Home / NutriŽnten / ...

Vitamine K helpt bij of tegen: 

 Aderverkalking

 Bloedarmoede

 Osteoporose

Hartaanval

Hoge bloeddruk

Bloedvaten

Kanker

Ochtend misselijkheid

Huidproblemen

 

Vitamine K helpt organen en systemen:

 

Skelet

Huid

Bloed

Botten

Lever

 

Voedingsbronnen van vitamine K:

 

 Spinazie

 Snijbiet

 Eieren

 Alfalfa spruiten

 Asperges

 Groene thee

 Boerenkool

Yoghurt

Erwtjes

Sla

Uien

Wortelen

Broccoli

Agar-agar

Spirulina

Kool

Bloemkool

Paprika

Spruitjes

Alfalfa

Avocado

Brandnetel

Zure kers

Zoete kers

Saffloerolie

Tarwe

Rogge

Haver

 

Opmerkingen:

X Uit onderzoek blijkt dat voeding rijk aan vitamine K de kans op het krijgen van Non-Hodgkinlymfoom flink kan verminderen. Non-Hodgkinlymfoom (NHL) is een maligne lymfoom (kanker) uitgaande van de lymfeklieren. Dagelijks voeding met meer dan 108 mcg vitamine K doet die kans met 45% verlagen in vergelijking met dagelijks minder dan 40 mcg vitamine K in de voeding. Aanvulling met een lage dosis vitamine K heeft ook de voordelen doch supplementen met een hoge dosis doen het voordeel weer teniet.

X Uit een studie blijkt dat voldoende vitamine K in de voeding belangrijk is voor een gezond hart. Vitamine K en vooral K1 wordt vooral aangetroffen in groene bladgroenten . De deelnemers met de minste vitamine K1 in hun voeding bleken wel ruim 3x meer kans te hebben op linkerventrikelhypertrofie dan zij met de meeste vitamine K1 in hun voeding. Linkerventrikelhypertrofie is een verdikking van de hartwand van de belangrijkste pompkamer van het hart waardoor de werking van het hart minder goed wordt en op termijn tot ernstige hartproblemen kan leiden.

X Voeding rijk aan vitamine K doet de kans op diabetes type-2 duidelijk verminderen. Voor iedere 10 mcg vitamine K2 per dag wordt die kans 7% kleiner.

X Voeding rijk aan vitamine K2 geeft volgens onderzoeken flink minder kans op aderverkalking en wel 50% minder kans op een hartaanval.

X Uit onderzoek blijkt dat extra vitamine K2 positieve effecten heeft bij de ziekte van Parkinson.

X Het regelmatig eten van broccoli en van groenten rijk aan vitamine K is goed ter voorkoming van aderverkalking. Het eten van kruisbloemige groenten als broccoli en spruitjes blijken volgens een andere studie onder oudere vrouwen te zorgen voor gezonde bloedvaten. Eerder hadden de onderzoekers al vast gesteld dat het eten van kruisbloemige groenten de kans op hart- en vaatziektes zoals een hartaanval en een beroerte duidelijk kon verminderen. In deze studie werd nu gekeken wat het eten van kruisbloemige groenten deed. De bioactieve stoffen, waaronder vitamine K in de kruisbloemige groenten zorgen voor duidelijk minder calciumafzettingen in de bloedvaten en vooral in de slagaders rondom het hart. 

X Vitamine K2 houdt de calcium in de botten en uit de bloedvaten en doet aderverkalking afnemen.

X Vaatwandstijfheid (arteriosclerose) blijkt volgens studies tegen te gaan door voeding rijk aan vitamine K2 en omega-3 vetzuren.

X Dagelijks 100 mg vitamine K2 doet volgens onderzoek aderverkalking stoppen en maakt verstijfde bloedvaten weer elastisch.

X Een studie onder ruim 1.500 zeventigplussers laat zien dat lage bloedwaarden vitamine K de kans op een slechtere mobiliteit en handicaps duidelijk kan verhogen. Bloedwaarden vitamine K zijn een afspiegeling van de hoeveelheid vitamine K in de voeding. Zij met de laagste bloedwaarden vitamine K hadden wel twee keer meer kans op een slechtere mobiliteit.

Algemene opmerking:

 

Het lichaam heeft vitamine K nodig voor een goede activering van bloedstollende factoren. Tekorten kunnen leiden tot bloedingen.

Ook zijn er steeds meer bewijs dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten en het goed functioneren van de vaatwand van alle bloedvaten, vitamine K is essentieel voor de activering van matrix-Gla-proteÔne MGP, een van sterkste remmers van kalkafzetting in de vaatwand die bekend is.

Antibiotica verstoort de opname van vitamine K in het lichaam.

 

Om bloedingen te voorkomen krijgen alle kinderen vlak na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben gedurende de eerste 3 maanden vitamine K-druppels nodig, volgens recent onderzoek geen 25 maar 150 microgram per dag.

 

Gevolgen van een tekort

Pasgeboren baby's kunnen een tekort hebben aan vitamine K. Deze vitamine kan het ongeboren kind tijdens de zwangerschap namelijk niet via de placenta (moederkoek) bereiken waardoor het kind geen voorraad kan opslaan. De baby zelf heeft nog onvoldoende darmbacteriŽn om voldoende vitamine K aan te maken. Hierdoor hebben pasgeboren kinderen kans op ernstige bloedingen.

Ook kinderen in de groei blijken vaak een tekort te hebben aan vitamine K, waardoor aanvulling nodig is. 

Een tekort kan ook ontstaan bij volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken. Antibiotica kunnen namelijk darmbacteriŽn vernietigen waardoor er onvoldoende vitamine K worden aangemaakt. Een vertraagde bloedstolling kan het gevolg zijn.

 

Gevolgen van een te hoge inneming

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor.

Als men om een of andere reden Coumarinederivaten gebruikt om bloedstolling te remmen  zou een teveel aan vitamine K onwenselijk. Deze medicijnen zijn zgn. vitamine K antagonisten d.w.z. ze blokkeren de aanmaak van bepaalde van vitamine K afhankelijke stollingsfactoren. Doch onderzoek laat zien dat ook nu normale inname van vitamine K uit de voeding goed is.

 

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden

Van vitamine K is in Nederland nog geen ADH vastgesteld.

Door een Amerikaanse commissie wordt een aanbeveling gedaan van 90-120 microgram per dag.

 

Meer over het belang van vitamine K2.

 

Meer info over vitamine K1 en K2 op Natura foundation.

 

Meer info over vitamine K door het Linus Pauling Instituut.

 

 

Bronnen                                     Printen      

 

(25-08-2020)