Home / Voeding / ...

 

Kaneel helpt bij of tegen:

 Diabetes-2

Menstruatie problemen

Koorts 

Astma

Artritis

Diaree

Zweren in spijsverteringssysteem

Psoriasis

Stress

Misselijkheid

Vochtophoping

Diabetes

Congestie

Brandend maagzuur

Hoog cholesterol*

Braakneigingen

Slapeloosheid

Verkoudheden

Menstruatie pijnen

Kanker

Candida

Reumatische Artritis (RA)

Darmgassen

Griep

Bloedsdoorstroming

Slechte eetlust

Schimmel infecties

 

Kaneel helpt organen en systemen:

 

Galsysteem

Maag

Zenuwstelsel

Milt Pancreas

Blaas

Lever

Nieren

Spijsvertering

Hart en bloedvaten

Ademhalingsorganen

Bloedsomloop

BetaÔne

 

NutriŽnten in kaneel:

 

Vezels

Proanthocyanen

Catechinen

Cryptoxanthine

Calcium

Terpenen

 

Opmerkingen:

 

* Doordat bepaalde gezonde stoffen al in de mond afgebroken worden kunnen kaneelcapsules effectief zijn. 

X Kaneel (wel 5-6 gram = ca. 2Ĺ theelepel) tijdens de maaltijd zorgt voor duidelijk minder hoge bloedsuikerwaarden na de maaltijd. Een andere studie laat zien dat niet alleen betere bloedsuikerwaarden bereikt worden doch ook minder gewicht.

X Kaneel tijdens de maaltijd zorgt voor minder hoge bloedsuikerwaarden na de maaltijd. Hier nog een studie die dat bevestigt. Een andere kleine studie onder 51 deelnemers met prediabetes blijkt dat het eten van kaneel kan zorgen voor betere bloedsuikerwaarden en een betere reactie van het lichaam op het nuttigen van koolhydraten. De deelnemers aan de studie kregen 12 weken lang 3x per dag een capsules kaneel van 500mg of een placebo.

X Voeding rijk aan kaneel lijkt zowel het ontstaan als de voortgang van de ziekte van Alzheimer te kunnen tegengaan.

X Uit een kleine studie onder mensen met een vette lever blijkt dat dagelijkse aanvulling met kaneel de problemen met de lever fors kan aanpakken. In de studie kregen de deelnemers 3 maanden lang dagelijks capsules met 750 mg kaneel of een placebo en het advies om gezonder te eten en wat meer te bewegen. De deelnemers in de kaneelgroep hadden forse verbeteringen in lever enzymes, insuline tolerantie, cholesterol- en triglyceridenwaarden en ontstekingsmarkers.

X Bij de ziekte van Parkinson is het bekend dat er in de hersenen een duidelijk afname is van belangrijke proteÔnes als Parkin en Park7 (DJ-1), proteÔnes die hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress en celdood. Uit een voorlopige studie blijkt nu dat kaneel de afname van die belangrijke proteÔnes kan tegengaan. Kaneel wordt in het lichaam omgezet tot natriumbenzoaat dat in de hersenen de afname van Parkin en Park7 tegengaat. Extra kaneel in de voeding kan wellicht de hoeveelheid neurotransmitters in de hersenen weer normaliseren en de motorische functies verbeteren.

X De plantolie van tijm gevolgd door die van kaneel blijken zeer effectief te zijn in de bestrijding van stafylokokken, waaronder de MRSA. Veel van deze bacteriŽn bevinden zich op de huid en binnen 60 minuten kan tijmolie zo goed als alle bacteriŽn doden.

Kaneel olie is ook een goed middel tegen muggenbeten.

X Etherische olie van Chinese kaneel (Cinnamomum cassia) kan volgens studie goede diensten bewijzen ter voorkoming van een voedselvergiftiging door een bacteriŽle infectie als gevolg van E.coli bacteriŽn. Slechts een zeer lage concentratie (1 druppel op 100 ml water) kaneelolie is nodig om de verschillende stammen van de E.coli bacterie te kunnen vernietigen. Thuis kunt u bijv. door het alleen al het wassen met een oplossing van kaneelolie zorgen dat bij het wassen van voeding zoals vlees, fruit en groenten de bacteriŽn gedood worden.

X Het lijkt erop dat kaneel de potentie heeft om virussen aan te pakken, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. Extracten van uien, knoflook, kruidnagels, pepermunt, saffraan en kaneel werden bekeken of zij het virus PhiX konden aanpakken. PhiX, een bacteriofaag is een klein virus dat bacteriŽn infecteert, en veel vergelijkingen vertoont met virussen die mens en dier infecteren. Alleen het kaneelextract (10% kaneel) kon het virus aanpakken en wel binnen 10 minuten was in het laboratorium wel 100% van het virus onschadelijk gemaakt. De wetenschappers zeggen nu dat twee keer daags een eetlepel kaneel effectief zou kunnen zijn om te voorkomen dat virussen, zoals verkoudheid, griep en zelfs herpes het lichaam kunnen infecteren.

X BacteriŽle infecties vormen ook steeds meer een biofilm waarbij de communicatie tussen de bacteriŽn van belang is voor deze vorming en sterkte van de biofilm. Kaneel heeft in al verschillende studies laten zien werkzaam te zijn tegen een bacteriŽle infectie. Een belangrijk bestanddeel van kaneel is cinnamaldehyde (CAD), een bestanddeel dat verantwoordelijk is voor de smaak en geur van kaneel. In etherische olie van kaneel zit veel van deze stof. De wetenschappers onderzochten nu of en hoe dit cinnamaldehyde een bacteriŽle infectie aan kan pakken. Uit de studie blijkt dat in ĺ van de gevallen CAD een biofilm kan afbreken, ook voorkomt het de vorming van een biofilm en het verspreiden van de bacteriŽn.

X Uit een studie, weliswaar nog met muizen, lijkt het dat kaneel wel eens voor een beter geheugen kan zorgen. In de hippocampus in de hersenen zorgt het CREB-bindingseiwit voor goede leerprestaties en een beter geheugen terwijl GABRA5 proteÔnes dit proces tegengaan. Niet iedereen is gelijk en bij zij die niet goed kunnen leren blijkt weinig CREB en meer GABRA5 in de hersenen te zijn. Ook de muizen in de studie waren verschillend, goede en slechtere leerlingen. In de studie kregen een deel van de muizen kaneel in hun voeding (50 mg/kg/dag). Kaneel werd in het lichaam omgezet tot natriumbenzoaat. Dit natriumbenzoaat zorgde in de hersenen voor meer CREB en minder GABRA5. Het leervermogen en het geheugen van de slechtere leerlingen met de kaneel in de voeding verbeterde daardoor flink. Bij de goede leerlingen gaf kaneel in de voeding geen veranderingen.

X Kaneel is een kruid dat al duizenden jaren wordt gebruikt niet alleen als smaakmaker doch ook voor een goede gezondheid. Uit een studie, weliswaar met varkens, blijkt dat extra kaneel in de voeding kan zorgen voor betere functies van de spijsvertering in de maag. Bij het verteren van voedsel in de maag wordt CO2 (kooldioxide) gevormd. Kaneel in de voeding zorgt voor minder aanmaak van maagzuur en pepsine waardoor de CO2 productie afneemt waardoor de temperatuur in de maag met wel 2ļ afkoelt. Het gevolg is een beter functionerende maagwand en een duidelijke verbetering van de gezondheid. Geen wonder ook dat kaneel in warme landen veel gegeten wordt, want behalve dat mensen er zich goed bij voelen ervaren ze ook het verkoelend effect.

Meer info over kaneel.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over kaneel.


Algemene opmerking:

Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande gegevens indicatief zijn en kunnen verschillen per soort en kweekmethode en -plaats.

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                Printen      

 

(22-10-2020)