Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding bij beroerte:  

 Zoete aardappel

 Wortelen

Wijn 

Paprika

Matsutake

Aardappel

Chocolade

 

Gezonde kruiden bij beroerte:

 

Zoete alsem

 

Gezonde nutriŰnten bij beroerte:

 

Vitamine B3 (niacine)

Docosahexaeenzuur (DHA)

Vitamine E

Kalium

EssentiŰle vetzuren

Stoffen die bloedstolling tegengaan

 

Opmerkingen:

 

Wat is een beroerte

 

Cerebrovasculair accident (CVA) is de medische term voor een beroerte en kunnen grofweg worden ingedeeld in hersenbloedingen en herseninfarcten, als een bloedvat verstopt raakt. Ongeveer 80% van de beroertegevallen is een infarct.

Als de bloeddoorstroming van een deel van de hersenen even onderbroken wordt, door een niet nader gespecificeerde oorzaak (meestal een stolseltje), maar de verschijnselen die dit teweegbrengt binnen 24 uur geheel verdwenen zijn spreekt men van een TIA of VIA (Voorbijgaande Ischemische Aanval). TIA's ontstaan meestal bij mensen met hoge bloeddruk en veel aderverkalking maar vaak als gevolg van boezemfibrilleren. Hoewel een TIA op zichzelf weinig ernstige gevolgen heeft is het een belangrijke voorspeller voor het optreden van een ernstigere beroerte.

Er zijn ook lacunaire herseninfarcten als gevolg van vaatveranderingen in kleine zijtakjes diep in de hersenen. Lacunaire infarcten gaan gepaard met vrij specifieke klinische verschijnselen, uitsluitend (combinaties van) enkelzijdige motorische en sensibele uitvalsverschijnselen.

 

Waarschuwingstekens:

Omstanders kunnen een beroerte herkennen door slechts vier simpele opdrachten te geven:
P : Praten; laat de persoon een simpele zin uitspreken
L : Lachen; vraag de persoon te lachen
A : Armen omhoog; laat de persoon beide armen tegelijk omhoogsteken
T : Tong; laat de persoon zijn tong uitsteken.
Als hij of zij moeite heeft met ÚÚn van deze opdrachten bel dan onmiddellijk de hulpdiensten.

 

Let op: Omdat de hersenen slechts een korte tijd zonder zuurstof kunnen is het belangrijk om snel te handelen als iemand een beroerte heeft. Daarom is het goed om de waarschuwingstekens van een beroerte zelf te kennen, zodat de hulpdiensten snel verwittigd kunnen worden wanneer een beroerte optreedt. Zelfs als de waarschuwingstekens slechts enkele minuten duren is het de moeite om naar de spoedgevallen te komen.

 

Risicofactoren:

 

Uit een grootschalige en wereldwijde studie blijkt dat de risicofactoren wel iets verschillen per werelddeel doch het totaal aan factoren geeft een vergelijkbaar beeld.

De belangrijke en te voorkomen risicofactoren zijn:

Let op

Belangrijk bij en na een beroerte:

Ter voorkoming:

X Niet roken, geen overgewicht, regelmatig bewegen (een paar uur per week wandelen) en gezonde voeding met veel groenten en fruit blijken volgens verschillende onderzoeken de kans op een beroerte tot wel 80% te doen afnemen. Let wel op ondergewicht doet volgens onderzoek de kans op doodgaan na een beroerte flink verhogen.

X Volgens recente studies is voor gezonde mensen ter voorkoming van een beroerte resveratrol een goed alternatief voor aspirine. Resveratrol zorgt net als aspirine voor dunner bloed en voorkomt stolsels. Regelmatig voeding rijk aan resveratrol kan tevens de hersenen beschermen tegen de gevolgen van een ischemische beroerte, als gevolg van een verstopping van een bloedvat. Wellicht nog beter is volgens onderzoek de bioactieve stof rutine, die het aggregeren, plakken van bloedplaatjes aan elkaar, tegengaat en ontstekingen remt.

X Regelmatig voeding rijk aan catechinen beperkt duidelijk de schade bij een beroerte.

X Regelmatige inname van voedsel rijk aan vitamine E in de vorm van tocotrienol geeft aanzienlijk minder schade aan de hersencellen bij een mogelijke beroerte.

X Ter voorkoming van een beroerte is voeding rijk aan omega-3 vetzuren en goede bereiding* daarvan heel belangrijk.

X Regelmatig yoga of meditatie verlaagt de kans op een beroerte aanzienlijk. Zo ook het regelmatig en vaak naar de sauna gaan, zo blijkt uit een andere studie.

X Voeding met veel kalium doet volgens verschillende onderzoeken de kans op een beroerte duidelijk afnemen.

X Het regelmatig eten van Wei prote´nes zorgt volgens onderzoek voor een flink kleinere kans op een beroerte. Een ander onderzoek laat zien dat ook de prote´ne Histidine kan zorgen voor een duidelijk lagere kans op een beroerte.

X Vaak zijn lage bloedwaarden van het goede cholesterol (HDL) een indicatie voor hart- en vaatziektes. Uit onderzoek blijkt dat met lage waarden HDL en lage waarden glutathion de kans op hart- en vaatziektes, waaronder een hartaanval en beroerte, wel 6x groter is dan bij zelfs lage waarden HDL doch goede waarden glutathionDat goede glutathion waarden belangrijk zijn ter voorkoming van beroerte en dementie laat ook ander onderzoek zien.

X Dagelijkse inname van minimaal 260 gram rauw fruit en rauwe groente doet de kans op een beroerte met wel 40% verminderen (Als de groenten worden gekookt of het fruit wordt bewerkt, is er geen positief effect op het voorkomen van beroertes). Een andere studie laat zien dat het eten van meer groenten en fruit het risico op een beroerte sterk doet verlagen. Uitgaande van een gemiddelde inname van 80 gram fruit en 80 gram groenten per dag geeft iedere 200 g meer aan fruit 32% minder kans en iedere 200 gram meer groenten 11% minder kans op een beroerte.

X Dagelijkse inname van wit fruit (bijv. appels en peren) en witte groenten (zoals witlof en bloemkool) doen de kans op een beroerte ook flink afnemen. Iedere 25 gram wit fruit en groenten per dag doet de kans met 9% dalen.

X Het regelmatig eten van citrusfruit, zoals sinaasappelen, grapefruit en mandarijnen verkleint de kans op een beroerte duidelijk.

X Iedere dag 1 kop koffie en/of 3 koppen thee doet de kans op een beroerte met minimaal 20% afnemen.

X Iedere dag 10 gram pure chocola doet de kans op een beroerte flink verminderen.

X Dagelijks voeding met olijfolie doet de kans op een beroerte wel met 40% afnemen. Een studie heeft onderzocht waarom olijfolie goed is tegen een hartaanval en tegen een beroerte. Bekend was al dat hogere waarden van het eiwitten complex Apolipoprote´ne A-4 (ApoA-4) zorgen voor minder kans op hart- en vaatziektes. Uit deze studie blijkt nu dat ApoA-4 zorgt dat het samenklonteren van bloedplaatjes tegengegaan wordt. De onderzoekers vonden ook dat enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die volop te vinden zijn in goede olijfolie de aanmaak van ApoA-4 bevorderen en daardoor het samenklonteren van de bloedplaatjes nog meer tegengaan. Tijdens een goede nachtrust wordt ook meer ApoA-4 aangemaakt zo blijkt ook uit de studie.

X Voeding rijk aan vitamine B6 en foliumzuur geven een duidelijk kleinere kans op doodgaan als gevolg van een beroerte bij vrouwen.

X Goede bloedwaarden vitamine D geeft wel de helft minder kans op een beroerte als te lage bloedwaarden.

X Diabetici hebben tijdens hun leven wel tot 87% kans op het krijgen van een beroerte of hartaanval. Hogere bloedwaarden aan goed cholesterol (HDL) doet de kans op een hartaanval of beroerte duidelijk verminderen. Iedere stijging van het HDL met 5 mg/dl (0,13 mmol/l ) doet de kans op een hartaanval of beroerte met ruim 20% dalen.

X Uit verschillende studies blijkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C in de voeding duidelijk te laag is. De 70 mg die nu geadviseerd wordt zou zeker 200 mg per dag moeten zijn. Door die hogere inname is er flink minder kans op een hartziekte of een beroerte en ook nog eens een fors minder kans dood te gaan aan kanker.

X Voeding rijk aan lycopeen geeft duidelijk minder kans op een beroerte.

X Voeding rijk aan volkoren granen geeft flink minder kans op een beroerte.

X Een mediterraandieet met extra noten doet de kans op een beroerte wel met de helft afnemen. Hier nog een studie die ook die voordelen van het eten van noten laat zien. Een andere studie laat zien dat vooral walnoten zorgen voor minder kans op een beroerte.

X Een studie onder ruim 13.000 deelnemers van gemiddeld 50 jaar blijkt dat het meer vegetarisch eten, met veel noten, zaden en groenten de kans op een beroerte met wel de helft doet afnemen.

X Het regelmatig eten van pindakaas doet volgens onderzoek de kans op een hartaanval of een beroerte met wel de helft verlagen.

X Het verlagen van de homocyste´newaarde door extra inname van foliumzuur en vitamine B12 kan volgens onderzoek de kans op een beroerte duidelijk doen afnemen.

X Voeding rijk aan vitamine C doet volgens onderzoek de kans op een beroerte duidelijk afnemen.

X Volgens onderzoek geeft regelmatig voeding rijk aan eiwitten in het bijzonder eiwitten van vis een flink lagere kans op een beroerte.

X Uit studie blijkt hoe nitraten, die veel gevonden worden in groene bladgroenten, kunnen zorgen voor een goede bloedsomloop waardoor zuurstof naar alle uithoeken van het lichaam efficiŰnt kan worden geleverd. Dit zorgt ook voor dat minder bloedstolsels gevormd worden en daardoor de kans op beroerte en hartaanvallen sterk verkleind wordt.

X Wetenschappers hebben in een studie ontdekt dat appels en groene thee in het bijzonder kanker, hartaanvallen en beroertes kunnen voorkomen en hoe ze dat doen. Groene thee en appels zijn rijk aan bioactieve stoffen genaamd polyfenolen en deze hebben een beschermend effect zo blijkt door het blokkeren van een signaalmolecuul genaamd VEGF. Het molecuul is de belangrijkste motor voor de aanmaak van bloedvaten (angiogenese), een proces dat verantwoordelijk is voor de groei van kanker, evenals de opbouw van plaque in slagaders, die hartaanvallen en beroertes kunnen veroorzaken. 

X Uit een Chinese studie onder ruim 100.000 deelnemers die ruim 7 jaar gevolgd werden blijkt dat het drinken van thee kan zorgen voor een langer leven. De goede resultaten gelden wel vooral voor zij die dagelijks groene thee drinken, zij hebben wel 25% minder kans op hart- en vaatziektes, een beroerte of een vroegtijdige dood.

X Uit een kleine studie blijkt dat het dagelijks drinken van cranberrysap en duidelijke lagere kans geeft op hart- en vaatziektes en beroertes. Acht weken lang kregen 56 gezonde deelnemers twee maal daags een glas met cranberrysap of een placebo. Na acht weken bleken de deelnemers die het cranberrysap gedronken hadden duidelijk betere bloedwaarden triglyceriden en glucose, een betere bloeddruk en minder ontstekingsmarkers. Hierdoor hadden die deelnemers wel 10% minder kans op hart- en vaatziektes en 15% minder kans op een beroerte in vergelijking met de deelnemers die een placebo gedronken hadden.

X Het regelmatig eten van rode pepers doet de kans op doodgaan aan een beroerte flink verminderen.

X Uit een grote studie onder deelnemers met hogere bloeddruk, die al vanaf 1980 gevolgd worden blijkt dat het regelmatig eten van yoghurt de kans op een hartaanval of beroerte duidelijk doet verminderen. Twee keer per week yoghurt eten verminderde de kans op een hartaanval bij vrouwen met 30% en bij mannen met bijna 20%. De kans op een beroerte werd gemiddeld 20% lager. Als men behalve de yoghurt ook meer groenten, fruit en volkoren granen at werd de kans nog sterk minder.

X Ondanks de miljarden die zijn uitgegeven aan vetarme voedingsmiddelen en dranken en cholesterolverlagende statines, blijkt uit onderzoek wederom dat volle zuivelproducten als melk, yoghurt, kaas en boter geen kwaad doen in tegendeel zelfs ze beschermen tegen een beroerte.

X Uit een grote studie blijkt dat het dagelijks eten van een ei de kans op een beroerte en hartproblemen al duidelijk kan verminderen. Zij die een ei per dag aten bleken in tegenstelling tot zij die slechts 2 eieren per week aten bleek wel 26% minder kans te hebben op een beroerte, 28% minder kans om hieraan dood te gaan en 18% minder kans om dood te gaan aan hartproblemen. Hier nog een studie die dat bevestigt. Hier nog een studie die dat bevestigt en ook laat zien dat voeding rijk aan cholesterol niet zorgt voor een grotere kans op een beroerte.

 

X De gevolgen van een slechte leefstijl zoals niet bewegen, hoge bloeddruk, hoge triglyceridenwaarden, te laag goed cholesterol (HDL) en teveel remnants in het cholesterol, als gevolg van hoge triglyceridenwaarden, zijn  factoren die de kans op een beroerte fors verhogen. Ook diabetes type-2 doet de kans op een beroerte duidelijk toenemen.

X Voeding met veel rood en bewerkt vlees, geraffineerde koolhydraten en granen, en suikerhoudende dranken geeft duidelijk meer kans op ontstekingen in het lichaam en kan daardoor de kans op een beroerte of hart- en vaatziektes danig verhogen in tegenstelling tot ontstekingsremmende voeding, zo laat een studie onder ruim 210.000 deelnemers die ruim 30 jaar gevolgd werden.

X Een langjarige en grote wereldwijde studie laat zien dat het eten van regelmatig en vaak voeding met een hoge glycemische index en glycemische belasting niet alleen de kans op een hartaanval en beroerte duidelijk vergroot doch ook de kans op een vroegtijdige dood.

X Te lage bloedwaarden slecht cholesterol (LDL), lager dan 70 mg/dl (1,83 mmol/l) verdubbelen volgens onderzoek de kans op een hersenbloeding, in ieder geval bij vrouwen.

X Het regelmatig overslaan van het ontbijt verhoogt volgens onderzoek de kans op een herseninfarct met 18% en op een hersenbloeding met wel 36%.

X Tandvleesontstekingen doen de kans op een beroerte flink verhogen.

X Veel keukenzout (> 8 gram/dag) doet de kans op een beroerte duidelijk toenemen

X Regelmatig veel vet en transvetten in de voeding doet de kans op een beroerte flink verhogen.

X Dagelijks een of meer glazen frisdrank light doen volgens onderzoek de kans op een herseninfarct wel met 300% vergroten.

X Het gebruik van antipsychotica doet de kans op een beroerte duidelijk toenemen.

X Het regelmatig gebruik van medicatie met cafe´ne doet in tegenstelling tot koffie met cafe´ne de kans op een beroerte volgens onderzoek flink verhogen.

X Veel blootstelling aan luchtvervuiling geeft volgens diverse onderzoeken een fors (tot wel 320%) hogere kans op een beroerte.

X Volgens onderzoek geeft het hebben van een kater, na alcoholgebruik een duidelijk hogere kans op een beroerte.

X Uit een grote studie blijkt de invloed van alcohol op het krijgen van een beroerte en het doodgaan hieraan. Bij een herseninfarct doet matig alcoholgebruik de kans hierop duidelijk verminderen, terwijl veel gebruik de kans sterk doet toenemen. Bij een hersenbloeding is het verband lineair, weinig alcohol geeft een lage kans en veel alcohol een hoge kans hierop. Doch zo blijkt uit de studie de kans om dood te gaan aan een beroerte (infarct of bloeding) is niet afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die gedronken wordt doch van het aantal keren per week dat alcohol gedronken wordt. Bij 2,5 of meer keer per week alcohol drinken was de kans om dood te gaan aan een beroerte wel drie keer groter. 

X Volgens onderzoek kunnen bezorgdheid en angst de kans op een beroerte duidelijk doen vergroten.

X Volgens onderzoek geeft een hoge bloeddruk bij boezemfibrilleren wel 50% meer kans op een beroerte. Boezemfibrilleren zelf geeft wel vier tot vijf keer meer kans op een beroerte.

X Zorg voor goede kleding om de kans op een beroerte te verminderen als gevolg van temperatuurverschillen (bijv. van binnen naar buiten). Spanning door de kou zorgt ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat omdat het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Dat leidt vaak tot minder bloedtoevoer naar het hart en daardoor een hoger risico op een beroerte of een hartaanval.

X Volgens onderzoeken leidt gemiddeld tot meer ernstig slaapapneu tot wel een 4x hogere kans om een beroerte te krijgen.

X Volgens een grote Britse studie geven verhoogde bloeddrukwaarden, de onder(diastolische)- of de boven(systolische)druk ieder op zich een ander risico op hart- en vaatziektes. Een hogere bovendruk geeft een duidelijk grotere kans op een bloeding in de hersenen en op angina pectoris.

X Volgens onderzoek doet cognitieve achteruitgang de kans op een beroerte vergroten.

X Onderzoek laat zien dat stress op het werk de kans op een beroerte wel 20% hoger maakt.

X Meer dan twee glazen alcohol per dag op middelbare leeftijd geeft volgens studie tot op vijfenzeventigjarige leeftijd een duidelijk hogere kans op een beroerte dan hoge bloeddruk of diabetes. In de studie werd gekeken naar ruim 11.000 Zweedse tweelingen, geboren tussen 1886 en 1925. Na de vijfenzeventigjarige leeftijd geven een hoge bloeddruk en diabetes een duidelijk hogere kans op een beroerte.

X Onderzoeken laten zien dat een goede nachtrust 7 tot 8 uur duurt, niet korter en niet langer. Uit onderzoeken blijkt dat een chronisch slaaptekort een sterk vergrote kans geeft op hart- en vaatziektes en een beroerte maar ook chronisch te lang slapen, langer dan 8 uur, geeft volgens onderzoeken een duidelijk vergrote kans op een beroerte.

X Volgens studie zorgen werkweken van 55 uur en meer voor een duidelijk grotere kans op een beroerte, neem dan zeker bovenstaande (groene) adviezen in acht.

X Onderzoek laat zien dat meeroken de kans op een beroerte met wel 30% vergroot.

X Onderzoek laat zien langdurige blootstelling aan verkeerslawaai, bijv. bij het wonen in een drukke straat, de kans op een beroerte vergroot, vooral bij senioren.

X Volgens onderzoek hebben vijfenzestigplussers met cirrose wel 100% meer kans op een hersenbloeding. Absoluut gaat de kans van ruim 1 naar ruim 2%.

X Uit een langjarige studie blijkt dat kinderen van 7 jaar die 6 cm of meer kleiner zijn dan gemiddeld een duidelijk grotere kans hebben op een beroerte later in het leven.

X Let op: Verschillende infecties kunnen zorgen voor een duidelijk hogere kans op een beroerte, zo blijkt uit een grote studie. Die kans is het grootst binnen 7 dagen en neemt langzaam af tot 120 dagen na de infectie. Verschillende infecties van luchtwegen, bloed, urinewegen, buik en huid kunnen zorgen voor de duidelijk hogere kans waarbij urineweginfecties de meeste kans geeft op een herseninfarct en luchtwegeninfecties de meeste kans geven op een hersenbloeding.

X Let op: Uit een studie blijkt dat chronische blootstelling aan verkeerslawaai de kans op hart- en vaatziektes en een beroerte duidelijk kan verhogen. Verkeerslawaai, zo blijkt uit de studie, verhoogt in de hersenen de activiteit van de amygdala (een kern van neuronen). Deze grotere activiteit bevordert ontstekingen in de bloedvaten. De ontstekingen in de bloedvaten zorgen voor de hogere kans op hart- en vaatziektes en een beroerte. Zij met de hoogste blootstelling aan verkeerslawaai hadden duidelijk meer ontstekingen in hun bloedvaten en wel drie keer meer kans op hartproblemen, een hartaanval of een beroerte. Hier nog een studie die bevestigt dat zowel verkeerslawaai als luchtvervuiling de kans op een beroerte duidelijk groter maken. Een andere grote studie laat zien dat luchtvervuiling jaarlijks zorgt voor wel bijna 800.000 doden in Europa en dat minstens 40% daarvan overlijdt aan hartproblemen of een beroerte als gevolg van de luchtvervuiling.

X Let op: Ook roken verhoogt de kans op een beroerte in de vorm van een subarachno´dale bloeding (vaak afgekort als SAB), een bloeding rond of in de hersenen onder het spinnenwebvlies (arachnoidea). Meestal treden deze bloedingen op vanuit een aneurysma van een arterie die onder de hersenen loopt, onderzoek laat zien dat roken de kans op een SAB duidelijk vergroot.

X Let op: Onderzoek laat zien dat het regelmatig werken met pesticiden de kans op een beroerte of hart- en vaatziektes duidelijk doet vergroten.

X Let op: Slaapproblemen kunnen volgens onderzoek leiden tot een hogere kans op een beroerte of hartaanval.

 

X Let op: Volgens onderzoek geven pijnstillers in de vorm van bruistabletten, door de flinke hoeveelheid zout hierin, een fors hogere kans op hoge bloeddruk en meer kans op een beroerte en een hartaanval.

X Let op: Volgens onderzoek geven pijnstillers/ontstekingsremmers (NSAID's) zoals diclofenac, etodolac, nabumeton en meloxicam, evenals nieuwere middelen genaamd coxibs een duidelijk hogere kans om dood te gaan aan een beroerte. Pijnstillers zoals ibuprofen en naproxen blijken dit niet te doen.

X Let op: Uit een studie onder 12.000 mensen met een verhoogde kans op een hartaanval of een beroerte blijkt het dagelijks slikken van aspirine geen voordelen te geven alleen de kans op maagdarmbloedingen duidelijk te vergroten.

X Let op: Uit een studie onder bijna 27.000 mensen van 45 jaar en ouder die zes jaar lang gevolgd werden blijkt dat bloeddruk verlagende medicijnen de kans op een beroerte doen verhogen. Hoge bloeddruk op zich zorgt voor een duidelijk hogere kans op een beroerte doch bloeddruk verlagende medicatie doet dat ook. Een bloeddruk verlagend medicijn verhoogt de kans met 33% doch als een combinatie van meerdere medicijnen gebruikt wordt verhoogt die kans met wel 250%, vergelijkbaar met de kans op een beroerte bij hoge bloeddruk zonder medicatie. De onderzoekers vinden een gewijzigde levensstijl dan ook belangrijker dan medicatie. Een gewijzigde levensstijl bestaat uit meer fysieke activiteiten, een gezond gewicht en het eten van meer fruit en groenten.

X Let op: Uit een studie onder ruim 36.000 vrouwen die bijna 8 jaar werden gevolgd blijkt dat vrouwen, ouder dan veertig, die meer als twee maanden antibiotica nemen, wel 30% meer kans hebben op hartproblemen en een beroerte.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over een beroerte.

 

* Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen behoudt als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken, stomen of stoven of bakken in de oven. Niet de juiste manier is frituren of  bakken (behalve af en toe volgens onderzoek dan wel in extra virgin olijfolie) of het eten van vissticks daardoor kan gezonde vis zelfs ongezond worden en een grotere kans op een beroerte geven. Vis liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente (zoals bijv. sla). Ook is niet alle vis gezond, zo lijken de gekweekte soorten tilapia en meerval nauwelijks omega-3 vetzuren en veel omega-6 vetzuren te bevatten, niet echt gezond dus.

 

Algemene opmerking: 

 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                     Printen      

 

(25-04-2021)