Home / Voeding / ...

Watermeloen helpt bij of tegen:

 Zonnesteek

 Urinewegen infecties

Keelpijn

Vrije radicalen

Hoge bloeddruk

Kanker

Extreme dorst

Depressie

Oedeem

 

Watermeloen helpt organen en systemen:

 

Maag

Blaas

Hart

Urinewegen

 

NutriŽnten in watermeloen:

 

 Glutathion

 BŤtacaroteen

 Vitamine C

 Lycopeen

 Carotenen

 Arginine (pitten)

Kalium

Magnesium

Vitamine B5

Biotine

Vitamine B6

Vitamine B1

Vitamine A

Alfacaroteen

Cryptoxanthine

 

Opmerkingen:

 

Uit een studie blijkt dat de gezonde nutriŽnten in meloenen beter behouden blijven en zelfs vermeerderen bij kamertemperatuur dan in de koelkast. In een koelkast blijven de gezonde nutriŽnten nagenoeg gelijk. Bij de meeste meloenen neemt de hoeveelheid carotenen toe met 11 tot 40% en hun schil werd ook dunner. Alleen bij (hele) watermeloenen verdubbelden de hoeveel bŤtacaroteen en werd de hoeveelheid lycopeen 20% hoger. Een watermeloen is rijp als de onderkant crŤmekleurig of geel is. Lopen de donkergroene strepen helemaal door van boven tot onder en is er geen geel vlekje te bespeuren? Dan moet de meloen nog even liggen rijpen.

Stukken meloen kunnen altijd beter in de koelkast bewaard worden.

 

In watermeloenen zitten behalve de bioactieve stoffen zoals lycopeen en bŤtacaroteen een aminozuur te weten L-citrulline. Citrulline zit minder in het vlees van de watermeloen doch vooral net onder de schil. Door bepaalde enzymen in de nieren kan het lichaam uit arginine ook zelf het aminozuur L-citrulline maken. Arginine staat bekend om zijn positieve eigenschappen voor het hart en het immuunsysteem. Verder zorgt citrulline-arginine voor een flinke stimulatie in de aanmaak van stikstofoxide waardoor bloedvaten zich ontspannen, hetzelfde effect wat met Viagra bereikt wordt, alleen nu zonder mogelijke bijwerkingen.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over watermeloen.

 

Algemene opmerking:

Het moge duidelijk zijn dat bovenstaande gegevens indicatief zijn en kunnen verschillen per soort en kweekmethode en -plaats.

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                              Printen      

 

(25-09-2019)