mensen met inslaapproblemen kunnen volgens verschillende onderzoeken gebaat zijn bij het regelmatig drinken van kersensap. Kersen bevatten veel melatonine en melatonine is niet alleen verbonden met het slaapritme doch is ook een sterke antioxidant. Verder bevatten kersen veel anthocyanen met veel gezonde voordelen zodat kersen een goed en natuurlijk middel zijn om in slaap te komen en wel een uur langer te slapen.
Onderzoek laat zien dat het merendeel van de ouderen slaapproblemen blijkt te hebben die voor een groot deel ook veroorzaakt kan worden door een tekort aan calcium en magnesium waardoor je veel te vroeg wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen. Belangrijk is dus gezonde en gevarieerde voeding te nemen en zonodig aan te vullen met magnesium.
Als gevolg van veel stress of een depressie kunnen slaapproblemen ontstaan, veel te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen. Dan iets gaan doen waar men een vreselijke hekel aan heeft lijkt in de praktijk vaak een oplossing te zijn.
Regelmatig lichaamsbewegingen in de late namiddag of vroege avond werkt slaapbevorderend en is zelfs goed voor je hersenen ook als het lijkt dat bewegen geen voordeel zou geven, zo laat onderzoek zien.
Het regelmatig beoefenen van yoga zorgt voor een betere slaap.
Mindfulness meditatie zorgt volgens onderzoek, bij ouderen, voor een duidelijk betere slaap.
De slaapkwaliteit kunt u op allerlei manieren verbeteren, maar wist u dat het ook loont om anderhalf uur voor bedtijd een warm bad te nemen? Dit blijkt uit een nieuwe studie.
Tot vier uur voor het slapengaan kunnen volgens onderzoek alcohol en zeker nicotine beter vermeden worden om tot een goede slaap te komen.
Goede bloedwaarden vitamine D zijn belangrijk in het tegengaan van slaapproblemen, ook overdag zoals narcolepsie. (Kenmerk van narcolepsie is een overmatige behoefte om gedurende de dag te slapen, zelfs na voldoende nachtrust.) Hoe hoger de bloedwaarden hoe minder problemen.
Omega-3 vetzuren blijken te zorgen voor een goede nachtrust zo blijkt uit een studie onder kinderen in de leeftijd van 7-9 jaar. Lage bloedwaarden omega-3 vetzuren, en vooral DHA blijken ook lage bloedwaarden melatonine, een hormoon die het slaap-waakritme regelt, te geven vandaar deze studie naar de mogelijke resultaten van extra omega-3 vetzuren. In het begin van de studie had 40% van de kinderen slaapproblemen. Vier maanden lang kregen de kinderen 3x daags 600 mg omega-3 vetzuren, als supplement. De kinderen gingen nu veel beter slapen, werden minder wakker en sliepen tegen het eind van de studie ook nog eens bijna een uur langer.
Volgens onderzoek lijkt de oorzaak van een burnout eerder een verstoord slaappatroon dan een erge mate van stress. Behandelingen van een burnout door o.a. het slaappatroon te herstellen lijken goed te werken.
Uit een kleine studie blijkt dat een goede nachtrust goed werkt om pessimistische gedachten weg te werken. Laat naar bed gaan en weinig uren slaap, is de aanzet tot het zich zorgen maken en het hebben van negatieve gedachten, zo blijkt uit de studie. Zij hebben duidelijk meer kans op het krijgen van typische symptomen van angst, depressie en obsessief-compulsieve stoornissen. Omgekeerd, degenen die op een redelijke tijd naar bed gaan en goed slapen hebben veel minder kans op negatieve denkpatronen zo blijkt uit de studie. Een andere studie laat vergelijkbare resultaten zien. Een andere studie laat zien een positieve instelling kan zorgen voor een duidelijk betere nachtrust.
Het opslaan van nieuwe informatie gebeurt volgens onderzoek het beste als daarna een nacht goed geslapen wordt.
Slaapproblemen zoals apneu ontregelen volgens studie de het dagelijkse ritme van afbraak en opbouw van bot zodat slaapproblemen kunnen leiden tot botontkalking en osteoporose, zeker als de slaapproblemen al op jongere leeftijd bestaan.
Hoe minder uren slaap hoe groter de kans volgens onderzoek dat toxische stoffen de bloed-hersenbarrière kunnen passeren en schade aan richten in de hersenen.
Een studie laat zien dat te weinig slaap de kans op dementie en de ziekte van Alzheimer wel eens kan bevorderen. Hier nog een onderzoek dat dat ook laat zien.
Verschillende onderzoeken laten zien dat chronisch slaaptekort een duidelijk verhoogde kans geeft op aderverkalking. Hier nog onderzoeken ¹ ² die dat bevestigen.
Zowel stress op het werk als slaapproblemen in combinatie met een hogere bloeddruk doet de kans op hart- en vaatziektes en het doodgaan hieraan duidelijk verhogen zo blijkt uit een studie onder bijna 2.000 werknemers in de leeftijd van 25 tot 65 jaar, die 18 jaar gevolgd werden. Alleen werkstress gaf al 56% meer kans op hart- en vaatziektes en slaapproblemen wel 76% meer kans. Zowel werkstress als slaapproblemen gaven bijna drie keer meer kans op het doodgaan aan hart- en vaatziektes.
Een studie laat zien dat zes uur of minder slapen zorgt voor dehydratie. Het drinken van voldoende water de volgende morgen is dan belangrijk want chronische uitdroging kan aanleiding zijn voor urineweginfecties of nierstenen.
Chronisch slaaptekort kan volgens een voorlopige studie een verhoogde kans geven op leverproblemen en leverkanker. Andere studies ¹ ² ³ laat zien dat dit ook een duidelijk verhoogde kans geeft op hart- en vaatziektes en een beroerte.
Volgens onderzoek blijkt een goede nachtrust belangrijk te zijn tegen insulineresistentie.
Uit een kleine studie blijkt dat bepaalde voeding belangrijk is voor een goede slaap. Voeding met veel vezels, meer eiwitten, minder verzadigde vetten en minder suiker zorgt ervoor dat men duidelijk eerder in slaap valt. Vezelrijke voeding zorgt ook voor een langere en diepere slaap. Meer verzadigd vet zorgt voor een kortere diepe slaap en veel suikers zorgen ervoor dat men vaker wakker wordt. Al één dag de voeding aanpassen bleek effect te geven. Omdat een goede nachtrust belangrijk is tegen het ontstaan van diverse, vaak chronische ziektes lijkt aanpassing van de voeding wellicht een goede oplossing, aldus de onderzoekers. Een andere studie laat zien dat vetrijke voeding kan zorgen voor meer in slaap vallen overdag en moeilijker slapen 's nachts en een hogere kans op slaapapneu.
Het meer eten van groente en fruit kan zorgen bij jongvolwassenen, en zeker vrouwen, volgens onderzoek voor duidelijk minder slaapproblemen.
Volgens onderzoek is een goed immuunsysteem belangrijk tegen slaapproblemen.
X Let op met slaapmedicatie, die werkt niet alleen sterk verslavend doch doet de kans op overlijden fors toenemen. Uit onderzoek blijkt dat bij 1 tot 18 pillen per jaar de kans op een plotselinge dood 360% groter wordt, bij 18 tot 132 pillen per jaar 440% en bij nog meer pillen 530%. De kans op kanker door pilgebruikers wordt ook nog eens 35% hoger.
X Let op met slaapmedicatie, volgens onderzoek onder ouderen met hoge bloeddruk kan die medicatie de bloeddruk extra verhogen.
X Let op: Slaapproblemen komen vaak voor bij hartfalen doch volgens onderzoek kan het gebruik van slaapmedicatie als benzodiazepines de kans op verdere hartproblemen duidelijk vergroten.
X Let op: Slaapproblemen kunnen volgens onderzoek leiden tot een hogere kans op een beroerte of hartaanval.
X Let op: Uit een studie blijkt dat nocturie (het verschijnsel waarbij iemand 's nachts één of meerdere keren moet opstaan om te plassen) ook wel eens een gevolg kan zijn van hoge bloeddruk. Iemand die een keer op moet staan lijkt al een 40% hogere kans te hebben op hoge bloeddruk en bij vaker opstaan is die de kans volgens de studie nog groter.
X Volgens onderzoek blijkt dat het metaboolsyndroom en vooral overgewicht kan zorgen voor vaker plassen, 's nachts plassen en dat relatief veel urine die in de blaas achterblijft.
X Volgens onderzoek kan 's nachts vaker plassen ook het gevolg zijn van teveel zout in de voeding.
X Geen licht op de slaapkamer tegen kanker. Iedere vorm van licht tijdens het slapen zorgt voor het verstoren de aanmaak van melatonine, van het slaap-waakritme, van de stofwisseling en verandert het delen van lichaamscellen. Deze verstoring in de celdeling is kenmerkend voor het ontstaan van kanker.
X Blootstelling aan licht tussen zonsondergang en het naar bed kan de slaapkwaliteit duidelijk veranderen. De hoeveelheid licht in deze periode beïnvloed de aanmaak van melatonine, een hormoon dat invloed heeft op het slaap-waakritme, de bloeddruk en bloedsuikerwaarden. Veel licht in deze periode verkort de tijd van melatonineproductie wel met 90 minuten in vergelijking tot dimlicht in deze periode.
X Snurken is niet alleen vervelend doch zorgt volgens onderzoek voor duidelijk dikkere en minder soepele kransslagaders waardoor de kans op een hartziekte vergroot wordt.
X Een zeer onrustige slaap, niet uitgerust wakker worden, overdag in slaap vallen op onverwachte momenten en extreme vermoeidheid kan duiden op slaapapneu.
X Het regelmatig drinken van (veel) alcohol geeft volgens onderzoek een duidelijk grotere kans op slaapproblemen en slapeloosheid.
X Het regelmatig drinken van frisdranken met cafeïne kan volgens onderzoek de nachtrust flink verkorten, met alle nadelen van dien. Het omgekeerde kan ook waar zijn dat duidelijk minder nachtrust aanzet tot het drinken van meer frisdranken met cafeïne.
X Slaapproblemen kunnen volgens onderzoek veranderingen in de hersenen veroorzaken met daardoor een verhoogde kans op cognitieve achteruitgang.
X Het teveel eten is doorgaans het gevolg van biologische, emotionele, cognitieve en omgevingsfactoren resulterend in chronische ziektes als overgewicht, diabetes, kanker en hart- en vaatziektes. Uit een Amerikaanse studie nu blijkt dat een gestoorde nachtrust ook een factor is die aanleiding geeft tot de keuze van het soort en de hoeveelheid voeding. Om overgewicht en andere chronische ziektes aan te pakken lijkt het beoordelen van de slaapgewoonte ook belangrijk, zo zeggen de wetenschappers.
X Slaapproblemen kunnen een sterk verhoogde kans geven op astma, zo blijkt uit een studie onder bijna 18.000 mensen die tien jaar gevolgd werden. Dat mensen met astma meer kans hebben op slaapproblemen was al bekend doch nu blijkt dat het ook andersom het geval kan zijn. Slaapproblemen kunnen zich voordoen bij het inslapen of bestaan uit vaak wakker worden of wakker worden en niet meer in slaap komen. De kans op astma wordt groter naar mate een , twee of alle drie van de problemen zich voordoen en wel van 18% meer kans tot 70% meer kans. Ingeval de slaapproblemen chronisch zijn wordt de kans op astma wel drie zo groot in vergelijking met mensen die geen slaapproblemen hebben.
X Slaperig zijn overdag, vaak het gevolg van slaapproblemen in de nacht, kan volgens onderzoeken ¹ ² een duidelijk hogere kans geven op de ziekte van Alzheimer.
X Volgens een studie onder ruim 50.000 vrouwen blijkt dat het regelmatig eten van geraffineerde koolhydraten kan zorgen voor meer slapeloosheid in tegenstelling tot het eten van veel groenten en fruit dan net zorgt voor minder slapeloosheid. Geraffineerde koolhydraten worden gevonden in bewerkte en kant en klare voeding met toegevoegde suikers en in bijv. wit brood, witte rijst en frisdranken.
X LET OP: Uit studies ¹ ² blijkt dat mensen die langere tijd benzodiazepinen gebruiken een duidelijk hoger risico hebben op het krijgen van dementie en de ziekte van Alzheimer. Benzodiazepinen worden in de geneeskunde toegepast om hun kalmerende, slaapbevorderende en angst verminderende eigenschappen, met ook spierverslappende eigenschappen.
X Slaapmedicatie als benzodiazepines en niet-benzodiazepines blijken volgens onderzoek de kans op botbreuken bij ouderen flink te vergroten, zeker de eerste weken van gebruik.
X Bètablokkers, medicatie gebruikt bij bijv. hoge bloeddruk, kunnen volgens onderzoek de kans op slaapproblemen en moeheid duidelijk vergroten.
Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over slaapproblemen.
Kijk zonodig ook bij slapeloosheid.
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(29-05-2021)