Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij overgewicht en afvallen:   

Kokosnoot

Artisjokken

Sla

Yamboon

 Dadels

 Zeewier

 Cayenne peper

 Chili pepers

Brouwers gist

Blaaswier

 Gierst

 Maitake

 

Gezonde kruiden bij afvallen:

 

 Terminalia beleirica

 Vogelmuur

 Garcinia

Paardenbloem

Gymnema

Ephedra

 Vlozaad

Stevia

Teunisbloemolie

Mate

 

Gezonde supplementen bij overgewicht:

 

Pyruvaat

Guargom

Iers mos

Kelp

 Spirulina

 

Gezonde nutriŽnten bij afvallen:

 

Aminozuren

L-carnitine

Resveratrol

Magnesium

Vitamine D

Alginezuur

 CapsaÔcine

Astaxanthine

 Naringenine

 Vezels

Vitamine C

Eicosapentaeenzuur (EPA)

 Glutamine

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Heel belangrijk is tegen overgewicht de juiste voeding en bereiding, kijk bij Tips.

X Vermijd bewerkte voeding zoals industrieel bewerkte en geraffineerde voeding want volgens studie zorgt dit voor extra gewicht.

X Drink een half uur voor iedere maaltijd 2 glazen water, en alleen daardoor al verlies je, volgens onderzoek, al duidelijk gewicht. Het drinken van water tijdens het eten zorgt volgens onderzoek voor een vollere maag en in de hersenen eerder een verzadigingsgevoel. Wel alleen water en geen frisdranken en al zeker geen light dranken, die geven de hersenen een verkeerd signaal waardoor je net een groter hongergevoel krijgt en meer gaat eten.

X Eet voeding met gemiddeld 20% eiwitten en weiproteÔnes want daardoor eet u totaal minder en dat is goed voor een gezond gewicht. Hier een artikel dat dit nog eens bevestigd; niet het aantal calorieŽn maar meer eiwitten zijn belangrijk voor een goed gewicht. 

X Regelmatig chocolade eten doet volgens onderzoek NIET zorgen voor extra lichaamsvet. Een ander onderzoek lijkt dit te bevestigen.

X Eet regelmatig echte noten, deze zijn zeer gezond en zorgen volgens diverse onderzoeken voor iets minder gewicht. Hier nog eens een bevestiging. In een andere studie bleek dat vier jaar lang dagelijks 30 gram noten of pindaís eten zorgde voor duidelijk minder kans op overgewicht. 

XHet regelmatig eten van pindakaas doet volgens verschillende onderzoeken de kans op hart- en vaatziektes en overgewicht verlagen.

X Avocado's blijken volgens een kleine studie wel eens goed te zijn tegen overgewicht. Het eten van een halve avocado bij de lunch blijkt volgens de studie flink minder hongergevoel en geen verhoging van de bloedsuikerwaarden te geven. Na 3 uur was dat hongergevoel 40% en na 5 uur nog 28% minder dan na een zelfde lunch zonder avocado. Allemaal factoren die belangrijk zijn om het lichaamsgewicht onder controle te houden en overgewicht en de ziekte diabetes tegen te gaan.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat het dagelijkse eten van een appel zorgt voor een betere darmflora en goed is tegen overgewicht. Appels bevatten veel bioactieve stoffen waaronder ook onverteerbare stoffen die na het eten in de darmen zorgen voor de aanmaak van butyraten die op hun beurt zorgen voor een verhoogde weerstand, een goede darmflora en de onbalans tussen slechte en goede bacteriŽn kunnen herstellen, voorwaarden voor gezonde darmen en tegen overgewicht. Van de onderzochte appels, Granny Smith, Braeburn, Fuji, Gala, Golden delicious en Red delicious bleek Granny Smith duidelijk de meeste onverteerbare stoffen te bevatten die voor het goede resultaat zorgden.

X Het dagelijks eten van veel groenten en fruit gaat volgens een grote studie overgewicht tegen.

X Een klein beetje rode peper in uw voeding is volgens een studie goed werkzaam tegen overgewicht. Overgewicht wordt doorgaans veroorzaakt door calorierijke voeding en weinig beweging dat een onbalans in de stofwisseling veroorzaakt dat leidt tot overgewicht. De bioactieve stof capsaÔcine in de rode pepers gaat deze onbalans tegen en slechts weinig capsaÔcine in de voeding is nodig om te zorgen voor een hogere metabole activiteit en hoger energieverbruik.

X Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig eten van volkoren gerst goed is voor betere bloedsuikerwaarden en minder hongergevoel. Tot wel 14 uur na een maaltijd met volkoren gerst verbetert de stofwisseling met lagere bloedsuiker- en insulinewaarden, een betere insuline tolerantie en minder hongergevoel. Allemaal zaken goed tegen het krijgen van diabetes type-2 en overgewicht.

X Regelmatig voeding met fructosiroop (ook bekend als High-fructose corn syrup, HFCS) leidt tot duidelijk meer gewicht en op lagere termijn zelfs tot fors overgewicht, veel buikvet en veel hogere bloedwaarden triglyceriden. HFCS wordt veel gebruikt in veel frisdranken en kant en klare voeding. Bedenk bovendien dat inname van veel fructose niet voor een verzadigingsgevoel zorgt in tegenstelling tot de inname van glucose dat in de hersenen wel een verzadigingsgevoel oproept.

X Voeding rijk aan de smaakversterker MSG doet de kans op het metaboolsyndroom en overgewicht duidelijk toenemen. MSG, Mononatriumglutamaat (het mono-natriumzout van glutaminezuur), is een smaakversterker die toegepast wordt in vele hartige voedingsmiddelen en bijv. het keukenkruid ve-tsin. Het is een additief en heeft E-nummer 621.

X Uit een Amerikaanse analyse blijkt dat niet alleen met suiker gezoete frisdranken doch ook de frisdranken met kunstmatige zoetstoffen, waarbij ook die met 0 calorieŽn, voor vergelijkbare problemen zorgen zoals, overgewicht, diabetes type-2 en het metabool syndroom. De zgn. light frisdranken zorgen volgens onderzoek ook voor duidelijk meer buikvet. Hier nog een studie die dat bevestigt.

X Uit een studie onder ruim 3.500 personen blijkt overduidelijk dat het vooral frisdranken zijn die zorgen voor overgewicht en slijtage aan de tanden.

X Niet zo zeer de mate van overgewicht doch de plaats waar het vet zich in het lichaam bevindt is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van kanker en hart- en vaatziektes. Vet bevindt zich doorgaans direct onder de huid als isolatie en rondom de organen ter bescherming. Overtollig vet bevindt zich op plaatsen waar geen vet hoort te zitten en volgens onderzoek geeft vet wat zich in de buikstreek bevindt de hoogste kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekte. De kans op hart- en vaatziektes blijkt 44% hoger en de kans op kanker 43% hoger te zijn.

X Uit een studie blijkt dat verkeerde tussendoortjes rijk aan vet en/of suiker leiden tot een slechtere insulineresistentie, overgewicht, buikvet en een vette lever. Drie maaltijden per dag zorgen niet voor buikvet en een vette lever, nog ongeacht of een maaltijd wat groter is.

X Stress zorgt volgens onderzoek voor een tragere stofwisseling waardoor minder vet verbrand maar opgeslagen wordt met daardoor een grote kans op overgewicht.

X Uit een studie blijkt dat kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, aspartaam en sucralose toch zorgen voor de ontwikkeling van glucose-intolerantie en metabole ziekten. De kunstmatige zoetstoffen, die zelf niet opgenomen worden in het lichaam, veranderen de samenstelling van de darmflora waardoor plots wel hogere bloedsuikerwaarden in het lichaam ontstaan en zo de kans op diabetes type-2 en andere metabole ziektes zoals overgewicht doet toenemen.

X Al jaren wordt gewaarschuwd dat onvoldoende slaap tot overgewicht leidt. Uit een studie blijkt nu dat slaaptekort inderdaad leidt tot het eten van meer voedsel. Slaaptekort leidt niet alleen tot het eten van meer calorieŽn doch ook meer vet en minder koolhydraten en dat allemaal doordat een bepaalde regio in de hersenen door het slaaptekort geactiveerd werden.

Belangrijke tip na het afvallen:

Kijk hier voor meer informatie over overgewicht.

 

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over overgewicht en afvallen.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                        Printen      

 

(22-01-2021)