Home / Voeding / ...

Citrusfruit helpt bij of tegen: 

Kanker

 Opvliegers

 Koorts

 

Gezonde nutriŰnten in citrusfruit:

 

 Vitamine C

 Terpenen

 Triterpenen

 Flavono´den

 Citrus bioflavono´den

 Kalium

 

Opmerkingen:

 

Voorbeelden van citrusfruit: Bergamot, citroen, limoen, mandarijn (of tangerine), pompelmoes, grapefruit (kruising tussen pompelmoes en sinaasappel), pomelo (kruising tussen pompelmoes en grapefruit), minneola (kruising tussen manderijn en grapefruit), sinaasappel en pomerans (zure sinaasappel).

Etherische olie van citrusfruit bevat veel (afhankelijk van het soort fruit) wel 50 tot 95% van het monoterpeen limoneen, een goede kankerremmende stof volgens verschillende studies.  

Verschillen belangrijke bioflavono´den stoffen zoals hesperidine, rutine en vooral tangeritine bevinden zich ook in de schil van citrusfruit. 

X Regelmatig citrusfruit eten doet de kans op een beroerte duidelijk verminderen.

X Het regelmatig eten van citrusfruit geeft een lagere kans op borstkanker.

X Het regelmatig eten van citrusfruit kan bij overgewicht de kans op hart- en vaatziekte, leverziekte en diabetes wellicht sterk verminderen, volgens een voorlopige  studie. Citrusfruit bevat veel bioactieve stoffen, de flavonen zoals hesperidine. De aanvulling van vetrijke voeding met de flavanonen uit citrusfruit zorgde niet voor minder gewicht doch wel voor een forse verlaging van de peroxiden waardoor flink minder oxidatieve stress en leverschade, lagere triglyceriden en lagere bloedsuikerwaarden.

X Het dagelijks eten (of drinken) van zoete sinaasappels en mandarijnen kan volgens voorlopig onderzoek de kans op overgewicht, hart- en vaatziektes en diabetes wel eens duidelijk verminderen. De bioactieve stof nobiletine lijkt hiervoor verantwoordelijk.

 

X Let op: Citrusvruchten worden ondergedompeld in een bad met schimmelremmende middelen, die opgenomen worden in de schil en er niet af te wassen zijn. Zo nu en dan wat citroen- of sinaasappelrasp of een citroen- of sinaasappelschijfje gebruiken kan geen kwaad. Maar als u dat dagelijks of in grote hoeveelheden gebruikt, dan koopt u beter biologisch geteeld citrusfruit, dat ondergaat geen schimmelbehandeling en daarvan kunt u de schil (na wassen) dus wel zonder problemen gebruiken.

X Let op: Al het citrusfruit en hun sappen bevatten weinig tot zeer weinig van de stof psoraleen, het hoofd van de familie van verbindingen die behoren tot de grotere groep van de furocoumarinen. In combinatie met zonlicht (UV-A-straling) kan psoraleen irritatie en roodheid van de huid teweegbrengen. De combinatie heeft ook een carcinogene werking, waardoor op langere termijn huidkanker kan ontstaan. Vooral grapefruit en het sap van sinaasappel bevatten naar verhouding veel psoraleen. Bij geregelde blootstelling aan UV-A-straling kan men dus volgens studie beter het eten van grapefruits en het drinken van sinaasappelsap achterwege laten.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over citrusfruit.

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                                  Printen      

 

(25-07-2020)