Home / Aandoeningen / .../Direct naar de informatie hieronder

Gezonde voeding bij ontstekingen, algemeen:  

 Aardbeien

 Komkommer

Vette vis

Haring

Ananas

Chinese kool

Zee groenten

Zonnebloempitten

Kersen

Cranberry

Pistachenoten

Groene thee

Lijnzaadolie

Kool

Druiven

Brazilnoten

Uien

Asperges

Olijven

Walnoten

Blauwe bosbessen

Cilantro

Aardappel

Yam

 

Gezonde kruiden bij ontstekingen:

 

 Zeekomkommer

 Kurkuma

 Duivelsklauw

 Echinacea

Tijm

Gember

Ginseng

Cat's claw

Jeneverbes

Fenegriek

Vogelmuur

Hondsdraf

Passiebloem

Ju hua

Nootmuskaat

Rode klaver

Tarwegras

Boksdoornbes

Teunisbloem

Rozemarijn

Gelderse roos

Goldenseal

Boswellia

Vlier

Saffraan

Nepeta

IJzerhard blauw

Zoethout

Muizedoorn

Orleaan

Jobstranen

Netel

Kleine hoefblad

AloŰ vera

Nigelle

Nopal

Kruidnagels

Moederkruid

Venkel

Paardenbloem

Komkommerkruid

Mirre

Goudsbloem

Mosterdzaad

Ginkgo biloba

 

Goede supplementen bij ontstekingen:

 

 SAM

 Zyflamend

PEA

Astaxanthine

Teunisbloemolie

Bromelain

Glucosamine

Chlorella

Propolis

Quercetine

 

Gezonde nutriŰnten bij ontstekingen:

 

 Chondro´tine

 Curcumine

 Bromelain

 Docosahexaeenzuur (DHA)

Catechinen

Vitamine D

Astaxanthine

Quercetine

Fisetine

Alfa-linoleenzuur

Flavono´den

Resveratrol

Magnesium

Proanthocyanen

Anthocyanen

Cholorofyl

Capsa´cine

 

Opmerkingen:

 

Er zijn twee soorten ontstekingen, een acute, de goede en de chronische, de slechte variant.

 

Een acute ontsteking is een van de eerste reacties van het lichaam op beschadiging of infectie, bijv. als u uw knie schaaft. Het gebied wordt heet, rood, gezwollen en het is pijnlijk, alsof het brandt. Eeuwen geleden was een acute ontsteking van cruciaal belang om te overleven. Doch ook vandaag nog is een acute ontsteking uiteindelijk het beste om te genezen. Middelen die ingezet worden om koorts of pijn te verlagen zijn doorgaans niet goed voor de genezing. Bij een infectie zorgt zink dat de immuunreactie van het lichaam gecontroleerd blijft en niet uit de hand loopt. Als het lichaam op het moment van een infectie niet genoeg zink voorhanden heeft is de kans groot dat de infectie uitmondt in een flinke ontsteking.

 

Chronische ontstekingen vertonen vaak jarenlang geen symptomen, zijn vaak gering van afmeting en hebben niet de klassieke tekenen van acute ontstekingen, zoals warmte, pijn of zwellingen. Ze zitten vaak jarenlang onderhuids en kunnen plotseling en fataal uitbarsten. Chronische ontstekingen spelen een belangrijke rol bij bijna alle chronische ziekten en zijn belangrijke doodsoorzaken, ook al zijn ze stil en weten de meeste mensen niet dat ze ze hebben. Hartziekten, aderverkalking kanker, diabetes en de ziekte van Alzheimer gaan allemaal gepaard met chronische, stille ontstekingen. Krachtig actie ondernemen om ze te onderdrukken is een belangrijk onderdeel van het bestrijden van de belangrijkste doodsoorzaken.

Van nature wordt het lichaam tegen ontstekingen beschermd door lichaamseigen ontstekingsremmers (ofwel glucocortico´den), zoals cortisol. Bij allerlei chronische ontstekingen is de werking daarvan echter drastisch verminderd. Uit het onderzoek blijkt dat die afname wordt veroorzaakt door het ophopen van schadelijke zuurstofdeeltjes. Flavono´den zoals catechinen  kunnen volgens dit onderzoek als antioxidant die schadelijke werking beperken en de functie van cortisol herstellen en zo ontstekingsremmend werken.

De belangrijkste manier om chronische ontstekingen te remmen zijn een gezonde levensstijl met gezonde voeding, want anders, zo laat onderzoek zien, treed in het lichaam een snellere veroudering op..

Door een slechte levensstijl, ongezonde voeding en het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen kan het natuurlijke proces van bestrijden van een ontsteking door het immuunsysteem niet goed gebeuren. In de voeding zijn het o.m. te weinig omega-3 vetzuren en teveel, vooral bewerkte omega-6 vetzuren en voeding met een hoge glycemische belasting die het probleem scheppen. Het gevolg zijn langdurige, chronische ontstekingen die een gevaar voor de gezondheid op leveren. Het immuunsysteem is ontworpen om flink en kortstondig ontstekingen aan te pakken en niet om langdurig daarmee bezig te zijn. Het proces van hoe het immuunsysteem een ontsteking aanpakt werd in 1996 benoemd als Resoleomics, het aanpakken van ontstekingsziekten middels voeding- en natuurlijke interventies.

Het omega-3 vetzuur Docosahexaeenzuur (DHA) kan bij chronische ontstekingen van artritis tot hart- en vaatziektes de problemen aanpakken. Uit onderzoek blijkt hoe DHA dat doet. Macrofagen (een type witte bloedcel) heeft DHA nodig om maresines (Macrophage mediator in resolving inflammation, een pas gevonden prote´necomplex) te kunnen produceren. Maresines doen de eigenschappen van macrofagen veranderen, zie het als een schakelaar die ontstekingen afzet en het herstel aan.

Bij een chronische ontsteking worden monocyten, ontsteking bevorderende bloedcellen gevormd. Een studie laat nu zien dat af en toe vasten zorgt dat minder van deze monocyten gevormd worden zonder de reactie van het immuunsysteem op een acute ontsteking te be´nvloeden.

Studie laat zien dat kruiden in de voeding ook kunnen zorgen voor duidelijk minder ontstekingen.

C-reactief prote´ne (CRP) is een eiwit dat gemaakt wordt in de lever en dat het niveau van ontstekingen in uw lichaam aangeeft.

Overgewicht, roken, veel zitten en slecht slapen verhogen de CRP waarde duidelijk.

Met een bloedtest is vast te stellen hoe hoog uw CRP waarde is, goede waarden liggen onder 1 mg/dl.

Ook kan een ultrasensitieve CRP test worden gedaan. Goede hs-CRP waarden zijn lager dan 1 mg/l, terwijl waarden tot 3 mg/l op een licht verhoogd risico op ontstekingen duiden. Hogere waarden duiden op een hoog risico.

Het is van belang dat we de bloedwaarden van essentiŰle vetzuren weten. Tests voor deze vetzuren (verzadigd vet en onverzadigde vetten te weten omega-3 omega-6 en omega-9) geven ook een indicatie van de hoeveelheid ontstekingen in uw lichaam; ze laten zien of u de juiste verhouding essentiŰle vetzuren bezit. Chronische ontstekingen worden voor een groot gedeelte geregeld door de relatieve hoeveelheid essentiŰle vetzuren in uw lichaam en hun juiste verhouding. Teveel aan bewerkte omega-6 vetzuren werkt ontstekingsverhogend, omega-3 vetzuren werken duidelijk ontstekingsremmend.

 

X Let op: Volgens onderzoek doen het regelmatig en langdurig gebruik van ontstekingsremmers zoals medicijnen met diclofenac de kans op een hartaanval verdubbelen, vergelijkbaar met de verhoogde kans door roken. Hier nog een onderzoek die dat bevestigt en ook laat zien dat behalve diclofenac ook andere NSAID's zoals ibuprofen, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib en aspirine een duidelijk hogere kans geven op maagzweren, hoge bloeddruk en op hart- en vaatziekte.

X Let op: Volgens onderzoek doet het regelmatig en langdurig gebruik van ontstekingsremmende medicijnen als glucocortico´den de kans op een ernstige infectie met de Staphylococcus aureus bacterie in het bloed flink verhogen.

X Let op: Het gebruik van pijnstillers lijkt de kans op hartfalen duidelijk te kunnen vergroten zo blijkt uit een grote Europese studie. De medicijnen die het meeste gevaar gaven waren de NSAID's als diclofenac, ibuprofen, naproxen, indomethacine, ketorolac, nimesulide en piroxicam en de COX-2 remmers etoricoxib en rofecoxib. Uit de studie blijkt dat zelfs het twee weken slikken al kan leiden tot 20% meer risico op hartfalen. Bij langer gebruik kan dit risico afhankelijk van het soort medicatie en dosering wel oplopen tot 200%. Een pijnstiller, Ibuprofen bleek de laagste verhoogde kans te geven.

 

Kijk zonodig ook bij Artritis, Bindvliesontsteking, Blaasontsteking, Borstontsteking, Borstvliesontsteking, Borstweefselontsteking, COPD, Darmontstekingen, Darmontsteking (zwerend), Galblaasontsteking, Gewrichtsontsteking, Keelontsteking, Longontsteking, Maagslijmvliesontsteking, Nierontsteking, Ontstoken huid, Oogontsteking, Peesontsteking, Reumatische artritis(RA), Sinusitis, Slijmbeursontsteking, Slijmvliesontsteking, Strottenhoofd ontsteking, Tandvleesontsteking, Urethritis, Vaginitis

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                                         Printen      

 

(18-11-2020)