Home / Voeding / ...

Granen en zetmeelachtige groenten

Wat zijn de aanbevolen hoeveelheden granen en zetmeelachtige groenten per dag?

Wat zijn granen?

Wat is volkoren?

Volkoren bevat deze volledige zaden die opgebouwd zijn uit de zemel, de kiem en de kern of meellichaam. Meer over volkoren.

Wat zijn bewerkte granen?

Wat zijn zetmeelachtige groenten?

Waarom volkoren granen en zetmeelachtige groenten?

Enige voorbeelden, probeer in de voeding het merendeel uit de linkerkolom te halen.

Bronnen van granen en zetmeelachtige groenten
Volkoren granen en zetmeelachtige groenten Portie Bewerkte granen Portie
Gerst ½ kop Volkoren brood 1 snee (30 gr.)
Bruine rijst 1/3 kop Witte rijst 1/3 kop
Gierst 1/3 kop Pasta, couscous 1/3 kop
Quinoa ½ cup Pannenkoek/ wafel 1
Haver ½ kop Polenta ½ kop
Aardappelen ½ kop Volkoren crackers 20 gram
MaÔs ½ kop pitabrood ½
Pompoen 1 kop

Vezels tegen chronische ziektes

Opmerkingen

X Uit een studie onder 81 gezonde volwassenen blijkt dat het eten van volkoren granen leidt tot een betere darmflora en een beter immuunsysteem. In de studie aten alle deelnemers de eerste twee weken een typisch westers dieet. Daarna kregen de helft van de deelnemers zes weken lang een westers dieet rijk aan bewerkte granen en de andere helft een westers dieet rijk aan volkoren granen. Beide diŽten hadden eenzelfde calorische waarde en het enige verschil waren de bewerkte of de volkoren granen. In tegenstelling tot de deelnemers met het dieet met de bewerkte granen bleken de darmen van de andere deelnemers na afloop van de studie duidelijk meer goede bacteriŽn, minder ontsteking veroorzakende bacteriŽn en meer infectie bestrijdende immuuncellen te bevatten.

X Voeding met veel volkoren graanproducten doet volgens onderzoek de kans op darmkanker duidelijk verminderen. Ander onderzoek laat zien dat ook de kans op leverkanker duidelijk lager is.

X Uit een grote studie blijkt weer eens het belang van meer volkoren granen in de voeding, ook ter voorkoming van diabetes type-2. Zij met dagelijks de meeste volkoren granen (50 gram of meer) bleken duidelijk minder kans te hebben op diabetes, de vrouwen 22% minder en de mannen zelfs 34% minder kans, dan zij met de minste inname van volkoren granen. Het maakte niet uit wat voor granen gegeten werden ( zoals bijv. rogge, tarwe of haver) als ze maar volkoren waren. Een grote analyse bevestigt dat weer.

X Zwangerschapsdiabetes wordt ook tegen gegaan door voeding rijk aan volkoren granen te eten, zo laat onderzoek zien.

X Voor tachtigplussers is volgens onderzoek het dagelijks nemen van volkoren granen essentieel voor een goed blijvend geheugen.

X Voeding rijk aan volkoren granen doet volgens onderzoek de kans op pancreaskanker verlagen, althans bij mannen zo laat de studie zien.

X Let op: Een studie laat zien dat het regelmatig eten van bewerkte en geraffineerde granen de kans op hartproblemen een een vroegtijdige dood duidelijk groter maakt in vergelijking met zij die regelmatig volkoren granen eten.

Kijk voor onderzoeken uit het Nieuws over granen

 

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                 Printen      

 

(26-05-2021)