Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij kanker:  

 Maitake

 Elfenbankje

 Broccoli

 Amsoi

 Kool (en zuurkool)

 Paprika

 Pastinaak

 Noten

 Zoete aardappel

 Paddestoelen

 Boerenkool

 Radijs

 Paksoi

 Reishi

 Postelein

Shiitake

Citrusfruit

Aroniabessen

Haring

Kokosnoot (olie)

Gerst

Druivenpitten

Appels (schil)

Rucola

Bloemkool

Rode kool

Knolraap

Granaatappel

Cacao

Abrikozen

Rabarber

Sesamolie

Aardbeien

Bruine rijst

Yoghurt

Bietjes

Vijgen

Zeewier

Lijnzaad

Olijfolie

Pompoen

Pompoenpitten

Citroen

Spinazie

Waterkers

Wortelen

Tomaten

Cashew noten

Zonnebloempitten

Perziken

Druiven

Spruitjes

Mango

Kabeljauw

Heilbot

Sorghum

Tonijn

Krab

Frambozen

Garnalen

Zalm

Champignons

Meloen

Pruimen

Kersen

Grapefruit

Nectarine

Zee groenten

Kreeft

Mosterdzaad

Groene thee

Chili pepers

Cayenne pepers

Papaja

Avocado

Brazilnoten

Shiitake

Appels

Haver

Miso

Linzen

Appel

Komkommer

Prei

Asperges

Limoenen

(Volkoren)tarwe

Sojabonen

Rijst

Bonen (bruine)

Aardappels

Ananas

Uien

Watermeloen

Erwtjes

Kikkererwt

Gierst

Tofu

Selderie 

Cranberry's

Snijbiet

Walnoten

Olijven

Quinoa

Sinaasappel

Melk

Pistache noten

Amandelen

MaÔs

Venkel

Matsutake

Yam

Pijnboompitten

Daikon

Oesterzwammen

Braambes

Muesli

Moerbei

Pecannoten

Rozenbottel

 

Gezonde kruiden bij kanker:

 

 Suma

 Zoete alsem

 Rode klaver

 Zoethout

 Saffraan

 Brandnetel

 Bloedwortel

 Grote klit

 Brunel

 Zuurzak

 Gember

 Zwarte nachtschade

 Wilde peen

 Springzaad

 Indiase gentiaan

 Pau d'arco

Kurkuma

Oregano

Cordyceps

Paardenbloem

Lange peper

Nigelle

Mariadistel

Glidkruid

Basilicum

Mierikswortel

Grote klitwortel

Tarwegras

Tijm

Lavendel

Fenegriek

Salie

Rozemarijn

Guldenroede

Ginkgo biloba

Peterselie

Chaparral

Zoete alsem

Viooltje

Ginseng

Karmozijn

Berberis wortel

Begonia

Agaricus blazei

Zeekomkommer

Hop

Knoflook

Munt

Levensboom

Alfalfa

Kaneel

Echinacea

Jobstranen

Vogelmuur

Anijs

Dille

Pepermunt

Venkel

Vlier

Kleefkruid

Orleaan

Goudsbloem

Meidoorn, bessen

 

Goede supplementen bij kanker:

 

 Kelp

 Astaxanthine

 Geconcentreerde soja

 Kabeljauwleverolie

 Groene thee extract

Hennepolie

Bijenpollen

Chlorella

Teunisbloemolie

 

Gezonde nutriŽnten bij kanker:

 

 Quercetine

 Carotenen

 Citrus pectine

 IsoflavonoÔden

 Lignanen

 Linolzuur

 Astaxanthine

 Isothiocyanaten

 Indolen

 EssentiŽle vetzuren

 Omega-3 vetzuren

 Antioxidanten

 Stoffen die eiwitsplitsing tegengaan

 Saponinen

 Alfacaroteen

 PSK of PSP (uit coriolus versicolor)

 Rode wijn polyfenolen

 FlavonoÔden

Vitamine D

Vitamine K

Anthocyanen

Resveratrol

Silymarin

Apigenine

Proanthocyanen

Liponzuur

Monoterpenen

Limoneen

Tannines

Docosahexaeenzuur (DHA)

Selenium

Trimethylglycine

Foliumzuur

Alginezuur

Terpenen

Fisetine

Fytinezuur

Lycopeen

Lecithine

Gluatathion

Germanium

GenisteÔne

Ferulazuur

Probiotica

CapsaÔcine

Cryptoxanthine

CLA

Wijnsteenzuur

Curcumine

CafeÔnezuur 

Chlorofyl

Chlorogeenzuur

Ellagitannines

Zeaxanthine 

Vezels

Glycosiden

Beta glucaan

Galluszuur

Zink

Benzaldehyde

S-allyl-cysteÔne

Diacyl sulfiden

Glutamine

Vitamine E

Vitamine C

Vitamine B6

Polyfenolen

LuteÔne

BŤtacaroteen

Sulforafaan (Glucosinolaat)

Fytosterolen

Triterpenen

Quinonen

Co-enzym Q10

CarotenoÔden

Stoffen die bloedstolling tegengaan

Molybdeen 

 

Opmerkingen:

Ter voorkoming:

X Eet meer voeding en kruiden zoals hieronder en bij Tips beschreven.

X Gezonde voeding voor uw hart lijkt ook de kans op kanker te doen verminderen, zo laat een grote epidemiologische studie zien. De studie laat geen oorzakelijk verband zien doch de onderzoekers vonden een verband tussen een hart-gezonde levensstijl en een lager risico op kanker, en vonden ook dat het tegenovergestelde waar is, een minder hart-gezonde levensstijl laat een hoger risico op kanker zien. 

X Diverse onderzoeken laten zien dat voldoende vitamine D enorm belangrijk is tegen het ontstaan van kanker.

X Voeding rijk aan de onbewerkte essentiŽle vetzuren Linolzuur en Alfa-linoleenzuur (goed zijn 3 resp. 1 gram per dag) is wellicht de belangrijkste voeding tegen het ontstaan van kanker.

X Voeding rijk aan kurkuma gecombineerd met zwarte peper doet de kans op kanker duidelijk afnemen en pakt bij kanker de kankerstamcellen aan waardoor een tumor geen mogelijkheid heeft zich te ontwikkelen. Sulforafaan lijkt wellicht vergelijkbare mogelijkheden te hebben.

X Ahornsiroop blijkt volgens recent onderzoek nog veel meer bioactieve stoffen te bevatten als al bekend waren. Bioactieve stoffen waarvan bekend is dat die anti-kanker, anti-bacteriŽle en anti-diabetes eigenschappen hebben.

X Drink regelmatig groene thee. Eerdere onderzoeken hebben al laten zien dat het drinken van groene thee de kans op kanker doet verkleinen. Een onderzoek laat nu een verklaring zien, de bioactieve stof epigallo catechine gallaat (EGCG) in groene thee bindt zich met eiwit P53. Het eiwit P53 heeft verschillende bekende antikankerfuncties, waaronder het stoppen van de celgroei om DNA-reparatie mogelijk te maken, het activeren van DNA-reparatie en het initiŽren van geprogrammeerde celdood, apoptose genaamd, als de DNA-schade niet kan worden gerepareerd.

X Wetenschappers hebben in een studie ontdekt dat appels en groene thee in het bijzonder kanker, hartaanvallen en beroertes kunnen voorkomen en hoe ze dat doen. Groene thee en appels zijn rijk aan bioactieve stoffen genaamd polyfenolen en deze hebben een beschermend effect zo blijkt door het blokkeren van een signaalmolecuul genaamd VEGF. Het molecuul is de belangrijkste motor voor de aanmaak van bloedvaten (angiogenese), een proces dat verantwoordelijk is voor de groei van kanker, evenals de opbouw van plaque in slagaders, die hartaanvallen en beroertes kunnen veroorzaken.

X Voeding met duidelijk minder koolhydraten en meer eiwitten geeft een duidelijk lagere kans op kanker.

X Uit verschillende studies blijkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C in de voeding duidelijk te laag is. De 70 mg die nu geadviseerd wordt zou zeker 200 mg per dag moeten zijn. Door die hogere inname is er flink minder kans op een hartziekte of een beroerte en ook nog eens een fors minder kans dood te gaan aan kanker.

X Uit een voorlopige studie blijkt dat een goede nachtrust belangrijk is ter voorkoming van kanker. Slapen met regelmatig wakker worden doet volgens de studie een kanker groeien, maakt een kanker meer agressief, vermindert de werking van het immuunsysteem waardoor een beginnende kanker niet opgeruimd kan worden. Belangrijk ter voorkoming van kanker is volgens de onderzoekers het belang van een goede nachtrust.

X Hoe meer goede bacteriŽn in de darmen in verhouding tot slechte bacteriŽn hoe kleiner de kans op kanker, zo blijkt uit een voorlopige studie. Het aanvullen van de voeding met bijv. probiotica, dat zorgt voor meer gezonde bacteriŽn, verlaagt zo blijkt uit de studie duidelijk de kans op kanker.

X Uit een studie blijkt dat het eten twee keer per week vis beschermt tegen acht of meer vormen van kanker. Het zijn de kankers die beginnen in de kliercellen zoals borstkanker, darmkanker, longkanker, prostaatkanker, maagkanker, alvleesklierkanker, baarmoederkanker en slokdarmkanker. Het zijn de omega-3 vetzuren in de vis die de activiteiten van het COX-2 enzym reduceren waardoor de start en vooruitgang van kanker in de kliercellen wordt tegengegaan. Belangrijk, zo zeggen de onderzoekers, is dus niet alleen regelmatig ook vette vis eten maar ook vis op de juiste manier klaar maken waardoor de goede eigenschappen van de omega-3 vetzuren behouden blijven.

X Volgens onderzoek kan ťťn maaltijd met rauw, geperste knoflook al de genetische expressie van zeven genen veranderen die zorgen voor een goed immuunsysteem en tegen kanker. De maaltijd bestond uit 100 gram brood, 15 gram boter en 5 gram knoflook.

X Het eten van voldoende groenten en fruit blijkt niet alleen belangrijk te zijn ter voorkoming van een vroegtijdige dood doch ook tegen het krijgen van kanker zo blijkt uit twee verschillende studies. Alles heeft te maken met een goede zuur-base verhouding (pH) in het lichaam.

X Al een klein beetje meer zink in de voeding blijkt volgens een studie zeer belangrijk te zijn om kleine DNA-schade te herstellen. Veel mensen met een westers dieet krijgen vaak te weinig zink binnen terwijl al 4 mg meer per dag voldoende is om de DNA-schade van iedere dag te repareren en zo mogelijk kanker en hart- en vaatziektes te voorkomen. Een studie met kankerweefsel lijkt dit te bevestigen.

X Door elke dag paddenstoelen te eten, wordt uw kans op kanker bijna gehalveerd zo laat een analyse zien, waarbij meer dan 19.500 kankerpatiŽnten betrokken waren. Mensen die elke dag 18 gram paddenstoelen eten - ongeveer vier theelepels - verminderen hun risico op kanker met 45 procent. Het lijkt niet veel uit te maken welk type paddenstoel je eet, omdat ze allemaal een vergelijkbaar beschermend effect hebben, zeggen de onderzoekers. Ze zijn zeker een supervoedsel, vooral omdat ze naast glutathion ergothioneine bevatten, een krachtige antioxidant die beschermt tegen kanker, en paddenstoelen zijn de rijkste voedingsbron die er is. Degenen die dagelijks paddenstoelen aten, hadden de beste bescherming, vooral tegen borstkanker. De deelnemers aan de studies aten vele soorten paddenstoelen, en hoewel shiitake, oesterzwammen en maitake de hoogste waarden ergothioneÔne hadden, leken alle soorten paddenstoelen een soortgelijk beschermend effect te hebben.

 

X De belangrijkste en niet te onderschatte risicofactor voor het prille begin van kanker zijn slechte milieuomstandigheden, waaronder roken (zorgt voor 30% van de kankergevallen). Vooral fijnstof in de lucht blijkt volgens onderzoek de kans op verschillende kankersoorten flink te kunnen vergroten. Bij ruim 80% van de mensen waar die beginnende kanker verder groeit ligt een ongezonde levensstijl aan de basis, overgewicht, hoge bloeddruk, ongezond en niet gevarieerd eten met te weinig groenten en fruit, te weinig vezels, te vaak rood en bewerkt vlees en het daarbij te weinig eten van chlorofylrijke groenten, te veel koolhydraten met hoge insulinewaarden tot gevolg, het drinken van vaak en veel alcohol, te weinig bewegen en teveel stress. Al deze factoren vergroten op langere termijn het risico op kanker aanzienlijk.

X Het eten of drinken van voeding met veel bewerkte koolhydraten doet de kans op kanker volgens onderzoek flink verhogen. Bewerkte en/of geraffineerde koolhydraten worden vooral aangetroffen in frisdranken en kant en klare voeding en zorgen voor een hoge glycemische belasting. Het eten van voeding met gezonde koolhydraten als groente, fruit en volkoren granen daarentegen deed de kans op kanker flink afnemen.

X Het zuurstoftekort dat ontstaat tijdens slaapapneu kan volgens onderzoek het ontstaan van kanker en de groei daarvan stimuleren. Hier een onderzoek dat dit nog eens bevestigt.

X Vermijd zoveel mogelijk bewerkt vlees zoals worstjes, ham, bacon, vleeswaren, hotdogs, gerookt en gepekeld vlees enz.. Deze verhogen de kans op allerlei kankersoorten zoals leukemie, blaas-, maag-, slokdarm-, darm-, lever- long- en  pancreaskanker aanzienlijk.

X De hoeveelheid suikers in de Westerse voeding zorgt voor wel 50% meer kans op (borst)kanker en uitzaaiingen zo blijkt uit een studie.

X Hoge bloeddruk doet de kans op kanker flink toenemen.

X Veel tandplak geeft bijna 2x meer kans om dood te gaan aan kanker dan nauwelijks tandplak. Het lijkt dat de bacteriŽn in de tandplak de kans op kanker doen verhogen.

X Volgens onderzoek zijn voor jonge mensen hoge bloedwaarden koper en ijzer goed voor een goede gezondheid doch voor mensen ouder dan 50 jaar doen hoge bloedwaarden ijzer en koper de kans op ziektes als Alzheimer en Parkinson, hart- en vaatziektes en andere ouderdomsziekten zoals kanker duidelijk verhogen. Mannen hebben doorgaans meer ijzer in het lichaam en de hersenen dan vrouwen vandaar dat mannen ook vaker eerder al neurodegeneratieve ziektes ontwikkelen. Bij vrouwen waar de baarmoeder verwijderd is blijkt dat die vergelijkbare hoeveelheden ijzer in het lichaam en hersenen hebben als mannen. Hoge bloedwaarden ijzer en koper zorgen voor ongebonden of vrije ijzer- en koperionen. Deze ionen zorgen voor oxidatieve stress, waarbij meer dan een normale fysiologische hoeveelheid reactieve zuurstofverbindingen (ROS - reactive oxygen species) in de cellen gevormd worden. Normaal zorgen enzymen (NEIL1 en NEIL2) voor de reparatie van die DNA schade in de hersenen, doch de vrije ijzer- en koperionen verhinderen de werking van die enzymen. Het kruid kurkuma lijkt veruit het beste in het binden van die vrije ijzer- en koperionen in het lichaam. Het nemen van zinktabletten doet de koperopname in het lichaam verminderen.

X Niet zo zeer de mate van overgewicht doch de plaats waar het vet zich in het lichaam bevindt is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van kanker en hart- en vaatziektes. Vet bevindt zich doorgaans direct onder de huid als isolatie en rondom de organen ter bescherming. Overtollig vet bevindt zich op plaatsen waar geen vet hoort te zitten en volgens onderzoek geeft vet wat zich in de buikstreek bevindt de hoogste kans op het krijgen van kanker en hart- en vaatziekte. De kans op hart- en vaatziektes blijkt 44% hoger en de kans op kanker 43% hoger te zijn.

X Volgens onderzoek blijkt dat er een groot verschil is tussen mensen jonger dan 65 en ouder en de hoeveelheid dagelijkse eiwitten. De "jongeren" met de hoogste inname van dierlijke eiwitten vooral van vlees en kaas hadden gedurende 20 jaar wel 74% meer kans te overlijden en wel 4x keer meer kans op kanker dan zij met de minste hoeveelheid eiwitten. Eiwitten controleren het groeihormoon IGF-I. Dit hormoon helpt ons lichaam groeien, maar wordt ook in verband gebracht met de vatbaarheid voor kanker. Plantaardige eiwitten bleken duidelijk minder schadelijk te zijn. Doch voor 65-plussers lijkt voeding met veel eiwitten gezond. Na het 65e levensjaar neemt het groeihormoon af en gaan eiwitten de afbraak van spieren tegen waardoor je niet verzwakt en op gewicht blijft.

X Volgens onderzoeken leidt gemiddeld tot meer ernstig slaapapneu tot wel een 3x hogere kans om dood te gaan aan kanker en 2,5x hogere kans geeft om kanker te krijgen.

X Uit een analyse van 100 studies over de gevolgen van de achtergrondstraling van mobiele telefonie en draadloze netwerken blijkt dat uit 93 studies mogelijke gezondheidsproblemen naar voren komen. Deze lichte straling, zo blijkt uit de studie, kan een onbalans veroorzaken in het antioxidantieve beschermingssysteem van lichaamscellen, waardoor oxidatieve stress ontstaat. Iets wat men pas zou verwachten bij een zwaardere milieubelasting van lichaamscellen. Langdurige blootstelling aan deze straling kan leiden tot verschillende zenuwaandoeningen, hoofdpijnen, moeheid en zelfs tot kanker.

X Let op: Er waren al vermoedens dat de ziekte diabetes een verhoogde kans op kanker kon geven uit een grote wereldwijde analyse onder bijna 20 miljoen mensen blijkt nu dat het hebben van zowel diabetes type-1 als type-2 de kans op kanker doet verhogen. Voor vrouwen is die kans 27% hoger en voor mannen 19% hoger, in vergelijking met personen zonder diabetes.

X Let op: Volgens onderzoek geven de kankermedicijnen Cisplatine en Bleomycine (stoffen die allebei kankerwekkend zijn ?!) een duidelijk verhoogde kans op de ziekte van Raynaud. BŤtablokkers geven ook verhoogde kans zoals ook zo blijkt de kankermedicijnen in de vorm van tyrosine-kinase-remmers.

X Let op: CT-scans kunnen volgens onderzoek DNA-schade geven die kunnen leiden tot kanker. Kijk hier hoe dit te voorkomen.

X Let op: Uit een studie onder ruim 19.000 vijfenzestigplussers blijkt dat dagelijks aspirine (dosis van 100 mg) het ontstaan van kanker weinig of niet doet beÔnvloeden. Tijdens de studie kregen bijna net zo veel ouderen die een placebo kregen kanker als zij die aspirine kregen. Maar zij die kanker kregen en aspirine slikten bleken wel 19% meer kans te hebben op uitgezaaide kanker en wel 22% meer kans te hebben op een vergevorderde kanker, dan zij die een placebo gehad hadden. 

Meer belangrijke informatie over het ontstaan en voorkomen van kanker.

Hier een video door specialisten over een andere aanpak om van kanker te genezen.

 

Meer informatie over kanker.

 

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                      Printen      

 

(22-06-2021)