Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding voor bloedvaten:   

 Pinda's

Broccoli

Aroniabessen

 Asperges

 Chili peper

Boekweit

Appelcider azijn

 

Gezonde nutriŰnten voor bloedvaten:

 

Vitamine K (2)

Vitamine D

Sulforafaan (voor schone bloedvaten)

 

Opmerkingen:

 

X Iedere dag een goed ontbijt (bestaande uit minimaal 20% van het aantal dagelijkse calorieŰn) zorgt volgens een studie onder ruim 2.000 deelnemers voor duidelijk betere bloedvaten met minder vaatwandstijfheid en minder aderverkalking.

Goede bloedwaarden vitamine D belangrijk zijn voor soepele slagaders en bloedvaten die kunnen ontspannen, voorwaarden voor een goede bloeddruk en een gezond hart. Voor het eerst hebben wetenschappers met behulp van nanotechniek de invloed van vitamine D op de endotheelcellen van het hart- en bloedvatenstelsel onderzocht. Endotheelcellen bedekken de wand van onze hart- en bloedvaten. Zij vonden dat vitamine D de schade aan bloedvaten die is veroorzaakt door hoge bloeddruk, diabetes en aderverkalking, kan herstellen. Verder ontdekten de wetenschappers dat vitamine D een sterke stimulator van stikstof is, een belangrijk molecuul om stolsels in de bloedbaan te voorkomen.

X Sulforafaan zorgt voor schone bloedvaten, gaat ontstekingen in de slagaders tegen, voorkomt plaquevorming en aderverkalking.

X Uit een jarenlange studie blijkt dat voeding rijk aan groenten en fruit op twintigjarige leeftijd zorgt voor duidelijk betere bloedvaten en duidelijk minder aderverkalking twintig jaar later.

Uit een Amerikaanse laboratoriumstudie blijkt dat niet bloedsuikerwaarden doch ontstekingen de bloedvaten beschadigen. Als er geen ontstekingen zijn kunnen geen bloedsuikers de wand van de slagaders indringen, pas bij aanwezigheid van ontstekingen gebeurt dit wel.

X Pijnboomschorsextract (vergelijkbaar met druivenpitextract) blijkt volgens onderzoek te zorgen voor het duidelijke beter functioneren van het endotheel (de binnenkant van bloedvaten) en gaat zo aderverkalking tegen. 12 weken lang 150 mg extract/dag zorgde voor 66% betere endotheelfuncties, 20% minder oxidatie stress in de bloedvaten en verder wat lagere bloeddruk, lagere bloedsuikerwaarden en lagere triglyceriden waarden.

X Het regelmatig drinken cacao zorgt volgens studie voor soepele bloedvaten en een beter bloeddruk.

X Vaatwandstijfheid (arteriosclerose) blijkt volgens studies tegen te gaan door voeding rijk aan vitamine K2 en omega-3 vetzuren. Hier een studie die dat bevestigt. Ook voeding rijk aan (zwarte) frambozen blijkt volgens onderzoek te zorgen voor minder vaatwandstijfheid. Uit een andere studie blijkt dat iedere dag resveratrol voor minder vaatwandstijfheid zorgt.

X Een grondige studie laat zien dat het drinken van koffie, ongeacht het aantal koppen, niet zorgt voor vaatwandstijfheid in de slagaderen.

X Uit een studie blijkt dat dagelijks een hogere dosis vitamine D in vier maanden tijd kan zorgen voor duidelijk minder vaatwandstijfheid. De deelnemers aan de studie kregen verschillende doseringen vitamine D, variŰrend van placebo tot 100 mcg/dag. De hoogste dosering bleek in vier maanden tijd veruit de beste verbeteringen te laten zien in vaatwandstijfheid.

Iedere keer na het eten van vetten met de voeding worden door de vele vetten (als triglyceriden) in het bloed de bloedvaten tijdelijk wat stijver wat op termijn kan leiden tot minder bloeddoorstroming waardoor het hart harder moet werken. Uit een kleine Amerikaanse studie nu blijkt dat pindaĺs het telkens stijver worden kunnen tegengaan. De deelnemers, alle met overgewicht, kregen bij een vette maaltijd 30 gram pindaĺs te eten. Nu bleek de verhoging van triglyceriden uit te blijven en daardoor ook de verstijving van de bloedvaten.

X Een voedingssupplement MitoQ, een aangepaste vorm van co-enzym Q10, kan de effecten van veroudering in onze bloedvaten omkeren en ze tot 20 jaar jonger maken en dat alles binnen zes weken zo blijkt uit een kleine studie onder twintig zestigplussers. De deelnemers aan de studie kregen 6 weken lang 20 mg MitoQ per dag of een placebo. Bij zij die dagelijks het supplement gehad hadden was de vaatwandstijfheid met wel 42% afgenomen waardoor de kans op hartziektes met 13% was afgenomen. 

X Uit een studie blijkt dat voeding rijk aan eiwitten goed voor hart- en bloedvaten is, vergelijkbaar met het stoppen met roken of meer bewegen. Zeven verschillende aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) werden bekeken: arginine, cyste´ne, glutaminezuur, glycine, histidine, leucine en tyrosine. Voeding rijk aan deze zeven aminozuren, in het bijzonder die van plantaardige oorsprong, bleken een duidelijk lagere bloeddruk te geven vergelijkbaar met veel bewegen. Glutaminezuur, leucine en tyrosine worden vooral gevonden in dierlijke voeding en bleken te zorgen soepelere bloedvaten, vergelijkbaar met het stoppen met roken.

X Iedere dag minimaal 2 porties fruit geven volgens onderzoek tot wel 40% minder kans op een aneurysma van de aorta in de buikholte. Een kleine studie laat zien dat het dagelijks eten van 2 appels, zonder verdere aanpassingen aan de voeding al kan zorgen voor duidelijk betere cholesterolwaarden en bovendien ook van minder vaatwandstijfheid in de bloedvaten.

X Een kleine studie onder 40 deelnemers, van gemiddeld 50 jaar en met verhoogde bloedwaarden cholesterol, laat zien dat het dagelijks eten van 2 appels, zonder verdere aanpassingen aan de voeding al kan zorgen voor duidelijk betere cholesterolwaarden en bovendien was dan ook sprake van minder vaatwandstijfheid in de bloedvaten. De gebruikte appels in de studie waren rode reinetten die veel vezels en veel bioactieve stoffen in de vorm van proanthocyanen bevatten.

X Voeding rijk aan lute´ne zorgt volgens onderzoek voor duidelijk minder ontstekingen in de slagaders, belangrijk ter voorkoming van hartproblemen en zeker voor hartpatiŰnten.

Een kleine studie laat zien dat dagelijks fruit met veel anthocyanen zorgt voor een lagere bloeddruk, betere bloedvaten en zo minder kans op hart- en vaatziektes. Anthocyanen worden vooral aangetroffen in allerlei bessen en ander fruit met een donkere kleur.

X Voeding rijk aan kalium lijkt aderverkalking en vaatwandstijfheid tegen te kunnen gaan zo blijkt althans uit een laboratorium en muizenstudie. Voeding met weinig kalium zorgde in de studie voor duidelijk meer verkalking in de slagaders, terwijl voeding rijk aan kalium net een duidelijk afname van de verkalking liet zien.

X Af en toe een dag vasten kan zorgen dat we minder snel verouderen, zo blijkt uit een studie. Vooral het ouder worden van de bloedvaten zorgt voor het verouderingsproces. Bij vasten is er geen glucose voorhanden waardoor de lever ketonen, zoals bŔtahydroxybutyraat, maakt die als energiebron dienen. Doch dit butyraat zorgt ook, zo blijkt uit de studie, dat cellen in de bloedvaatwanden weer gaan delen en vermenigvuldigen, zeg maar verjongen en het verouderingsproces afgeremd wordt.

 

X Verschillende studies hebben al laten zien dat hoge bloedsuikerwaarden het endotheel van de bloedvaatwand doet beschadigen, hier nog een studie die laat zien hoe dat gebeurt.

X Veel zout in de voeding kan niet alleen zorgen voor een hoge bloeddruk doch ook voor schade aan de bloedvaten. Een kleine studie laat nu zien dat deze schade aan de bloedvaten tegengegaan kan worden door het eten van kaas.

X Het in rood vlees ruim aanwezige aminozuur L-carnitine wordt samen met choline in de darmen omgezet tot trimethylamine en in de lever verder omgezet tot TMAO (Trimethylamine-N-Oxide) om zo in de bloedbaan terecht te komen. Eerdere onderzoeken lieten al zien dat verhoogde bloedwaarden TMAO de kans op een hartaanval of beroerte flink kunnen verhogen, maar waarom was niet helemaal duidelijk. Onderzoek in het laboratorium, met dieren en met mensen laat nu zien dat dit TMAO zorgt voor meer schade aan de wanden van slagaders, slagaders verouderen daardoor sneller. Bij de muizen zorgden hogere bloedwaarden TMAO ook nog eens voor meer cognitieve achteruitgang.

X Let op: In een studie in het laboratorium en met ratten werd gekeken hoe de binnenkant van bloedvaten reageert op de suikers glucose en fructose en de zoetstoffen aspartaam en acesulfaam-K. Zowel de suikers als de zoetstoffen gaven dezelfde schade aan de bloedvaten.

X Let op: Veel blootstelling aan luchtvervuiling met veel fijnstof en roetdeeltjes kan volgens onderzoek veel schade aan de bloedvaten veroorzaken.

X Let op: Maagzuuremmers in de vorm van protonpompremmers blijken volgens een studie ook tot snellere veroudering van de bloedvaten te kunnen leiden. Aan de binnenkant van bloedvaten zit endotheel weefsel met daarin ook lysosomen, ook wel de afvalberg van de cellen genoemd. Deze lysosomen werken optimaal bij een lage pH (zuurgraad). De maagzuurremmers be´nvloeden ook deze zuurgraad waardoor de lysosomen niet meer goed het afval kunnen verwerken en er daardoor vroegtijdige veroudering ontstaat.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(26-02-2021)