Home / Aandoeningen / ...

Gezonde voeding tegen bloedstolsels:  

 Ananas

Wijn

Boekweit

Uien

Druiven

Chili pepers

Meloen

Chocolade

Paprika

Artisjokken

 

Gezonde kruiden tegen bloedstolsels:

 

Knoflook

Hartgespan

Kurkuma

 

Gezonde nutriënten tegen bloedstolsels:

 

 Bromelain

 Resveratrol

 Rode wijn polyfenolen

Glutathion

 

Opmerkingen:

 

Vaak wordt medicatie voorgeschreven bij een verhoogd risisco op bloedstolsels. Dit zijn antistollingsmiddelen of anticoagulantia (in de volksmond bloedverdunners genoemd).

Lange tijd wordt al gewerkt met antistollingsmiddelen van het type vitamine K-antagonist (VKA's). Voorbeelden zijn de coumarinederivaten, zoals warfarine, acenocoumarol (Sintrom) evenals fenprocoumon (Marcoumar). Deze geneesmiddelen leiden tot een kunstmatig tekort aan vitamine K. Hierdoor kan de lever bepaalde stollingsfactoren die nodig zijn om het bloed te doen stollen, niet langer produceren, en stolt het bloed dus minder gemakkelijk. Tijdens een behandeling met antistollingsmiddelen moet het bloed optimaal ontstold worden, niet teveel, maar ook niet te weinig, waardoor een intensieve begeleiding en controle nodig zijn. Verder dient u dan gezonde voeding met de belangrijke vitamine K duidelijk te verminderen. Het grote nadeel is volgens onderzoeken wel dat hierdoor de kans op osteoporose, aderverkalking en een hartaanval flink verhoogd wordt.

Inmiddels is er een nieuwe generatie middelen, de nieuwe orale anticoagulantia (NOAC's), ook wel directe orale anticoagulantia (DOAC's) genoemd, die ingrijpen op specifieke plaatsen in het stollingsproces, de zgn. trombineremmers. Door remming van trombine wordt voorkomen dat fibrinogeen in fibrine wordt omgezet. Het ontstaan van een bloedstolsel wordt zo verminderd. Voorbeelden zijn dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban, apixaban en edoxaban.

Aspirine is geen antistollingsmiddel maar een trombocytenaggregatieremmer, het belemmert het hechten en samenklonteren van de bloedplaatjes. Een ander veel gebruikte trombocytenaggregatieremmer is Plaxil (en Duoplavin), met als werkzame stof Clopidogrel.

X Het vaak eten van rood vlees verhoogt de kans op bloedstolsels.

X Let op: Volgens onderzoek wordt doorgaans aan iedereen bij boezemfibrilleren een bloedverdunner voorgeschreven, terwijl zij die al een groot risico op een bloeding hebben, zoals bij maagzweren of oogproblemen bij diabetes of een eerdere hersenbloeding, geen bloedverdunners moeten krijgen. 

X Let op: Gebruikt u antistollingsmiddelen van het type vitamine K-antagonist dan kan inname van Q10 de werking van deze middelen verstoren.

X Let op: De bloedverdunner Pradaxa(dabigatran), een bloedverdunner van de nieuwe generatie, geeft een duidelijk hogere kans op fatale bloedingen zo blijkt uit verschillende onderzoeken ¹ ². Pradaxa wordt sinds 2011 vooral voorgeschreven bij boezemfibrilleren en van 2012 is in Nederland de aanspraak op dabigatran verruimd tot de levenslange indicatie. Dit houdt dagelijks slikken in zonder controle op de bloedwaarden. De studies laat echter zien dat dit voorschrift grote gevaren met zich mee kan brengen. Verder doet het antistollingsmiddel Pradaxa de kans op en de heftigheid van virale infecties zoals griep en myocarditis (een ontsteking van de hartspier) verhogen. Dabigatran (merknaam Pradaxa is een geneesmiddel behorend tot de groep van directe trombineremmers.  Doch zo blijkt uit de studie zorgt de remming van trombine ook voor een vermindering van het aangeboren immuunsysteem om virale infecties aan te pakken.

X Let op: De bloedverdunner warfarine lijkt voor ouderen (>70 jaar) met boezemfibrilleren ook geen goede oplossing, want het vergroot volgens onderzoek de kans op een hersenbloeding duidelijk en volgens ander onderzoek ook de kans op dementie duidelijk.

X Let op: De nieuwe generatie antistollingsmiddelen (NOAC's) zorgen volgens onderzoek voor een flink grotere kans op maag- en darmbloedingen.

X Let op: De bloedverdunners, zowel wafarine als de NOAC's, lijken volgens onderzoek bij boezemfibrilleren meer nadelen dan voordelen te geven voor ouderen (>75 jaar).

X Let op: Speciale immuuncellen in de hersenen, de microglia zorgen voor een goed werkende bloed-hersenbarriëre. Bij mogelijke schade aan de bloed-hersenbarriëre zorgt de receptor P2Y12 dat de microglia onmiddellijk de schade herstellen. Trombocytenaggregatieremmers als Plaxil onderdrukken de werking van de receptor P2Y12 met volgens onderzoek de mogelijkheid dat de microglia niet of minder geactiveerd worden om de schade te herstellen, bijv. na een beroerte

X Let op: Een studie laat zien dat bij een hormoontherapie in tabletvorm de kans op bloedstolsels duidelijk groter worden, bij toediening via de huid gebeurde dat niet.

Klik hier voor onderzoeken uit het nieuws over bloedstolsels.

 

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

Bronnen                                       Printen      

 

(22-08-2020)